Смажений лагман – 5 рецептів приготування

Відомим стравою середньоазіатської кухні є смажений лагман. Особливо сподобається це ситна страва чоловікам, адже соковите м’ясо з золотистою скоринкою чудово поєднується з тушкованими овочами і локшиною.

Класичний рецепт

Перед тим як приготувати смажену лагман, необхідно придбати спеціальну локшину. Її також можна зробити самостійно, однак це займе більше часу.

Для традиційного рецепту знадобиться:

  • 700 г локшини;
  • 600 г м’яса;
  • дві цибулини;
  • дві моркви;
  • 30 г томатної пасти;
  • 300 г картоплі;
  • рослинна олія;
  • сіль, мелений перець;
  • зелень.

Покрокове приготування:

  • Цибулю шаткують квадратиками і пасерувати в казані з олією.
  • М’ясо ріжуть кубиками і обсмажують з цибулею.
  • Додають моркву, нашатковану соломкою.
  • Потім кладуть томатну пасту.
  • Заливають продукти 1 л води, солять, перчать і тушкують 15 хвилин під кришкою.
  • Картоплю кришать кубиками, додають до підливі і варять до готовності.
  • Кладуть дрібно січену зелень.
  • Закривають казан кришкою і дають настоятися 15 хвилин.
  • Окремо відварюють локшину.
  • Локшину розкладають по тарілках і заливають підливою.

В якості м’яса підійдуть свинина, баранина і яловичина.

Готуємо по-узбецьки

Здивувати домочадців можна стравою узбецької кухні.

Готується воно з наступних інгредієнтів:

  • 400 г баранини або яловичини;
  • 500 г вареної локшини;
  • ріпчасту цибулю (головка);
  • 300 г картоплі;
  • 200 г баклажана;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • чотири томата;
  • 2 солодких перцю;
  • 2 моркви;
  • 15 г куміна (зіри);
  • кінза;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Цибулю, моркву, баклажани, помідори і картоплю очищають і нарізають кубиками, перець – соломкою.
  • Часник подрібнюють.
  • Баранину подрібнюють кубиками і обсмажують на олії в сковороді з товстим дном. В кінці додають трохи води і тушкують у закритому казані.
  • Додають цибулю, моркву і томати.
  • Далі кладуть до продуктів картопля і баклажани.
  • Пізніше додають перець, зіру.
  • Локшину відварюють у підсоленій воді до готовності.
Дивіться також:  Гарбуз, запечений в духовці – 10 рецептів приготування

Формують лагман по узбецьки наступним чином: роздаткове блюдо викладають порцію локшини, поверх кладуть м’ясо з овочами і прикрашають кінзою.

Як приготувати з куркою

М’ясо курки дуже ніжне, що значно зменшує час приготування. Блюдо виходить соковитим і ситним.

Щоб його приготувати, беруть наступні продукти:

  • 300 г курки;
  • 150 г болгарського перцю;
  • 100 г борошна;
  • 30 г зелені;
  • 100 г помідорів;
  • 80 г моркви;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • 100 г картоплі;
  • три зубчики часнику;
  • 30 г томатного соусу;
  • 20 г соєвого соусу;
  • сіль;
  • 200 мл води;
  • 250 г локшини.

Приготування поетапно:

  • Курку нарізати середніми шматочками.
  • Обсмажують їх до зарум’янювання на олії.
  • Дрібно кришать цибулю, перець і часник.
  • Відправляють овочі до м’яса і перемішують.
  • Смажать під кришкою близько п’яти хвилин.
  • Помідор дрібно нарізають і труть крупно моркву.
  • Викладають томати і моркву до решти продуктів.
  • Готують 3 хвилини.
  • Картоплю чистять і нарізають кубиками. Додають у казан.
  • Вливають у місткість томатний і соєвий соус, воду.
  • Продукти підсолюють і перчать. Все добре перемішують.
  • Всипають борошно і злегка розмішують.
  • Томят інгредієнти 15 хвилин на тихому вогні.
  • Локшину відварюють для лагмана в підсоленій рідини.

Подають локшину із підливою, посипавши зеленню.

Уйгурська лагман

Лагман, приготований за традиціями східно-турецького народу, передбачає використання певних спецій. Тонкість страви полягає в підготовці соусу сай. Сама ж локшина повинна бути приготована витягуванням.

Необхідні для нього компоненти:

  • склянка борошна;
  • 300 г вирізки яловичини або баранини;
  • дві цибулини;
  • половина редьки дайкон;
  • 300 г баклажанів;
  • 200 г зеленої стручкової квасолі;
  • два болгарських перцю (червоних);
  • стебло селери;
  • два томата;
  • половина головки часнику;
  • кінза;
  • гострий перець;
  • сіль;
  • коріандр;
  • 500 г локшини для лагмана.
Дивіться також:  Крабові палички в кляре – 7 простих рецептів

Рецепт:

  • Часник подрібнюють, змішують його з кінзою, коріандром, меленим перцем, сіллю.
  • Додають пару ложок гарячої олії соняшникової. Приправа лазу-чанг готова.
  • Тепер готують підливу сай. Для цього м’ясо ріжуть на кубики товщиною два див.
  • Овочі ріжуть соломкою, квасоля ріжуть навпіл.
  • У казані на розпеченому соняшниковій олії обсмажують м’ясо до золотистої скоринки.
  • По черзі закидають у казан цибулю, перець, селера. Продукти солять, перчать.
  • Потім в посуд відправляють редьку, шинковану соломкою, квасоля і баклажани.
  • Разом з соком кладуть помідори і приправи лазу-чанг.
  • Додають 150 мл води.
  • Тушкують 15 хвилин під кришкою.
  • Локшину відварюють до готовності.

Подають лагман по-уйгурски в піалах або супових тарілках.

Смажений лагман «Цомян»

Тепер приготуємо ускладнений рецепт уйгурського лагмана під назвою Цомян.

Для нього знадобляться продукти:

  • 300 г м’яса;
  • 800 г локшини;
  • середня цибулина;
  • два болгарських перцю;
  • 120 г пекінської капусти;
  • 70 г стручкового селери;
  • 100 г пучок зелені;
  • 100 г квасолі в стручках;
  • дві великі ложки соєвого соусу;
  • 40 г томатної пасти;
  • половинка гострого перцю;
  • чотири зубчики часнику;
  • половину маленької ложки Хаджо;
  • сіль;
  • перець;
  • масло.

Для м’ясного маринаду беруть наступні компоненти:

  • щіпка солі;
  • перець чорний;
  • столова ложка крохмалю;
  • яйце;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • 50 мл води.

Покрокове приготування:

  • Локшину відварюють і нарізують на середні кубики по 10 див.
  • М’ясо ріжуть великими, але тонкими шматками. Солять, перчать.
  • Додають до нього половину сирого яйця, крохмаль, соєвий соус 50 мл рідини. Залишають маринуватися на годину.
  • Цибулю шаткуємо півкільцями, червоний перець і капусту – квадратами, селера і квасоля – кільцями.
  • Дрібно кришать часник і гострий перець.
  • У глибокій сковороді розігрівають рослинне мало і відправляють туди м’ясо.
  • Обсмажують до появи скоринки.
  • Закладають в сковороду цибулю, селеру.
  • Присмачують продукти сіллю, перцем, приправою Хаджо.
  • Викладають пасту з томатів. Пасерувати інгредієнти три хвилини, помішуючи.
  • Потім додають капусту, квасолю і болгарський перець. Обсмажують ще дві хвилини.
  • Кидають гострий перець і часникові зубчики.
  • Через пару хвилин кладуть зелень.
  • Додають до м’яса і овочів локшину, перемішують і тримають на вогні дві хвилини.
Дивіться також:  Курячі стегна з картоплею в духовці – 8 рецептів приготування

Смажена локшина з м’ясом і овочами Цомян готова.

Поради з приготування страви

Незмінними компонентами лагмана є лапша і підлива з бараниною, яловичиною та овочами. Сучасна інтерпретація страви допускає використання в приготування курки, свинини. Деякі господині додають у лагман печериці.

Є й інші секрети у цієї страви:

  • Важливо не переварити локшину. Інакше вона буде нагадувати кашу. Її не можна перемішувати в процесі варіння. Час приготування – 5-6 хвилин. Готову локшину промивають прохолодною водою і збризкують соняшниковою олією.
  • Для смаженого лагмана не підходять каструлі і сковорідки з тонкими стінками.
  • Якщо ні казана або ємності з товстими стінками, можна приготувати страву в мультиварці. Для цього підійдуть режими «Смаження» і «Гасіння».
  • Якщо замість локшини використовувати рис, то вийде різновид лагмана під назвою Ган-фан.

Для додання страві пікантності використовують різні прянощі і експериментують з продуктами.