Соєвий соус 9 рецептів з використанням соусу

Соєвий соус, званий в кулінарних колах чорним золотом, отримав широке розповсюдження завдяки незвичайному смаку і універсальності застосування в стравах. Перший рецепт з використанням дорогоцінної заправки офіційно був опублікований Ісааком Титсингом.

Соєвий соус – історія походження

Батьківщиною соєвого соусу є Древній Китай, але з плином часу його рецепт розійшовся по всій Азії. Китайські ченці ввезли його в Японію і назвали «сію», а в XIX столітті делікатес став популярний і в Європі. Вже тоді в побуті його називали «чорне золото».

Як готується соєвий соус

Спочатку страви з риби готували з додаванням соєвих бобів. З часом з них навчилися робити соус. Він був досить густим і дорогим, тому в нього стали додавати воду в цілях економії.

Згідно працям писарів Стародавнього Китаю, найкращий соус готується повним виварювання бобів з додаванням такої ж кількості ячменю або пшениці. В кінці приготування все це заливається сіллю і водою. Потім маса повинна залишитися бродити на три – чотири місяці. Пшеницю або ячмінь додають до складу з-за присутності в цих злаках грибка кодзі, який змушує сусло бродити.

Зважаючи відносної простоти процесу приготування соусу, можна спробувати зробити його самостійно. Як готується соус? Досить просто.

Для цього знадобиться:

  • соя – 100 г;
  • бульйон – 2 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • масло вершкове – 2 ст. л.;
  • пшеничне борошно – 2 ст. л.

Процес приготування виглядає так:

  • Відварюємо боби до повної готовності і перетираємо масу через сито або подрібнюємо до пюре в блендері.
  • Додаємо в масу бульйон і вершкове масло, сіль і борошно.
  • Ретельно перемішуємо і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і постійно помішуємо. Соус готовий.

Крильця в медово – соєвому маринаді

Нижче запропоновано швидкий і простий рецепт, який підкорить вас з першої порції. Крильця в медово соєвому соусі чудово доповнить будь-який гарнір.

Для реалізації такого рецепта знадобляться:

  • курячі крильця – 1 кг;
  • «курячі» спеції – за смаком;
  • бджолиний мед – 3 ст. л.;
  • томат-паста чи кетчуп – 2 ст. л.;
  • соєвий соус – 5 ст. л.;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • часник – 3 зубчики.

Алгоритм приготування простий:

  • Добре промиваємо крила під струменем води і залишаємо сохнути.
  • Для маринаду змішуємо спеції, соус, кетчуп, масло, часник і мед.
  • У глибокий посуд викладаємо крильця і заливаємо підготовленим соусом. Перемішуємо руками для рівномірного розподілу маринаду. Залишаємо просочуватися на 3 – 4 години. Чим довше настоюються крильця в маринаді з соєвим соусом, тим насиченішим і гостріше буде готове блюдо.
  • Доводимо температуру в духовці до 210 градусів. Крила розкладаємо по листу, змащеного маслом.
  • Печемо заготовки в духовці 35 – 45 хвилин.

Курка в соєвому соусі на сковороді

Курочка по цьому рецепту виходить дуже соковитою, з ніжним смаком і ароматом.

Для його виконання потрібно:

  • курка (або її частини) – 1кг;
  • сіль і мелений чорний перець – за бажанням;
  • ріпчаста цибуля – 2 середніх цибулини;
  • масло (бажано, з оливок) – 1,5 ст. л.;
  • соєвий соус – 120 мл;
  • трави і інші приправи – за смаком.

Готуємо так:

  • Курячі частини вимиваємо і знімаємо шкірку.
  • Ріпчасту цибулю шаткуємо півкільцями і з’єднуємо в окремій ємності з підготовленою курятиною. Все ретельно перемішуємо.
  • Готуємо заливку. Змішуємо масло, соєвий соус, перець і доступні приправи для курки. Перемішуємо. Потрібно уважно поставитися до кількості солі, оскільки соєвий соус дуже солоний.
  • Заливаємо курку частиною маринаду, перемішуємо руками і залишаємо просочуватися на 2 – 6 годин. Можна лишатися заготовки з вечора на ранок.
  • Готуємо курку в глибокій сковороді. На розпечене дно викладаємо курятину з цибулею в маринаді. Обсмажуємо м’ясні шматочки з різних боків до золотистої скоринки.
  • Додаємо решту маринаду, накриваємо кришкою і тушкуємо півгодини. Можна періодично помішувати. Курка в соєвому соусі на сковороді готова.

Ціла курка в соєвому соусі в духовці готується за таким же рецептом.

 

Загрузка...

Рецепт приготування свинини

Нижче запропонований хороший варіант страви, яке зможе урізноманітнити нудний домашнє меню. М’ясо виходить в міру соковитим і жирним. Соєвий соус надає йому вишуканість і тонкий смак.

Для приготування знадобиться:

  • свинина (бажано, шия) – 1 кг;
  • сушені приправи – 1 ч. л.;
  • соєвий соус – 200 мл;
  • кунжут – 2,5 ч. л.;
  • білий лук – 4 шт.;
  • рослинна олія (для смаження);
  • часник – 7 – 8 зуб;
  • вода – півсклянки;
  • крохмаль – 1,5 ч. л.

Покроковий процес:

  • Промиваємо і м’ясо обсушуємо паперовими рушниками, нарізаємо на невеликі шматочки.
  • У глибоку миску викладаємо свинину і заливаємо соєвим соусом. Перемішуємо і залишаємо маринуватися в холодильнику на півгодини.
  • Цибулю нарізаємо не тонкими кільцями, а часник, навпаки, тонкими пластинками. Не рекомендується тиснути або терти його на тертці.
  • Гріємо рослинне масло на розпеченій сковороді. Викладаємо в нього свинину і заливаємо маринадом, в якому вона просочувалася. Готуємо 6 – 7 хвилин під кришкою. Періодично перевертаємо м’ясо.
  • Додаємо цибулю і часник. Тушкуємо ще 6 хвилин.
  • У склянку з водою додаємо крохмаль і перемішуємо. Виливаємо воду в сковороду, додаємо кунжут і трави. Ретельно розмішуємо склад і тушкуємо м’ясо ще близько півгодини на маленькому вогні.

Свинина в соєвому соусі буде готова, як тільки вся рідина вбереться, і м’ясо стане м’яким і соковитим

 

Креветки, смажені з часником і соєвим соусом

 

 

Екзотичне і неймовірно смачне блюдо нікого не залишить байдужим.

Для приготування знадобиться:

  • креветки (бажано, королівські) – 0,5 кг;
  • олія (бажано оливкова);
  • соєвий соус – 260 мл;
  • петрушка (свіжа);
  • лимон – 1 шт.;
  • часник – 2 зуб.

Процес приготування:

  • Моєму і просушуємо креветки.
  • Викладаємо їх на розпечену сковороду, змащену оливковою олією з часником.
  • Додаємо соєвий соус і смажимо, постійно помішуючи, 5 – 7 хвилин.
  • Викладаємо готові морепродукти на тарілку і поливаємо лимонним соком. Прикрашаємо петрушкою.

Риба в маринаді, запечена у фользі

Для цього рецепта підійде будь-яка біла або червона риба.

У процесі приготування знадобляться такі продукти:

  • рибний стейк – 1 кг;
  • лаврове листя – 2 шт.;
  • звичайна цибуля – 1 шт.;
  • перець (горошини) – 5шт.;
  • олія соняшникова – 6 ст. л.;
  • сіль і за бажанням суміш перців;
  • соєвий соус – 70 мл;
  • часник – 3 зуб.

Процес приготування:

  • Очищаємо і промиваємо стейк з риби. Викладаємо на фольгу, змащену маслом. Зверху кожен шматочок риби поливаємо олією – так вона вийде більш соковитою.
  • Посипаємо рибу сумішшю перців і солимо за смаком.
  • Підсмажуємо цибулю на сковороді до золотистого кольору. Викладаємо його поверх рибних заготовок.
  • Готуємо соус. Тиснемо зубчики часнику або нарізаємо кубиками. З’єднуємо з сумішшю перців і заливаємо соєвим соусом.
  • Отриманим соусом поливаємо кожен стейк. Зверху кладемо лаврове листя, перець і закриваємо великим шматком фольги.
  • Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці 35 – 40 хвилин при температурі 210 градусів.

Яловичина в соєвому соусі

Нижче запропонований покроковий рецепт, за яким яловичина готується за півгодини, але завжди виходить м’якою і тане в роті. Через нетривалого часу готування, м’ясо зберігає в собі всі корисні речовини.

Для приготування знадобиться:

  • яловичина – 1 кг;
  • часник – 4 зуб;
  • білий цибуля – 2 шт.;
  • соєвий соус – 200 мл;
  • червоний гострий перець – за смаком.

Процес приготування:

  • Тонкими смужками нарізаємо яловичину. Стежимо, щоб розріз проходив уздовж волокна. Чим тонше шматки, тим швидше приготується блюдо.
  • Викладаємо яловичину в глибокий посуд і заливаємо соєвим соусом. Залишаємо маринуватися в холодному місці на 4 – 5 годин. А краще на всю ніч.
  • Нарізаємо цибулю кубиками і обсмажуємо до прозорості. Для більш гострого страви можна на цьому етапі додати дрібно порізаний гострий стручок.
  • До цибулі і перцю додаємо яловичину, перемішуємо і тушкуємо на сильному вогні 20 – 25 хвилин, періодично помішуючи. При необхідності додаємо воду.
  • Тушкуємо ще 15 – 20 хвилин, після закінчення яких яловичина в соєвому соусі буде готова.

Салат із заправкою на основі соєвого соусу

Унікальний рецепт для тих, хто підтримує стрункість фігури.

Для його реалізації знадобиться:

  • пекинка – 200 г;
  • мелений перець – 1 ч. л.;
  • соус із сої – 5 ст. л.;
  • огірок – 2 – 3шт.;
  • олія (бажано оливкова) – 2 ст. л.

Процес приготування:

  • Капусту нарізаємо і прямо в салатнику трохи мнемо руками.
  • Огірки тремо на тертці для моркви по-корейськи.
  • Заправляємо овочі соєвим соусом.
  • Додаємо до салату перець і оливкове масло.

Такий салат і креветки, смажені з часником і соєвим соусом, чудово доповнюють один одного.

Багато дієтичні салати готуються на основі соєвого соусу. Він майже не містить калорій і може стати рівноцінною заміною солі.

Традиційне Хе з кальмарів

Рецепт для любителів корейської кухні і кальмарів.

Для нього знадобиться:

  • кальмари – 600 г;
  • соєвий соус – 8 ст. л.;
  • морква – 2 шт.;
  • перець мелений (червоний) – 2 с. л.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль – 1 ч. л;
  • масло рослинне – 4 ст. л.

Процес приготування:

  • Чистимо тушки кальмарів і викладаємо в глибоку каструлю. Повністю закриваємо водою і доводимо до кипіння. Варимо рівно 3 хвилини.
  • Охолоджуємо варені кальмари і нарізаємо середньої соломкою.
  • Моркву тремо на «корейської» тертці, посипаємо сіллю і залишаємо на півгодини. Потім віджимаємо виділився з овоча сік.
  • Цибулю нарізаємо кільцями й обсмажуємо на сковороді, помішуючи час від часу.
  • Перемішуємо всі підготовлені інгредієнти, заправляємо соєвим соусом і перцем. Залишаємо в холодильнику на півдня.

Індичка в соєвому соусі

Щоб приготувати таке неповторне блюдо, необхідно підготувати наступні продукти:

  • індичка (філейна частина) – 600 г;
  • пісне масло;
  • морква – 2 шт.;
  • вода;
  • соус із сої – 4 ст. л;
  • цибуля біла – 1 шт.

Процес приготування:

  • Філе промиваємо й обсушуємо на паперовому рушнику. Нарізаємо невеликими шматочками.
  • Моркву нарізаємо півколами або брусочками, цибулю – півкільцями.
  • На розпечену сковороду виливаємо рослинне масло і викладаємо індичку. Смажимо на великому вогні до напівготовності.
  • Додаємо до м’яса моркву і цибулю, перемішуємо і залишаємо ще на 15 хвилин.
  • Розводимо соєвий соус з водою і виливаємо в сковороду. Перемішуємо і залишаємо тушкуватися на 15 – 20 хвилин. Періодично перемішуємо.

Індичку в соєвому соусі можна подавати спільно з будь-яким гарніром.

Так і виходить, що соєвий соус, дійсно, ніби чорне золото, надає будь-якій страві особливу вишуканість. Додавайте в салати, маринади і соуси і ваше меню ніколи не буде нудним і буденним.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...