Соте з баклажанів – 7 рецептів, як приготувати смачне овочеве соте

Мало хто знає, що сині містять в собі велику кількість макроелементів з таблиці Менделєєва. Також до їх складу входять клітковина і пектин, які відмінно справляються зі шкідливим холестерином в організмі. Тому баклажани радять включати в раціон, щоб запобігти розвитку атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

З синіх можна приготувати велику кількість смачних і корисних страв, які і дорослі, і діти будуть їсти з нетерпінням. У чому секрет рецептури? Як приготувати смачне соте з баклажанів? Давайте розбиратися.

Класичне соте з баклажанів

Зараз ми навчимо вас готувати овочеве соте за класичним рецептом. Цей рецепт досить простий, тому доведеться за смаком навіть недосвідченим господаркам.

Продукти:

  • сині – 4 штуки середнього розміру;
  • цибулина – 1 штука;
  • морква – 2 штуки середнього розміру;
  • болгарський перець – пара;
  • томати – 4 штуки середнього розміру;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • оливкова олія;
  • зелень.

Приготування:

  • Сині потрібно нарізати кружечками по 5 мм в товщину, посолити і залишити, щоб овоч дав сік.
  • Тим часом приступаємо до очищення цибулі, помідорів і перцю. Овочі очищаємо від шкірки і нарізаємо помідори кубиками, а перець і цибулю півкільцями. Все добре перемішуємо.
  • Нагріваємо сковороду з маслом на середньому вогні і викладаємо овочі, солимо і тушкуємо.
  • До цього часу сині повинні були дати сік, від якого потрібно позбутися. Потім кожен кружечок обсмажуємо з обох боків до золотистої скоринки.
  • Обсмажені кругляшки складаємо в каструлю, а зверху викладаємо приготовані овочі. Потім подрібнюємо часник і зелень, посипаємо зверху.
  • Накриваємо каструлю кришкою і ставимо на маленький вогонь, тушкуємо до готовності. Готову страву перемішуємо. Вийшло дуже смачне соте з баклажанів. Приємного апетиту!

Рецепт зимової заготівлі

Іноді у холодні зимові часи хочеться спробувати чогось незвичайного. Є швидкий і простий рецепт приготування незвичайної закуски на зиму.

Для приготування потрібно:

  • 5 кілограм синіх;
  • 1,5 кг болгарського перцю;
  • гіркий перець – 1 штука;
  • півкілограма цибулі;
  • 1 головка часнику;
  • рослинна олія;
  • 1 ст. л. оцту;
  • Зелень;
  • сіль за смаком.
Дивіться також:  Як варити манти – 5 способів приготування в каструлі, в мантоварке, в мультиварці і в пароварці

Процес приготування:

  • Спочатку готуємо всі інгредієнти: зелень подрібнюємо, а овочі прокручуємо через м’ясорубку. Всі з’єднуємо в каструльці і встановлюємо на плиту на середній вогонь. Тушкуємо овочі з приправами протягом півгодини. За 5 хвилин до готовності страву за смаком солимо, а в кінці додаємо оцет.
  • Сині нарізати однаковими кружечками, укладаються в миску і солятся. Все, їх можна відставити, щоб зникла гіркота, а овоч дав сік. Після закінчення години сік зливається, а сині обсмажують з обох боків до золотистого кольору.
  • У заздалегідь простерилізовану баночки викладаємо обсмажені кружальця. Дії відбуваються наступним чином: виклали шар з кружечків – полили тушкованими овочами, потім наступний шар і т. д. Коли баночка наповниться, її залишиться закатати. Соте з баклажанів на зиму готово.

З кабачками

Класичне соте готується з баклажанів і овочевої приправи, але можна додати нові нотки в звичне блюдо і використовувати в якості додаткового компонента кабачки. Заготівля набуває новий неперевершений аромат і смак. Приготувати соте з баклажанів і кабачків дуже просто, дивіться і відразу записуйте рецепт, тому що родичам і гостям обов’язково сподобається ця страва.

Продукти:

  • сині – 2 штуки;
  • кабачок;
  • томати – 4 штуки середнього розміру;
  • морква – пара;
  • цибуля – 1 штука;
  • часник – невелика головка;
  • рослинна олія;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком.

Готування:

  • Сині очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками довільного розміру. Бажано робити невеликі брусочки. Баклажани викладаємо в миску, в підсолену воду на 10 хвилин.
  • Кабачок теж очищаємо від шкірки і нарізаємо на брусочки. Ріжемо цибулю і тремо на тертці моркву. У сковороді з рослинним маслом робимо засмажку з моркви і цибулі.
  • Беремо іншу сковороду, наливаємо масло і викладаємо подрібнені кабачки і сині. Обсмажуємо овочі протягом 5 хвилин. Зверху додаємо нашу зажарку. Потім викладаємо нарізану кубиками томати. Все добре перемішуємо.
  • Часник очищаємо і подрібнюємо звичним способом. В соте додаємо сіль, спеції і часник. Все добре перемішуємо і доводимо до свого смаку. Тушкуємо ще 15 хвилин.
Дивіться також:  Яловичина в духовці: 21 рецепт приготування соковитої і м’якої яловичини і телятини

Соте з баклажанів по-угорськи

Соте по-угорськи – незвичайне блюдо для жителів Росії. Весь секрет полягає в тому, що готуються овочі не на маслі, а на грилі. За рахунок цього блюдо стає менш калорійним.

Інгредієнти:

  • сині – 600 грам;
  • томати – 800 грам;
  • баранячий фарш – 700 грам;
  • болгарський перець – 600 грам;
  • картопля – 300 грам;
  • цибулина – 3 штуки;
  • сипучий базилік за смаком;
  • 4 зубчики часнику;
  • 2 склянки молока;
  • ¼ Частину від пачки вершкового масла;
  • 3 ст. л. борошна;
  • яйце – 2 штуки;
  • голландський сир – 300 грам;
  • мускатний горіх по смаку;
  • сіль.

Готування:

  • Томати, часник і цибулю подрібнюємо в блендері.
  • Баклажани режим кружечками, а картоплю на свій розсуд і відправляємо в духовку. Готуємо овочі до напівготовності.
  • М’ясний фарш змішуємо з томатною масою і посипаємо мускатним горіхом, перемішуємо.
  • На сковороду викладаємо вершкове масло, додаємо борошно, перемішуємо, щоб не було грудочок. Вливаємо молоко, перемішуємо і знімаємо з плити.
  • Коли склад охолоне, потрібно додати яйця і половину тертого сиру.
  • Деко застеляємо фольгою, на дно наливаємо трохи соусу і шаром викладаємо картоплю. Слідом ідуть колечка болгарського перцю. Зверху поливаємо соусом.
  • Далі викладаємо м’ясний шар, за ним – баклажани. Зверху посипаємо базилік і поливаємо соусом.
  • На самий верх кладемо помідори і посипаємо сиром. Запікаємо страву протягом 40 хвилин.

Готуємо в мультиварці

Багато домогосподарки вже давно перейшли на використання мультиварок. Там їжа готується швидше, а в той період поки вона готується, можна зробити інші справи по дому.

Інгредієнти:

  • солодкий перець – 3 штуки;
  • морква – 2 штуки;
  • сині – 3 штуки;
  • томати – 4 штуки;
  • часник – 2 зубчики;
  • цибуля – 1 штука;
  • цукор за смаком;
  • сіль за смаком.
Дивіться також:  Тріска, запечена в духовці — 8 рецептів

Приготування:

  • Баклажани очищаємо і нарізаємо кружечками. Замочуємо на 10 хвилин в підсоленій воді.
  • Перець ріжемо півкільцями.
  • Помідори нарізаємо кружечками, а моркву ріжемо великими брусками.
  • Подрібнюємо цибулю і часник.
  • У чашу мультиварки наливаємо масло і складаємо овочі. Додаємо спеції за смаком і включаємо режим «плов». Після сигналу страву можна подавати до столу.

З болгарським перцем і помідорами

Соте з синіх з томатами і солодким перцем виходить соковитим і солодким.

Продукти:

  • сині – 2 штуки;
  • томати – 10 штук;
  • болгарський перець – 5 штук;
  • соняшникова олія;
  • солі і перець за смаком.

Приготування:

  • Сині нарізаємо кружечками і залишаємо відмокати в підсоленій воді.
  • Перець ріжемо шматочками і обсмажуємо з обох боків до золотистого кольору.
  • Баклажани вичавлюємо і обсмажуємо з обох сторін.
  • На деко викладаємо баклажани, перці, помідори і часник.
  • Запікаємо соте в духовці.

Готову страву можна подавати і в гарячому, і в холодному вигляді.

Аджапсандали – страва традиційної грузинської кухні

Овочі для аджапсандали тушкують у великому чугунному казані без додавання води, і особливо смачний він на наступний день. Спробуйте приготувати це вишукане блюдо будинку.

Продукти:

  • сині – 1 кілограм;
  • помідори – 500 грам;
  • болгарський перець – 500 грам;
  • цибулина;
  • морквина;
  • гострий перець – 1 штука;
  • часник – головка;
  • зелень;
  • сіль;
  • перець;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Сині нарізаємо кубиками, бажано невеликими. Посипаємо сіллю і залишаємо. Через 10 хвилин кружечки обсмажуємо з обох сторін.
  • Робимо зажарку з цибулі, перцю і моркви. Смажимо, не забуваючи помішувати.
  • Помідори очищаємо від шкірки і подрібнюємо. Часник подрібнюємо і додаємо до помідорів. Всі підготовлені овочі змішуємо і тушкуємо протягом 10 хвилин.
  • Нарізаємо зелень, додаємо в казан, посипаємо спеціями. Продовжуємо тушкувати ще 10 хвилин. Перед подачею блюдо повинне постояти півгодини під закритою кришкою. Приємного апетиту!