Соус для макаронів – 9 рецептів приготування

Полиці магазинів так і рясніють великою кількістю різних смакових добавок до обідніх страв. Проте всі ми прекрасно знаємо, що їх склад не блищить користю для організму. Тому найоптимальнішим рішенням буде приготувати доповнення до гарніру самостійно. Наприклад, соус для макаронів.

Сирний соус для макаронів

Сирний соус для макаронів – це, як правило, традиційний варіант приготування доповнення до гарніру. Мало хто його не пробував. Спробуйте скористатися наступним покроковим рецептом.

Що знадобиться:

  • борошно – 2 ст. ложки;
  • молоко – 1 стакан;
  • раст. масло — 1 ст. ложка;
  • сир твердих сортів – 200 г;
  • слив. масло – 50 г;
  • спеції;
  • перець;
  • сіль.

Добре розігріваємо сковороду, вливши туди рослинне масло. Віддайте перевагу пристосуванню з глибоким дном: так готування буде простіше, а результат краще. Додаємо до масла борошно, акуратно перемішуємо і обсмажуємо до тих пір, поки суміш не придбає злегка золотавий колір.

Тонкою цівкою наливаємо у майбутній соус молоко. Знову перемішуємо і доводимо до кипіння. Після цього насипаємо сир, натертий на середній тертці, спеції і м’яке вершкове масло. Краще дістати його з холодильника заздалегідь, так як заледенілий шматок буде не кращим інгредієнтом. Макарони заливають гарячим соусом відразу після того, як він буде готовий.

Рецепт з томатної пасти

Соус з томатної пасти являє собою простий, але в той же час дуже смачний рецепт приготування добавки навіть до самого посереднього гарніру.

Що знадобиться:

  • тому. паста – 2 ст. ложки;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • помідори – 3 шт.;
  • оливки. масло – 4 ст. ложки;
  • цукор – 1 щіпка;
  • сіль;
  • перець;
  • спеції.

Цибулю дрібно шинкуется і пассируется на сковороді з маслом, поки не стане прозорим. Помідори обдають окропом, очищаються від шкірки, нарізати і додаються до цибулі. Тушкуємо суміш і помішуємо, доводячи її до густого стану. Після цього кладемо томатну пасту, сіль, спеції і цукор. Продовжуємо готувати на повільному вогні протягом 15-ти хвилин або до моменту досягнення певної насиченості або густоти, в залежності від того, як вам більше подобається.

Як приготувати сметанний соус?

Хочете спробувати що-небудь з більш ніжним смаком? Тоді приготуйте до макаронів сметанний соус.

Що знадобиться:

  • сметана – ½ склянки;
  • лім. сік – 1 ч. ложка;
  • сіль – ½ ч. ложки;
  • цукор – ½ ч. ложки;
  • перець.

Викладаємо сметану в невелику миску, де і буде готуватися соус. Додаємо туди сіль, цукор і перець. Ретельно перемішуємо. Після цього обов’язково потрібно спробувати на смак. Якщо вам здається, що в добавці недостатньо «кислинки», то можете додати чайну ложку лимонного соку. Також сметанний соус можна розбавляти іншими інгредієнтами. Наприклад, зеленню або часником. Вас може обмежити лише власна фантазія і смакові переваги.

Варіант з грибами

Приготувати соус для макаронів з грибами дуже легко. До того ж, ця добавка здатна скрасити навіть самий убогий вечерю.

Що знадобиться:

  • гриби – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • базилік сушений – 2 ч. ложки;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • вершки середньої жирності – ½ склянки;
  • перець.

Цибуля очищається від лушпиння, дрібно шинкуется і пассируется на сковороді, поки не стане прозорим. Нарізаємо гриби як можна дрібніше і смажимо разом з цибулею. Потрібно дочекатися моменту, коли з них повністю випарується вся волога. Після цього ми наливаємо в сковороду вершки, солимо і перчимо за смаком, кладемо базилік. Також можна додати улюблені приправи. Соус вариться, доки не придбає необхідну густоту. Його відразу ж можна подавати з макаронами, не чекаючи, поки він охолоне.

Загрузка...

Вершковий соус

Соус для макаронів з вершків – це теж класичний рецепт, як можна «прикрасити» простий гарнір.

Що знадобиться:

  • жирні вершки – 1 склянка;
  • слив. масло – 50 г;
  • борошно – 1 ст. ложка;
  • часник – 1 зубчик;
  • петрушка;
  • сіль;
  • перець;
  • спеції.

Включаємо на плиті повільний вогонь і ставимо туди миску з маслом, щоб воно повністю розтанула. Додаємо вершки, столову ложку борошна і варимо соус не більше 5-ти хвилин. Дрібно нарізаємо петрушку і подрібнюємо зубчик часнику в часникодавці. Відразу ж кладемо їх до вершкового соусу. Не забуваємо постійно перемішувати. В самому кінці додаються всі необхідні приправи і спеції. Як тільки суміш почне закипати, знімаємо миску з плити і подаємо до макаронів в гарячому вигляді.

«Бешамель» для спагетті

Мало хто не чув про італійському соусі «Бешамель», який традиційно подається разом з справжніми спагеті або будь-яким іншим видом пасти. Обов’язково спробуйте приготувати його самостійно!

Що знадобиться:

  • молоко – 3 склянки;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • раст. масло – 2 ст. ложки;
  • слив. масло – 50 г;
  • сіль;
  • спеції.

Змішуємо обидва види масла (вершковий компонент необхідно попередньо розтопити), додавши до них борошно. Ставимо миску на плиту, включивши середній вогонь і тонкою цівкою вливаємо поступово молоко. При цьому соус постійно помішується. Додаємо сіль, переставляємо на повільний вогонь і варимо «Бешамель» протягом 10-ти хвилин.

Якщо вам потрібен не надто густий соус, то при необхідності можна додати ще трохи молока. Якщо ж навпаки, то слід варити до тих пір, поки суміш не придбає потрібну вам консистенцію по густоті. Після приготування «Бешамель» подається до макаронів відразу в гарячому вигляді. Зберігати його можна в холодильнику або навіть в морозилці. Однак слід розморожувати виключно на водяній бані, або він прокисне.

Італійський соус «Болоньєзе»

Можна сказати, що «Болоньєзе» це італійський варіант наших традиційних російських макаронів «по-флотськи», але зі своєю особливою родзинкою. Порадуйте своїх близьких смачним обідом або вечерею, скориставшись наступним покроковим рецептом.

Що знадобиться:

  • фарш – 400 г;
  • помідор – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • тому. паста – 3 ст. ложки;
  • сіль;
  • спеції.

Морква натирається на середній тертці, а цибулю дрібно шинкуется. Овочева суміш обсмажується на сковороді з маслом до розм’якшення. Після цього смажимо фарш, попередньо виклавши овочі. Оптимальним варіантом буде використовувати іншу чисту сковороду. Це робиться для того, щоб фарш зберіг свою м’ясну смакову нотку. Солимо і перчимо його, виходячи зі своїх смакових переваг. Що стосується готовності, то краще дотримуватися золотої середини: фарш не повинен бути надто сирим, але і не повинен бути сухим.

М’ясо змішується з пасерованими цибулею та морквою, нарізаним помідором, томатною пастою і спеціями. Кладемо суміш на сковороду і тушкуємо на малому вогні, протягом, як мінімум, години. «Болоньєзе» подається гарячим відразу після приготування зі спагеті або будь-якими іншими макаронами.

Смачне доповнення з беконом

Паста з соусом, де доданий бекон, буде дуже ситним обідом або вечерею. Приготуйте її прямо зараз!

Що знадобиться:

  • бекон копчений – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • нежирні вершки – 100 мл;
  • сіль.

Цибулю і бекон нарізати дрібними кубиками. Спочатку обсмажуємо бекон до легкої прозорості, потім додаємо цибулю. Якщо вам подобаються гриби, то в соус можна додати і їх, попередньо дрібно нарізавши. Обсмажуємо ретельно суміш, кладемо в неї борошно. Перемішуємо і акуратно заливаємо вершки.

Соус доводиться до кипіння на повільному вогні і вариться до тих пір, поки не набуде злегка жовтуватий колір. Солимо й додаємо спеції. Спагеті або паста поливається соусом відразу ж після його приготування, поки він не охолов.

Варіація соусу для макаронів з фаршем

Ще один рецепт дуже смачного і ситного соусу для макаронів, який, безумовно, прикрасить гарнір.

Що знадобиться:

  • помідори у власному соку – 1,5 кг;
  • м’ясний фарш – 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • болг. перець – 2 шт.;
  • часник – 5 зубчиків;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • базилік – 2 ст. ложки;
  • спеції;
  • сіль;
  • перець.

Можна використовувати вже готові консервовані помідори у власному соку, а можна взяти свіжі, нарізати їх шматочками і подрібнити у блендері, але не до однорідного стану. Має бути трохи грудочок. Перець і цибулю дрібно нарізати, часник подрібнюється в часникодавці.

Обсмажуємо в каструлі на середньому вогні фарш, де і буде готуватися соус. Додаємо туди овочі і спеції. Після цього вогонь зменшується до мінімуму і в самому кінці кладуть подрібнені помідори. Солимо і перчимо за смаком. Коли соус буде готовий, він подається ще в гарячому вигляді зі свіжою пастою.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...