Страви в мультиварці – 8 рецептів приготування

Коли хочеться побалувати себе чимось смачним, виручать рецепти для мультиварки. В «розумній каструлі» можна приготувати багато різних страв, випікати пироги, запіканки, кекси і хліб. Готуються страви в мультиварці швидше звичайного і в смаку перевершують традиційні. Забудьте про каструлі, сковорідки та духовці! Мультиварка зробить все сама, позбавить від брудного посуду і заощадить час.

Перші страви в мультиварці

Супи — основна страва денного раціону. Перші страви вважають дуже корисними, так як вони готуються на основі м’ясного, рибного або овочевого бульйону. В мультиварці супи виходять наваристими і швидко готуються. Завдяки функції підігріву, навіть через деякий час вони зберігають смак свіжоприготованого страви.

Щоб урізноманітнити раціон, в мультиварці можна зварити розсольники, борщі, солянки, овочеві, дієтичні і супи-пюре. Обмежень немає – повний простір для фантазії.

Для початківців господарок готування борщу здається складною справою, однак за допомогою мультиварки зварити його простіше простого.

Для борщу потрібно:

  • м’ясо — третина кіло;
  • картопля — 3 шт.;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • капуста — полвилка;
  • томатна паста — пара ложок;
  • олія — 1 ст. л.;
  • зелень;
  • сіль, перець;
  • буряк — 30 р.

Процес приготування:

  • Всі овочі потрібно очистити і вимити. Нашаткувати капусту, нарізати кубиками картоплю і дрібно нарізати цибулю. Подрібнити На тертці моркву з буряком.
  • М’ясо попередньо вимочити у воді. З приводу його вибору принципів немає — це може бути свинина, яловичина або курка.
  • У чашу мультиварки влити олію і включити режим «Смаження». Помістити в нього овочі для заправки борщу, обсмажити їх, додати томат, спеції і все перемішати.
  • Поверх заправки покласти м’ясо і картоплю, залити все водою до певного рівня, закрити кришку і ввімкнути функцію «Суп».
  • За 5 хвилин до закінчення режиму додати в бульйон капусту, зелень за смаком сіль і спеції.
  • Дочекатися готовності, після чого борщ можна подавати до столу.

Щоб приготувати дієтичний борщ в мультиварці, слід виключити з рецепту м’ясо, закласти інші продукти в чашу і включити режим «Варка» на годину.

Популярні рецепти других страв

Помилково вважати, що мультиварка служить, в основному, для приготування тушкованих страв, каш або рагу. Завдяки експериментам з рецептами ви зрозумієте, що це помилка. Насправді, другі страви в ній відрізняються особливим смаком і оригінальністю.

Можна готувати що завгодно, від смажених котлет до курятини в соусі і парової риби. Використовуючи підставку для варіння на пару, легко приготувати одночасно дві страви.

Дивіться також:  Картопля Айдахо – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Цей список можна продовжувати ще довго, пропонуємо спробувати приголомшливий рецепт курячого філе з макаронами та овочами.

Необхідні продукти:

  • куряче філе — 1 шт.;
  • цибулина;
  • морква;
  • корінь селери — 120 г;
  • макарони для пасти — 450 г;
  • приправа для курки;
  • вершкове масло;
  • 180 г сиру.

Процес приготування:

  • Філе нарізати шматочками і замаринувати в приправі, посолити.
  • У чашу мультиварки додати масло, злегка обсмажити на ньому мариновану курятину.
  • Вийняти м’ясо, залити на його місце воду. Мити чашу не обов’язково, адже в ній залишилося все найсмачніше.
  • Встановити підставку для варіння на пару. Помістити на неї курятину і нарізані овочі. Включити режим варіння або гасіння.
  • Дочекатися, коли закипить вода, акуратно вийняти підставку з м’ясом і овочами.
  • Закласти у воду макарони, підсолити і перешкодити лопаткою.
  • Повернути на місце підставку з продуктами і продовжувати готувати до завершення варіння.
  • Після закінчення готування злити воду з макаронів.

Подавати дієтичні страви з курки краще з вареними овочами. Смак і аромат цієї страви непередаваний!

Що приготувати з фаршу

М’ясний, курячий або рибний фарш дозволяє готувати швидкі, а головне, різноманітні страви. Якщо це робити в мультиварці, часу на їх приготування практично не потрібно.

Завдяки функціям «Смаження», «Гасіння» і «Випічка», можна урізноманітнити раціон приготувавши:

  • парові, смажені, запечені котлети або тефтелі;
  • голубці або долму;
  • начинений перець;
  • макарони по-флотськи;
  • м’ясні запіканки;
  • пироги та пиріжки;
  • лазанью;
  • пельмені, манти, равіолі;
  • рулети з фаршем.

Перераховувати страви з фаршу можна нескінченно. Все, що можна зробити з ним в духовці і на плиті, мультиварка виконає з легкістю.

А для початку докладаємо ознайомитися з рецептом долми у виноградних листках.

Для цієї страви знадобляться:

  • яловичий фарш — 450 г;
  • цибулина;
  • спеції для голубців;
  • сіль — за смаком;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 1,5 ст. л. сметани;
  • зелень.

Принцип приготування:

  • Підготувати молоді виноградні листя, залити їх окропом, попередньо обрізавши хвостики.
  • У фарш додати дрібно рубаний лук, сіль і спеції, все добре перемішати.
  • Вийняти листя з окропу. Коли вони охолонуть, начиняти їх фаршем так само, як голубці.
  • Дно чаші мультиварки вистелити виноградним листям, зверху щільно викладати долму.
  • Залити заготовки водою, щоб вона злегка покрила, додати томат зі сметаною, сіль, зелень і спеції.
  • Закрити кришку, включити режим «Гасіння», дочекатися готовності.
Дивіться також:  Рататуй — 9 рецептів приготування смачної страви вдома!

Приготування пісних страв з допомогою мультиварки

У період релігійних свят прийнято постити, і мультиварка допомагає впоратися з цим завданням краще за всіх. Вона «вміє» готувати пісну їжу і страви на пару. Режим «Плов» дозволяє варити ситні каші напередодні Посту, готувати овочі, запіканки, рагу. Серед усього розмаїття можна порекомендувати один пісний рецепт: плов з гарбузом і родзинками.

Необхідні продукти:

  • рис — 360 г;
  • гарбуз — 350 г;
  • 2 цибулини;
  • родзинки — 1 ст. л.;
  • рослинне масло — 35 мл;
  • приправа для плову.

Процес приготування:

  • Промити ретельно рис. Злити з неї воду.
  • У чашу мультиварки влити рослинне масло і включити режим «Смаження». Додати до масла нарізану півкільцями цибулю.
  • Поки він обсмажується, потрібно нарізати соломкою гарбуз. Додати до цибулі, довести овочі до золотистого кольору.
  • Висипати зверху рис, родзинки, сіль, спеції і залити все водою.
  • Готувати продукти в режимі «Плов» до закінчення варіння.

Готуємо корисні страви на пару

Їжа, приготована на пару, вважається не тільки корисною, але і дієтичною. Її часто готують дітям, хворим людям і тим, хто дотримується правильного харчування.

Мультиварка ідеально справляється з обов’язком пароварки, єдиний її недолік — менший обсяг. На пару можна варити все, що завгодно: овочі, м’ясо, рибу, гриби, фрукти.

Дуже смачною виходить, наприклад, картопелька на пару з пікантною заправкою.

Необхідні продукти:

  • картопля — 460 м;
  • оливкова олія — 2 ст. л.;
  • гілочки базиліка;
  • 2 – 3 зубки часнику;
  • приправа для картоплі.

Процес приготування:

  • У режимі «Пароварка» приготувати нарізану брусочками картоплю.
  • Поки вариться картопля, потрібно зайнятися приготуванням пікантною заправки. Дрібно подрібнити ножем часник з базиліком, додати оливкову олію і спеції, все добре перемішати.
  • Вийняти картоплю, посолити і полити соусом.

З картоплі в «розумній каструлі»

Варіантів страв з картоплею існує безліч. В мультиварці її смажать, варять, запікають і готують пюре.

Спробуйте приготування страв з допомогою мультиварки:

  • картоплю відварну і смажену;
  • запечена з салом і класичний фрі;
  • картопляна запіканка з фаршем;
  • з грибами або м’ясом;
  • у фользі;
  • тушкований в сметані;
  • по-селянськи;
  • рагу і печеня з картоплею та багато-багато іншого.
Дивіться також:  Як чіпси роблять на заводі і як приготувати чіпси в домашніх умовах – 9 рецептів

Давайте розглянемо один популярний рецепт: смажена картопля з грибами в мультиварці

Необхідні продукти:

  • картопля — до одного кіло;
  • гриби — 280 м;
  • 1 цибулина;
  • вершкове масло — 60 г;
  • спеції для картоплі.

Принцип приготування:

  • Очищену і нарізану соломкою картоплю просушити на серветці.
  • Подрібнити гриби, цибулю, помістити їх у гущавину мультиварки разом з вершковим маслом.
  • Всипати картоплю, почати смаження. В процесі помішувати продукти, а ближче до кінця приготування присмачити їх сіллю з перцем.

Кращі страви з м’яса в мультиварці

М’ясо в мультиварці можна готувати будь-й усіма можливими способами:

  • гасити з сухофруктами і овочами;
  • смажити цілісним шматком і порційно;
  • запікати рульку, реберця, курячі крила, філе;
  • готувати у фользі або на пару;
  • варити холодець, робити паштети і суфле;
  • запікати м’ясні рулети, шинку та робити шинку;
  • пекти пироги і пиріжки з м’ясною начинкою і т. д.

На тлі звичайних страв на кожен день, дуже виграшно виглядатимуть м’ясні рулетики з волоськими горіхами і часником.

Необхідні продукти:

  • свиняча вирізка — 700 г;
  • часник;
  • 0,5 склянки чищених горіхів;
  • рослинна олія — 30 мл;
  • 2 ст. л. майонезу;
  • лавровий лист, сіль, спеції.

Процес приготування:

  • Вирізку нарізати пластами, відбити їх ножем або молоточком.
  • Кожен скибочку м’яса натерти сіллю і приправами, зверху посипати меленими горіхами і подрібненим часником.
  • Згорнути рулетики, обсмажити їх в мультиварці, закрити кришку і продовжувати готувати в режимі «Гасіння».

Десерти в мультиварці

Ласуни по достоїнству оцінять можливості диво грубки, яка навіть з десертами справляється з легкістю. У ній можна пекти пироги і пиріжки, готувати запіканки, кекси, безе.

Якщо мультиварка має додаткові функції, в ній можна варити варення, джеми і готувати йогурти.

Найпростіший варіант швидкого і корисного десерту – запечені з сиром яблука.

Необхідні продукти:

  • 5 – 6 яблук;
  • 230 г сиру;
  • цукор за смаком;
  • вершкове масло — невеликий брусочок.

Процес приготування:

  • З яблук вирізати серцевину і наповнити їх солодким сиром.
  • Змастити дно чаші мультиварки вершковим маслом. Викласти зверху яблука.
  • Готувати в режимі «Випічка» до готовності фруктів.

Мультиварка – «універсальний боєць» на кухні. Вона полегшує працю господині і готує страви, ні в чому не поступаються традиційним.