Скумбрія смажена на сковороді — 7 рецептів приготування

Швидка в приготуванні і апетитна скумбрія смажена на сковороді стане ідеальним варіантом для повсякденного обіду або вечері. Ця риба не містить дрібних кісток, тому її можна включати в дитячий раціон. Обсмажена в олії, скумбрія виходить сухуватою, тому її краще готувати з цибулею, овочами, картоплею.

Скумбрія, смажена на сковороді шматочками

Це базовий рецепт, за яким за кілька хвилин вдасться приготувати смачну рибу до основного гарніру.

Потрібно:

  • 1 середня скумбрія;
  • 2 яйця;
  • 60 г пшеничного борошна;
  • сіль за смаком;
  • пряні трави за бажанням;
  • соняшникова олія для обсмажування.

Технологія приготування.

  • Обробляють рибу: відрізують голову, верхні, нижні плавники, хвіст, з черевця вичищають нутрощі, тушку промивають.
  • Скумбрію обов’язково підсушують паперовим рушником, інакше вона не прожариться.
  • Заточеним ножем рибу нарізають на середні шматочки.
  • Кожен скибочку посипають приправами.
  • Яйця збовтують з сіллю.
  • Борошно висипають на блюдце.
  • Розігрівають сковороду з олією.
  • Скибки риби по черзі опускають в яйце, потім в борошно з обох сторін і викладають в гаряче масло.
  • Скумбрію готують на середньому вогні, засмажуючи з кожного боку до рум’яної скоринки.
  • Готові шматочки риби розміщують на паперових серветках, щоб вбрався зайвий жир.

Порада: щоб у процесі смаження не було неприємного рибного запаху, шматочки сирої скумбрії потрібно скропити лимонним соком і залишити на 5 хвилин.

Як приготувати з цибулею?

Смажена з цибулею риба виходить більш апетитною і соковитою.

Список інгредієнтів:

  • 2 свіжоморожені скумбрії;
  • 50 г борошна;
  • 2 великі цибулини;
  • 2 г чорного меленого перцю;
  • за смаком сіль;
  • 60 мл рослинного масла.

Покроковий рецепт.

  • Пакетик з рибою опускають у холодну воду для швидкого розморожування.
  • Скумбрію розбирають, потрошать, ретельно промивають під краном.
  • Тушки нарізають на порційні шматочки, кладуть у чашку, солять, перчать і залишають поза холодильника на годину. Завдяки цьому прийому рибка в процесі смаження не розвалиться і не прилипне до сковороді.
  • Добре прожарюють масло (40 мл).
  • Заготовлені шматочки обвалюють в борошні і відправляють на сковороду. Обсмажують на мінімальному вогні з двох сторін.
  • Готову скумбрію перекладають на блюдо.
  • Цибулини нарізати довільно (не дуже дрібно), обсмажують на маслі, викладають на рибу.
  • Приготовлена скумбрія на сковороді з цибулею ідеально поєднується з картопляним пюре.
Дивіться також:  Кефаль – рецепти смачного приготування Чорноморської Кефалі

Скумбрія в клярі

Рибка, приготована за цим рецептом, виходить особливо соковитою і ніжною.

Знадобиться:

  • 1 скумбрія;
  • 1 велике яйце;
  • 60 г нежирної сметани;
  • 80 г борошна;
  • сіль;
  • приправи для риби;
  • олія для смаження.

Етапи приготування.

  • Рибу филируют: відрізують плавники, голову, хвостову частину, видаляють нутрощі і хребет з реберними кістками.
  • Тушку ділять на 2 половини, кожну розрізають на шматочки.
  • Яйця солять, перчать, збивають вінчиком.
  • Додають сметану і знову розмішують.
  • Не перестаючи помішувати, поступово засипають борошно.
  • У сковороді розігрівають масло.
  • Скумбрію умочують в тісто і обсмажують по 3 хвилини з кожного боку.
  • Смажена скумбрія в клярі відмінно поєднується з овочевими салатами і зеленню.

З додаванням овочів

Скумбрія з овочами — це вже готову страву з гарніром на обід або вечерю.

Необхідні компоненти:

  • 1 невелика риба;
  • 1 морква;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 5 г томатної пасти;
  • 100 мл питної води;
  • по 3 г цукру і солі;
  • 50 г білого борошна;
  • чорний перець за бажанням;
  • олія для обсмажування.

Кроки приготування.

  • Скумбрію розбирають, звільняють від кісток, ріжуть на невеликі шматочки.
  • Кожну порцію перчать, солять, панірують у борошні і обсмажують в киплячому маслі до рум’яного кольору.
  • Моркву труть на крупній тертці, цибулю шаткуємо кубиками.
  • Овочі обсмажують в олії протягом 3 хвилин, потім додають воду, томат-пасту, цукор і готують ще 7 хвилин.
  • Перед подачею на стіл рибні шматочки покривають овочевою підливою.

Готуємо в маринаді з соєвим соусом

Маринад дозволяє замаскувати специфічний запах скумбрії і зробити рибне блюдо ще смачніше.

Потрібно:

  • 1 велика скумбрія;
  • 20 г майонезу;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • 5 г гірчиці;
  • щіпка суміші спецій: коріандр, паприки, білого перцю, базиліку;
  • олія для смаження.

Етапи приготування.

  • Рибу очищають від зайвих частин, нутрощів, кісток.
  • Соєвий соус перемішують з гірчицею, майонезом, сумішшю приправ.
  • В приготований маринад опускають шматочки рибного філе. Залишають на 50 хвилин.
  • Замариновавшуюся скумбрію обсмажують на розігрітому маслі 6 хвилин (на одній і іншій стороні).
Дивіться також:  Медальйони з яловичини – ніжні і м’які: 7 рецептів приготування в духовці на сковороді і в мультиварці

Смажене філе скумбрії

Рибка цим способом готується швидко з мінімальної кількості продуктів виходить надзвичайно смачною з апетитною рум’яною скоринкою.

Компоненти:

  • 350 р філе скумбрії;
  • 30 г борошна;
  • 3 г солі;
  • 30 мл соняшникової олії.

Технологія приготування.

  • Рибне філе миють і нарізають.
  • Продукт солять і залишають при кімнатній температурі на півгодини.
  • Кожен шматочок панірують у борошні і смажать в олії до золотистої скоринки на кожній стороні.

Ситне блюдо з картоплею

Смачну та поживну скумбрію з картоплею можна готувати для повсякденного обіду. Якщо красиво оформити це блюдо, вийде відмінний частування до святкового столу.

Необхідні продукти:

  • 2 риби;
  • 100 г вершкового масла;
  • 30 мл винного оцту;
  • 15 г цукрового піску;
  • 5 картоплин;
  • 1 цибуля;
  • 40 р борошна;
  • 300 мл води;
  • сушений базилік.

Спосіб приготування.

  • У риб відокремлюють голову, плавники, хвіст. Виймають кістки.
  • Готують розчин з води, оцту і цукру і поміщають в нього філе на 30 хвилин.
  • Картоплю нарізують тонкими часточками, обсмажують у вершковому маслі до напівм’якого стану.
  • Цибулю шаткують.
  • Вимочену в оцті скумбрію ріжуть на шматки, кожен обкачують у борошні, посипають базиліком.
  • Рибку та цибулю додають до картоплі і смажать 10 хвилин, кілька разів перемішуючи.

В якості гарніру до смаженої скумбрії підходять круп’яні каші, макаронні вироби, картопляне пюре. Доповнити блюдо можна свіжими овочами, гілочками зелені, листям салату.