Страви з кабачків – 30 рецептів приготування

Кабачки – це універсальний овоч, адже завдяки його м’якому нейтрального смаку, він чудово підходить для будь-яких страв. Кабачки варять, смажать, тушкують, запікають, роблять з них заготівлі та консерви і навіть додають у випічку.

Перші страви з кабачків

Цукіні або кабачок чудовий інгредієнт для супів, особливо для дієтичних або дитячих. До того ж кабачок можна заморозити з літа і додавати в супи всю зиму, насичуючи блюдо корисними вітамінами та мікроелементами.

Суп з кабачків, картоплі і курки

Це дуже простий, легкий, але ситний суп.

Для нього візьміть:

  • курячий окорочок або грудку для бульйону;
  • 3 картоплини;
  • 0,5 кг кабачків;
  • 1 цибулина;
  • пару зубчиків часнику;
  • 50 грам вершкового масла;
  • спеції — сіль, перець, лавровий лист.

З курки приготуйте бульйон, варене м’ясо розберіть на шматочки. Картоплю наріжте кубиками і відправте в киплячий бульйон. Приправте його. На розігрітому вершковому маслі обсмажте дрібно нарізаний лук і часник. Коли вони стануть прозорими, відправте в сковороду кубики кабачка. Обсмажте овочі всього пару хвилин і перекладіть в каструлю. Залиште суп на невеликому вогні на 20 хвилин. Подавати його можна з грецьким йогуртом або сметаною, а можна перетворити в ароматний суп-пюре, просто подрібнивши готовий суп блендером.

Ніжне перше блюдо з вершками

Ніжні кабачки стануть більш яскравими за смаком, якщо доповнити їх кремовим вершковим смаком і перетворити все в суп-пюре.

Для такого супу знадобиться:

  • 4 молодих ніжних кабачка;
  • 200 мл жирних вершків;
  • 2 штуки картоплі;
  • 2 штуки моркви;
  • цибуля, часник;
  • літр курячого бульйону або простої води.

Спочатку почистити і нашаткувати в дрібний кубик всі овочі. Якщо вони будуть нарізані однаково, вони і приготуються одночасно. У каструлю влийте пару столових ложок олії і обсмажте на ньому цибулю з часником. Через пару хвилин додати до них інші овочі і помішуючи загасити близько 7 хвилин. Влити в каструлю бульйон або воду, якщо ви готуєте пісний суп. Дочекатися, поки овочі розм’якшаться, а потім злити бульйон в окремий посуд, овочі подрібнити блендером. Розбавити овочеве пюре підігрітими вершками і бульйоном до потрібної густоти.

Такий суп добре подавати, поливши зверху краплею оливкової олії і посипати обсмаженими грінками.

Суп з грибами

Ще один варіант, який легко може стати пісним або вегетаріанським, якщо варити його не на бульйоні, а на воді.

Для нього підготуйте:

  • 300 грам шампіньйонів;
  • 300 грам кабачків;
  • 2 картоплини;
  • 1 морквину;
  • 1 помідор;
  • столову ложку кетчупу або томатного соусу.

Всі складові дрібно нарізати кубиком. У каструлі ложці рослинної олії посмажити спочатку цибулю, потім всипати до нього моркву, відправити кабачки і гриби, долити півсклянки води і тушкувати все кілька хвилин. Слідом додати помідор і кетчуп, а потім відправити картоплю, залити овочі розігрітим бульйоном або водою, довести до смаку сіллю, перцем і варити під закритою кришкою хвилин десять. Готовий суп можна посипати кропом.

Овочевий суп з кабачків в мультиварці

Перші страви з кабачків варяться дуже швидко і в каструлі, але мультиварка полегшить приготування.

Для нього візьміть:

  • 1 середній кабачок;
  • 1 суцвіття брокколі;
  • 3 невеликих помідора;
  • 1 цибулину;
  • пару зубчиків часнику;
  • гілочку чебрецю;
  • 0,5 ч. л. куркуми;
  • пучок зелені.

Увімкніть мультиварку на режим смаження, влийте в чашу трохи олії. На ньому обсмажте дрібно нарізану цибулю і часник з листочками чебрецю. Додайте пів чайної ложки куркуми для кольору. Поки овочі тушатся, нарізати помідори на четвертинки, кабачок невеликими скибочками, а брокколі розділіть на парасольки. Всі овочі викладіть на пергаменті на деко і запечіть в духовці під грилем близько 10-15 хвилин.

У чашу мультиварки до цибулі і часнику влийте літр води, додайте сіль і перець, дайте рідини закипіти. Потім вкладіть запечені овочі та додайте зелень за смаком. Дайте супу поваритися ще хвилин 7.

Готуємо з плавленим сиром

Дуже ніжний і вишуканий суп вийде з додаванням до кабачків плавленого сиру. Вибирайте такий, у складі якого немає рослинних жирів, а лише натуральні молочні продукти. Крім сирка знадобиться також кабачок, літр овочевого бульйону, цибулина і зубчик часнику, 3 столові ложки панірувальних сухарів.

Кабачок почистити, видалити насіння і нарізати кубиками, також нарізати цибулю і часник подрібнити. Покласти овочі в киплячий бульйон. Далі розчинити сирок, і додати сухарі для згущення рідини. Коли сирок розплавиться повністю, овочі подрібніть в пюре блендером – вершковий суп з кабачками готовий.

Суп-пюре з кабачків з фрикадельками

Якщо всі попередні рецепти супів легко перетворювалися в вегетаріанські, і в цілому були овочевими, то суп з фрикадельками сподобається любителям м’яса і наваристого бульйону.

Для першої страви візьміть:

  • 300 грамів будь-якого фаршу;
  • 2 молодих кабачка;
  • 2 морквини;
  • 2 головки цибулі шалот;
  • 3 шматочки білого хліба;
  • спеції, зелень за смаком.

У м’ясний фарш потріть одну цибулину, дрібно наріжте зелень. З фаршу з зеленню і цибулею сформуйте невеликі фрикадельки. Катати їх зручніше вологими руками. Зваріть в киплячій воді. Коли м’ясо звариться, фрикадельки дістати, бульйон процідити. Моркву натерти на тертці, цибулю і кабачок нарізати і всі овочі викласти в бульйон. Якщо моркву і пасерувати цибулю заздалегідь, то суп буде трохи більш наваристим і жирним, але для дитячого і дієтичного столу варіть овочі свіжі. Зараз саме час посолити і приправити.

Коли овочі приготуються, їх потрібно буде протерти через сито або пробити блендером, а потім розбавити бульйоном. В суп-пюре додати фрикадельки тарілку і посипати зеленню.

З додаванням кольорової капусти

Про суп з брокколі ми вже писали, однак і цвітна капуста відмінно підходить до кабачків, доповнюючи їх смак.

Для страви потрібно:

  • 300 грам цвітної капусти;
  • 1 кабачок;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 морквини;
  • корінь петрушки і пастернаку для бульйону;
  • 3 літри води;
  • сіль, кріп, сметана для заправки.

Якщо ви хочете отримати ароматний і смачний овочевий бульйон, варіть його з додаванням пряних коріння петрушки і пастернаку. Промийте їх і покладіть в каструлю з водою разом з цибулиною. Коли вода закипить, додайте сіль і приправи за бажанням і варіть, поки овочі не стануть м’якими. В цей час цвітну капусту розберіть на суцвіття, натріть на тертці кабачки і моркву очистити і видавити часник. Коли бульйон буде готовий, вийміть коріння, цибулю, покладіть моркву, потім кабачки, після цього часник і капусту. Варіть до готовності. За 3 хвилин до закінчення варіння додайте в каструлю подрібнений кріп. Подавайте ароматний овочевий суп з ложкою нежирної сметани.

Дивіться також:  Рулет зі свинини – 8 рецептів запікання

Крем-суп з кабачків і гарбуза

Гарбуз – прекрасна основа для супів-пюре. Вона ароматна, м’ясиста, надає густоту і смак. А кабачок в поєднанні з гарбузом робить суп більш ніжним і свіжим.

Візьміть 300 грам м’якоті гарбуза, кабачок, цибулину і зубчик часнику. Цибулю і часник подрібніть і обсмажте в глибокому сотейнику. Очищену і порізану на шматочки гарбуз додайте в сотейник і продовжуйте смажити. Кабачок, як самий ніжний інгредієнт, йде останнім. Його потрібно очистити і нарізати кубиком, а потім додати в сотейник і обсмажити з іншими овочами. Тушкувати все разом під кришкою близько 5 хвилин. Потім залити овочі гарячою водою або бульйоном, приправити сіллю, сумішшю з сушених коренів і поварити на невеликому вогні хвилин 5. В кінці приготування додати в сотейник вершки, дати рідини закипіти, потім прибрати нагрівання, прикрити кришку і дати настоятися. В кінці подрібнити все блендером і подавати суп з хрусткими грінками.

Другі страви з кабачків

В других стравах кабачок внесе новизну у знайомі рецепти. М’яса і коренеплодів він додасть соковитість, курці – користь, а іншим овочам – щільність і поживність.

Запечені кабачки в мультиварці

Запікання — один з кращих варіантів приготування кабачків. А мультиварка допоможе приготувати апетитну страву навіть там, де немає духовки, наприклад, на дачі в розпал сезону. Для цього приготуйте 3 кабачка, 300 грамів сиру, який добре плавиться і трохи рослинного масла. Рецепт дуже простий – кабачки нарізати шайбами в сантиметр шириною. У чашу мультиварки налити олію, включити режим випічки приблизно на годину. В олію покласти кабачки щільно один до одного, посолити і закрити каструлю. Через 40 хвилин насипати поверх кабачків потертий сир і залишити страву, щоб він розтанув і просочив шари. Подавати можна гарячим, як гарнір або холодним, як закуску.

Рулетики з кабачків і м’ясного фаршу в духовці

Цей варіант запікання кабачків більш ситний, підійде для святкового столу.

Візьміть:

  • кабачки – 2 штуки;
  • 400 грамів курячого або індичого фаршу;
  • цибулину;
  • склянка жирної сметани;
  • 100 мл кетчупу;
  • спеції – наприклад, куркуму або прованські трави.

За допомогою овочечистки наріжте кабачок по всій довжині тонкими слайсами. Трохи овочевий м’якоті натріть на тертці і покладіть у фарш. Додайте до нього і терту цибулину, а також спеції. Добре перемішайте фарш і розподіліть одну столову ложку по всій поверхні кабачкового слайсу тонким шаром. Кабачок скрутіть в рулет фаршем всередину. У неглибоку форму щільно викладіть рулетики. Змішайте кетчуп зі сметаною і дрібкою солі і полийте соусом рулети. Запікайте їх при 190 градусах 20 хвилин. При бажанні за 5 хвилин до готовності страву можна посипати тертим сиром.

Овочеве рагу з цукіні і баклажани

Кабачок-цукіні – незамінна частина будь-якого овочевого рагу. Особливо яскравий смак виходить, якщо в ньому використовувати і баклажани, а також часник, адже кабачки з часником прекрасно поєднуються. Для однієї страви, розрахованого на 4 осіб, знадобиться по одному кабачка і баклажана, а також перець, пара помідор, головка цибулі, пара зубчиків часнику і неодмінно свіжа зелень.

Рецепт простий настільки, що це блюдо можна готувати з дітьми. У першу чергу потрібно нарізати кубиками баклажани і посипати їх сіллю, а через 15 хвилин промити, щоб прибрати гіркоту. Також нарізати кубиком інші очищені овочі. Помідори попередньо краще бланшувати. На сковороді розігріти олію і обсмажити спочатку цибулю і часник, потім перець, ще через 3 хвилини кабачки і баклажани, а тільки за ними помідори. Всі овочі перемішати і потім тушкувати під кришкою хвилин 20. Наприкінці варто приправити рагу, посолити, додати посічену зелену масу і ще раз добре перемішати.

Рецепт запікання з куркою

Рецептів запеченої курки з кабачками безліч. Пропонуємо незвичайне і красиве, але нескладне блюдо – рулети з курки з грибами і кабачками.

Для нього візьміть:

  • півкілограма курячого філе;
  • 200 грам шампіньйонів;
  • по одній штуці цибулини і моркви;
  • пучок черемші;
  • кабачок;
  • вершкове масло;
  • сіль, перець.

Для початку підготуйте курку – розріжте філе уздовж на тонкі пласти і відбийте через плівку. Цибулю і моркву потерти на тертці і обсмажити на олії. Додати до них нарізані гриби, сіль, перець і ще трохи обсмажити, поки не випарується рідина.

На харчову плівку викласти відбите філе так, щоб вийшов прямокутник. На курку викласти овочі з грибами, не доходячи до країв по сантиметру. Зверху посипати овочі порізаної черемшею. За допомогою плівки згорнути курячий рулет з начинкою.

Далі візьміть довгу прямокутну форму і змастіть її маслом. Кабачок порізати тонкими слайсами в довжину і викладіть ними форму, так, щоб не було проміжків. Всередину кабачків укладіть рулет, попередньо прибравши плівку. Потім краями слайсів оберніть рулет зверху і поставте в духовку на 190 градусів на годину. Кабачок не дасть курці засохнути, збереже соковитість і зробить зовнішній вигляд привабливим.

Деруни з кабачків і картоплі

Таке просте блюдо, як деруни, можна дуже збагатити за допомогою кабачків. Для цього простого рецепту візьміть 5 картоплин, 1 кабачок, також за бажанням можна додати цибулину. Також знадобиться трохи борошна, спеції і масло для смаження.

Овочі натріть на крупній тертці, посипте сіллю. Через 5 хвилин відіжміть залишки вологи. До овочів додайте столову ложку борошна, спеції і все перемішайте. Викладайте овочеву масу на сковороду у в олію, обсмажте з двох сторін. Подавайте деруни зі сметаною холодними або гарячими.

Кружечки з м’ясом

Це страва проста і ситна, але незвичайне і привабливе.

Для приготування кружечків візьміть:

  • півкіло середнього розміру кабачків;
  • півкіло м’ясного фаршу;
  • пару цибулин;
  • 2 моркви;
  • 100 грам сиру;
  • майонез;
  • сіль, спеції.
Дивіться також:  Легка вечеря – 10 рецептів, швидких і смачних

Цибулину натерти на тертці, додати у фарш, посолити, поперчити, перемішати. Кабачки очистити від шкірки і нарізати шайбами в 3-4 см шириною. Звільнити серединку від насіння і занурити шайби в киплячу воду на 3 хвилини. Потім остудити.

В цей час другу цибулину і моркву подрібнити, обсмажити в сковороді. Деко застелити фольгою, викласти на нього кабачок. Всередину кожного щільно покласти фарш, зверху викласти столову ложку овочевий засмажки, рівномірно промазати кожен кабачок майонезом і посипати дрібно натертим сиром. Запікати кабачки в духовці близько години при 190 градусах.

Незвичайне суфле з кабачків з куркою

Ніжне вишукане суфле готується з молодих соковитих кабачків.

Нам буде потрібно:

  • кілограм кабачків;
  • чверть чашки борошна;
  • 4 столових ложки вершкового масла;
  • 1,5 чашки молока;
  • 130 грам сиру;
  • 2 яйця категорії С1;
  • половина цибулини;
  • гілочка чебрецю і жменя листя базиліка.

Також знадобляться формочки для суфле, які потрібно добре змастити м’яким вершковим маслом. Основний компонент натерти на крупній тертці, посолити, перекласти в сито, залишити на 15 хвилин, щоб стекла зайва рідина.

У цей час приготувати бешамель. Для цього візьміть сотейник, розтопіть в ній вершкове масло, додайте борошно і добре перемішайте. Потім поступово вливайте в них молоко, постійно помішуючи віночком, і варіть суміш до загустіння на невеликому вогні. Додайте сіль, гілочку чебрецю і варіть 15 хвилин, не забуваючи заважати. В кінці повинен вийти густий ароматний соус. Із нього вийняти чебрець і дати йому охолонути.

Білки відокремити від жовтків. Останні вводимо в соус і збиваємо. Додаємо туди ж кабачки, дрібно потертий сир і подрібнений базилік. Окремо збиваємо білки в міцну піну, поступово вводимо в масу. Розкладаємо по формах, запікаємо при 200 градусах до того моменту, коли зарум’яниться верх суфле.

Рагу з цукіні та печериць

Зазвичай додають в рагу безліч інгредієнтів – різноманітні овочі, коренеплоди, гриби. Однак приготоване всього з двох складових рагу може бути дуже смачним і цікавим. Для такого варіанту підготуйте цибулину, яку потрібно подрібнити і обсмажити. 2 молодих кабачка почистіть, наріжте. Додати їх до цибулі і обсмажте 5-8 хвилин під кришкою. 10 печериць порізати пластинами і відправте до кабачків. Обсмажуйте всі на сильному вогні пару хвилин, а потім зменшіть нагрів і тушкуйте рагу близько 10 хвилин, попередньо посоливши його і поперчив.

Оладки з кабачків на кефірі

Для пишних і ніжних оладок візьміть:

  • 240 мл кефіру;
  • яйце;
  • 250 грамів очищеного кабачка;
  • 160 грам борошна;
  • по чайній ложці соди і солі;
  • будь неароматное масло.

Для початку додати у кефір соду і дайте їм трохи часу вступити в реакцію. Потім додайте кефір столову ложку масла і яйце. Розмішайте все виделкою. Очищений кабачок натріть на тертці, викладіть до кефіру. Далі просійте в миску з тестом борошно і перемішайте до однорідної консистенції. Обсмажуйте на невеликому вогні в олії.

Готуємо із заморожених кабачків

Цукіні і кабачки чудово піддаються заморожуванню, не втрачаючи своїх корисних і смакових якостей. Тому влітку постарайтеся заморозити більше овочів, щоб взимку готувати смачні страви із заморожених кабачків.

Кабачки в клярі

Так як кабачок сам по собі водянистий овоч, та ще й заморожування дає йому більше вологи, то при смаженні він обов’язково буде стріляти розпеченим маслом. Тому перш ніж готувати страву розморозьте кабачки на серветці, добре промокніть вологу перед готуванням.

Для того щоб посмажити у фритюрі два заморожених кабачка потрібно:

  • пів склянки пива;
  • 1 яйце;
  • пів склянки борошна;
  • сіль і перець.

Яйце з сіллю і перцем збийте виделкою, влийте пиво, всипте половину борошна і перемішайте. Другу порцію борошна підсипати поступово, все помішуючи. Обсушені шматочки кабачка занурюйте в кляр і обсмажте у фритюрі до золотистого кольору.

Заморожені цукіні, тушковані з овочами

Для цієї страви кабачки можна практично не розморожувати, до того ж вода в овочах буде до речі – в ній будуть гаситися всі інгредієнти, а саме:

  • півкіло заморожених кабачків;
  • 1 морква;
  • пара цибулин;
  • 3 середніх помідора;
  • 3 зубчики часнику;
  • невеликий пучок кропу.

Овочі попередньо очистити і подрібнити. Спочатку злегка зарумянить цибулю і моркву, потім покласти в сковороду помідори з часником і згасити. Через кілька хвилин відправити кабачки, зменшити температуру і тушкувати під кришкою, поки не випарується волога. Через чверть години страву посолити, приправити подрібненою зеленню.

Оладки

Щоб взимку готувати літнє блюдо, варто правильно заготовити кабачки. Їх не потрібно терти або заморожувати. Наріжте кубиками, потушкуйте з невеликою кількістю води до м’якості і потовчіть товкачиком. Готове пюре заморозьте і при бажанні використовуйте для приготування оладок.

Візьміть розморожені кабачки, пару картоплин, цибулину. Картоплю і цибулю подрібнити на тертці, змішати з кабачками, 1 яйцем, 5 столовими ложками борошна і сіль і все добре перемішати. З готового тіста смажити оладки по кілька хвилин з кожного боку.

Дієтичні рецепти

Кабачок – незамінний компонент дієтичних страв, так як в ньому міститься всього 24 Ккал на 100 грам. При цьому овоч може допомогти в приготуванні різноманітних страв на весь день – від сніданку до вечері.

Дієтичні оладки на пару

Так, наприклад, на сніданок можна приготувати неймовірно корисні і низькокалорійні оладки, для яких потрібно взяти:

  • 1 середній кабачок;
  • 1 яйце;
  • 1 їдальня ложка борошна;
  • сіль.

Основний компонент натріть на дрібній тертці і злийте сік. Відокремте білок від жовтка, і злегка збийте виделкою. З’єднайте білок і кабачок, додайте сіль і борошно. Сформуйте руками оладки і викладіть в ємність для приготування на пару, змащену маслом. Готуйте 15 хвилин і подавайте з нежирної сметаною і зеленню.

Пісний овочевий суп

На обід підійде пісний суп на основі кабачка і овочевому бульйоні. Для нього знадобиться відварити у літрі води 2 нарізані картоплини. В цей час обсмажити цибулину і моркву, потім додати нарізаний і очищений кабачок, а через 5 хвилин два очищених від шкірки і порізаних помідора. Згасити і перекласти в каструлю до картоплі. Варити ще 7 хвилин, додати зелень і приправи.

Дивіться також:  Як гасити капусту в каструлі – 6 покрокових рецептів

Суп-пюре з кабачків для дітей

Кабачок – один з перших продуктів, що вводяться в раціон дитини. Все тому що він абсолютно не алергенів. Тому для дитячого обіду чудово підійде цей рецепт.

Візьміть:

  • половинку кабачка;
  • 2 картоплини;
  • 500 мл води;
  • 100 мл нежирних вершків.

Картоплю і кабачки почистити і нарізати кубиком. Картоплю покласти в киплячу воду. Через 7 хвилин приєднати кабачок, варити овочі 10 хвилин. Коли вони зваряться, подрібнити блендером і розбавити суп вершками.

Готуємо корисну запіканку

На вечерю для любителів дієтичних страв з кабачків можна приготувати смачну і ситну запіканку.

Для неї знадобиться:

  • 3 цукіні;
  • 1 цибуля-шалот;
  • 60 грам твердого сиру;
  • 3 яйця;
  • 150 грам пшеничного борошна;
  • 80 мл молока;
  • 60 мл рослинного масла.

Цукіні, а також цибулю нарізати тонкими кружечками, сир крупно потерти, а яйця збити до м’яких пишної піни. Окремо змішати сухі інгредієнти. У ввести яйця борошно і молоко, все добре промешівая. Влити в масу рослинне масло. Для пікантності в масу можна додати трохи гірчиці або перцю чилі. Добре перемішати масу з тертим сиром. Покласти цукіні і гарненько все перемішати. Викласти суміш у форму для запікання і поставити в духовку на 200 градусів на 40 хвилин.

Зимові заготовки з кабачків

Про те, що заморожувати кабачки на зиму – прекрасна ідея, ми вже знаємо, але з них можна приготувати смачні готові страви і закуски, які прикрасять стіл взимку і навесні.

Кабачкова ікра «Пальчики оближеш»

Перше, що приходить на розум, коли ми думаємо про заготовках з кабачків, це, звичайно ж, ікра кабачкова на зиму. Приготувати її зовсім нескладно. Для двох 600-грамових банок потрібно взяти 1,5 кг кабачків, 750 грам моркви, 400 грам цибулі, 1,5 ст. ложки томатної пасти.

Цибулю і кабачки нарізати кубиком, моркву натерти. Складаємо В каструлю овочі, наливаємо воду, тушкуємо 40 хвилин. Потім через друшляк з тушкованих овочів зливаємо вологу. Блендером пюрируем, додаємо трохи рослинного масла, томатну пасту, сіль і перець за смаком, 3,5 столових ложок цукру. Все перемішати і поставити каструлю на плиту. Дати масі закипіти, тушкувати 25 хвилин на мінімальному нагріві. Перекласти ікру в стерилізовані банки і закатати.

Кабачки по-корейськи на зиму

Назва говорить про те, що закуска буде гострою і пряної.

Для неї знадобиться:

  • 3 кг кабачків;
  • півкіло моркви;
  • стільки ж цибулі;
  • 5 солодких перців;
  • 1 головка часнику;
  • готовий набір спецій для корейської моркви;
  • столовий оцет 9-відсотковий – 1 склянка;
  • 2/3 склянки рослинного масла;
  • стакан цукрового піску;
  • 2 столових ложки з гіркою солі;
  • великий пучок кропу.

Спочатку натерти моркву. Краще, якщо зробити це на спеціальній тертці на корейський манер. На тій же тертці потерти кабачки. Перець, зелень, цибулю і часник дрібно порізати. Всі овочі скласти в одну миску. Всипати спеції, цукор, оцет і масло, все перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо на пару годин. В стерилізовані банки перекладаємо овочі разом з рідиною і закатуємо за технологією.

Кабачки, смажені з часником

Кабачки порізати кружальцями, посолити і залишити на 10 хвилин, а потім обсмажити в рослинній олії з двох сторін. Також потрібно взяти 100 грам рослинної олії, прокип’ятити і остудити. 1 головку часнику, пучок петрушки і кропу подрібнити. Банки простерилізувати. На дно тари викласти зелень, налити масло, зверху укладати смажені кабачки, пересипаючи шари часником. Закатати банки, а взимку відкрити до смаженої картоплі – дуже смачне поєднання.

Заготівля «Тещин язик»

Зазвичай цю заготовку роблять з баклажанів, але і з кабачків вона дуже смачна.

Візьміть:

  • 3 кг кабачків;
  • 3 кг стиглих помідорів;
  • 3 солодких салатного перцю;
  • 1 гострий перець;
  • 4 головки часнику;
  • 250 мл олії;
  • 100 мл столового оцту;
  • 6 ч. л. кухонної солі;
  • 8 ч. л. цукру.

Очищений перець і помідор очистити, пропустити через м’ясорубку, потім викласти в каструлю і прокип’ятити. Кабачки порізати тонкими пластинками, викласти до овочів. Додати сіль, цукор, олія. Поварити півгодини. Потім влити оцет, покласти часник і поварити ще 5 хвилин. Готову суміш розлити па банкам і закатати.

Незвичайні в’ялені кабачки на зиму

Цей рецепт маловідомий, але дуже смачний. Саме незвичайне, що це солодка заготовка, яка нагадує цукати. Для того щоб приготувати її візьміть кілограм кабачків, 1 апельсин, 1 лимон і півкіло цукру.

З апельсина зніміть цедру, вичавити сік. Наріжте очищений кабачок, змішайте з соком і цедрою, а також з 200 грамами цукру. Поставте під гніт в прохолодне місце на 8 годин. Після цього злити сік, процідити, додати цукор, що залишився, сік лимона і зварити сироп. До сиропу покласти кабачки і поварити їх до прозорості. Готові кабачки вийняти з сиропу, викласти на деко і поставити в духовку на 5 годин при температурі 60 градусів. Після закінчення часу вийдуть ароматні солодкі цукати.

Мариновані цукіні на зиму без стерилізації

Процес стерилізації та загортання банок подобається не всім, але це не означає, що без нього не обійтися. Можна приготувати ароматні мариновані кабачки без стерилізації.

Для них візьміть:

  • 3 кг молодих кабачків;
  • часник;
  • чорний і гострий перець;
  • трави для маринування.

Для маринаду знадобиться 2 ст. л. солі, 150 г цукру, 200 мл оцту на 1,5 літра води і зазначена кількість кабачків.

Банки добре вимити, прожарити в духовці або мікрохвильовій печі при середній потужності. В цей час підготуйте кабачки – очистіть і наріжте шматочками. На дно банок викладіть зелень, перець і часник, зверху – щільно кабачки. Їх потрібно залити гарячою водою до верху і залишити на 15 хвилин. Потім воду злити в каструлю – це основа для маринаду. А кабачки заливаємо новою водою на 15 хвилин. У каструлі з водою розводимо сіль, цукор і оцет, ставимо на плиту, доводимо до кипіння. З банок зливаємо другу воду і заливаємо киплячим маринадом. Закриваємо банки кришками і залишаємо охолонути, укривши пледом. Через добу заготовки можна прибирати на зберігання.