Спаржа що це таке? 8 рецептів приготування спаржі

Все частіше назва спаржа зустрічається в обговореннях правильного харчування та у меню різних дієт. Але багато хто вперше чують про неї, і задаються питанням: «Спаржа — що це таке?» Це корисна рослина, має кілька різновидів. З цього овоча кулінари готують безліч смачних страв, про які ми розповімо у статті.

Спаржа: що це таке, які існують види

Це рослина, що відноситься до сімейства спаржевих. Є одна назва – аспарагус (аспарагін). Володіє рядом цілющих властивостей, про яких було відомо стародавнім грекам. Про спаржі згадував Гіппократ, як про цілющу рослину. У Греції його використовували як лікувальний засіб. На гравюрах архітектурних пам’яток знайдені зображення цієї рослини.

Стародавні римляни культивували спаржу в якості овоча. Культуру дуже цінували. Недарма вона була надбанням царського столу і довго залишалася доступна лише знатним вельможам. Сьогодні овоч вже не рідкість, майже в будь-якому великому супермаркеті вона досяжною для всіх бажаючих. Але вона продається за досить високою ціною, незважаючи на поширеність.

Види спаржі

У природі існує близько 200 різновидів, але використовується набагато менше.

Поширені види:

  • фіолетова;
  • зелена;
  • біла;
  • бобова;
  • соєва;
  • морська.

Рослини вирощують у вигляді чагарників або трав’янисті. У спаржі-трави ніжні і смачні пагони, тому її застосовують для їжі. Кущі служать прикрасою садів.

У складі виявлено багато корисних компонентів для організму:

  • Залізо – необхідна складова гемоглобіну. Саме з допомогою заліза здійснюється транспортування кисню по кров’яному руслу у всі органи.
  • Фосфор входить до складу аденозинтрифосфорної кислоти енергетичної складової клітин.
  • Калій бере участь в регулюванні і підтримці осмотичного тиску всередині клітин, необхідний для стабілізації ритму серця, має велике значення для правильного водно-сольового обміну, для нормального проведення нервових імпульсів, для правильної видільної функції нирок.
  • Кальцій – необхідний для хорошої щільності кісток, бере участь у проведенні нервових імпульсів між нейронами, необхідний для правильної роботи серця, м’язових скорочень, згортання крові.
  • Магній – впливає на стан судин, бере участь в процесі білкового обміну. Розслаблює гладкі м’язи. Приймає участь в процесі переносу енергії та проведення імпульсів по нервовим волокнам.
  • Бета-каротин – підвищує імунний захист, нейтралізує вільні радикали.
  • Вітаміни (Е, А, С, В2, В1) – впливають на нервову систему, стан волосся, шкіри, судин, імунітет та інші біологічні механізми роботи організму.
Дивіться також:  Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету

Калорійність рослини досить висока — 387 ккал на 100 грам продукту. Варто пам’ятати, що спеції і соуси збільшують кінцеву цінність страви з спаржі.

Характеристика видів

  • Біла популярна в країнах Європи. При вирощуванні рослини, її повністю присипають грунтом. При відсутності світла виходять білі пагони. З-за трудомісткості при вирощуванні цей різновид відрізняється високою вартістю. Але за смаковими характеристиками вона поступаємося іншим видам спаржі. Зате по корисності вона на висоті.
  • Спаржа зелена – найбільш часто зустрічається різновид родом з узбереж морів Середземного і Каспійського. Це лікарська рослина. У цьому різновиді набагато більше корисних речовин
  • Фіолетова – рідкісний вид. Вирощується в умовах темряви, лише зрідка на короткий час допускається сонячне опромінення. В результаті рослина набуває характерного забарвлення.
  • Бобова (спаржева квасоля) – насіння-боби бувають червоного, жовтого кольору. Також, можуть бути різнокольоровими. Для їжі вживаються недозрілі боби. Обов’язково потрібно термічно обробляти продукт, щоб зруйнувалася речовина, зване фазеолунатином. Цей фермент викликає отруєння.
  • Відома спаржева квасоля стручкова, у якої в їжу вживають молоді стручки.
  • Соєве – продукт, який роблять їх бобів сої. Їх спочатку вимочують, потім перемелюють, потім пресують. При цьому відділяється соєве молоко, яке кип’ятять, збирають утворилися печи. Їх висушують. Виходить продукт, який називають соєвого спаржею. Це високобілковий продукт.
  • Морська – росте на узбережжях морів і солончаках. Має солоний смак. Її можна їсти сирою, і готувати різні страви.

Приготування страв зі спаржі

Спаржа корисний продукт, з якого можна зробити безліч смачних страв. Нижче представлені деякі варіанти приготування.

Смажена квасоля з яйцем

Список інгредієнтів:

  • 300 г спаржевої квасолі;
  • два яйця;
  • один середній помідор;
  • одна цибулина;
  • дві гілочки кропу;
  • чорний перець мелений, сіль;
  • олія (соняшникова чи оливкова).

Можна просто обсмажити і залити яйцем (попередньо збитим), але буде смачніше при додаванні інших компонентів: грибів, вареного м’яса, шинки, ковбаси, різних овочів. Виходить неймовірно смачно, якщо блюдо приготувати з кропом і помідорами.

Спаржеву квасолю стручкову потрібно вимити, відрізати від неї з двох сторін хвостики. Кожен стручок порізати на 3 шматочки. 10 хвилини квасоля потрібно поварити в підсоленій воді. Як тільки вона стане м’якою, спаржа готова. Викласти на друшляк, щоб стекла вода і квасоля охолола.

Дивіться також:  Єврейська закуска – 5 дуже смачних рецептів

Помідори і цибулю ріпчаста слід порізати кубиками, а кріп дрібненько порізати.

На сковороді в невеликій кількості рослинного масла злегка обсмажується цибуля, потім туди додається квасоля, посипана спеціями. Трохи обсмажити.

Далі збиваються яйця, і заливається ними вміст сковороди. Відразу перемішати. Через дві – три хвилини необхідно додати помідори, посипати кропом. Змішати і продовжити смажити протягом однієї — двох хвилин. Вживається блюдо гарячим з будь-яким гарніром або салатом.

Суп-крем із зеленої спаржі

Список продуктів:

  • 800 г зеленої спаржі;
  • 300 р картоплі.;
  • 800 мл бульйону;
  • цибулю-шалот;
  • 150 г вершків;
  • 10 г сухого вина (білого);
  • дві ложки (столові) оливкової олії;
  • сіль і перець.

Очищену картоплю нарізати кубиками, від спаржі відрізається нижня частина і верхівки. Спаржу ріжуть кружальцями.

Розігріти олію на сковороді, обсмажити крупно нарізану цибулю-шалот (якщо його немає, можна замінити ріпчастою), покласти на сковороду картоплю і спаржу. Обсмажувати протягом 10 хвилин.

Далі потрібно влити біле вино, потім воно має випаруватися. Залити все овочевим бульйоном, 20 хвилин слід поварити.

Подрібнити вміст за допомогою блендера, налити вершки в суп, розмішати, Трохи потримати на вогні. Додати спеції. Суп готовий.

Варена спаржева квасоля на гарнір

Спаржеву квасолю промити, обрізати і варити в підсоленій воді хвилин 10. Потім відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Вживати можна в гарячому або холодному вигляді.

Важливо. Щоб зберегти аромат спаржі її не можна переварювати.

Запікаємо в духовці

Для страви з спаржі потрібно:

  • спаржі 450 грамів;
  • олії оливкової 15 -30 мл;
  • перцю 1/4 ч. ложки;
  • солі 1/2 ч. ложки.

Краще для запікання брати спаржу з товстими пагонами. Стебла необхідно промити, відрізати нижні кінці. Змастити деко жиром. Спаржу скласти в пакет, полити олією, добре струснути для кращого розподілу масла.

Розкласти На деку основний компонент одним шаром і на деякій відстані один від одного. Посипати сіллю і спеціями. Тонку спаржу слід запікати 5 -10 хвилин. Товсту потримати в духовці до 20 хвилин. Готову страву дістати з духовки, трохи остудити. Подати до столу.

Тушкована спаржа з куркою

Продукти для приготування страви;

  • 100 мл курячого бульйону;
  • 450 г курячого м’яса;
  • 200 г спаржі;
  • один лимон;
  • пучок зеленої цибулі;
  • дві ложки (столові) рослинного масла;
  • дві ложки (столові) соусу теріякі;
  • за смаком використовувати сіль.
Дивіться також:  Фаршировані крабові палички — 7 рецептів

На розігріту сковороду влити рослинне масло. М’ясо, нарізане на смужки, посмажити, щоб вийшла корочка золотистого кольору. Далі потрібно налити бульйон, додати соус. Тушкувати, поки не буде готове. Спаржу відварюють в підсоленій воді. Якщо використовується спаржева квасоля, то її краще тушкувати разом з куркою в бульйоні до готовності. Розкласти по тарілках, прикрасити лимоном, посипати зеленою цибулею.

Салат з додаванням моркви

Продукти для салату:

  • 200 г спаржі соєвого;
  • 2 цибулини;
  • одна морквина;
  • за смаком використовується майонез;
  • перець червоний і сіль.

Закип’ятити воду, залити їй спаржу. Протягом трьох годин її замочують, потім зливають. Основний компонент порізати шматочками. Цибулину розділити навпіл. Одну половину треба замаринувати з оцтом, а інший разом з подрібненою морквою, покласти на сковороду для обсмажування. Готові інгредієнти кладуть у салатницю, заправляють майонезом. Все перемішати і подати до столу.

Запечена у вершковому соусі

Для приготування страви потрібні наступні продукти:

  • 10 гілочок спаржі;
  • борошна дві ложки (столові);
  • дві ложки вершкового масла (столові);
  • склянка вершків;
  • стакан молока;
  • лимонний сік, перець, сіль.

Приготувати спаржу у вершковому соусі слід, дотримуючись послідовність.

Попередньо зварену спаржу нарізати шматочками (4 см). На глибоку сковороду покласти вершкове масло. Спаржу підсмажити з додаванням борошна. Влити молоко, згасити. Додати півсклянки вершків. Покласти перець, сіль, трохи лимонного соку. Зняти сковороду з плити. Збити вершки і влити в соус, перемішати. 15 хвилин запікати в духовій шафі.

З чого робиться спаржа по-корейськи, і як її приготувати?

Популярний корейський салат можна приготувати з соєвої спаржі. Це напівфабрикат, який роблять з сої. Соєве молоко довго кип’ятять, вірніше, томят. Утворюються пінки. Їх збирають, потім сушать. Виходить продукт, званий фучжу або спаржа соєва. Перш ніж що-небудь готувати, спаржу треба замочити на добу, можна залити на три години окропом, або зварити.

Необхідні компоненти:

  • 200 грамів спаржі;
  • олія рослинна;
  • приправа (одна упаковка) для корейської моркви;
  • 400 грамів моркви.

Спаржа по корейськи готується наступним чином:

Підготовлену розм’якшену або зварену спаржу нарізати брусками, натерти на тертці моркву (довгими тонкими смужками). Змішати, покласти корейську приправу, добити оцет. Довести рослинне масло до кипіння. Налити його в салат і трохи почекати (1 – 2 години), щоб настоявся.