Сметанний крем для бісквітного торта – 7 рецептів

Свою історію технологія випічки бісквітів веде з 1615 року, і до сьогоднішнього дня вона суттєво не змінилася. Відомо сім основних видів прошарків для бісквітних коржів, але навіть знайомий багатьом сметанний крем для бісквітного торта може бути по-різному смачним (шоколадним, банановим, сирним або зі смаком згущеного молока).

Класичний сметанний крем для бісквітного торта

У класичному сметанному кремі всього лише два інгредієнти: сметана і цукор. Для аромату можна додати трохи порошку ванілі або ванільного цукру. Незважаючи на простоту складу, не у багатьох господинь крем виходить густим і пишним. Якими були допущені помилки, допоможе дізнатися детальне вивчення правил приготування.

Пропорції інгредієнтів для сметанного крему визначені як 1:2, тобто на одну частину цукру, повинно припадати вдвічі більше сметани. Звичайно, ласунам не забороняється збільшити кількість підсолоджувача. На консистенцію крему це не вплине, тільки смак стане солодшим.

Для прошарку і покриття одного середнього бісквітного торта потрібно:

  • 500 р сметани;
  • 250 р цукрового піску;
  • 5 г ванільного цукру.

Секрети технології і приготування:

  • Кінцевий результат багато в чому залежить від якості продуктів, тому сметана повинна бути високої якості, її ні в якому разі не можна замінити сметанним продуктом. Для цього крему підходить тільки сметана жирністю 30% і вище. Перед приготуванням її обов’язково потрібно дуже добре охолодити.
  • Практично крижаний продукт викладають у велику миску (її теж можна потримати в холоді) і всипають цукор. Що стосується другого інгредієнти крему, то до нього немає особливих вимог. Хоча краще використовувати дрібний цукор або пудру, з ними крем швидше зіб’ється.
  • Далі вміст миски просто збивається міксером на високій швидкості в густий і пишний крем. Деякі господині роблять трохи інакше: спочатку збивають сметану на середній швидкості до пишності, а потім потихеньку вводять цукор, продовжуючи збивати на максимальній швидкості. В обох випадках результат буде однаковим.
  • Рецепт приготування з желатином

    Сметанний крем з желатином виручить в тому випадку, коли не вдалося відшукати сметану з високим відсотком жирності. Для цього крему можна використовувати продукт жирністю 15-20%. Звичайно, консистенція крему буде відрізнятися від класичного варіанту, але все одно результат буде чудовим і без зайвих калорій.

    Дивіться також:  Печені яблука в духовці – 7 рецептів

    Перелік і пропорції необхідних продуктів:

    • 500 мл сметани;
    • 200 г цукру або пудри;
    • 200 мл молока (можна замінити водою або молочною сироваткою);
    • 35 г швидкорозчинного желатину.

    Як приготувати:

  • Для початку потрібно підготувати желатин. Його висипають в миску середнього розміру і виливають зверху холодне молоко. Все добре перемішують і залишають набухати від 5 до 20 хвилин, в залежності від рекомендацій на упаковці.
  • Тим часом в окремій посудині змішують сметану і цукор. Цю масу збивають віночком до однорідності. Залежно від жирності кисломолочного продукту може вийти дуже рідка суміш. Боятися цього не варто, желатин все виправить.
  • Ємність з набряклим загусником крему поставити на водяну баню і прогріти до отримання рідкої однорідної суміші. Категорично не можна допускати кипіння желатину, інакше він втратить всі свої желюючий властивості. Після розчинення желатинову суміш потрібно залишити остигати до 37-40 градусів.
  • Трохи остигнула суміш влити цівкою до сметані з цукром, продовжуючи збивати до однорідної маси. Готового крему дати трохи охолоне (приблизно п’ять хвилин) в холодильнику і можна промащувати їм коржі. Чекати повного остигання не варто, оскільки в такому випадку торт вийде сухуватим і непропитанным.
  • Зі згущеним молоком

    У класичного сметанного крему з цукром є один недолік: намагаючись домогтися повного розчинення всіх крупинок цукру, його легко перевзбить і отримати солодке масло. Цього не станеться, якщо замінити цукор згущеним молоком. Важливо, використовувати тільки якісні натуральні продукти з високим відсотком жирності.

    Інгредієнти, використовувані в процесі приготування:

    • 500 мл сметани високої жирності (від 30%);
    • 100 мл згущеного молока з цукром;
    • 30 мл коньяку.

    Спосіб приготування:

  • Всі інгредієнти та інвентар для приготування крему повинні бути охолодженими, тому в холодній мисці з’єднати сметану і згущене молоко з холодильника.
  • Збивати сметано-молочну суміш до загустіння. Щоб крем не розшарувався, його краще не збивати міксером, а ручним віночком. Робити це краще на крижаній бані, встановивши миску з інгредієнтами над іншою, заповненої льодом з холодною водою.
  • Навіть при ручному збиванні через 5-6 хвилин крем буде потрібної консистенції. Залишається тільки додати до нього трохи коньяку і кількома круговими рухами розподілити в загальній масі.
  • Алкоголь не варто додавати в крем, якщо торт готується виключно для дітей. В цьому випадку його можна замінити натуральним екстрактом ванілі або фруктової есенцією за смаком.

    Дивіться також:  Торт медовик – 9 рецептів

    Сметанно-бананова прошарок

    Додавання екзотичного фрукта (банана) робить смак звичного сметанного крему незвичайним і смачним. Готувати таку прошарок для бісквітних тортів нескладно, єдина складність, яка може виникнути – це потемніння бананів. Щоб цього не сталося, фрукти перед приготуванням крему потрібно побризкати лимонним соком.


    Співвідношення продуктів у складі крему:

    • 200 мл сметани 20% жирності;
    • 200 г стиглих бананів;
    • 50 р цукрової пудри;
    • 10 г ванільного цукру.

    Послідовність приготування:

  • Сметану збити в пишну масу разом з ванільним цукром і цукровою пудрою, не забувши при цьому охолодити основний інгредієнт і посуд для збивання.
  • Банани очистити від шкірки і пюрировать з допомогою блендера. Звичайно, їх можна просто розім’яти виделкою, але блендер допоможе зробити консистенцію готового крему більш однорідною і повітряної.
  • Змішати сметану і бананове пюре, знову збити все міксером. Смачний сметанний крем з банановим смаком готовий.
  • Сирно-сметанний крем

    Цей крем є фаворитом, як у ласунів, так і тих, хто стежить за своєю фігурою. У ньому не так багато калорій в порівнянні з іншими його сметанковими побратимами, а смак дуже ніжний оксамитовий, що тане в роті.

    Щоб приготувати сирно-сметанний крем для бісквітного торта потрібно взяти:

    • 400 г незернистого сиру;
    • 100 г цукрового піску (можна трохи більше по своєму смаку);
    • 200 г жирної сметани;
    • ванілін або ванільний цукор за смаком.

    Приготування по кроках:

  • Основні затрати часу в процесі приготування підуть на попередню підготовку продуктів. Так, сиру необхідно надати більш однорідну структуру. Для цього його можна перекрутити через м’ясорубку, продавити через дрібне сито або перебити блендером.
  • В ідеалі, щоб солодкість рівномірно розподілилася в масі крему, цукор слід перемолоти в пудру. Якщо сметана не дуже жирна її краще попередньо відважити. Відважування сметани – це процес позбавлення її від зайвої сироватки, у результаті якого збільшується жирність і щільність продукту. Для отримання відваженого сметани її переливають в друшляк, встановлений над порожньою ємністю і застелений кількома шарами марлі. Цю конструкцію залишають на ніч у холодильнику.
  • Підготовлені інгредієнти перекладають в одну миску або іншу ємність відповідного розміру і збивають міксером до однорідності. Через кілька хвилин крем буде готовий.
  • Дивіться також:  Гусячі лапки – 7 покрокових рецептів випічки

    Шоколадно-сметанний крем

    Любителі шоколаду можуть приготувати мега шоколадний бісквітний торт, доповнивши коржі з шоколадного бісквіта шоколадно-сметанним кремом. Для цього крему можна взяти сметану будь-якого відсотка жирності, але в залежності від нього буде потрібно трохи більше або трохи менше цукрової пудри, щоб отримати потрібну консистенцію суміші.

    Продукти для шоколадно-сметанною прошарку бісквітних коржів:

    • 100 мл сметани;
    • 150 г гіркого шоколаду;
    • 50 г вершкового масла;
    • 10 г ванільного цукру;
    • 3 г кухонної солі;
    • 280-300 г цукрової пудри.

    Алгоритм дій:

  • На паровій бані або в мікрохвильовій печі розтопити гіркий шоколад разом з маслом, розмішати, щоб суміш стала однорідною, і повністю остудити.
  • В охолоджену суміш масла і сметани вмішати сметану, ванільний цукор і кухонну сіль. Потім збиваючи суміш міксером, поступово ввести цукрову пудру невеликими порціями. Крем дуже ретельно збити до досягнення необхідної пишності й густоти.
  • Заварний сметанний крем — покроковий рецепт

    Друга назва цього крему «Пломбір» він отримав за ніжний смак, нагадує морозиво. У готовому вигляді крем виходить в міру щільним, ідеально відповідним для створення товстих кремових прошарків між бісквітними коржами або для прикраси різних тістечок.

    Для приготування «Пломбіру» потрібні такі продукти:

    • 300 г сметани 20%;
    • 1 куряче яйце;
    • 120 г кристалічного цукру;
    • 20 г ванільного цукру;
    • 50 р пшеничного борошна;
    • 200 г вершкового масла.

    Хід роботи:

  • У товстостінній каструлі змішати сметану, сире куряче яйце, обидва види цукру і борошно. Все добре розмішати, щоб не було грудочок;
  • Встановити каструлю з сумішшю на парову баню і варити до загустіння, постійно помішуючи ложкою, щоб заварна основа не підгоріла. Консистенція суміші після уварювання повинна бути такою, щоб борозенка після помішування ложкою не зникала;
  • Після загустіння зняти сметану з парової бані, відразу додати в неї чверть вершкового масла і розмішати. Остудити заварную основу;
  • Окремо збити розм’якшене вершкове масло в пишну масу і потроху ввести в нього заварную основу. Збити всі разом. Добре б дати крему стабілізуватися в холоді протягом ночі і можна приступати до прикраси торта.