Стожки з фаршу під шубою в духовці — 5 рецептів

Прекрасна альтернатива котлетам з гарніром — стожки з фаршу під шубою в духовці. Це блюдо готується дуже просто, а виходить апетитним, ситним і соковитим. В якості основи для стожков використовується м’ясний фарш, а начинка може бути абсолютно будь-який.

Класичні стожки з фаршу під шубою в духовці

Стожки, запечені за цим рецептом, можна подати в якості гарячого блюда на святковий стіл або приготувати до вечері в сімейному колі.

Список продуктів:

  • 0,25 кг нежирного свинячого фаршу;
  • 0,25 кг яловичого фаршу;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 3 яйця;
  • 200 г Пармезану;
  • 5 г гірчичного порошку;
  • 150 г легкого майонезу;
  • сіль за смаком;
  • суміш приправ для котлет.

Покроковий рецепт.

  • М’ясо пропускають через м’ясорубку. У фарш додають яйце, сіль і суміш спецій.
  • Цибулини дрібно шаткують. Сир натирають великої стружкою.
  • Залишилися яйця збивають з порошком гірчиці і майонезом.
  • На лист, покритий пекарської папером, ложкою викладають фарш, злегка придавлюючи його зверху, щоб вийшли плоскі коржі з поглибленням в центрі.
  • У середину кожної котлети кладуть подрібнену цибулю. Зверху насипають трохи Пармезану, наливають ложку гірчично-яєчного соусу і знову кладуть сир.
  • Стожки випікати в розігрітій до 180°С духовці 35 хвилин.

Покроковий рецепт з помідорами

Якщо доповнити класичний рецепт м’ясного блюда помідорами, стожки вийдуть більш м’якими і соковитими, з приємним томатним смаком.

Необхідні компоненти:

  • 300 г фаршу з свинини і яловичини;
  • 3 невеликих помідора;
  • 2 цибулини;
  • 200 г адигейського сиру;
  • сіль;
  • приправи за бажанням;
  • 20 мл рослинного масла.

Хід приготування.

  • Цибулини нарізають півкільцями. Томати ріжуть тонкими кружками.
  • Фарш солять і приправляють.
  • Адигейський сир трохи підморожують і подрібнюють на середній тертці.
  • Деко промащують маслом і викладають на нього коржі, сформовані з фаршу.
  • Зверху кладуть по кружку помідора, а потім — цибулю.
  • Вироби густо посипають сиром і поміщають в гарячу духовку.
  • Готують 30 хвилин при 190°С.
Дивіться також:  Курка в банці в духовці – 7 рецептів

З додаванням грибів

Для приготування цієї страви підійдуть будь-які види грибів, однак смачніше всього стожки виходять з боровиками і печерицями.

Склад:

  • 400 г пісної свинини;
  • 300 г свіжих печериць;
  • 1 сире яйце;
  • 2 часникового зубчики;
  • 1 цибуля-ріпка;
  • 1 цибуля-порей;
  • 80 г пшеничного борошна;
  • 30 г швейцарського сиру;
  • 30 р сиру Чеддер;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 10 г суміші приправ: чорного кмину, меленого перцю, паприки, майорану;
  • сіль за смаком.

Послідовність дій.

  • У фарш вбивають яйце, додають сіль і суміш приправ. Склад ретельно перемішують вручну.
  • Форму для запікання змащують невеликою кількістю оливкової олії.
  • З фаршу ліплять плоскі котлети, панірують їх у борошні і викладають у форму.
  • Обидва види цибулі, часникові зубки і печериці ріжуть дрібними кубиками.
  • Подрібнені компоненти з’єднують і обсмажують на сковороді в оливковій олії до м’якості грибів.
  • Начинку трохи остуджують і викладають на фарш.
  • Стожки посипають сумішшю натертих сирів.
  • Страву готують при 180°С протягом 35 хвилин.

З тертою картоплею, сиром і яйцем

Картопляні стожки виходять дуже ситними і не вимагають додаткового гарніру.

Необхідні продукти:

  • 350 г фаршу з телятини і свинини;
  • 150 р «Російського» сиру;
  • 2 зварених круто яйця;
  • 3 бульби картоплі;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 100 г сметани 15% жирності;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • сіль і чорний мелений перець.

Рецепт покроково.

  • Очищені цибулини дрібно кришать. Яйця нарізають кубиками. Картоплю чистять і крупно натирають. Сир так само подрібнюють на тертці.
  • Силіконовій пензлем, змоченою в олії, змащують форму.
  • Фарш солять, перчать і ліплять з нього плоскі котлети.
  • Напівфабрикати викладають у форму, на кожному розподіляють трохи цибулі, яєць і картоплі.
  • Вироби посипають сиром і зверху роблять майонезну сітку.
  • Стожки відправляють в розігріту до 200°С духовку на півгодини.
Дивіться також:  Картопляні зрази з фаршем – 6 рецептів

Стожки з курячого фаршу під шубою в духовці

Блюдо по цьому рецепту виходить менш калорійним, ніж приготоване класичним способом, але таким апетитним і ароматним.

  • 0,6 кг курячого фаршу;
  • 2 цибулини;
  • 1 помідор;
  • 80 г сиру твердих сортів;
  • 60 г борошна;
  • 80 г сметани;
  • за смаком сіль і перець.

Економити на сирі в приготуванні стожков не варто. Так званий сирний продукт погано плавиться і може гірчити, тому віддайте перевагу якісному сиру, який не зіпсує блюдо.

Процес приготування.

  • Фарш солять і перчать. Формують з нього приплюснуті котлети і обкачують їх у борошні.
  • Заготовки кладуть на деко, вистелений пергаментом.
  • Цибулю нарізають кільцями і викладають на м’ясні коржі.
  • Зверху поміщають кругляш томатів і сиплють натертий сир.
  • Стожки обмазують сметаною і запікають при 190°С протягом 35 хвилин.

Кілька секретів, як зробити смачну страву

Щоб м’ясні стожки вдало вийшли навіть з першого разу, необхідно скористатися рекомендаціями досвідчених кулінарів.

  • Компоненти фаршу краще з’єднаються один з одним, спочатку перемішавши масу руками, а потім накривши харчовою плівкою і відбивши. Щоб вироби вийшли більш м’якими, м’ясо можна перекрутити двічі.
  • Якщо страва готується на святковий стіл, посипати стожки сиром слід за 10 хвилин до відключення духовки — так закуска буде виглядати акуратніше.
  • Якщо додати у фарш м’якушка хліба, блюдо вийде м’якше і соковитіше. Такого ж ефекту вдасться досягти, якщо влити в м’ясну основу 10 мл крутого окропу.
  • Коржі з м’яса вийдуть більш акуратними, якщо їх формувати змоченими холодною водою руками.
  • Замість майонезу і сметани підійдуть нежирні вершки або йогурт без добавок. Можна експериментувати і з начинкою.
  • Якщо перед тим як класти на вироби начинку, в поглиблення в центрі помістити шматочок вершкового масла, страва буде ще смачніше і соковитіше.
  • Щоб стожки з усіх боків вкрилися апетитною скоринкою, розташовуючи вироби на деко, потрібно залишити між ними достатньо простору.
Дивіться також:  Паштет з гусячої печінки – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Стожки з фаршу подають як в гарячому, так і в охолодженому вигляді. Їх можна вживати окремо або доповнювати овочевими гарнірами, консервованим горошком та соусами.