Солянка з капусти — 8 смачних рецептів приготування

Ситна солянка з капусти може бути як самостійною стравою, так і цікавим варіантом овочевого гарніру. Готується таке частування з різними добавками – грибами, м’ясом, картоплею. А основою його може стати як свіжа, так і квашена капуста.

Солянка з свіжої капусти

Інгредієнти: 630 г свіжої капусти, наполовину менше моркви, велика цибулина, 60 г томатної пасти, 4 лаврових листочка, мелений чорний перець, сіль.

  • Вимиті овочі дрібно шинкують. Цибулю найкраще різати мініатюрними кубиками. Цей компонент обсмажується на будь-якому жирі до м’якості.
  • Далі до цибулі висипається подрібнена морквина, сіль, перчик. Разом інгредієнти тушкують ще 7-8 хвилин.
  • У сковорідку відправляється і капуста. Бажано попередньо пом’яти руками.
  • Маса нудиться на повільному вогні ще 7-8 хвилин.
  • Залишилося викласти в сковорідку томат-пасту і довести солянку зі свіжої капусти до повної готовності.

    З додаванням сосисок

    Інгредієнти: близько кіло свіжої капусти, невелика морква, ріпчаста цибулина, 7 стандартних сосисок, 2 ст. ложки кетчупу без добавок, сіль.

  • Капуста миється, очищається від верхніх грубих листків і досить тонко шинкуется. Вона викладається на сковорідку і поливається оливковою або іншим рослинним маслом. Овоч відправляється обсмажуватися.
  • На окремій сковорідці страхуються подрібнений будь-яким зручним чином цибуля і морква. Вони готуються до м’якості. Далі в ємність відправляється кетчуп.
  • У готову капусту перекладається піджарка. На цьому етапі блюдо солиться.
  • У що залишилася від піджарки сковорідці готуються подрібнені сосиски. Їх потрібно обсмажувати 2-3 хвилини при помішуванні.
  • Залишилося змішати вміст двох сковорідок і солянка з сосисками і капустою повністю готова.

    Солянка з капусти з грибами на зиму

    Інгредієнти: 1,5 кіло лісових грибів та свіжої капусти, 2 морквини, 65 г солі, 3 стиглих томатів, 2 ріпчасті цибулини, 55 г цукру-піску, 120 мл томат-пасти, будь-які приправи, 25 мл столового оцту.

  • Гриби чистяться, пару раз промиваються і варяться 12 хвилин після закипання. Далі вони відкидаються на друшляк.
  • Капуста дрібно шинкуется, після чого вона трохи обсмажується на рафінованій олії у великій каструлі. Далі в ємність доливають трохи водички і овоч вже тушкується на мінімальному вогні.
  • На окремій сковорідці пассируется терта морква і полуколечки лука. Ця маса також надсилається до капусти.
  • Помідори звільняються від шкірки. Найпростіше зробити це після того, як вони будуть ошпарены окропом. Вони разом з грибами без зайвої рідини викладаються в каструлю до інших компонентів.
  • Додаються залишилися заявлені в рецепті інгредієнти, крім оцту. Маса гаситься близько півгодини. Важливо не забувати її періодично помішувати. Останнім у ємність заливається порція оцту.
  • Солянка з капусти з грибами на зиму після перемішування розкладається по стерилізованим ємкостей. Зберігається частування в прохолоді.

    Як приготувати з м’ясом?

    Інгредієнти: півкіло свинини, 2 ріпчасті цибулини, велика морквина, невеликий качан капусти, 2 томата, 5-6 часникових зубков, 130 г томат-пасти, 1 ст. ложка цукру-піску, сіль, 3 лаврових листочка.



  • Невеликі шматочки м’яса обсмажуються на будь-якому жирі до випаровування рідини з сковорідки.
  • Окремо страхуються подрібнена морква і цибуля.
  • Капуста нарізається мініатюрними квадратами, перекладається до м’яса. Сюди ж сиплеться сіль.
  • Дрібно ріжуться помідори і часник. Вони обсмажуються разом 10-12 хвилин. Суміш заливають невеликою кількістю води з цукром і томат-пастою. Закладаються і лаврові листочки. Після закипання маси лаврушка видаляється.
  • Овочевим соусом залити м’ясо з капустою. На мінімальному соусі частування гаситься під кришкою 15-17 хвилин.
  • Солянка з м’ясом стане повноцінним ситним варіантом обіду для всієї родини.

    Загрузка...

    Рецепт для мультиварки

    Інгредієнти: цілий качан капусти, пара морквин, велика цибулина, сіль, ¾ склянки фільтрованої води, 3-4 ст. ложки густої томат-пасти без добавок, суміш перчиком. Далі розповідається, як приготувати солянку в мультиварці смачно і просто.

  • Капуста тонко шинкуется. Інші овочі довільно подрібнюються ножем.
  • Спочатку в чаші «розумної каструлі» на будь-якому жирі пассируется цибулю, потім він смажиться разом з морквою.
  • Через 5-6 хвилин в чашу відправляється капуста.
  • Продукти солятся, перчатся, заливаються водою з розчиненою в ній пастою.
  • У програмі, призначеної для гасіння, страва нудиться близько півгодини.
  • Якщо зазначеного часу виявилося недостатньо, можна доготувати страву в тому ж режимі ще 12-14 хвилин.

    З квашеної капусти по-селянськи

    Інгредієнти: 620 г квашеної капусти, по солоного огурчику і ріпчатої луковке, повний стакан м’ясного бульйону, сіль, пара великих ложок томатної пасти, 80 г свинячого сала, 15 г борошна, ароматні трави.

  • Капуста прямо руками віджимається від розсолу. Якщо вона виявилася занадто кислою, овоч потрібно ще і промити проточною водою.
  • Кубики цибулі обсмажують на салі. У цю ж сковорідку відправляється сіль, спеції, томатна паста. А через пару хвилин – і підготовлена капуста.
  • Частування нудиться на мінімальному вогні. Коли овочі добре розм’якшаться, можна укладати в сковорідку брусочки солоного огірка без шкірки.
  • На окремій сковорідці до золотавості обсмажується борошно (масло при цьому не використовується). Потім вона заливається бульйоном. Рідина перемішується до зникнення грудок.
  • Сумішшю з четвертого кроку заливається капуста і готується ще 15-17 хвилин. В самому кінці можна за смаком додати у частування смажений бекон або сосиски.
  • Солянка з квашеної капусти стане смачним гарніром до будь-якої м’ясної страви.

    З картоплею

    Інгредієнти: кіло свіжої капусти, сіль за смаком, 8-9 картоплин, 1 ст. ложка томатної пасти, цибулина, спеції.

  • Цибуля і морква довільно подрібнюються. Ці інгредієнти потрібно обсмажувати приблизно 8-9 хвилин на будь-якому жирі. Далі до них викладається томат-паста. Бажано брати продукт без зайвих добавок.
  • Картопля чиститься і нарізається брусочками. Не потрібно дрібнити, інакше цей овоч при перемішуванні компонентів в результаті може перетворитися в непривабливу масу.
  • Хвилин через 10-12 в сковорідку можна закладати шинковану капусту. Кришкою посуд не накривається. На цьому етапі продукти солятся і присипаються спеціями.
  • Далі в сковорідку вливається невелику кількість води.
  • Солянка з капустою і картоплею нудиться до повної готовності всіх складових.

    Пісна солянка

    Інгредієнти: 2 середні морквини, половинка невеликого капустяного качана, 2 голівки цибулі, 1 ст. ложка оливкової олії, 2-3 ст. ложки кетчупу, будь-які суміші спецій.

  • Капуста шинкуется середньо. Цибулю дрібно ріжеться. Морква натирається на тертці з середніми отворами.
  • Прямо у каструлі для гасіння цибулю пару хвилин пассируется на оливковій олії. Потім 6-7 хвилин він готується вже разом з морквою.
  • Капуста солиться, розминається руками і тільки після цього відправляється в каструлю до інших продуктів. Гасіння триває ще 10-12 хвилин.
  • Додається кетчуп, суміш приправ, і частування нудиться вже до готовності.

    Загрузка...