Стейк зі свинини — 13 рецептів приготування смачного і соковитого стейку

Від правильно приготовленого стейк зі свинини не відмовиться жоден чоловік. Це смачне і ситне блюдо, яке стане гідною прикрасою навіть для святкового столу. А урізноманітнити його можна різними маринадами і соусами.

Скільки смажити стейк зі свинини: ступеня підсмажування

Стейки з свинини бувають різного ступеня підсмажування:

  • М’ясо лише покриваються рум’яною скоринкою зовні, а всередині воно майже повністю сире.
  • Слабка просмаження з невеликою кількістю крові.
  • Слабка просмаження без крові.
  • Середня просмаження.
  • Добре просмажений стейк.
  • Сильна просмаження.

Оптимальною для соковитого стейку вважається середня просмаження.

У цьому випадку м’ясо залишається м’яким, але в ньому вже немає крові. Для такого варіанту шматки свинини спочатку смажаться 3 – 4 хвилини на сильному вогні, а потім ще 5 – 7 хвилин на середньому. Можна спочатку обсмажити їх по хвилинці з кожної сторони, а потім відправити на 17 – 20 хвилин у духовку.

Загрузка...

Стейк зі свинини на сковороді — класичний рецепт

Інгредієнти: 630 г свинячої вирізки, ріпчаста цибулька, 40 г солодкої густий гірчиці, 2 великі ложки рафінованої олії, дрібна сіль, по дрібці червоного і чорного меленого перцю.

  • М’ясна вирізка миється в прохолодній воді, обсушивается, ріжеться шматочками. Оптимальна товщина – від полутра до двох сантиметрів. Скибки, злегка відбивають, натираються сумішшю солі і перцю. Краще використовувати бік молоточка без зубчиків, щоб шматки свинини не порвалися.
  • М’ясо змащується гірчицею і залишають маринуватися прямо на столі приблизно на годину.
  • Далі свинина перекладається на сковорідку з добре розігрітим маслом. Кожен шматочок потрібно обсмажити з двох боків до появи рум’яної апетитною скоринки. Зазвичай достатньо 3 – 4 хвилин для кожної сторони скибочки.
  • До вже готовим стейкам викладаються найтонші кільця цибулі.
  • Продукти тушкують разом ще 5 – 6 хвилин на повільному вогні під щільно закритою кришкою.

Отримані стейки з свинини на сковороді смачно подавати з консервованим зеленим горошком без рідини в якості гарніру.

Як приготувати соковите м’ясо в духовці?

Інгредієнти: близько 1 кг свинячої шиї, 3 великі ложки соєвого соусу (краще всього використовувати вустерський), мелений чорний перець за смаком, сіль, масло оливи.

  • М’ясо заздалегідь витягується з холодильника. До моменту приготування воно має бути кімнатної температури.
  • Шматок свинини ріжеться в вигляді товстих стейків (близько 2 см завтовшки). Кожен отриманий скибочку в кількох місцях проколюють виделкою. Відбивати м’ясо не потрібно.
  • Заготовки сбрызгиваются вустерским соусом. Замість нього можна використовувати звичайний соєвий без добавок або навіть бальзамічний оцет.
  • Зверху м’ясні шматки натираються сумішшю солі і перцю, після чого залишають маринуватися. Чудово, якщо є можливість дати їм відпочити всю ніч. Але цілком достатньо буде і 1 години.
  • На промаслений лист стейки укладаються впритул один до одного.
  • Шматки відправляються в заздалегідь добре розігріту духовку ближче до нагрівається частини. Найкраще – до грилю. Якщо такої функції немає, то потрібно виставити в духовій шафі температуру до 300 градусів.
  • Спочатку стейки в духовці обсмажуються з одного боку, потім – з іншого. Загальний час приготування страви з участю гриля – 14 – 16 хвилин.

Подається готове м’ясо з пікантними соусами і будь-якими гарнірами.

М’який стейк зі свинини в мультиварці

Інгредієнти: 2 великих свинячих стейка (на кості, товщиною близько 2 см), 1 велика ложка рафінованої олії, ½ ч. л. дрібної солі, 3 щіпки меленого чорного перцю, 1 ч. л. соку лайма, 2 щіпки солодкої паприки. Як приготувати стейк смачним і м’яким в мультиварці, розглянемо більш докладно.

Спробуйте також:  Фуагра що це таке? 4 рецепта в домашніх умовах

  • Шматки м’яса добре промиваються проточною холодною водою і обтираються паперовими рушниками.
  • У маленькій мисочці змішується солодка паприка, сіль, мелений чорний перчик, лаймовий (або лимонний) сік, масло. За смаком можна додати в цю суміш і будь-які інші свої улюблені спеції.
  • Отриманою масою натирається свинина і залишають маринуватися хвилин на 20.
  • В чашу «розумної каструлі» наливається масло. Включається режим «Випічка». Також підійде і варіант «Смаження».
  • Коли масло добре розігріється, можна викладати в нього стейки. Кожен м’ясної шматочок прожарюється по 12 – 14 хвилин спочатку з однієї, а потім з іншого боку.

Вийшло блюдо можна відразу ж подавати до обіду з будь-яким обраним гарніром. Можна і просто доповнити м’ясо будь-якими маринованими овочами і гострим соусом.

Смачне м’ясо в маринаді з соєвого соусу

Інгредієнти: кіло свинячої м’якоті, половина чашки тростинного (коричневого) цукру, 2 ст. ложки олії оливи, 3 – 4 часникового зубчики, ½ ч. ложки подрібненого свіжого кореня імбиру.

  • В обговорюваному блюді головним є маринад для стейка. Для його приготування змішується тростинний цукор, масло, соус, подрібнений імбир і роздавлений часник. Всі інгредієнти добре перемішуються. Зручно використовувати для цієї мети віночок.
  • М’ясо цілим шматком поміщається в пакет і заливають маринадом. Конструкція щільно зав’язується і відправляється в холодильник на цілу ніч.
  • На наступний день м’ясо нарізають відповідними шматками і обсмажується з двох сторін на добре розігрітій олії.

Подаються стейки з гострим кетчупом і відварною картоплею.

На сковороді-гриль

Інгредієнти: 2 великих свинячих стейка, рафінована олія, велика кухонна сіль, мелений чорний перець, будь-які ароматні трави за смаком.

  • Сковорідку потрібно відразу відправляти розжарюватися на сильному вогні. До моменту закладання м’яса від неї повинен виходити сильний жар. Перевірити підготовленість посуду до обжарке свинини вдасться за допомогою краплі води. Якщо, потрапивши на поверхню сковорідки, вона відразу закипає, значить, можна починати основний етап приготування стейків.
  • Поки сковорода розігрівається, м’ясні скибочки потрібно відбити спеціальним молоточком (стороною без зубчиків). У цій справі не потрібно дуже старатися.
  • Зверху стейки натираються сумішшю солі, спецій, обраних ароматних трав.
  • Шматки м’яса спочатку обсмажуються на дуже сильному вогні по 3 – 4 хвилини з кожного боку, потім процес триває вже при середньому нагріві плити по 5 – 6 хвилин на кожній стороні.
  • Якщо м’ясо виявилося недостатньо жирним, в процесі його приготування можна додавати в ємність невелику кількість рафінованої олії.

Свинячий стейк на сковороді-гриль повинен бути повністю прожареним. Якщо при розрізі шматочка виділяється прозорий сік без домішок крові, значить, м’ясо можна пробувати.

Варіант з пряними прованськими травами

Інгредієнти: 1,3 кг карбонату без ребер, 90 г вершкового масла, 140 мл газованої мінеральної води, сік з двох середніх лимонів, 2/3 пакету прованських трав, 1 ст. ложка їдальні гірчиці, 2 цибулинки, суміш перців, дрібна сіль.

  • Шматок свинячого карбонату нарізають поперек. Товщина кожного шматка повинна вийти близько 2,5 див.
  • У розтоплене вершкове масло вливається лимонний сік. Туди ж відправляється сіль, перець, гірчиця, прованські трави. Інгредієнти перемішуються.
  • М’ясо укладається в щільно закривається ємність. Зверху виливається приготований в попередньому кроці маринад. Туди ж висипається і дрібно нарізану цибулю.
  • Свинина з такими добавками маринується близько 2 годин. Періодично м’ясні шматки перевертаються, щоб маринад розподілявся правильно.
  • Сковорідка добре нагрівається без масла. На неї викладається маринована свинина. З кожної сторони стейки смажаться 3 – 4 хвилини. Можна зчистити ножем більшу частину трав з шматочків, щоб вони не пригоріли.
Спробуйте також:  Деруни без яєць – популярні рецепти.

Залишився маринад доводиться до кипіння і вариться пару хвилин. В результаті в сотейнику виявляється ідеально підходить до м’яса соус.

Під вершковим соусом

Інгредієнти: 1,5 кіло свинячої вирізки, великий помідор, щіпка сушеного базиліка, 1 ст. л. олії оливи, 280 мл жирних вершків, 1 ч. л. соусу Песто, спеції за смаком, сіль.

  • М’ясо нарізають стейками, натирається сумішшю вибраних спецій і солі. Далі воно обсмажується на мінімальній кількості розігрітого оливкового масла до появи хрусткої апетитною скоринки.
  • Помідори разом з шкіркою нарізати кружечками. Їх потрібно присипати сушеним базиліком. Потім шматочки овочів злегка обсмажують на тій же сковороді і швидко перекладаються на окрему тарілку.
  • В ту ж ємність виливаються вершки, додається соус Песто, сіль і спеції за смаком. Маса прогрівається на середньому вогні 3 – 4 хвилини.

При подачі страви до столу на плоскій тарілці розташовуються стейки. Зверху кладуть скибочки помідорів і виливається вершковий соус. Подається частування з відварним рисом або печеною картоплею.

Під гострим маринадом

Інгредієнти: кіло свинячої шиї, 1 ст. л. соку лайма, стільки ж олії оливи і соєвого соусу, 1 ч. л. червоного гострого і чорного меленого перцю, щіпка меленої паприки, сіль, 5 – 7 зуб. свіжого часнику, щіпка базиліка.

  • Промите і обсушенное м’ясо нарізають стейками. Можна їх злегка відбити.
  • Всі інші заявлені в рецепті компоненти з’єднуються для маринаду. Часник попередньо пропускається через прес. Кількість гострих інгредієнтів регулюється за смаком кулінара. Особливо обережним треба бути з сіллю — важливо не забувати, що вона вже є в соєвому соусі.
  • У кожен стейк ретельно з усіх боків втирається готовий маринад. Після цього м’ясо залишається «відпочивати» хвилин на 20.

Залишається обсмажити свинину на добре розігрітому маслі з обох боків, злегка остудити і подавати до обіду. Відмінно доповнить такі стейки звичайний солодкий кетчуп.

Стейк зі свинини на кістці під сиром

Інгредієнти: 2 великих стейка з свинячої корейки на кістки, 3 великих курячих яйця, 70 г сиру (твердого), 3 – 4 великі ложки просіяної якісного борошна, кухонна велика сіль за смаком, суміш перців, 40 мл рафінованої олії.

  • М’ясні стейки добре промиваються, просушуються рушниками з паперу. Далі вони акуратно відбиваються спеціальним кухонним молоточком. В процесі не повинна бути пошкоджена ні м’ясна м’якоть, ні кістки.
  • Підготовлене м’ясо присипається сумішшю перців і сіллю. Бажано розтерти шматки руками, щоб приправа добре вбереться.
  • Сирі яйця добре збиваються міксером, до них додається дрібно натертий сир. Інгредієнти перемішуються. Якщо сир недостатньо солоний, масу можна злегка присолити за смаком.
  • Кожен свинячий стейк обвалюється в борошні, після чого занурюється в яєчно-сирну суміш. Остання повинна покрити шматочки повністю з усіх сторін.
  • У розігріту сковорідку виливається рафінована олія. Коли воно добре розжариться, можна приступати до обсмажування м’ясних стейків — на обох сторонах шматочків повинна з’явитися рум’яна кірочка. Досить обжарювання по 4 – 6 хвилин зверху і знизу.

Подається частування гарячим з будь-яким гарніром.

Соковите м’ясо з сливово-імбирним соусом

Інгредієнти: 750 г м’якоті свинини, 3 ст. л. соєвого соусу, стільки ж рідкого меду, 1 ч. л. меленого імбиру, сушених прованських трав і сушеного барбарису, 4 ст. л. соку лимона, 1 ст. л. діжонської гірчиці, 320 г слив, склянка цукру (коричневого), зубок часнику, щіпка кориці, сіль.

Спробуйте також:  Кальмари в сметанному соусі – 8 смачних рецептів

  • В невелике пиалке з’єднується половина цитрусового соку, гірчиця, мед, сушений барбарис, соєвий соус, прованські трави. Отриманою сумішшю з усіх боків натирається свинина, нарізана стейками.
  • М’ясні шматочки укладаються один на одного, загортаються в харчову плівку і відправляються в прохолоду на всю ніч.
  • Для соусу в блендер відправляються всі компоненти, крім цукру і часнику. Вони перетворюються в однорідну масу.
  • Суміш з минулого кроку переливається в сотейник. До неї додається відразу весь цукор.
  • Маса вариться на середньому вогні 8 – 9 хвилин до загустіння. Після цього в неї всипається подрібнений часник. Соус проварюється ще пару хвилин і знімається з вогню. Коли він трохи охолоне, потрібно процідити масу через велике сито.
  • Підготовлені стейки з обох сторін обсмажують на розігрітому маслі до апетитної рум’яності.

Гарячим м’ясо викласти на тарілку і поливається соусом з п’ятого кроку.

Рецепт приготування у фользі в духовці

Інгредієнти: 370 г свинини, сіль, суміш перців, рафінована олія, спеції для м’яса.

Стейки з свинини завжди вдається дуже смачно приготувати в фользі в духовці. Вони виходять соковитими і ніжними.

Для цього не до кінця розморожене м’ясо нарізати середніми шматочками.

  • Далі свинина злегка відбивається, натирається спеціями, сіллю, сумішшю перчиком.
  • З двох сторін м’ясо сбрызгивается маслом і залишається на півгодинки для «відпочинку».
  • Кожен підготовлений майбутній стейк загортається в фольгу.
  • Заготовки викладають на деко і забираються в заздалегідь розігріту духовку на 35 хвилин.

Далі покриття знімається й страва продовжує готуватися ще 10 — 12 хвилин до рум’яної скоринки.

Свинячі стейки з сиром, помідорами та цибулею

Інгредієнти: півкіло свинячої вирізки, 70 г сиру, по половинці цибулинки і великого томату, по 2 ч. л. солодкої гірчиці, рослинного масла, гранатового соку, сухий часник, сіль.

  • Шматок свинини ріжеться на два однакових скибочки, які відбиваються спеціальним молоточком. М’ясо не повинно бути надто пісним.
  • Для соусу змішуються всі інші заявлені в рецепті компоненти, крім овочів та сиру. Їм намазуються відбиті шматки свинини і залишають на деякий час маринуватися.
  • Далі стейки обсмажуються до рум’яності і готовності з кожної сторони.
  • Готове м’ясо перекладається в жароміцну форму, застелену фольгою. Зверху нього розташовуються невеликі шматочки цибулі і кружечки помідорів, треться сир. Фольга загортається і стейки запікаються в добре розігрітій духовці 45 хвилин.

Без покриття м’ясо готується ще 8 – 9 хвилин, після чого відразу подається до обіду.

Готуємо на електрогрилі

Інгредієнти: кіло свинини, 5 репчатых цибулин, 5 помідорів, 1 ч. л. солі, суміш перців, 1 ч. л. сухого базиліка.

  • Цибулю і помідори (без шкірки) крупно ріжуться. Далі овочі пюрируются блендером. До них додається сіль, всі спеції.
  • Свинина нарізати на стейки, заливається вийшла овочевою сумішшю і залишається мінімум на 4 години.
  • Шматки м’яса викладаються на решітку пристрою, встановлену ніжками вгору.
  • Запікаються стейки на електрогрилі 10 – 12 хвилин при 250 градусах з кожної сторони.

Готове частування виходить не тільки смачним, але ще красивим і дуже апетитним.

Загрузка...