Страви з м’яса – 35 смачних рецептів приготування вдома

Існує величезна кількість смачних рецептів страв з м’яса. Найчастіше господині використовують свинину, яловичину, індичку, курку. Нижче опубліковано більше 30 кращих варіантів, легенів і зрозумілих, здатних надати максимальну користь організму.

Страви з свинини: домашні рецепти

Свинина – доступне і смачне м’ясо. Воно просто і швидко готується. Для рецептів з свинини, головне, не шкодувати спецій і овочів. При бажанні будинку з такого м’яса можна приготувати навіть справжній шашлик. Або ж порадувати домашніх ніжними шматочками свинини, тушкованими в різних соусах.

Свинячий шашлик в духовці

Інгредієнти: кіло свинячої шиї, 2 великих цибулини, сік невеликого лимона (можна замінити 1,5 ст. л. оцтової есенції), 4 – 5 ст. л. жирного майонезу, щіпка сушеного базиліка, сіль.

  • Промите м’ясо ріжеться традиційними для шашлику шматочками. Воно засипається у великій мисці кільцями цибулі. Овоч можна рубати досить крупно.
  • Для аромату додається базилік і будь-які інші сушені трави.
  • М’ясо солиться.
  • Відразу додається майонез, а також сік цитруса (або оцтова есенція). Складові енергійно перемішуються руками.
  • Маринуватися майбутній шашлик буде мінімум годину. Але в ідеалі – залишити його на ніч або на кілька діб. Чим більше часу свинина проведе в маринаді, тим ніжніше і соковитіше вийде в підсумку.
  • Підготовлене м’ясо розташовується на дерев’яних шпажках і запікається на деку, застеленому пергаментом. Можна взяти звичайні шампури. В такому випадку вони встановлюються на ребра довгою прямокутної форми зі скла. Це зручно тим, що в ємність буде капати виділяється жир і не забруднить духова шафа.

Головне, не забути в процесі перевертати заготовки. На запікання піде близько півгодини при 200 градусах.

Запечена свинина, маринована в пиві

Інгредієнти: кіло балика, стакан світлого якісного пива, велика цибулина, 2 – 4 часникового зубчики, сіль, суміш перців.

  • Промите м’ясо ретельно підсушується. На шматку робляться надрізи за принципом гармошки.
  • Свинина натирається сумішшю з солі, перцю, розчавленого часнику.
  • На дно жароміцної форми, змазані маслом, висипаються кільця цибулі.
  • На них викладається підготовлене м’ясо.
  • Вся конструкція заливається пивом і покривається фольгою. Її блискуча частина повинна бути повернена до продуктів.

Під фольгою при високій температурі блюдо запікається 110 – 140 хвилин. У вимкненій духовці воно залишається настоятися ще на півгодини. За цей час всі виділилися соки вберуться в м’ясо.

М’ясо, тушковане з чорносливом в мультиварці

Інгредієнти: кіло м’ясної м’якоті, півкіло сухофрукта без кісточок, 2 цибулини, 70 мл коньяку без ароматизаторів, морквина, 2 мал. ложки солодкої гірчиці, 2 ст. л. олії оливи, 1 ст. л. соку лимона, сіль, спеції.

  • Чорнослив добре промивається, ріжеться половинками.
  • М’ясо позбувається від зайвого жиру і нарізати смужками.
  • Нарізка з свинини перетирається з сіллю.
  • Для заправки масло змішується, гірчиця, кислий сік, спеції, коньяк.
  • Цим соусом залити м’ясо і залишають на кілька годин.
  • Підготовлена свинина викладається в чашу «розумної каструлі».
  • Зверху висипаються цибульні кільця, чорнослив і терта морквина.
  • Продукти заливаються маринадом.

У програмі «М’ясо» страва готуватиметься близько години. За бажанням від алкогольного напою в рецепті можна відмовитися. Але він додає смаку готового страви оригінальності.

Соковита корейка, запечена

Склад продуктів: ½ кг свинячої корейки, 3 дрібку крупної солі, дрібку чебрецю (сухого) і розмарину (сухого), 4 зубчики часнику, 2 ст. л. рослинного масла, суміш мелених перців.

  • Корейка обробляється сумішшю перців і кам’яної солі. Натирати її потрібно з усіх боків.
  • М’ясо, одним шматком переміщається на сковорідку з розігрітим жиром і смажиться на дуже сильному вогні по 2 хвилини з кожного боку.
  • Готувати корейку потрібно не тільки з найбільших сторін, але також з боків. Це дозволить запечатати всередині неї всі цінні соки.
  • М’ясо перекладається форму, на нього викладаються пластинки часнику і травички.
  • Зверху корейка покривається фольгою.

Блюдо запікається півгодини при високій температурі, після чого видаляється з печі, але не звільняється від покриття. Під фольгою воно залишається ще на 20 хвилин остигати. Це необхідно, щоб виділилися соки повернулися в м’ясо.

Сільський салат з відварною м’ясом

Склад продуктів: півкіло вареної свинини, 2 головки білого цибулі, 2 ст. л. подрібненої зелені петрушки, 60 мл охолодженої кип’яченої води, 3 ст. л. цукру з гіркою, 1,5 ч. л. солі, 9 ст. л. винного оцту, щіпка чорного перцю, 5 ст. л. олії оливи.

  • Остигле м’ясо нарізати великою соломкою.
  • Цибуля мельчится тонкими полуколечками. Петрушка дуже дрібно рубається.
  • Інгредієнти, що залишилися дуже добре перемішуються. Вони з’єднаються в ароматний маринад. Можна додати трошки меленого перчика чилі.
  • М’ясо і цибулю з петрушкою викладаються на блюдо шарами. Зверху вони заливаються маринадом з минулого кроку.
  • Закуска забирається в холод мінімум на 8 годин. Чим довше вона там простоїть, тим смачніше вийде.

Подається салат до столу без додаткового соусу. Блюдо відмінно поєднується зі свіжим бородінським хлібом.

Тушкована свинина в соєвому соусі

Інгредієнти: півкіло свинини, цибулина, 85 мл класичного соєвого соусу, по дрібці солі і паприки.

  • М’ясо ріжеться невеликими скибочками і підсмажується на розігрітому жирі до рум’яних бочков. На це піде 12 – 15 хвилин. В процесі його потрібно постійно перевертати.
  • Лук ріжеться полуколечками.
  • До м’яса виливається класичний соєвий соус. Воно буде гаситися під щільною кришкою ще хвилин 8.
  • Далі в сковорідку викладаються овочеві шматочки, додається кам’яна сіль і паприка.
  • Гасіння триває 5 – 7 хвилин.

Готове частування чудово поєднується з різними круп’яними гарнірами. Особливо смачно подавати його з різноманітними сортами рису.

Свинячі відбивні з грибами

Інгредієнти: 4 відбивних зі свинячої м’якоті, сіль, половина склянки кефіру, перець, борошно в тісто і для панірування, 4 ст. л. злив. масла, 2 ст. молока, 180 г печериць.

  • Відбиті шматочки м’яса натираються сіллю і перцем.
  • В одну миску наливається кефір, в іншу – висипається трохи борошна.
  • Відбивні спочатку занурюються в кисломолочний продукт, потім обвалюються в пшеничного борошні з усіх сторін.
  • Кожен скибочку смажиться на сковорідці 6 – 7 хвилин. Один раз він перевертається.
  • До залишився на сковороді жиру викладається вершкове масло. На ньому обсмажується борошно (приблизно 3 ст. л.). Сюди ж вливається молоко, додається сіль за смаком.
  • Після закипання соус вариться до загустіння. Після додавання в нього тонких пластинок грибів приготування триває 4 – 6 хвилин.

У соус викладаються відбивні і нудяться в ньому пару хвилин.

Плов з свинини в мультиварці

Інгредієнти: 1 мультистакан сухого рису, морквина, сіль, 330 г свинини, суміш спецій для плову, 2 ст. л. раст. масла, головка цибулі, 1 ч. л. пасти з помідорів.

  • Овочі довільно шинкують середніми шматочками. Найкраще нарізати їх соломкою. Для моркви дуже зручно використовувати спеціальну «корейську» тертку.
  • З овочів готується рум’яна обжарювання на олії. Вони повинні не тільки зм’якнути, але і злегка підрум’яниться. При цьому дуже важливо, щоб цибуля і морква не підгоріли. Інакше плов буде гірчити.
  • Потім до них переміщуються скибки м’яса і паста з томатів. Разом компоненти підсмажуються ще пару хвилин.
  • Зверху розподіляється промитий рис, спеції. Варто купувати спеціальну якісну крупу для приготування плову.
  • Виливається 2 склянки солоної води з чайника.

Під кришкою в режимі «Плов» частування готується 50 хвилин.

Класичне азу з м’яса

Інгредієнти: 310 г свинячої вирізки, 2 цибулини, 6 картоплин, 2 бочкових огірочка, 1 ст. л. пасти з помідорів, 1 ч. л. цукру піску, спеції, свіжий часник, сіль.

  • М’ясо ріжеться дрібною соломкою і обсмажується на будь-якому жирі в сотейнику.
  • У сковороді до рум’яних бочков готуються тонкі брусочки картоплі.
  • Поки готується картопля, до свинини висипаються полуколечки цибулин, соломка кислих огірків. Спочатку всі вони смажаться разом пару хвилин, а потім накриваються кришкою і тушкують на маленькому вогнику 14 – 17 хвилин.
  • У сотейник викладається рубаний часник, спеції, цукор, сіль, паста з помідорів. До продуктів виливається підігріта вода. Досить буде склянки. Гасіння триває ще стільки ж часу.

До загусла підливці викладається смажену картоплю. Частування прогрівається ще 5 – 6 хвилин, прикрашається зеленню і подається до столу.

Рецепт по-французьки

Інгредієнти: кіло свинячої вирізки, цибулина, 70 мл класичного соєвого соусу, 80 г сиру, 40 г майонезу, перець, сіль.

  • Свинина ріжеться шматочками товщиною близько 1 див. Далі вони відбиваються, солятся, перчатся і заливаються соусом.
  • У такому вигляді м’ясо буде маринуватися хвилин 20. В процесі його потрібно час від часу перевертати.
  • Замариновані шматочки з двох сторін обсмажуються до легкої скоринки на сковорідці з киплячим маслом.
  • Потім вони викладаються в жароміцну форму, змазується майонезом.
  • Далі йде шар тонких цибулевих кілець.
  • Заготовки щедро сиплються тертим сиром.

Блюдо запікається в печі 45 хвилин. Досить буде температури 190 градусів.