Сливове варення – 8 смачних рецептів домашнього варення

Часто при термічній обробці корисні речовини, що містяться в свіжих фруктах, руйнуються, але це не відноситься до сливам. Рутин, необхідний для капілярів і судин, залишається стабільним навіть при високому нагріванні, тому сливове варення не менш корисно, ніж свіжі фрукти, багаті ним.

Класичне сливове варення без кісточок

Класична рецептура цієї зимової заготівлі передбачає проварювання сливових часточок в киплячому сиропі, тому краще вибирати плоди з добре відокремлюваним кісточкою. Їх м’якоть повинна бути щільною, не переспілої.

Перелік інгредієнтів, що входять до складу варення:

  • 1000 г слив;
  • 1200 г цукру;
  • 800 мл води.

Рецепт приготування по кроках:

  • Чисті обсушені сливи розрізати на половинки і вийняти кісточки. З води і цукру при безперервному помішуванні зварити сироп, який довести до кипіння. Щоб половинки в процесі варіння не розварилися, їх можна на три-чотири години замочити в содовому розчині (1 столова ложка харчової соди на 2 літри води).
  • Киплячим сиропом залити підготовлені сливові половинки і залишити настоюватися три-чотири години.
  • Після цього прогріти варення практично до кипіння і знову дати насититися сиропом протягом восьми-дванадцяти годин.
  • В третій раз варення слід дати покипіти 5-8 хвилин і повторно настояти ті ж 8-12 годин. Останнім проварювання має тривати приблизно чверть години після закипання, і варення готове до укупориванию в попередньо простерилізовані банки.