Соус для голубців – 9 рецептів та варіантів приготування підливи

Якщо готові домашні голубці просто обсмажити на рослинному маслі і подати до столу, то така страва напевно виявиться сухуватим. Виправити ситуацію допоможе ароматна заливка для обговорюваного частування. Сьогодні відомо кілька рецептів вдалого соусу для голубців. З ними ми вас і познайомимо!

Класичний томатно-сметанний соус для голубців

Інгредієнти:

  • пара головок білого ріпчастої цибулі;
  • дві невеликі морквини;
  • 1 повний стакан среднежирной сметани;
  • 4 ст. л. будь подрібненої зелені;
  • 1 ст. кип’яченої води;
  • 2 ст. л. з гіркою пасти з томатів;
  • кухонна сіль;
  • перець чилі;
  • будь-яке рослинне масло.

Приготування:

  • В жароміцної сковороді розжарити невелику кількість рослинного масла. Всипати в нього довільно дрібно нарізану цибулю. Потрібно, щоб шматочки овоча рівномірно просмажаться і при цьому не підгоріли.
  • Моркву почистити, дуже дрібно потерти і висипати до цибулі. Продовжувати спільне обсмажування інгредієнтів ще 2 – 3 хвилини.
  • Відправити до овочів томатну пасту, ще через хвилину викласти сметану і масу прогріти пару хвилин.
  • Додати сіль, подрібнений чилі і зелень. Можна додати в блюдо і інші улюблені спеції.
  • Залити основу соусу водою і перекласти в неї готові голубці.

Відправити голубці в томатно-сметанному соусі в духовку на чверть години при середній температурі.

Готуємо на основі сметани

Інгредієнти:

  • півлітра сметани середньої жирності;
  • 5 – 6 часникових зубчиків;
  • 1 ч. л. червоного меленого пекучого перцю;
  • 1 пучок свіжого кропу;
  • дрібна сіль.

Приготування:

  • Промити пучок петрушки і зрізати товсті стебла. Решту зелень дрібно порубати ножем.
  • Змішати петрушку зі сметаною. Відмінно підійде для такого соусу молочний продукт 20%-жирності.
  • Суміш посолити за смаком. Додати червоний перець і роздавлений свіжий часник.

Можна тушкувати голубці в сметанному соусі за таким рецептом в духовці. Або подати заливку окремо до вже готового гарячого блюда.

Дивіться також:  Ліниві голубці – 9 рецептів

Простий томатний соус

Інгредієнти:

  • 550 мл густого томатного соку;
  • пара великих головок білого ріпчастої цибулі;
  • 350 г свіжих стиглих і м’яких томатів;
  • до 100 г свіжої петрушки;
  • 2 лаврових листа;
  • 5 – 7 горошин чорного перцю;
  • рослинна олія;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Добре промити помідори і зробити на їх шкірці хрестоподібні надрізи у верхній частині. Опустити томати в крутий окріп і потримати в ньому пару хвилин.
  • Шумівкою перекласти овочі в крижану воду, зняти з них шкірку, а м’якоть порізати кубиками.
  • Так само подрібнити цибулю. Дрібно порубати промиту і обсушену зелень.
  • Лаврушки і горошок перець загорнути в марлю.
  • Обсмажити цибулю зі шматочками помідорів і зеленню на невеликій кількості олії. Готувати їх разом 8 – 9 хвилин.
  • Залити продукти томатним соком. Вкласти в нього підготовлений марлевий мішечок.
  • Гасити томатний соус на самому повільному вогні півгодини.
  • Через чверть години вийняти спеції, додати сіль і цукор, всипати зелень.

Відразу ж залити готовим соусом голубці.

Рецепт з пряним смаком

Інгредієнти:

  • стакан м’ясного бульйону;
  • по парі штук цибулі і моркви;
  • 30 мл пасти з помідорів;
  • 1 ч. л. кореня імбиру;
  • 25 г борошна;
  • 75 г вершкового масла;
  • 3 – 5 г кмину;
  • 1 щіпка сушеного кропу;
  • сіль і цукор.

Приготування:

  • Корінь імбиру ретельно почистити і нарізати тонкими пластинками.
  • Очистити овочі і дуже дрібно порізати. Моркву краще потерти на тертці як можна дрібніше.
  • Кмин розтерти в ступці, додати цукор і сіль.
  • Розтопити на чавунній сковорідці трохи більше половини вершкового масла. Додати до нього кмин, імбир. Смажити інгредієнти 3 – 4 хвилини.
  • Всипати до прянощів овочі. Готувати ще 8 – 9 хвилин.
  • Додати томатну пасту. Продовжувати приготування 6 – 7 хвилин.
  • Масло розтопити на другій сковорідці і обсмажити на ньому муку до легкої ледь помітною рум’яності.
  • Поступово влити бульйон і готувати масу пару хвилин при частому помішуванні для загустіння.
  • З’єднати вміст двох сковорідок.
Дивіться також:  Голубці з м’ясом та рисом – 4 рецепта

В отриманому соусі прогріти голубці.

Соус для ледачих голубців в духовці

Інгредієнти:

  • 2 ст. л. домашньої сметани;
  • півтора склянки яловичого бульйону;
  • з 1 невеликий цибулині і моркви;
  • сіль;
  • спеції за смаком.

Приготування:

  • На будь-якому розігрітому жирі обсмажити подрібнені овочі. Найкраще цибулю нарізати мініатюрними кубиками, а моркву дрібно терти.
  • Коли овочі стануть м’якими і злегка рум’яними, додати до них відразу всю сметану і залити яловичий бульйон.
  • Всипати сіль і улюблені спеції.
  • Тушкувати соус для ледачих голубців 20 – 25 хвилин в духовці на невеликому вогні під кришкою.

Коли маса загусне, вимкнути духовку і залишити соус в ній ще на кілька хвилин.

Овочева підливка

Інгредієнти:

  • 1 червоний болгарський перець;
  • сіль за смаком;
  • 1 помідор;
  • 1/3 ст. пасти з томатів;
  • суміш перців;
  • масло;
  • 1 морквина;
  • сіль;
  • 1 цибулина.

Приготування:

  • Моркву потерти середньої соломкою і змішати з цибульними кубиками.
  • Довести овочі до м’якості на будь-якому розігрітому маслі.
  • Додати в сковорідку дрібні кубики перцю і тушкувати продукти разом пару хвилин.
  • Помідор очистити від шкірки, крупно порізати і теж відправити в сковороду.
  • Додати томатну пасту і долити приблизно 1 ст. води.
  • Посолити, поперчити соус і тушкувати його на невеликому вогні, поки всі компоненти не розм’якшаться, і він не стане однорідним.

Смачно готувати в такий заливці голубці в мультиварці, а також у духовці на сковороді.

Сирний соус до голубців

Інгредієнти:

  • 1/3 ст. світлої борошна;
  • півпачки натурального вершкового масла;
  • ½ Десертної ложки гірчичного порошку;
  • 2 ст. молока високої жирності;
  • ½ Ч. л. соєвого соусу;
  • сіль;
  • грам 100 будь-якого сиру.

Приготування:

  • Розтопити в сотейнику вершкове масло, нарізане шматочками і пару хвилин обсмажити на ньому всю муку при постійному помішуванні.
  • Коли зникнуть всі грудочки, влити нехолодну молоко.
  • Додати соєвий соус, трохи солі і порошок гірчиці.
  • Всипати весь дрібно тертий сир.
Дивіться також:  Голубці – 5 рецептів з рисом і фаршем

Ретельно перемішати компоненти соусу, прогріти його пару хвилин.

Томатна заливка з кропом і кмином

Інгредієнти:

  • 1 склянка овочевого бульйону;
  • по 1 шт. моркви та цибулі-ріпки;
  • 25 г томат-пасти;
  • олія для обсмажування;
  • сушений імбир;
  • 2 – 3 зубки часнику;
  • 1 ст. л. просіяного борошна;
  • 3 г кмину;
  • ½ Ч. л. сушеного кропу;
  • сіль і цукор, кілька сортів меленого перцю.

Приготування:

  • Часник з кмином розтерти в ступці, а овочі дрібно порізати.
  • Загасити цибулю з морквою до м’якості.
  • Додати імбир, томат-пасту, суміш з першого кроку, сіль і цукор.
  • Коли маса рівномірно забарвиться, додати бульйон з борошном.
  • Томити вміст сковорідки до загустіння.

Подавати соус гарячим або холодним з вже готовими голубцями.

Варіант на основі майонезу

Інгредієнти:

  • 90 г класичного майонезу;
  • 70 г аджики;
  • спеції за смаком.

Приготування:

  • Поєднати класичний майонез з аджикою.
  • Додати спеції.
  • Дати соусу настоятися.

Змастити гарячі голубці сумішшю і відразу подати до столу.

Будь-який з перерахованих вище соусів можна використовувати різними способами. Наприклад, томити в ньому напівготові голубці або поливати вже тушковане блюдо для більшої соковитості. Пробуйте і шукайте «свій» варіант. Приємного апетиту!