Соус для курки – 7 рецептів

Соус для курки – це чудова можливість підкреслити і розкрити смак м’яса. Сьогодні є безліч рецептів приготування заправок, але найпоширенішими є вершковий, часниковий, томатний, а також кисло-солодкий соус.

Вершковий соус для курки

Вершковий соус для курки можна приготувати на основі вершків або молока. Досить часто куряче м’ясо готують з соусом «Бешамель». Багато господині додають в нього і такі інгредієнти, як часник, гриби, зелень і чилі, які надають заправці особливий смак.

Інгредієнти:

  • 35 г борошна;
  • 55 г масла топленого;
  • 280 мл жирного молока.

Спосіб приготування:

  • Борошно просіваємо і висипаємо її на суху прогартовану сковорідку.
  • Як тільки борошно стане золотистою, але не коричневою, вливаємо сире молоко і кладемо топлене масло.
  • Готуємо соус до загусання, приправивши її сіллю і перцем.

Готуємо з сметани

Сметана – це універсальний продукт, який часто використовують у приготуванні найрізноманітніших страв, у тому числі і соусів.

Головне, визначитися, яким за смаком буде сметанний соус для курки, адже навіть додавання одного компонента може вплинути на смакові якості усієї заправки.

Інгредієнти:

  • стакан рідкої сметани;
  • 25 мл м’ясного бульйону;
  • 30 мл соку лимона;
  • 35 г грибів;
  • 60 г цвітної капусти.

Спосіб приготування:

  • Нарізаємо дрібно гриби і відправляємо їх у сотейник разом з бульйоном і соком цитруса.
  • Як тільки гриби знайдуть золотистий відтінок, вливаємо сметану і чекаємо, поки маса почне кипіти.
  • Потім додаємо дрібно нарізану цвітну капусту і тушкуємо соус до повної готовності овочів. Якщо ви хочете зробити більш густий соус, додайте борошно або крохмаль.

Медово-гірчична заправка

Так як куряче м’ясо не має сама по собі яскравим смаком, для його приготування часто використовують різні маринади і соуси. Особливу смакову яскравість і соковитість страві додає медово-гірчичний соус.

Дивіться також:  Чахохбілі з курки в мультиварці — 5 рецептів

Важлива перевага такої заправки в тому, що для її приготування використовуються тільки натуральні інгредієнти, ніяких барвників і підсилювачів смаку. Є два соусу: один – для приготування страви, інший – для подачі.

  • Для першого потрібно взяти по дві ложки гірчиці і меду і змішайте їх. В такому складі можна маринувати м’ясо і запікати його в духовці.
  • Для другого варіанту слід подрібнити два зубці часнику, змішати з двома ложками меду, гірчиці, масла і ложкою лимонного соку. Додати для аромату щіпку мускатного горіха і дати готового соусу час настоятися.

Замість часнику можна використовувати свіжий імбир, а звичайну гірчицю замінити діжонської, яка додасть соусу більш ніжний і солодкий смак.

Кисло-солодкий китайський соус для курки

У китайській кухні найвідомішим соусом є кисло-солодкий. Його подають з рибою, м’ясом і, звичайно ж, з куркою. Є різні варіанти приготування такого складу, розглянемо один з них. Для рецепта знадобиться сік. Можете взяти будь-який, головне, щоб він був з кислинкою. Підійде, наприклад, ананасовий, яблучний або апельсиновий.

Інгредієнти:

  • півсклянки соку;
  • цибулина;
  • три зубці часнику;
  • імбир (корінь в 5 см);
  • три ложки олії рафінованої;
  • по дві ложки кетчупу, темного цукру і соєвої приправи;
  • по ложці оцту і крохмалю.

Спосіб приготування:

  • Часникові зубчики і цибулю шаткуємо, імбир тремо на дрібній тертці.
  • В підігрітому маслі пасеруємо інгредієнти подрібнені, потім посипаємо їх цукром, вливаємо сік, оцет, соус кетчуп.
  • Як тільки склад завирує, засипаємо крохмаль, розведений в двох ложках води. Готуємо кисло-солодкий соус для курки до загустіння і знімаємо з плити.

З хріном і волоськими горіхами

Соус – це унікальна добавка, яка здатна кардинально змінити смак будь-якої страви. При цьому така заправка може бути м’ясної та овочевої, холодної і гарячої, солодкої, солоної або гострою. Пропонуємо варіант соусу з вельми цікавим щільним, гострим, вершковим смаком.

Дивіться також:  Рибні тефтелі – 6 дуже смачних рецептів

Інгредієнти:

  • 320 мл жирних вершків;
  • ½ Ч. л. солодкого піску;
  • 145 г хрону (тертого);
  • крихти білого хліба (дві ложки);
  • 155 г волоських горіхів;
  • лимонний сік.

Спосіб приготування:

  • Волоські горіхи дрібно рубаємо або подрібнюємо блендером.
  • Горіхову масу перемішуємо з тертим хріном, солодкими і солоними гранулами, і крихтами хліба.
  • Вливаємо вершки, додаємо кілька крапель цитрусового соку і розмішуємо до тих пір, поки соус не стане густим.

З горіхами по-грузинськи

У грузинській кухні є страва під назвою сациві, яке готують з курки. Але сациві – це, швидше незвичайний соус, з яким подають обсмажену курятину, а іноді і інше м’ясо.

Інгредієнти:

  • сім часникових зубчиків;
  • 420 г волоських горіхів;
  • 700 мл м’ясного бульйону;
  • дві цибулини;
  • пучок кінзи;
  • дві ч. л. шафрану (імеретинський);
  • три ч. л. хмелі-сунелі;
  • по 1 ч. л. коріандру і червоного перцю;
  • півчашки рафінованої олії;
  • п’ять ложок оцту (столового або винного).

Спосіб приготування:

  • У сковороду кладемо нашатковану цибулю, вливаємо півсклянки бульйону і тушкуємо овоч десять хвилин.
  • У блендері подрібнюємо горіхи, часник і кинзу. Отриману масу кладемо до цибулі.
  • Вливаємо бульйон, що залишився і готуємо соус протягом 15 хвилин.
  • В кінці заправляємо його оцтом.

Томатний соус для курки

Томатний соус ідеально поєднується з курячим м’ясом, при цьому томатна заправка може бути різною за смаком. Пропонуємо рецепт заправки, який підходить не тільки для м’яса, але і для приготування піци.

Інгредієнти:

  • 110 г томатів;
  • 12 г часнику;
  • базилік.

Спосіб приготування:

  • Базилік і часник дрібно рубаємо.
  • З томатів знімаємо шкірку, м’якоть разом часником і зеленню відправляємо в блендер. Перемішуємо до однорідності.
  • Пробуємо соус на смак, додаємо цукор, сіль або перець.
Дивіться також:  Куряче філе в паніровці – 7 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Також можна приготувати томатний соус з плавленим сиром. Для цього візьміть баночку томатів у власному соку, один солодкий перець і 150 г плавленого сиру. Перець спечіть в духовці, очистіть його від шкірки і насіння, м’якоть разом з томатами подрібніть і покладіть в сотейник. Додайте спеції за смаком і трохи рубаного часнику. Як тільки маса закипить, покладіть шматочки сиру і готуйте соус до повного його розчинення. В кінці засипте в склад подрібнену зелень.

Як ви змогли переконатися, із простих і доступних інгредієнтів можна приготувати соус на будь-який смак. Так що не бійтеся експериментувати і відкривати для себе нові кулінарні шедеври. Адже з різними соусами це так просто!