Сметанний пиріг – 15 простих і дуже смачних рецептів

Простий набір інгредієнтів і швидкий процес приготування роблять сметанний пиріг одним з найпопулярніших десертів. При цьому випічка виходить дуже смачною і апетитною, пиріг можна приготувати з ягідної, фруктової, овочевий і навіть з м’ясною начинкою.

Класичний сметанний пиріг в духовці

Сметанне тісто для пирога часто готували в радянські роки, коли для десертів вибирали самі доступні інгредієнти. Але незважаючи на простий склад, пиріг вийшов дуже смачним і солодким. І сьогодні така випічка є частим гостем на святковому столі.

Інгредієнти:

  • по склянці солодкого піску та борошна;
  • півсклянки сметани;
  • два яйця;
  • пакетик порошку ванілі;
  • джем абрикосовий;
  • ложка сиропу.

Спосіб приготування:

  • З допомогою міксера перемішайте яйця з підсолоджувачем і дрібкою солі до однорідності. Потім влийте жирну сметану, щоб тісто вийшло ніжним, і перемішайте.
  • Після введіть борошно разом з ваніліном і гашеного в оцті содою. Тісто перекладіть у форму і поставте в духовку на півгодини (температура – 180°С).
  • Теплий бісквіт просочіть сиропом, змішаним з ложкою води. Потім розріжте його навпіл і промажте один корж джемом.
  • Накрийте другим коржем, також змастіть його солодким складом і посипте кокосовою стружкою.

Готуємо в мультиварці

Бісквіт, приготований на сметані, – це досить нудно, але якщо промазати його кремом, то вийде вже розкішний торт. Сметанний пиріг в мультиварці виходить таким же смачним, як і в духовці.

Інгредієнти:

  • чверть кіло солодкого піску;
  • таку ж кількість сметани;
  • 380 г борошна;
  • чотири яйця;
  • півпачки масла вершкового;
  • ложка пекарського порошку;
  • ванілін.

Спосіб приготування:

  • Міксером спіньте яйця з цукром в пухку масу, потім додати м’яке масло і кисломолочний продукт.
  • Всипте борошно з пекарським і ванільним порошком і замішують тісто.
  • У промаслений чашу електроприладу укладіть тісто і, вибравши опцію «Випічка», запікайте пиріг не менше години.
  • Якщо хочете приготувати торт, то готовий бісквіт розділіть на три коржі і промажте їх кремом. Для просочення змішайте півкіло сиру з такою ж кількістю сметани і склянкою цукру. Додайте ванілін для аромату. Готового десерту дайте час просочитися в холоді.

З чорничної начинкою

Чорниця – дивовижна ягода, адже її використовують не тільки в кулінарії, але і в медицині, і навіть в косметології. Вона не викликає алергії, тому її без побоювання можна давати як дорослим, так і дітям.

І зараз ми розповімо, як приготувати чорничний пиріг.

Інгредієнти для основи:

  • 245 г борошна;
  • вдвічі менше цукру;
  • яйце;
  • полупаковки олії.

Інгредієнти для начинки:

  • 380 г чорниці;
  • чотири яйця;
  • 20 г ванільного цукру;
  • 280 мл сметани;
  • 20 г солодкої пудри;
  • 130 мл йогурту;
  • 60 г печива.

Спосіб приготування:

  • Форму для випічки покладіть в холод і приступайте до приготування основи для пирога. Для цього просто замісіть тісто з холодного масла, курячого яйця, підсолоджувача та борошна.
  • З охолодженої формі розподіліть основу, зробіть бортики, проколіть її в кількох місцях і поверніть форму в холодильник, але вже з тестом.
  • Печиво подрібніть, плоди промийте, а яйця розділити на складові.
  • До щільної піни збийте білки з дрібкою солі, потім всипте підсолоджувач і ще раз добре все збийте.
  • Жовтки також потрібно збити з ванільним цукром, потім в отриману масу ввести йогурт і сметану. Після з’єднайте дві маси і змішайте до однорідності.
  • Дістаньте форму, дно основи присипте крихтами печива, потім розкладіть чорницю, залийте її сметанною масою і поставте в духовку на годину (температура 160°С).
  • Остиглий десерт присипте солодкої пудрою і прикрасьте свіжими ягодами чорниці.

Яблучний пиріг зі сметанною заливкою

Шалено смачним виходить яблучний пиріг з ніжною кремовою заливкою на основі сметани. Він складе конкуренцію відомої шарлотці.

Особливість приготування десерту полягає в тому, що не доведеться довго замішувати тісто, досить п’яти хвилин.

Інгредієнти для основи:

  • 185м масла вершкового;
  • півсклянки сметани;
  • 290 г борошна;
  • ч. л. порошку для тіста.

Інгредієнти для начинки:

  • 650 г яблук;
  • 215 мл сметани;
  • півсклянки білого цукру;
  • одне яйце;
  • три ложки борошна;
  • пакетик ваніліну.

Спосіб приготування:

  • Насамперед потрібно підготувати основу для десерту. Для цього візьміть зазначені вище продукти і приготуйте пісочне тісто, додавши пару грам солі. Масло не повинно бути занадто м’яким, а перемішувати основу потрібно швидко, щоб воно не встиг розтанути.
  • Клубок з тіста сховайте в пакет і покладіть в холод на годину.
  • Тим часом яблука наріжте тонкими пластинами і зробіть сметанную заливку з яєць, цукру, ваніліну, сметани та борошна. Заливка повинна вийти рідкою, як тісто для млинців, тому сметану не використовуйте занадто жирну, а борошно вводите частинами.
  • Дістаньте борошняний грудку і викладіть його в форму, розрівняйте і обов’язково зробіть бортики для начинки. При цьому вони повинні бути високими, не менше п’яти сантиметрів.
  • Викладіть фрукти і вилийте кремову начинку – вона повинна повністю покрити їх, щоб в процесі запікання вони не підгоріли.
  • Відправляємо форму з вмістом в духовку на годину (температура – 180°С). Перші півгодини в духовку не заглядати і ступінь готовності визначати по часу і по зарумяниванию верхівки. Перевіряти сірником марно, так як заливка буде створювати видимість, що сире тісто.
  • Десерт краще подавати порційно, присипавши його солодкої пудрою.
Дивіться також:  Житній хліб на заквасці – 6 рецептів, як спекти домашній хліб в духовці, в хлібопічці і в мультиварці

Рецепт з брусницею

Брусниця – ягода не тільки унікально корисна, але і надзвичайно смачна. Її багатий склад допомагає укріпити захисні функції організму, що, погодьтеся, прекрасний бонус до відмінного смаку. Брусницю використовують для приготування різних страв, у тому числі і десертів. Вона відмінно поєднується зі сметанним кремом, тому пиріг виходить дуже смачним, красивим і апетитним.

Інгредієнти для тіста:

  • полупаковки масла вершкового;
  • 135 г цукру;
  • дві ложки порошку ванільного;
  • 320 г борошна;
  • два яйця;
  • ч. л. порошку для тіста.

Інгредієнти для начинки:

  • 230 г брусниці;
  • склянка сметани;
  • півсклянки цукру.

Спосіб приготування:

  • Для замішування тіста потрібно зовсім небагато часу. Просто візьміть ємність покладіть в неї шматочки масла, висипте два види цукру, вбийте два яйця і місіть тісто, порційно додаючи борошно. Пісочна основа повинна вийти м’якою, пружною, але не крутий.
  • Тісто покладіть в пакет і потримайте його в холоді той період часу, поки будете готувати начинку.
  • Змішайте міксером сметану з підсолоджувачем до легкості.
  • Охолоджену основу укладіть у форму, розрівняйте рукою і розкладіть по ній ягоди. Поставте форму в духовку на 40 хвилин (температура – 180°С).
  • Як тільки пиріг пропечеться, залийте його кремом і дайте час охолонути. Потім поставте в холод, щоб заливка просочила брусницю і застигла.

Бананова випічка

Сметанний пиріг можна приготувати з будь-якими ягодами і фруктами, навіть з такими екзотичними, як банани. Виходить дуже ситно, смачно, ароматно! Однак, і калорійно – такий десерт в рази «важче» виконаного з ягідною начинкою.

Інгредієнти для тіста:

  • 230 борошна;
  • одне яйце;
  • ложка солодкого піску;
  • ч. л. пекарського порошку;
  • полупаковки олії.

Інгредієнти для начинки:

  • 230 мл сметани;
  • одне яйце;
  • дві ложки борошна;
  • півсклянки солодкого піску;
  • два банана.

Спосіб приготування:

  • Для тіста збовтайте міксером яйця з підсолоджувачем, покладіть м’яке масло, розпушувач і борошно. Готовий склад укладіть у форму і розподіліть по всій її поверхні і боків.
  • Розкладіть кружечки бананів, залийте їх кремом з яйця, сметани, борошна і звичайного цукру.
  • Поставте пиріг в духовку на 20 хвилин (температура – 180°С).

Сметанний пиріг з вишнею

Вишневий пиріг можна приготувати по-різному. Хтось готує дріжджове тісто, але краще взяти за основу пісочне і приготувати заливку на основі сметани. Виходить дуже апетитний солодкий пиріг зі злегка кислими ягодами і ніжним кремом.

Інгредієнти:

  • 125 р олії;
  • 225 г борошна;
  • 2 яйця для крему плюс жовток в тісто;
  • 140 г солодкої пудри (половина – в крем);
  • 380 г вишні;
  • дві ч. л. ванільного цукру (половина – в крем);
  • ложка крохмалю.

Спосіб приготування:

  • У глибоку миску висипте солодку пудру з ванільним порошком, збийте жовток і введіть тепле масло. Перемішайте всі інгредієнти звичайною виделкою, потім порційно вводите борошно і замішують тісто.
  • Укладіть основу у форму, розрівняйте і наколіть виделкою. Потримайте заготовку в морозилці десять хвилин, а потім поставте в духовку на чверть години (температура – 190°С).
  • Для крему розмішати сметану з яйцями, солодкої пудрою і ванільним цукром. Потім висипте крохмаль і перемішайте звичайним віночком або вилкою.
  • Дістаньте з духовки основу, викладіть по ній вишні (без кісточок), вилийте на ягоди крем і продовжуйте випікати пиріг 40 хвилин, але вже при температурі 160°С.
  • Готовий десерт повинен повністю охолонути і хоча б годину постояти на холоді. Після цього начинка добре ущільниться і не буде кришитися при нарізці пирога.
Дивіться також:  Торт на кефірі – 10 простих і смачних рецептів

Шоколадне ласощі

На відміну від інших сметанников, шоколадний відрізняється своїм чудовим ароматом. Це справжня знахідка для сімейного або дружнього чаювання.

Інгредієнти:

  • два яйця;
  • по склянці борошна і сметани;
  • дві ч. л. пекарського порошку;
  • 65 мл молока;
  • дві ложки какао.

Інгредієнти для крему:

  • 280 мл сметани;
  • півсклянки солодкої пудри;
  • ложка какао.

Спосіб приготування:

  • Віночком збийте яйця з гранулами цукру, вилийте молоко, сметану, висипте розпушувач, какао і борошно. Перемішуйте тісто до консистенції густої сметани.
  • В промаслений форму викладіть тісто і відправте його в духовку на 40 хвилин (температура – 180°С).
  • Для крему розмішайте жирну сметану з какао і пудрою.
  • Остиглий бісквіт розрізати на дві частини, промажте кремом перший корж, накрийте другим. На поверхню і боки також нанесіть кремову масу і посипте десерт тертим шоколадом.

З консервованою рибою

Сметанний ситний пиріг можна зробити не тільки солодким. За аналогічним рецептом легко виконати і чудову рибну закуску.

Виходить дуже смачно, тому записуйте рецепт.

Інгредієнти для тіста:

  • 225 г борошна;
  • 130 г маргарину для випічки;
  • три ложки сметани;
  • ч. л. пекарського порошку.

Інгредієнти для заливки і начинки:

  • банку будь рибної консерви;
  • цибулина;
  • зелень;
  • 270 мл сметани;
  • п’ять яєць;
  • дві ложки борошна.

Спосіб приготування:

  • Розтоплений маргарин змішайте зі сметаною, дрібкою солі, розпушувачем і борошном. Вимісити тісто, загорнути його плівкою і потримайте годину на холоді.
  • Дістаньте вміст консервної банки, розімніть вилкою, перемішайте з нашаткованою цибулею, рубаною зеленню, перцем і сіллю.
  • Для заливки спіньте яйця, потім змішайте їх зі сметанним продуктом і борошном.
  • У форму викладіть тісто, розрівняйте його по поверхні і боків. Викладіть начинку і залийте її сметаною сумішшю.
  • Запікайте рибний пиріг протягом години (температура – 200°С).

Пиріг з персиками і сметаною заливкою

Якщо сезон фруктів і ягід закінчився, а хочеться випічки з фруктовою начинкою, не варто засмучуватися, адже для сметанного пирога можна взяти і консервовані інгредієнти. Наприклад, персики.

Інгредієнти для тіста:

  • 240 г борошна;
  • пачка масла;
  • стакан цукру;
  • п’ять яєць;
  • 65 мл молока;
  • дві ч. л. ванільного цукру;
  • одна ч. л. розпушувача для тіста.

Інгредієнти для начинки:

  • 850 г персиків (консервованих);
  • 260 мл сметани;
  • 75 г цукру.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом потрібно розмішати маргарин з цукром звичайним і ванільним. Потім вбити яйця, влити молоко, присипати складу борошном з розпушувачем і вимісити тісто.
  • Укладіть готовий склад у форму і розрівняйте, не забувши зробити бортики для утримання начинки.
  • Розкладіть скибочки персиків і відправте майбутній десерт в духовку на півгодини (температура – 180°С).
  • Для крему просто сметану з’єднайте з підсолоджувачем і залийте їм гарячий пиріг. Як тільки десерт добре просочиться, можна подавати його до столу.

Смачний манник

Рецепт лепешняку знає кожна господиня, яка дружить з випічкою. Тісто готується без дріжджів, з доступних інгредієнтів. Такий ласий десерт особливо сподобається самим маленьким гурманам.

Інгредієнти:

  • по склянці манки і солодкого піску;
  • 180 мл сметани;
  • три яйця;
  • 135 г масла;
  • 290 г борошна;
  • ч. л. соди.

Спосіб приготування:

  • Манку змішайте зі сметаною і почекайте годину.
  • В іншій чаші збовтайте яйця з підсолоджувачем, щоб цукрові крупинки повністю розчинилися.
  • Потім змішайте міксером яєчну суміш з маслом, манкою, содою і борошном.
  • Тепер тільки залишилося промаслить форму, заповнити її тістом і відправити майбутній пиріг запікати 40 хвилин (температура – 190°С).
  • Посипте Десерт солодкої пудрою.

Домашній десерт з жимолостю

Жимолость не настільки популярна ягода, як, наприклад, вишня або смородина. За смаком і кольором вона нагадує чорницю, а в десертах відмінно поєднується з медом, сиром та іншими інгредієнтами.

З нею солодощі виходять смачними та оригінальними. Пирогом з таким наповнювачем ви точно зможете здивувати своїх гостей.

Інгредієнти для тіста:

  • склянка борошна;
  • три ложки білого цукру;
  • пачка сиру;
  • п’ять ложок олії соняшникової;
  • півсклянки молока;
  • дві ч. л. порошку для тіста.
Дивіться також:  Глазур з шоколаду – 7 рецептів, як зробити шоколадну глазур для випічки

Інгредієнти для начинки:

  • 3 яйця;
  • чотири ложі звичайного цукру;
  • 380 мл сметани;
  • 380 г ягід жимолості;
  • пакетик ваніліну.

Спосіб приготування:

  • Сирний продукт розмішайте з солодким піском, маслом, молоком, борошном і розпушувачем. Місіть тісто, а потім розкачайте його в пласт. Перемістіть основу у форму і сформуйте бортики.
  • Для начинки розмішайте віночком кисломолочний продукт з яйцями, цукром і ароматним порошком.
  • Вилийте начинку і зверху розподіліть по ній щільно ягоди. Запікайте десерт 40 хвилин (температура – 180°С).

Пиріг з м’ясом і картоплею на сметані

Якщо ваша мета не побалувати, а нагодувати домашніх, то варто вибрати варіанти м’ясної і ситної випічки. Приготуйте, наприклад, сметанний пиріг з м’ясом і картоплею.

Інгредієнти для тіста

  • 230 мл сметани;
  • півсклянки майонезу;
  • 3 яйця;
  • 290 г борошна;
  • пакетик будь-якого обраного розпушувача.

Інгредієнти для начинки:

  • 220 г відвареного м’яса;
  • дві цибулини;
  • п’ять бульб картоплі;
  • олія для смаження.

Спосіб приготування:

  • Тісто для пирога замішується швидко, тому почніть краще з приготування начинки. Для цього візьміть будь відварне або запечене м’ясо і разом з цибулею пропустіть через м’ясорубку. Фарш приправте сіллю і перцем.
  • На маслі обсмажте кубики картоплі до напівготовності. А потім з’єднати м’ясо і картоплю.
  • Тепер можна переходити до основи – тут все просто. Збовтайте віночком яйця, змішайте масу зі сметаною, майонезом, розпушувачем і борошном.
  • У форму викладаємо половину основи, потім розподіляємо начинку, заливаємо її рештою тестом і запікаємо 40 хвилин (температура – 180°С).

З баклажанами і курячою грудкою

Баклажани мають пряний нейтральний смак, ніжну текстуру і тому відмінно поєднуються з будь-яким м’ясом та іншими видами овочів.

Їх часто використовують для приготування гарячих м’ясних страв, але також з ними можна приготувати смачну випічку. Наприклад, сметанний пиріг.

Інгредієнти:

  • ½ Кг вареної курки;
  • два баклажана;
  • три цибулини;
  • два яйця;
  • чотири ложки сметани;
  • півпачки масла;
  • 380 г борошна;
  • 110 г сиру;
  • ч. л. пекарського порошку;
  • 1,5 ложки цукру.

Спосіб приготування:

  • Борошно змішайте з сіллю, цукром і розпушувачем. Потім додати м’яке масло, три ложки сметани і одне яйце.
  • Замісіть тісто, скачайте його в клубок, оберніть плівкою і поставте в холод на півгодини.
  • Для начинки наріжте курку, цибулю нашаткуйте і поріжте кубиками баклажани.
  • На підігрітому маслі обсмажте цибулю до рум’яного кольору, потім додайте до нього «сині», приправте все спеціями і тушкуйте 20 хвилин.
  • Потім змішайте баклажани з курячим м’ясом, при необхідності додайте ще трохи приправ.
  • В чаші збовтайте яйце з залишилася сметаною і вилийте суміш в начинку, акуратно перемішайте.
  • Охолоджене тісто розкачайте, перекладіть отриманий пласт у форму і сформуйте бортики. Наколіть основу виделкою, викладіть начинку і посипати її тертим сиром.
  • Запікайте пиріг півгодини (температура – 200°С).

Пиріг «Зебра»

Сьогодні є різні варіанти приготування простого, але дуже смачного пирога «Зебра». Він є аналогом сметанника, просто в тісто додається какао, яке надає випічці особливий смак, аромат, але, головне, – вид! Смугастий пиріг дивовижно симпатичний!

Інгредієнти:

· п’ять яєць;

· склянка солодкого піску;

· півсклянки жирної сметани;

· півпачки масла;

· розпушувач;

· 180 г борошна;

· 50 г какао.

Спосіб приготування:

1. Змішайте міксером яйця з цукром (вони повинні бути охолодженими).

2. Потім додайте сметану, розтоплене масло та сухі інгредієнти (крім какао), перемішайте тісто, щоб не було грудочок.

3. Розділіть тісто на дві рівні частини, в одну висипте коричневий порошок.

4. В середину промасленим форми викладіть ложку білого тіста, а в його середину – ложку темного. Робіть так по черзі, поки не сформується високий корж.

5. Запікайте пиріг протягом години (температура – 180°С). При бажанні готовий десерт полити шоколадною глазур’ю або просочити будь-яким цитрусовим сиропом.

Тісто на основі сметани чудово підходить для приготування десертів з грушами, яблуками, сливами і різними ягодами, а ось соковиті плоди, наприклад, ананаси, краще не використовувати. Основа для пирога повинна бути не дуже густий, але якщо ви переборщили з борошном, додайте молоко або звичайну воду.