Смачні салати на день народження: 36 кращих рецептів

Вразити гостей закусками нелегко. Дуже часто приготовлені на день народження смачні салати залишаються на столі і «радують» господарів ще пару днів. Що робити, щоб частування з’їдалося дочиста, а гості з азартом випитували у господині рецепт?

Оригінальні рецепти, щоб здивувати гостей

Потрібно володіти тонким смаком, щоб підібрати злегка екстравагантне і при цьому гармонійне поєднання інгредієнтів.

Важливо пам’ятати, що закуски повинні роздратувати апетит, а не наповнити шлунок.

Для експериментаторів:

  • М’якоть груші і гострий сир нарізати однаковими шматочками, заправити сумішшю натурального йогурту, діжонської гірчиці і білого сухого вина.
  • Креветки, апельсинові часточки, червоний лук, мигдальні пелюстки заправити сумішшю меду, тертого імбиру, кунжуту і лимонного соку.
  • Шматочки вареної індички, білий киш-миш, подрібнені фісташки та салатні листя заправити оливковою олією.
  • В шматочки банана і розпарений ізюм розчавити трохи часнику. Викласти шар вареного буряка, майонез, фруктово-часникову начинку і ще один шар буряків з майонезом. Останній шар – подрібнений волоський горіх.
  • Печериці, блакитний сир, стебла селери і свіжу тверду грушу дрібно нарізати. Для заправки використовувати мультифруктовий сік і оливкову олію.
  • Креветки, помідори черрі і м’якоть авокадо, нарізаний кубиками, полити лимонним соком і оливковою олією. Перед заправкою додати за смаком сіль і перець.

Не варто забувати про ефектному оформленні салату. Якщо немає часу займатися карвінг з овочів, можна знайти просте рішення. Наприклад, будь-який салат добре виглядає на скибочках хліба, в тарталетках або в «човниках» з овочів: кольорового перцю, огірка, авокадо.

Недорогі салати на день народження

Святкове меню майже завжди вимагає ґрунтовних витрат. Але на закусках можна непогано заощадити, зрозуміло, не на шкоду якості. Досить додати щіпку несподіванки в знайомий рецепт, і він заграє новими відтінками смаку.

  • Всім відомий сирно-часниковий салат з майонезом можна урізноманітнити мелконарезанним консервованим ананасом і зеленню.
  • Солодкий ананас прекрасно почуває себе в популярному салаті з крабовими паличками. Для цієї страви знадобиться: крабове м’ясо, сир, варені яйця, консервована кукурудза і консервований ананас, майонез.
  • Ще один варіант цього салату: кисле тверде яблуко, відварений рис, яйця, крабове м’ясо, кукурудза і свіжий огірок. Заправка звичайна – майонез.

Листкові салати з вареними овочами і різноманітні вінегрети завжди знайдуть вірних шанувальників. У такі традиційні страви можна внести свіжу нотку. Наприклад, приготувати звичайний вінегрет в норвезькому стилі: з шматочками солоної риби, замість солоного огірка або капусти. Не завадить і соковите кисле яблучко.

Дивіться також:  Салат з пекінською капустою і крабовими паличками — 7 рецептів

В «шубу» для оселедця можна додати шар сиру, варених яєць або натертого яблука, трохи зеленого горошку.

Продукти з повсякденного меню з оригінальним соусом теж легко перетворюються в прості нові салати до дня народження.

Простий рецепт:

  • цибуля-ріпка;
  • солодке яблуко;
  • маринований огірок.

Всього взяти порівну і нарізати однаковими шматочками.

Для заправки:

  • майонез;
  • «м’яка» гірчиця;
  • сметана;
  • лимонний сік;
  • сіль-перець за бажанням.

Варіанти дуже смачних закусок

Найкраще запам’ятовуються закуски з насиченим смаком і яскравими акцентами. Тому корисно взяти на замітку рецепти смачних салатів з копченою рибою.

З горбушею:

  • філе горбуші гарячого копчення;
  • маслини без кісточок;
  • міцні помідори без соку;
  • варені яйця;
  • червоний цибулю;
  • петрушка.

Для заправки – оливкова олія та лимонний сік.

Зі скумбрією:

  • філе скумбрії гарячого копчення;
  • зелений горошок;
  • свіжий огірок;
  • варені яйця;
  • кисле яблуко;
  • зелену цибулю.

Для заправки майонез і лимонний сік.

Ще один смачний і ситний салат:

  • копчений кальмар;
  • яйця варені;
  • зелений горошок;
  • відварений рис;
  • кріп;
  • майонез.

Яскравий смак страви додадуть будь-які гострі/пікантні інгредієнти: корейська морква, копчена ковбаса, кукурудза, цибуля, тверде яблуко, майонез.

Салат «Тіффані» з ноткою каррі:

  • куряче філе, обсмажене з каррі;
  • варені яйця;
  • твердий сир;
  • подрібнений мигдаль або волоські горіхи;
  • майонез;
  • виноград без кісточок.

Салат викладають тонкими шарами у такому порядку. Залежно від кількості продуктів, пласти повторюють кілька разів. Половинки виноградин викладають останнім шаром на майонез.

Рецепт на швидку руку:

  • копчена курка;
  • зелена редька, натерта на дрібній тертці;
  • майонез.

Легкі і дієтичні блюда

Легкі закуски зазвичай готують з морепродуктів, свіжих овочів та сиру.

Приклад такої страви:

  • креветки;
  • бринза,
  • помідори,
  • огірки,
  • кольоровий перець;
  • маслини;
  • листя салату,
  • зелень.

Заправка теж легка: лимонний сік і оливкову олію.

Варіант легкого страви для любителів м’яса:

  • пісне відварене м’ясо;
  • червоний цибулю;
  • томати;
  • свіжа рукола,
  • крапелька солодкої гірчиці;
  • лимонний сік.

У скарбничці у господині повинен бути і вегетаріанський святковий рецепт:

  • свіжий огірок;
  • авокадо;
  • ківі;
  • кедрові горішки.
Дивіться також:  Вінегрет – класичний рецепт з горошком

Всі інгредієнти потрібно нарізати дрібно, але не терти на тертці (особливо огірок). Для заправки лимонний сік і кедрове масло або будь-яке рослинне без запаху.

Ситні м’ясні закуски

Ситні закуски теж згодяться за святковим столом, особливо якщо подається міцний алкоголь.

Смачно і швидко такі салати готують з м’яса і консервованих овочів.

Інгредієнти:

  • шматочки обсмаженої свинини без сала;
  • консервована біла квасоля;
  • помідори;
  • соєвий соус;
  • часник;
  • мелений імбир;
  • рослинне масло.

Свіжі або заморожені овочі стануть в нагоді для приготування теплої м’ясного салату:

  • обсмажена яловичина соломкою;
  • обсмажений солодкий перець;
  • бланшована стручкова квасоля;
  • свіжий базилік і маслини для оформлення.

Якщо гостей не злякають калорії, можна подати салат з макаронами і м’ясом:

  • макарони (відварені й охолоджені);
  • нежирне м’ясо, обсмажене соломкою;
  • мариновані гриби;
  • свіжий огірок;
  • помідори черрі;
  • цибуля-ріпка;
  • цибуля-порей;
  • рослинне масло і лимонний сік для заправки.

З гострою заправкою з майонезу, томатної пасти та суміші перців:

  • макарони;
  • обсмажене або копчене м’ясо;
  • оливки;
  • цибуля.

Ще один рецепт з такою ж заправкою:

  • відварене філе курки;
  • бекон;
  • макарони;
  • свіжий огірок;
  • консервована кукурудза;
  • маслини.

Ідеї на день народження дитини

Особливі рецепти доведеться підбирати для дитячого меню.

Діти – великі консерватори. Швидше за все, маленькі гості з недовірою поставляться до незвичайних страв.

Найважливіше правило – безпечні продукти. Нічого надмірно гострого, солоного, жирного.

З ситних салатів краще всього вибрати традиційне олів’є (поменше майонезу!) або вінегрет.

Завжди вдалий вибір – картопляний салат.

Знадобляться:

  • варені овочі (картопля, морква),
  • яйця,
  • свіжий огірок,
  • зелений горошок,
  • свіжа зелень,
  • сметана.

Щоб страви виглядали апетитними, потрібно приділити увагу оформленню.

  • Салати можна викласти за допомогою формочок і прикрасити яскравими ягодами журавлини і зеленню.
  • Літні салати з яскравих свіжих овочів краще подати у вигляді нарізки. Діти як ніхто інший оцінять художнє оформлення і будь-які експерименти з карвінгом. Крім того, залиті салати заправкою дають рясний сік і швидко псуються. А дітки не завжди акуратні і відрізняються чутливим травленням.

Солодкі фруктові салати з морозивом або йогуртом обов’язково будуть мати успіх. Їх компоненти теж не варто сильно подрібнювати і змішувати з заправкою.

  • Вибираючи фрукти для салату, потрібно уникати дуже кислих плодів.
  • Цитрусові використовують помірно, так як це сильний алерген.
Дивіться також:  Салат зі спаржі — 7 рецептів приготування

Варіант дитячого фруктового салату:

  • банани;
  • диня;
  • апельсин;
  • рубані волоські горіхи;
  • яблучний сік для заправки.

Салати з ягодами:

  • полуниця, ожина, манго, ківі, морозиво;
  • полуниця, банан, чорниця, густий натуральний йогурт;
  • полуниця, слива, нектарин, груша, виноград, збиті вершки.

Можна оформити фруктовий салат порційно, у вигляді тортиків: викласти різнокольорові шматочки фруктів шарами, а заправку – зверху, у вигляді кремовою «шапки».

Незвичайні фруктові салати

Кошик з сезонними фруктами – просто фонтан смаку для експериментів. А в підготовці застілля для дорослих ніщо не обмежує фантазію.

Інгредієнти:

  • тверда хурма;
  • червоний цибулю;
  • яблуко;
  • листя салату;
  • лимонний сік і рослинне масло,
  • обов’язково – сіль і перець, так як це несолодка закуска.

Бразильський фруктовий салат заправляють майонезом:

  • банани;
  • яблука;
  • мандарини;
  • виноград без кісточок;
  • корінь селери.

Ще одне абсолютно божевільне і шалено смачне частування.

Тут важливі пропорції:

  • капуста білокачанна – 200 г;
  • свіжа морква – 150 г;
  • зелена цибуля – 50 р;
  • апельсини – 100 г;
  • яблука тверді – 240 г;
  • консервований або свіжий персик;
  • сметана – 150 г;
  • цукор – 30 г;
  • сік з половинки лимона;
  • сіль за смаком.

Всіх інгредієнтів начебто потроху, але виходить цілий кілограм салату.

  • Овочі нарізати дуже тонкою соломкою.
  • Капусту злегка пом’яти руками.
  • Фрукти оформити невеликими кубиками.
  • Все змішати і заправити лимонним соком, цукром, сіллю, а потім сметаною.

Фруктовий літній салат на десерт – вдала заміна тортам, особливо в спеку і на природі. Такий салат подають з морозивом або з кексом.

Інгредієнти:

  • яблука;
  • груші;
  • персики;
  • виноград.

Сироп для заправки: біле сухе вино, вода, цукор 1:1:1 і ванільний екстракт.

Наступний салат краще запропонувати як окрему страву.

Інгредієнти:

  • твердий сир;
  • сухарі з пшеничного батона;
  • кавун;
  • диня;
  • груша;
  • яблуко;
  • сливи;
  • натуральний йогурт.

Шматочки батона краще обсмажувати на сковороді. Тоді вийде хрустка скоринка зовні і пружний м’якуш всередині.

Інгредієнти найоригінальніших закусках рано чи пізно будуть розсекречені. Проте досвідчені господині, зберігаючи інтригу, не поспішають розкривати свої фірмові рецепти.