Спеції для плову — 8 варіантів

Класичний плов неможливо уявити без великої кількості прянощів. Саме вони створюють той неповторний, сильний, апетитний запах, від якого моментально починають текти слинки. Спеції для плову можна придбати в супермаркеті — на полицях з прянощами є як готові набори для даного східного блюда, так і окремі компоненти, з яких можна скласти власне поєднання.

Класичний склад спецій для плову

Прянощі в східній кулінарії і є сама суть цієї національної кухні.

Класичний набір прянощів для плову з м’ясом або рибою складається з:

  • зіра (кумин) — застосовується насіннєва частина рослини. Зерна або використовуються цілими, або перемелюють в ароматний порошок. У цьому плові ця спеція головна. За класикою використовують індійський чорний кмин, але в наших краях таку пряність знайти дуже складно. Нечесні торговці можуть замінити справжні зерна насінням моркви, для перевірки достатньо розтерти між пальцями пару зерняток і відчути запах.
  • барбарис — використовується у вигляді ягід для додання кислої нотки і нейтралізації жиру. Вважається другою за значенням пряністю, яка повинна бути присутньою в традиційному плові.
  • часник — поширене трав’яниста рослина, яка додається в багато гарячі і холодні страви, соуси, консервацію та інше. Славиться сильним ароматом, який багаторазово збільшує апетитний запах і смак страв.
  • шафран (можна замінити куркумою, що часто робиться в наших краях через високу вартість шафрану) — дає страві легкий, приємний аромат і золотистого забарвлення рісу. На 1 кг крупи зазвичай додають ½ чайної ложки.

Які спеції додають у плов крім класичного набору:

  • сушені дрібно мелені томати;
  • солодку паприку;
  • насіння коріандру;
  • суміш декількох сортів перцю.

Для додання солодкої нотки плову використовують не тільки прянощі, але і сухофрукти. Це можуть бути:

  • курага — підсушений абрикос;
  • чорнослив — в’ялені сливи;
  • кишмиш — різновид в’ялених ягід винограду.
Дивіться також:  Минтай смажений на сковороді – 6 рецептів приготування

Нетрадиційними, рідко використовуються добавками до плову вважаються:

  • ваніль;
  • кориця;
  • мелений мускатний горіх;
  • сумах — кислувата, в’язка пряність, більше використовується для смаку, запаху практично не дає;
  • розмарин — пряність з солодкуватим, камфорним ароматом, що нагадує соснову запах, надає страві гостринку;
  • чабер — спеція, що надає гіркуватий, навіть пекучий смак, що нагадує гострий перець.

Також, може бути використаний пажитник — пряність зі злегка горіховою, гіркуватою ноткою в смаку. Смак і аромат дуже сильний, деяким нагадує гриб. Пряність складається по багатьом відомої суміші хмелі-сунелі.

На замітку. Спеції потрібно правильно додавати в плов — на середині етапу обсмажування овочів з м’ясом, коли останнім майже готове.

Так спочатку прянощами просочиться м’ясний продукт і овочі, а потім рис, який буде повільно готуватися в рідині з прянощами.

Які спеції додають у плов з куркою?

Плов з куркою виходить не надто жирним (якщо це не бройлер). М’ясо птиці ніжне на смак, тому страви можна додати невелику пікантність.

Спеції для плову з куркою:

  • чорний мелений перець;
  • шматочки гострого чилі;
  • сушена, а краще, свіжа петрушка;
  • насіння зіри;
  • червоний і чорний барбарис;
  • сушений червоний перець;
  • мелений чебрець;
  • свіжий або сушений часник;
  • шафран або куркума.

Курячий плов, як правило, роблять не занадто насиченим спеціями.

Рецепт для плову зі свининою

Свинячий плов славиться своєю соковитість, жирністю і насиченим смаком.

Добре доповнюють свиняче м’ясо такі прянощі:

  • сумах;
  • розмарин;
  • солодка мелена паприка;
  • сушений базилік;
  • куркума;
  • часник в будь-якому вигляді;
  • лаврушка;
  • барбарис;
  • зіра.

З бараниною

Спеції для плову з баранини пропонуємо використовувати наступні:

  • куркума;
  • зіра;
  • барбарис;
  • пажитник;
  • сумах;
  • паприка;
  • каррі;
  • коріандр;
  • чабер.

З яловичиною

Плов з яловичиною не менш ситний, ніж зі свининою чи бараниною.

Дивіться також:  Фрикадельки в томатному соусі – 5 рецептів

Спеції для плову з свинини рекомендується використовувати наступні:

  • шафран;
  • паприка;
  • чилі;
  • коріандр;
  • зіра;
  • барбарис.

Всі, крім ягід барбарису, повинно бути в подрібненому вигляді.

З індички

Для плову з індичкою можна використовувати той же набір прянощів, який підходить для курячого м’яса.

Також пропонуємо спробувати наступне поєднання:

  • куркума;
  • пелюстки шафрану;
  • горіхова трава або каррі.

За бажанням можна доповнити часником і класичним меленим чорним перцем.

Східні прянощі для плову

Традиційний плов повинен бути насиченим і навіть гострим смаком.

Спеції для плову по-узбецьки обов’язково повинні містити:

  • стручки гострого перцю — головне джерело гостроти для східного плову;
  • кмин/зіра — дає сильний аромат, яким славиться класичний плов;
  • барбарис — необхідний для легкої кислинки і сильного аромату.

Ці три прянощі на сході вважаються головними в приготуванні плову. Інші спеції додають у меншій кількості, ніж трійки основних.

Як самому зробити спеції для плову?

Підготувати суміш прянощів досить просто — потрібно просто перемішати складові між собою і додати в бажаному кількості під час приготування страви. Кількість залежить від уподобань самого людини — якщо подобаються насичені блюда, можна додати трохи більше, якщо більш помірковані — поменше.

Наприклад, на 1 кг м’яса ⅓ столової ложки прянощів створить легкий аромат, ⅔ столової ложки додадуть страві середню насиченість, а столова ложка з гіркою і більше зроблять блюдо насиченим, як це подобається східних національностей.

Складові можна придбати в крамниці зі спеціями на вагу або в продуктовому супермаркеті, розфасовані в невеликі пакетики.

Варто пам’ятати кілька правил підготовки спецій:

  • Сухі зерна і трави для кращої віддачі аромату і смаку рекомендується подрібнити в кавомолці або розтерти в ступці. Ягоди і свіжі трави краще трохи порізати і додати в блюдо практично цілими.
  • При необхідності або особистому бажанні можна замінити деякі компоненти. Взаємозамінними прянощами вважаються шафран і куркума, зіра і кмин, барбарис і родзинки/журавлина.
  • Свіжий часник більш пряний, тому краще не замінювати його сушеним.
Дивіться також:  Начинка з гарбуза для пиріжків – 7 дуже смачних рецептів

На 5-7 порцій плову рекомендується використовувати наступні пропорції спецій:

  • ½ Чайн. л. куркуми/шафрану;
  • 1 чайн. л. солодкої паприки;
  • 5-8 ягід барбарису;
  • 4-5 середніх часникового зубчики;
  • ½ Чайн. л. суміші перців;
  • ⅙ Чайн. л. зіри;
  • 1 стіл. л. без гірки солі.

У давні часи спеції використовувалися скоріше для збереження страви за відсутністю прохолодного місця зберігання їжі. А сьогодні пряна насиченість стала невід’ємною для всієї східної кулінарії.