Сочевичний суп – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Колись, згідно з біблійним переказом, сочевичний суп вплинув на всю історію людства. Багато вчених любили цю страву і називали його «солодше делікатесів». Зараз суп з червоної, жовтої і зеленої сочевиці готують у багатьох країнах, а в деяких страва є традиційним. Цей суп містить джерело корисних речовин, наділяє організм силою та енергією.

Класичний сочевичний суп

Готується страва з:

  • сочевиці жовтою або червоною – 300 г;
  • моркви – 2-4 коренеплоду;
  • цибулі – 1 шт.;
  • часникових зубів – 5-6 штук невеликого розміру;
  • коріандру в молотом вигляді – 0,5 ч. л.;
  • сухих ароматних трав – за смаком;
  • перцю;
  • води або бульйону – 1 л;
  • солі;
  • олії оливи.

Цибулю нарізати дрібними кубиками і відправити підсмажуватися на олії. Моркву з часником очистити, подрібнити в блендері і додати до цибулі. Слідом відправити коріандр, сіль, тушкувати без кришки на слабкому вогні.

Сочевицю промити в 7-ми водах, додати до овочевої піджарки. Поперчити, присипати спеціями. Залити бульйоном і варити близько 20 хвилин. Подати зі свіжою зеленню.

По-турецьки

Сочевичний суп по-турецьки давно став улюбленою їжею в багатьох країнах. Готується він без використання яловичини або птиці, проте виходить дуже насиченим, поживним і смачним.

Для приготування страви слід запастися:

  • червоною сочевицею – 200 г;
  • картоплею – 2 шт.;
  • морквиною;
  • томатами черрі – 6 шт. (можна замінити томатною пастою);
  • солодким перцем;
  • гострим перчиком;
  • цибулею ріпчастою;
  • жиром пісним – 80 мл;
  • овочевим бульйоном – 1,2 л;
  • гвоздикою – кілька суцвіть;
  • паприкою – 0,5 ч. л.;
  • лимонною цедрою;
  • часником – 3 зубки.

Морква і картопля миються, очищаються від шкірки, нарізати кубиками. Болгарський перець подрібнюється соломкою, гострий перчик – невеликими квадратами. Сочевиця промивається, помідор бланшируется і подрібнюється на тертці.

На маслі в глибокому сотейнику по черзі обсмажити цибулю з часником, моркву, картоплю, інші овочі, сочевицю. Додати томати, спеції, залити бульйоном і варити до повного приготування картоплі. Перебити наприкінці за допомогою блендера, прикрасити лимонною цедрою і подати до столу.

Дивіться також:  Крем-суп з гарбуза – 10 рецептів приготування

Суп-пюре з жовтою сочевиці

Для тих, хто спробував суп із сочевиці, вже неактуальний горох, вимагає тривалого замочування і варіння. Блюдо виходить насиченим, ситним, готується менше години.

Для його приготування слід запастися:

  • сочевицею жовтого – 1 склянка;
  • свинячим м’ясом – 400 г;
  • водою – 2 л;
  • цибулею ріпчастою;
  • морквою;
  • рослинною олією – для смаження;
  • картоплею – 2 великих бульби;
  • сіллю, чорним меленим перцем;
  • кропом;
  • часником – 4 зубки.

М’ясо відварюється, ділиться на порційні шматки і складається в проціджений бульйон. Жовта чечевиця промивається, картопля та інші овочі нарізаються кубиками. Цибулю з морквою обсмажуються на сковороді і покласти в бульйон разом з картоплею. Туди ж відправляється сочевиця. Сіль і перець додаються в кінці варіння разом з подрібненим часником і зеленню. Подати суп до столу злегка остигнув.

З куркою – покроково

Сочевичний суп з куркою не тільки смачний, але і дієтичний.

Готується він із:

  • курячої грудки – 1 шт.;
  • цибулі ріпчастої і зеленої;
  • морквини;
  • зеленої сочевиці – 200 г;
  • води – 900 мл;
  • оливкової олії – пару столових ложок;
  • солі, спецій.

Коли всі інгредієнти будуть підготовлені, можна приступити до приготування смачного ароматного першого страви.

Покроково воно готується наступним чином:

  • М’ясо промивається, кладуть в каструлю разом з цілим цибулею, заливають водою і варять до готовності.
  • Разом з м’ясом відварити сочевицю, додати сіль.
  • Вийняти відварену грудинку, прибрати кістки, м’ясо нарізати порційно. Обсмажити на сковороді разом з морквою і цибулею.
  • Висипати піджарку в бульйон, готувати близько 12 хвилин, додати спеції.

Гарячий супчик розливається по тарілках відразу після приготування. Можна подати з грінками і улюбленим соусом.

Вегетаріанський крем-суп з сочевицею

Вегетаріанський крем-суп просто незамінний для людей, які обмежують себе у вживанні білкової їжі. Добре готувати страву в пост – воно легке, поживне, допоможе урізноманітнити убогий раціон в цей період.

Дивіться також:  Мінестроне — 9 рецептів приготування італійського овочевого супу в домашніх умовах

Готується страва з:

  • сочевиці – 280 м;
  • консервованих томатів – 350 г;
  • цибулі ріпчастої;
  • часнику – 5-7 зубчиків;
  • моркви;
  • олії оливкової – 40 мл;
  • солі, меленого перцю;
  • шафрану;
  • розмарину, базиліка (за бажанням).

Спочатку сочевиця відварюється протягом 25 хвилин до готовності. Для супу по цьому рецепту добре використовувати два види сочевиці – так і колір, і смак страви вийде яскравіше. Часник з цибулею нарізати і обсмажити на олії. Слідом додати моркву, томати, сіль і спеції. Тушковані овочі ввести в бульйон до сочевиці, варити близько 8 хвилин. Подати до столу з лимонним соком і м’ятою, попередньо подрібнивши.

З копченостями

Легкий аромат копченостей, насичений смак гармонійно поєднаних продуктів – цей суп стане номер 1 в меню кожної сім’ї.

Для його приготування слід запастися:

  • подкопченными свинячими реберцями – 0,5 кг;
  • картопля – 4 бульби;
  • сочевицею – 400 г;
  • морквою, цибулею;
  • рослинним жиром для смаження;
  • зеленню петрушки;
  • сіллю, перцем за смаком;
  • лаврушкой.

Воду закип’ятити, покласти м’ясо і варити до тих пір, поки м’ясо буде легко відокремлюватися від кісток. Після приготування реберця дістати, трохи остудити, відокремити філе від кісточок, нарізати.

Картопля очищається, нарізається і відправляється в бульйон. Цибулю з морквою порізати і обсмажити до рум’яності. Сочевицю промити, залити водою і дати постояти кілька хвилин.

До готової картоплі додати сочевицю, піджарку і м’ясо. Варити протягом 10 хвилин, додати спеції, сіль. Приправивши свіжою зеленню, суп можна подавати домочадцям.

З червоної сочевиці

Простий і ситний супчик без праці можна приготувати з червоної сочевиці.

Заснований він на таких продуктах, як:

  • червона сочевиця – 220 г;
  • картопля – 2-4 шт.;
  • морква;
  • цибулю білий;
  • рослинний жир – пару столових ложок;
  • чиста рідина – 2,7 л;
  • сіль, перець;
  • маслини;
  • лимон;
  • зелень.
Дивіться також:  Суп з плавленим сиром — 11 рецептів приготування в домашніх умовах

У сковороді на олії обсмажити цибулю, моркву, картоплю і сочевицю. Залити все окропом, додати спеції. Готувати протягом 35 хвилин, поки не буде готовий картопля. В кінці додати сіль і спеції, маслини нарізати кільцями і лимон. Подати до столу, прикрасивши зеленню.

В мультиварці

В мультиварці приготувати сочевичний суп вийде легко і швидко.

Для його приготування варто запастися:

  • сочевицею, краще червоної – 230 г;
  • картоплею – пару бульб;
  • морквою;
  • цибулею;
  • вершковим маслом – 30 г;
  • водою – 1,8 л;
  • зеленню кропу – пару гілочок;
  • сіллю.

Овочі нарізати невеликими скибочками, моркву натерти. Обсмажити цибулю з морквою на олії в режимі «Смаження» протягом 7 хвилин, потім додати картоплю. Слідом всипати промиту сочевицю, додати рідину, сіль і включити режим «Суп». Готувати протягом 12 хвилин, перемішати і продовжити варити до готовності картоплі. В кінці додати зелень і улюблені спеції. Скориставшись блендером, можна зробити із цієї страви сочевичний суп-пюре.

Перше страву із зеленої сочевиці

На вечерю добре приготувати легкий суп з:

  • зеленої сочевиці – 1 склянка;
  • цибулі ріпчастої;
  • картоплі – 3 шт.;
  • моркви;
  • оливкової олії – 50 мл;
  • курячих гомілок– 2 шт.;
  • мускатного горіха – щіпка;
  • солі.

Курячі гомілки або будь-яке інше м’ясо відварити, відокремити від кісток. У бульйон опустити промиту сочевицю, відварити, потім картоплю і овочеву піджарку. Після готовності продуктів додати сіль, спеції, порізане м’ясо. Подати до столу зі сметаною і зеленню.