Смажена картопля – 8 рецептів приготування

Смажена картопля — просте, смачне, ситне і швидке блюдо на обід. Готується воно на швидку руку, і аромат апетитною хрусткою картопельки розноситься по всьому будинку.

Найпростіший рецепт смаженої картоплі

Якщо потрібно терміново щось зробити на обід, то цей рецепт для вас.

Вам знадобиться:

  • шість середніх бульб картоплі;
  • перець чорний — за смаком;
  • масло рослинне — 30 мл;
  • масло вершкове — 40 гр;
  • часникові зубчики — 3 шт.;
  • сіль — 15 гр;
  • свіжий кріп.

Поетапне приготування:

  • Залити почищений і промитий картоплю холодною водою. Дайте постояти 10 хвилин. Це робиться для того, щоб крохмаль пішов у воду, і картопля вийшла хрусткою.
  • Після цього зливаємо рідину, а бульби рубаємо соломкою.
  • Нагріти на газу сковорідку, налити на її поверхню рослинного масла і кинути шматок вершкового масла, через хвилини воно розтопиться і можна кидати картоплю.
  • Перші 7 хвилин готувати без кришки, іноді перемішуючи вміст сковороди.
  • Далі зменшіть потужність вогню, і смажте, поки брусочки картоплі не розм’якшиться і не покриються золотистою скоринкою.
  • В кінці додайте перець і сіль, покришіть подрібнений часник і кріп.
  • Смачна ароматна картопля готова!
  • З цибулею на сковороді

    Список продуктів:

    • одна цибулина;
    • сіль за смаком;
    • три великих картоплини;
    • олія для смаження.

    Як готується смажена картопля з цибулею на сковороді:

  • Обробити картоплю, почистивши і помивши її.
  • Поріжте її на тонкі бруски.
  • Нагрійте посуд для смаження, влийте соняшникову олію і киньте шматочки картоплі.
  • Заважайте його рідко, так як ви поламаєте лише цілісні шматочки.
  • Позбавте цибулину від лушпиння і дрібно наріжте.
  • Додайте цибульну масу в сковороду.
  • Готуйте страву з відкритою кришкою.
  • Акуратно переверніть картоплю на іншу сторону дерев’яною лопаткою.
  • Через 10 хвилин насипте сіль і перемішайте страва в останній раз.
  • Дивіться також:  Соус Песто – 7 рецептів в домашніх умовах

    Як посмажити картоплю в мультиварці?

    Може смажена картопля і шкідливий блюдо, але дуже смачне. А в мультиварці він виходить ще пахучіше і ситніше.

    Вам знадобиться:

    • три помідора;
    • картопля — 1 кг;
    • три солодких перцю;
    • одна морквина;
    • пучок свіжої зелені;
    • соняшникова олія;
    • одна цибулина;
    • спеції та сіль;
    • один баклажан.

    Як готується смажена картопля в мультиварці:

  • Обробити всі овочі, знявши шкірку, зайві насіння.
  • Помідори облити окропом і очистити від тонкої шкірки.
  • Налийте в каструлю масло й увімкніть її.
  • Нарубаєте картопляні бульби у формі соломки.
  • Перекладіть їх у чашу мультиварки, готуйте її в режимі «смаження» 7 хвилин.
  • Поріжте овочі, цибулю — півкільцями, моркву — на тертці, баклажани і помідори – квадратиками. Зелень дрібно порубаєте.
  • Киньте баклажани, моркву і цибулю до картоплі, насипте сіль.
  • У меню кухонного приладу натисніть режим «Випічка».
  • Обсмажте до розм’якшення овочів.
  • Пересипати шматочки помідорів і готувати ще 5 хвилин.
  • Перед подачею залиште страву в мультиварці на кілька хвилин. Розкладіть картопельку по тарілках і посипте зеленню.
  • Рецепт по-одеськи

    Основні інгредієнти:

    • цибуля — 2 шт.;
    • шматочок вершкового масла — 70 гр;
    • десять картоплин;
    • сіль — 12 гр;
    • соняшникова олія — 100 мл

    Алгоритм дій:

  • Картопляні бульби почистіть, промийте під краном, поріжте однаковими скибочками.
  • Ще раз промийте шматочки у воді. З них піде крохмаль, і страв не буде склеюватися.
  • Обробіть цибулю за стандартною процедурою і поріжте кільцями.
  • Включаємо сильний вогонь, ставимо на нього сковорідку.
  • Через хвилину ллємо олію і викладаємо картоплю рівним шаром.
  • Як тільки на ньому з’явиться рум’яна кірочка — додаємо цибулю, насипаємо сіль і кладемо вершкове масло.
  • Час від часу перемішуємо всю масу лопаткою.
  • Через 8 хвилин блюдо буде готово.
  • Якщо ви не любите багато масла в картоплі — відкидаємо його на друшляк. Так зайве жирне масло витече.
  • Дивіться також:  Картопляні кульки – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

    З м’ясом

    Чоловіки обожнюють це блюдо. М’ясо +картопля +масло = жирне, смачне і ситне страву.

    Склад рецепта:

    • свинина — 150 гр;
    • масло рослинне — 50 мл;
    • свіжа зелень — 15 гр;
    • картопля — 0,6 кг;
    • дві щіпки солі;
    • чорний перець — 8 гр.

    Як приготувати картоплю з м’ясом:

  • Промиту свинину порізати на скибочки.
  • Накаливаем сковороду з олією, викладаємо на неї шматочки м’яса.
  • Поки м’ясо готується, очищені бульби рубаємо кубиками.
  • М’ясо перевертаємо на інший бік. Коли воно зарум’яниться, викладаємо картопляну масу.
  • З цього моменту смажимо страва ще 10 хвилин, солимо і перчимо.
  • Продовжуємо готування з закритою кришкою, зрідка обережно перемішуючи блюдо.
  • Ніжну димлячу картоплю з скоринкою посипаємо свіжою зеленню і подаємо на стіл.
  • З додаванням грибів

    Гриби урізноманітнюють картоплю і внесуть нову гаму смаків.

    Основні інгредієнти:

    • шість картопляних бульб;
    • гриби -0,3 кг;
    • одна цибулина;
    • масло вершкове — 30 гр;
    • сіль — 10 гр.

    Як готується смажена картопля з грибами:

  • Обробити гриби, помивши, очистивши від шкірки. Довільно порізати.
  • Цибулину дрібно нашаткувати.
  • Бульби картоплі позбавити від шкірки і порізати брусочками.
  • В прогріту сковороду кинути шматочок масла. Скоро воно розтопиться.
  • Додати потужність вогню і додати шматочки грибів.
  • Як тільки рідини на сковороді додасться від грибів — випаруйте її і покладіть обсмажуватися цибулю.
  • Через 5 хвилин додайте брусочки картоплі і готуйте 20 хвилин, зрідка перемішуючи всю масу.
  • Якщо масло швидко випарується, додайте рослинне масло.
  • Як тільки картопля приготується, посоліть її.
  • При необхідності страву посипте петрушкою.
  • По-селянськи

    Дуже незвичайна варіація класичної смаженої картоплі. Картопля готується прямо в шкірці на великій кількості олії. Для тих, хто любить смачно і ситно поїсти.

    Дивіться також:  Тушкована капуста – 9 рецептів

    Склад рецепта:

    • паприка — 5 гр;
    • картопля — 0,5 кг;
    • сіль — 12 гр;
    • мелений перець червоний або чорний — 5 гр;
    • олія соняшникова 200 мл;
    • інші приправи за смаком.

    Покрокове дію:

  • Картопляні бульби ретельно промити під краном, не очищаючи їх. Використовуйте для цього жорсткі губки для миття посуду.
  • Кожен бульба розрізати на чотири частини.
  • Готуємо маринад — 30 мл олії від загальної кількості перелити в окремий посуд, кидаємо туди прянощі перець, насипаємо сіль і розчиняємо сипучі інгредієнти в маслі.
  • Полити маринадом тільки половину картоплі і готувати його на розпеченій посуді для смаження 10 хвилин.
  • Додати і посмажити іншу частину картоплі.
  • Викладаємо сочиться масло блюдо в миску і подаємо разом з кетчупом або сметаною. Приємного апетиту!
  • Рецепт з сиром

    Дуже апетитне блюдо, ніжне всередині, і з хрусткою скоринкою зовні.

    Базові продукти:

    • оливкова масло — 30 гр;
    • великий картопля — 4 шт.;
    • сушена зелень;
    • сир — 200 гр.

    Покрокове приготування:

  • Очищені бульби нарізати кубиками.
  • Варити в солоній воді 10 хвилин.
  • Шматочки сиру провести через тертку.
  • Наполовину зварену картоплю викласти на розпечену сковороду, залити оливковою олією
  • Тушкувати під закритою кришкою протягом 7 хвилин.
  • Після цього посипати страву сиром.
  • Готову страву посипати сушеної зеленню і подавати до столу. Приємного апетиту!