Смажена картопля — 8 смачних рецептів

На перший погляд смажену картоплю здається дуже простою стравою, приготувати який не складе особливої праці. Насправді для того, щоб картопля вийшла розсипчастою, золотистої і рівномірно прожареної, необхідно дотримуватися ряду правил і знати деякі хитрощі.

Смажена картопля по простому рецептом

Існує безліч способів приготування цієї страви, але щоб зробити картопля, смажена на сковороді по простому рецептом, потрібні такі інгредієнти:

  • 7-8 картоплин;
  • дрібна сіль;
  • рослинне масло.

Порядок роботи:

  • Очистити картоплю, помити й нарізати соломкою.
  • Розігріти в сковороді рослинний жир і викласти туди нарізку.
  • Встановити максимальний нагрів.
  • Коли нижній шар зарум’яниться, обережно перемішати, використовуючи дерев’яну лопатку, після чого посолити.
  • Зменшити нагрів до мінімального рівня.
  • Підсмажити картоплю до готовності, зрідка помішуючи.

На замітку. Щоб шматочки картоплі не злипалися і не розвалювалися, після нарізки слід потримати їх в мисці з холодною водою чверть години. Це дозволить видалити зайвий крохмаль.

Картопля з грибами на сковорідці

Рідкісний людина відмовиться спробувати смажену картоплю з грибами, це блюдо подобається практично всім. Для його приготування допустимо брати будь-який вид «лісового м’яса».

В процесі роботи знадобиться:

  • 8-10 картоплин;
  • 450 г грибів;
  • 2 великих цибулини;
  • чорний мелений перець;
  • сіль;
  • рафінована олія.

Послідовність приготування:

  • Дрібно нашаткувати цибулю і відправити на сковороду пассироваться, а коли він стане прозорим, посолити, поперчити і додати нарізані гриби.
  • Просмажити заготовку на середньому вогні, поки гриби не перестануть виділяти сік, після чого покласти порізану картоплю.
  • Готувати страву, постійно помішуючи, ще 15 хвилин.

Смажену картоплю з грибами розкласти по тарілках, прикрасити зеленню і подати на стіл.

Картопля, смажена з цибулею

Щоб картопля з цибулею вийшов смачним і ароматним, варто використовувати в процесі приготування різні приправи. Можна додати гірчичні насіння, орегано, паприку, або придбати готову суміш для смаження картоплі.

Для приготування знадобиться:

  • картопляні бульби середнього розміру;
  • 2-3 цибулини;
  • кілька часникових зубчиків;
  • сіль;
  • приправи для картоплі;
  • рослинний жир.

Послідовність дій:

  • Розігріти на сковороді рослинне масло і покласти туди очищені зубчики часнику, а коли вони підсмажаться до золотисто-коричневого кольору, видалити з ємності.
  • Нашаткувати цибулю півкільцями і відправити зарумяниваться.
  • Додати в посуд картоплю, посолити, посипати приправами і обсмажити на середньому вогні до готовності.

На замітку. Щоб на картоплі утворилася хрустка скоринка, перед смаженням його слід обдати окропом, а через кілька хвилин злити гарячу воду і висушити нарізку на рушник.

Готуємо картоплю в мультиварці

Картопля, зварений у мультиварці, виходить м’якше і соковитіше, ніж той, що пожарен на сковороді. З цієї причини багато господині вибирають саме такий варіант.

Для створення страви знадобиться:

  • 4-5 картопляних бульб;
  • кілька часникових зубчиків;
  • зелень;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • рафінований жир.

Отже, готуємо в мультиварці:

  • Нарізати очищену картоплю, залити водою і залишити на чверть години.
  • Видалити рідину і розкласти нарізку для просушування, щоб не залишилося вологи.
  • Розігріти в чаші приладу рослинний жир і викласти туди картоплю, після чого встановити режим «Випічка» і залишити на півгодини.
  • Через 30 хвилин відкрити каструлю, додати сіль, перець, роздавлений часник, зелень, після чого продовжити готування.

 

 

Коли страва буде готове, дати йому настоятися під кришкою, і тільки потім розкладати по тарілках.

 

Загрузка...

Картопля по-селянськи в духовці

Для приготування страви використовувати молоду картоплю, і запікати його, не знімаючи шкірки.

В процесі приготування знадобиться:

  • 10 бульб картоплі;
  • 3-4 часникових зубчиків;
  • паприка;
  • сушена зелень;
  • гірчичні насіння;
  • чорний і червоний перець;
  • сіль;
  • 6-7 столових ложок рослинного жиру;
  • кондитерська калька.

Послідовність дій:

  • Ретельно промити бульби під проточною водою, порізати на четвертинки і підсушити.
  • Скласти картоплю в миску насипати сіль, приправи, додати роздавлений часник і залити рослинне масло. Останнього повинно бути достатньо, весь зайвий жир залишиться на кальці, тому економити не варто.
  • Перемішати нарізку і дати постояти чверть години, а потім викласти на застелений калькою деко шкурками вниз і відправити запікатися.

Готову страву посипати рубаною зеленню і подати як гарнір до м’яса або риби.

 

Хрустка смажена картопля

Щоб приготувати смажена картопля з хрусткою скоринкою, потрібно багато жиру. Шматочки не повинні прилипати до дна або «прижариваться» один до одного, тому закладати нарізку доведеться в кілька етапів.

Для приготування знадобиться:

  • картопляні бульби середнього розміру;
  • рослинний жир і смалець в рівних частках;
  • велика сіль.

Порядок роботи:

  • Почистити картоплю і нарізати соломкою.
  • Розтопити смалець, додати рослинний жир, сіль, почекати, поки суміш розжариться, помішуючи її дерев’яною лопаткою. Важливо сипати сіль саме на сковороду, оскільки якщо посолити сирої картопля, він почне віддавати сік і не буде хрустким.
  • Викласти невелику порцію нарізки в посуд, підсмажити на сильному вогні, періодично помішуючи шумівкою.
  • Таким же чином приготувати картоплю, що залишилася.

Увага! Щоб на картоплі утворилася хрустка скоринка, не можна закривати сковороду кришкою.

Картопля з часником і чебрецем

Чебрець — це ароматна трава, яку часто використовують при приготуванні різних страв. Можна взяти його як в свіжому, так і в сушеному вигляді, на смак це не особливо вплине.

Для роботи знадобиться:

  • 8-10 картоплин;
  • цибулина;
  • кілька зубців часнику;
  • чебрець;
  • паприка;
  • чорний мелений перець;
  • сіль;
  • рослинний жир.

Послідовність роботи:

  • Почистити цибулю, порізати півкільцями і припустити на рослинному жирі.
  • Нарізати картоплю, викласти в сковороду і підсмажити до утворення скоринки.
  • Додати сіль, роздавлений часник, приправи і продовжити готування.

Слід зазначити, що спочатку картоплю смажать на сильному вогні, а коли нижній шар зарум’яниться, злегка зменшують нагрів.

Картопля, смажена з салом

Картопля на салі — ситне і соковите блюдо, до того ж, вона виходить більш м’якою на відміну від тієї, що пожарена на рослинному маслі.

Для роботи знадобиться:

  • 6-7 картоплин;
  • 50-70 г солоного сала;
  • чорний перець;
  • сіль;
  • приправи для картоплі.

Послідовність дій:

  • Порізати сало тонкими смужками, покласти в сковороду і тушкувати на повільному вогні, поки воно не почне віддавати жир. Після цього «шкварки» можна прибрати, але картопля вийде соковитіше, якщо залишити їх у посуді.
  • Викласти в ємність нарізану часточками картоплю і обсмажити до напівготовності.
  • Приправити страву сіллю, чорним перцем, спеціями для картоплі і продовжити обсмажування.

На замітку. Страва вийде смачніше, якщо за кілька хвилин до того, як зняти ємність з плити, полити картоплю збитими яйцями, після чого ретельно перемішати і накрити кришкою.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...