Страви з баранини – ТОП 20 рецептів простого і смачного приготування

Різноманітні страви з баранини – традиційні частування, наприклад, для узбецької та грузинської кухні. Але й російські господині нерідко використовують їх, щоб урізноманітнити меню. Кращі рецепти страв зібрані нижче.

Перші страви з баранини: ТОП-10 рецептів

Смачними і дуже поживними виходять перші страви з баранини. Вони чудово зігріють у вогкий день і надовго подарують відчуття ситості.

Традиційна шурпа з баранини

Інгредієнти: 420 г м’яса на кістці, цибулина, 3 моркви, 60 г курдючного жиру, 5 картоплин, 2 шт. томатів та солодких перців, 1 гострий перчик, 3 аркуша лаврушки, сіль, часник за смаком.

  • Обмытое м’ясо вариться до повного розварювання. Зазвичай на це йде 80-90 хвилин.
  • Готова баранина знімається з кісток і втягнений в проціджений бульйон.
  • Жир нарізають дрібними шматочками і обсмажується до шкварок. Далі на ньому нудяться овочі.
  • Спочатку в сковорідку з курдючним салом на 3-4 хвилини висипаються довільно подрібнені цибулю і моркву, потім – томати і солодкі перці. В кінці – кубики гострого перчика і часнику.
  • У бульйон разом із вмістом сковороди відправляються і кубики картоплі.
  • Суп вариться до готовності шматочків картоплі. За 10 хвилин до закінчення варіння в нього відправляється сіль і лаврове листя.

До столу страву подається гарячим з подрібненою зеленню.

Розсольник з перловкою і солоними огірками на баранині

Інгредієнти: півкіло свіжої баранини, 3 л сирої очищеної води, по 1 шт. цибулі і моркви, 5-6 ст. л. перловки, 2 картопляні бульби, 2 часникові часточки, 5 бочкових огірків, півсклянки огіркового розсолу, сіль, мелений чорний перець.

  • М’ясо з половинкою цибулини і моркви відправляється варитися до готовності. В процесі з нього потрібно знімати піну, а в завершенні – процідити бульйон.
  • Овочі викидаються, м’ясо ріжеться шматочками.
  • У готовий бульйон викладається подрібнена картопля, промита крупа. Основа для супу буде варитися до розм’якшення овочів.
  • З решти цибулі, часнику і моркви, нарізаної кубиками, готується зажарка на будь-якому жирі. До вже рум’яним інгредієнтів викладається соломка солоних огірків, і маса гаситься 5-6 хвилин на повільному вогні.
  • Зажарка викладається в суп. Додається сіль, перчик, розсіл. У бульйон повертається м’ясо.
  • Страва вариться ще кілька хвилин.

Подається суп до столу з майонезом або сметаною.

Суп-харчо з баранини

Інгредієнти: півкіло м’яса, 70 г соусу ткемалі, 80 г рису, солодкий перець, велика морквина, 2 шт. цибулі-ріпки, 90 г волоських горіхів, 1 ст. л. хмелі-сунелі, сіль, 70 г пасти з помідорів, пучок кінзи. Це один з найпопулярніших грузинських рецептів пряного супу.

  • З м’яса зайвий жир видаляється, прожилки, плівки. Воно нарізається середніми скибочками і відправляється варитися до готовності. Головне, не забувати знімати активно образовывающуюся пінку. Якщо баранина молода, то достатньо буде варити її 60-70 хвилин.
  • Овочі дрібно нарізати довільно, після чого обсмажуються на розтопленому зрізаному з м’яса салі.
  • Коли вміст сковорідки стане м’яким, до нього викладається паста з томатів, соус. Через 2-3 хвилини ємність можна знімати з вогню.
  • М’ясо виймається з бульйону і дрібно нарізається, а рідину проціджують. Баранина повертається назад разом з рисом.
  • Через 8-9 хвилин варіння крупи з м’ясом в каструлю відправляється овочева зажарка, подрібнена кінза, сіль, приправа, рубані горіхи.

Ще через 6-7 хвилин суп подається до обіду обжігающе гарячим.

Гороховий суп на м’ясному бульйоні

Інгредієнти: 420 г реберець ягняти, стакан з гіркою сушеного гороху, цибулина, сіль, велика морквина, улюблені спеції, 3-4 картоплини, 2,5 л сирої чистої води.

  • Ребра варяться у воді близько 2 годин. На цей же час горох замочується в гарячої рідини.
  • Далі бобові викладаються до готового м’яса разом з кубиками картоплі.
  • Овочі, що залишилися мельчатся і обсмажуються на олії до апетитною рум’яності.
  • Зажарка разом із залишками масла, спеціями і сіллю переміщається в каструлю до іншим складовим. Ще через 6-7 хвилин варіння суп буде повністю готовий.

В кожну окрему порцію страви викладається реберце або тільки зняте з нього м’ясо.

Готуємо з баранини в мультиварці

Інгредієнти: 830 г свіжої баранини, 7 середніх картоплин, 2 томата, 2 шт. ріпчастої цибулі, жовтий солодкий болгарський перець, сіль, морква.

  • М’ясо грубо ріжеться і готується з усіх боків у програмі «Смаження» до зарум’янювання.
  • Коли з чаші весь сік випарується, можна додавати кружечки моркви, соломку перцю і полуколечки лука. Разом продукти готуються до рум’яного кольору овочів.
  • У майбутній суп викладаються терті помідори без шкірки. Інгредієнти тужать разом 7-8 хвилин.
  • В мультиварку відправляються шматочки картоплі, сіль.
  • Продукти заливаються фільтрованою водою до позначки 3,5 л.
Дивіться також:  Гуляш з яловичини – 7 покрокових рецептів гуляшу з яловичини

У програмі для гасіння страва готується 80-90 хвилин.

Традиційний суп піті

Інгредієнти: кіло м’яса на кістці, 90 г нуту, стільки ж чорносливу, сушених томатів, 3 картоплини, цибулина, сіль, щіпка сумаха, свіжий часник за смаком, пучок кінзи, щіпка зіри, сушеної м’яти, свіжомеленого перцю.

  • Нут добре промивається і на пару годин замочується в теплій воді.
  • Картопля, часник і цибулю крупно ріжуться.
  • В жароміцний горщик висипається підготовлений нут. Зверху викладаються великі шматки баранини.
  • Далі відправляються інгредієнти з другого кроку, а також сіль.
  • Продукти заливаються водою, закривають кришкою і нудяться в духовці при 170 градусах 2,5 години.

Приблизно за 10 хвилин до готовності в горщик викладається дрібно нарізаний чорнослив, сушені помідори, зелень і всі спеції.

Бозбаш з баранини

Інгредієнти: кіло реберець барана, 2 ст. нуту, половина пачки вершкового масла, по 2 шт. цибулі, айви, морквини і солодкого перцю, 5 помідорів, ціла головка часнику, стручок гострого перцю, по дрібці солодкої паприки і коріандру, 120 мл гранатового соку.

  • Нут замочується з вечора. На наступний день він промивається і відправляється тушкуватися на маленькому вогні на 90 хвилин.
  • В окрему каструлю закладаються нарізані на частини ребра, ціла морква і цибуля. На тихому вогні бульйон буде варитися близько години.
  • Далі овочі викидаються, ребра викладаються на тарілку, а рідину проціджують.
  • Готове м’ясо з усіх боків обсмажується на розтопленому вершковому маслі.
  • На жирі, що залишився готуються довільно подрібнені інші овочі без картоплі. Помідори додаються в сковороду без шкірки.
  • У бульйон відправляється обсмаження з попереднього кроку, бруски картоплі і сварившийся нут.
  • Ще через 10 хвилин у суп переміщається роздавлений часник, дрібно нарізаний гострий перець і айва.
  • В останню чергу в блюдо відправляються спеції, сіль, гранатовий сік.

Через пару хвилин варіння можна розливати частування порційно і подавати до обіду.

Картопляний суп на баранячому бульйоні

Інгредієнти: за півкіло картоплі і баранини, сіль, будь-які спеції, 3 л. води, морквина, 270 г консервованого нуту, цибулина, 4 помідори, 2 солодких перцю.

  • Шматки баранини варяться до готовності з очищеної цибулиною.
  • Далі в бульйон відправляється соломка сирої моркви, картоплі, перцю, розім’яті томати без шкірки, спеції, сіль.
  • Разом вміст каструлі вариться 10-12 хвилин.
  • Залишилося додати консервований нут, і залишити суп на вогні на 17-20 хвилин.

Порційно розлите частування щедро посипається подрібненим часником.

Рецепт приготування з локшиною

Інгредієнти: 330 г м’яса на кістці, 250 г готової яєчної локшини, помідор, 3 картоплини, цибулина, 2 ст. л. пасти з помідорів, сіль, улюблені спеції.

  • Ретельно промита баранина відправляється варитися приблизно на 60-70 хвилин. У процесі треба періодично прибирати пінну масу.
  • Хвилин через 20 в каструлю можна висипати середні шматочки картоплі.
  • З цибулі і кубиків помідорів на будь-якому жирі готується піджарка. До вже готових овочів викладається паста з томатів, і вони готуються ще 5-6 хвилин.
  • М’ясо знімається з кістки і повертається в готовий бульйон.
  • У каструлю відправляється зажарка, сіль, улюблені спеції кулінара.
  • За 3-4 хвилини до готовності супу в нього викладається локшина.

Вийшло блюдо залишається настоюватися під щільно закритою кришкою. На це піде 10-15 хвилин.

Ситний квасолевий суп

Інгредієнти: півкіло ребер баранини, 2 банки консервованої квасолі, 2 шт. моркви та помідорів, по 1 шт. солодкого перцю і цибулі-ріпки, сіль, суміш шафрану, куркуми, куміна.

  • З великих шматків м’яса в 3 л води вариться бульйон. Він відразу за смаком солиться.
  • Готове м’ясо знімається з кістки і повертається в бульйон. При необхідності рідкий компонент проціджують.
  • У каструлю висипається соломка сирої моркви.
  • Ще через 10-12 хвилин варіння додаються інші подрібнені овочі (томати без шкірки), квасоля без рідини і приправи.
  • Суп буде повністю готовий приблизно через 8-9 хвилин.

Готове частування повинно трохи відпочити під закритою кришкою, після чого його можна розливати по тарілках і присипати свіжою зеленню.

Дивіться також:  Карбонат свинячий – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Другі страви з баранини: ТОП-10 рецептів

Правильно приготовані другі страви з баранини допоможуть по-справжньому здивувати гостей. Вони завжди виглядають святково і апетитно на столі. Наприклад, бешбармак або справжній східний шашлик.

Бешбармак з баранини в мультиварці

Інгредієнти: 270 г спеціальної бешбармачной готової локшини, кіло баранини, 2 великі цибулини, кухонна сіль, 6-8 горошин перцю, сіль, листочки лаврушки. Як приготувати в мультиварці справжнісінький бешбармак, розповідається далі.

  • М’ясо, ціла цибулина, лаврове листя, сіль і перець відразу занурюються в чашу, повністю заливаються тільки що скипіла водою.
  • У програмі для гасіння страва готуватиметься 120-130 хвилин.
  • Після звукового сигналу «розумної каструлі» лук викидається. А м’ясо перекладається на плоску тарілку.
  • Зверху варених шматків баранини розподіляється ошпарені окропом тонкі кільця залишився лука.
  • У програмі «Варка на пару» в бульйоні, що залишився 8-9 хвилин вариться спеціальна локшина. Кришку закривати не можна, інакше почнеться активне утворення піни.
  • Готова локшина гарячої викладається поверх гірки з м’яса і цибулі.

Блюдо відразу подається гостям.

Бараняча нога, запечена цілком з травами

Інгредієнти: нога барана приблизно на 3 кіло, 3 великі ложки рідкого меду бджолиного та солодкої гірчиці, 2 великі ложки крупної солі, по 1 ч. л. суміш мелених кольорових перчиком і сухого часнику, жменя ароматних трав, ціла головка свіжого часнику, 3 морквини, 2 шт. солодкого перцю і цибулі-ріпки.

  • З ноги гострим филейным ножем зрізати все зайве. Потрібно видалити жирові плівки, які здатні видавати неприємний запах при запіканні. Далі бараняча нога ретельно підсушується рушником з паперу.
  • Для маринаду з’єднується бджолиний мед, гірчиця, сухий часник, трави, перчики, сіль. З ароматних трав краще вибирати розмарин, коріандр, чебрець.
  • Ретельно перемішаними компонентами з попереднього кроку з усіх боків натирається м’ясо.
  • Нога викладається на підкладку, покривається харчовою плівкою і на годинку забирається на холод.
  • Всі овочі і свіжий часник миються, крупно ріжуться.
  • У підготовленому м’ясі вирізують отвори, які потрібно нашпигувати шматочками часнику.
  • Чистий лист покривається фольгою, на нього висипаються всі овочі. Варто їх також присипати сухим ароматними травами. Зверху розташовується м’ясо.
  • Бараняча нога разом з овочами щільно загортається в фольгу і відправляється запікатися на 80-90 хвилин у духовку.

Далі м’ясо готується вже без покриття ще півгодини. В процесі його потрібно поливати соком, що виділився.

Усбосмаки з м’ясом – покроково

Інгредієнти: 320 г першосортної борошна, 70 г вершкового маргарину, 2 сирих яйця, 80 мл очищеної води, 9 г свіжих дріжджів, 12 г цукру, дрібку дрібної солі, 270 г м’ясної м’якоті, 4-5 картоплини, велика цибулина, 130 м’ясного бульйону, суміш перців.

  • М’ясо і картопля ріжеться невеликими кубиками. Цибуля довільно дрібно рубається. Підготовлені інгредієнти з’єднуються, солятся, перчатся.
  • Яйця злегка збиваються з піском і сіллю. Далі до них по черзі додається розтоплений охолоджений маргарин і всі інші залишилися компоненти. З цих продуктів замішують тісто.
  • Воно відразу ж досить тонко розкочується, нарізати трикутниками, всередину кожного укладається начинка з першого кроку. Заготовки надійно слепляются. У серединку кожної з них залишається невеликий отвір, у який наливається трохи бульйону.
  • Випікається страву при 230-240 градусах близько півгодини.

Подається частування гарячим.

Баранина, тушкована з картоплею

Інгредієнти: 630 г м’якоті баранини, половинка жовтого солодкого перцю, 2 зуб. часнику, 4-6 картопляних бульб, велика морквина, цибулина, по щіпці меленого чорного перцю і зіри, пучок свіжої кінзи, сіль.

  • Спочатку м’ясо нарізати невеликими шматочками і злегка обсмажується на будь-якому розігрітому олії в казані. Потім додається вода. Вона повинна майже повністю покрити баранину. У такому вигляді м’ясо тушкується до повної готовності. При необхідності в процесі до нього підливається ще вода. На це зазвичай іде від 40 до 60 хвилин.
  • Далі до м’яса переміщуються все довільно нарізані овочі та зіра. Додається масло. Разом продукти смажаться 6-7 хвилин.
  • Залишилося висипати в казан картоплю, сіль, залишилися спеції і подрібнену кінзу. Долити води, щоб вона покривала інгредієнти.

Блюдо нудитися до розм’якшення овочів на повільному вогні. Готовність страви визначається в першу чергу по картоплі.

Рецепт смачного лагмана

Інгредієнти: 730 г баранини з кістками, баклажан, 2 шт. моркви і цибулі, 8 шт. чері, 1 л очищеної води, червоний солодкий перчик, 2-3 гілочки кінзи, 330 г домашньої або магазинної локшини, сіль, улюблені спеції.

Дивіться також:  Курка в духовці цілком з хрусткою скоринкою – 7 рецептів

  • М’ясо знімається з кісток і нарізати середніми шматочками і обсмажується з усіх боків до красивого рум’яного відтінку. Масло додавати не потрібно. Досить буде виділився з скибочок жиру.
  • До м’яса викладаються подрібнений лук і морква (по одній штуці). Разом продукти смажаться ще 3-4 хвилини.
  • Вміст сковорідки перекладається в казан. Туди ж висипаються кубики солодкого перцю, помідорів, баклажанів. Додається сіль, улюблені спеції.
  • Решта кістки варяться в 1 л води близько години.
  • Готовий бульйон проціджують і виливається в казан.
  • Страва буде тушкуватися на слабкому вогні близько 40-50 хвилин.
  • Окремо локшина вариться.

Лагман подається до столу порційно. В піали викладається гаряча локшина, а зверху на неї – м’ясо з овочами і невеликою кількістю бульйону.

Бараняча лопатка, запечена в духовці у фользі

Інгредієнти: бараняча лопатка, сіль, 90 г гірчиці, улюблені приправи.

  • Добре промите і просушену м’ясо натирається сіллю, усіма вибраними спеціями. В останню чергу в нього втирається гірчиця.
  • Лопатка залишається «відпочити» приблизно на півгодини.
  • Далі м’ясо загортається в фольгу і відправляється запікатися.

Баранина в духовці буде готуватися 60-70 хвилин. Окремо подається будь-гострий соус.

Плов по-узбецьки з баранини в казані

Інгредієнти: 830 г м’яса з жиром, по 130 г цибулі і моркви, 580 г червоного круглого рису, жменя спецій для плову, 6 г сушеного барбарису, ціла головка часнику, 35 г крупної солі. Це дуже вдалий узбецький рецепт ароматної смачного плову.

  • Рис замочується в прохолодній воді на півгодини, після чого добре промивається до чистої рідини.
  • З баранини зрізати жир. На ньому обсмажуються дрібні кубики цибулі і соломка морквини. Далі до овочів додаються шматочки м’яса. Баранина в казані з овочами нудиться 10-12 хвилин. В самому кінці до неї додається сіль, барбарис і спеції.
  • Зверху викладається часникова головка і розподіляється підготовлений рис.
  • Залишилось залити в казан гарячу воду. Її рівень повинен бути приблизно на 1 см вище крупи.
  • Ємність залишається на вогні під кришкою мінімум на 40-45 хвилин. Перемішувати шари не можна.

Як тільки з казана випарується вся рідина, можна розмішати блюдо і розкласти по тарілках.

Чанахи з бараниною в каструлі

Інгредієнти: трохи менше кіло баранини, 1,5 кіло картоплі, 700 г баклажанів, цибулина, помідор, пучок свіжої кінзи і петрушки, 1,5 ст. томатного соку, сіль, мелений чорний перець.

  • М’ясо ріжеться крупно і укладається на дно каструлі. Зверху розташовуються середні скибочки картоплі. Далі – нарізані баклажани.
  • Далі розподіляються найтонші кільця цибулі.
  • Зверху виливається сік з сіллю і перцем, висипається подрібнена зелень.
  • Завершальним шаром майбутнього страви стануть кружечки помідорів.
  • На середньому вогні маса нудиться під нещільно закритою кришкою близько 40 хвилин.
  • Далі ще півгодини страва готується вже повністю закритим на повільному вогні.

Перед подачею порції посипаються меленої солодкої паприкою.

Класичний грузинський шашлик з баранини

Інгредієнти: 1,5 кг м’якоті баранини, 3 цибулини, 4-5 часникових зубков, 20 г борошна, ½ ч. л. червоного меленого перцю, суміш спецій для шашлику, сіль, столовий оцет.

  • М’ясо нарізати середніми шматочками і злегка відбивається.
  • Далі воно відправляється в глибоку миску разом з кільцями цибулі, подрібненим часником і всіма спеціями. Зверху продукти за смаком сбрызгиваются оцтом.
  • Баранина переміщається на холод на 4 години.

Залишається м’ясо посолити, присипати борошном, насадити на шпажки і відправити смажитися. Подається з овочевим салатом.

Баранячі реберця, тушковані з цибулею

Інгредієнти: кіло ребер, 3 великих цибулини, часник за смаком, 90 г курдючного сала, спеції, сіль.

  • Щоб приготувати це ситне гаряче страву, потрібно для початку дрібно нарізати сало, розтопити його в казані. Шкварки видаляються.
  • На сало викладаються ребра і готуються півгодини під кришкою без перемішування.
  • Далі до м’яса висипається цибулю, нарізану півкільцями. Блюдо продовжує нудитися ще 35 хвилин без перемішування.
  • Потім додаються цілі зубки часнику, спеції, сіль.

Ще через 20 хвилин гасіння можна перемішати блюдо і подавати його до обіду.