Страви з м’яса – 35 смачних рецептів приготування вдома

Існує величезна кількість смачних рецептів страв з м’яса. Найчастіше господині використовують свинину, яловичину, індичку, курку. Нижче опубліковано більше 30 кращих варіантів, легенів і зрозумілих, здатних надати максимальну користь організму.

Страви з свинини: домашні рецепти

Свинина – доступне і смачне м’ясо. Воно просто і швидко готується. Для рецептів з свинини, головне, не шкодувати спецій і овочів. При бажанні будинку з такого м’яса можна приготувати навіть справжній шашлик. Або ж порадувати домашніх ніжними шматочками свинини, тушкованими в різних соусах.

Свинячий шашлик в духовці

Інгредієнти: кіло свинячої шиї, 2 великих цибулини, сік невеликого лимона (можна замінити 1,5 ст. л. оцтової есенції), 4 – 5 ст. л. жирного майонезу, щіпка сушеного базиліка, сіль.

  • Промите м’ясо ріжеться традиційними для шашлику шматочками. Воно засипається у великій мисці кільцями цибулі. Овоч можна рубати досить крупно.
  • Для аромату додається базилік і будь-які інші сушені трави.
  • М’ясо солиться.
  • Відразу додається майонез, а також сік цитруса (або оцтова есенція). Складові енергійно перемішуються руками.
  • Маринуватися майбутній шашлик буде мінімум годину. Але в ідеалі – залишити його на ніч або на кілька діб. Чим більше часу свинина проведе в маринаді, тим ніжніше і соковитіше вийде в підсумку.
  • Підготовлене м’ясо розташовується на дерев’яних шпажках і запікається на деку, застеленому пергаментом. Можна взяти звичайні шампури. В такому випадку вони встановлюються на ребра довгою прямокутної форми зі скла. Це зручно тим, що в ємність буде капати виділяється жир і не забруднить духова шафа.

Головне, не забути в процесі перевертати заготовки. На запікання піде близько півгодини при 200 градусах.

Запечена свинина, маринована в пиві

Інгредієнти: кіло балика, стакан світлого якісного пива, велика цибулина, 2 – 4 часникового зубчики, сіль, суміш перців.

  • Промите м’ясо ретельно підсушується. На шматку робляться надрізи за принципом гармошки.
  • Свинина натирається сумішшю з солі, перцю, розчавленого часнику.
  • На дно жароміцної форми, змазані маслом, висипаються кільця цибулі.
  • На них викладається підготовлене м’ясо.
  • Вся конструкція заливається пивом і покривається фольгою. Її блискуча частина повинна бути повернена до продуктів.

Під фольгою при високій температурі блюдо запікається 110 – 140 хвилин. У вимкненій духовці воно залишається настоятися ще на півгодини. За цей час всі виділилися соки вберуться в м’ясо.

М’ясо, тушковане з чорносливом в мультиварці

Інгредієнти: кіло м’ясної м’якоті, півкіло сухофрукта без кісточок, 2 цибулини, 70 мл коньяку без ароматизаторів, морквина, 2 мал. ложки солодкої гірчиці, 2 ст. л. олії оливи, 1 ст. л. соку лимона, сіль, спеції.

  • Чорнослив добре промивається, ріжеться половинками.
  • М’ясо позбувається від зайвого жиру і нарізати смужками.
  • Нарізка з свинини перетирається з сіллю.
  • Для заправки масло змішується, гірчиця, кислий сік, спеції, коньяк.
  • Цим соусом залити м’ясо і залишають на кілька годин.
  • Підготовлена свинина викладається в чашу «розумної каструлі».
  • Зверху висипаються цибульні кільця, чорнослив і терта морквина.
  • Продукти заливаються маринадом.

У програмі «М’ясо» страва готуватиметься близько години. За бажанням від алкогольного напою в рецепті можна відмовитися. Але він додає смаку готового страви оригінальності.

Соковита корейка, запечена

Склад продуктів: ½ кг свинячої корейки, 3 дрібку крупної солі, дрібку чебрецю (сухого) і розмарину (сухого), 4 зубчики часнику, 2 ст. л. рослинного масла, суміш мелених перців.

  • Корейка обробляється сумішшю перців і кам’яної солі. Натирати її потрібно з усіх боків.
  • М’ясо, одним шматком переміщається на сковорідку з розігрітим жиром і смажиться на дуже сильному вогні по 2 хвилини з кожного боку.
  • Готувати корейку потрібно не тільки з найбільших сторін, але також з боків. Це дозволить запечатати всередині неї всі цінні соки.
  • М’ясо перекладається форму, на нього викладаються пластинки часнику і травички.
  • Зверху корейка покривається фольгою.

Блюдо запікається півгодини при високій температурі, після чого видаляється з печі, але не звільняється від покриття. Під фольгою воно залишається ще на 20 хвилин остигати. Це необхідно, щоб виділилися соки повернулися в м’ясо.

Сільський салат з відварною м’ясом

Склад продуктів: півкіло вареної свинини, 2 головки білого цибулі, 2 ст. л. подрібненої зелені петрушки, 60 мл охолодженої кип’яченої води, 3 ст. л. цукру з гіркою, 1,5 ч. л. солі, 9 ст. л. винного оцту, щіпка чорного перцю, 5 ст. л. олії оливи.

  • Остигле м’ясо нарізати великою соломкою.
  • Цибуля мельчится тонкими полуколечками. Петрушка дуже дрібно рубається.
  • Інгредієнти, що залишилися дуже добре перемішуються. Вони з’єднаються в ароматний маринад. Можна додати трошки меленого перчика чилі.
  • М’ясо і цибулю з петрушкою викладаються на блюдо шарами. Зверху вони заливаються маринадом з минулого кроку.
  • Закуска забирається в холод мінімум на 8 годин. Чим довше вона там простоїть, тим смачніше вийде.

Подається салат до столу без додаткового соусу. Блюдо відмінно поєднується зі свіжим бородінським хлібом.

Тушкована свинина в соєвому соусі

Інгредієнти: півкіло свинини, цибулина, 85 мл класичного соєвого соусу, по дрібці солі і паприки.

  • М’ясо ріжеться невеликими скибочками і підсмажується на розігрітому жирі до рум’яних бочков. На це піде 12 – 15 хвилин. В процесі його потрібно постійно перевертати.
  • Лук ріжеться полуколечками.
  • До м’яса виливається класичний соєвий соус. Воно буде гаситися під щільною кришкою ще хвилин 8.
  • Далі в сковорідку викладаються овочеві шматочки, додається кам’яна сіль і паприка.
  • Гасіння триває 5 – 7 хвилин.

Готове частування чудово поєднується з різними круп’яними гарнірами. Особливо смачно подавати його з різноманітними сортами рису.

Свинячі відбивні з грибами

Інгредієнти: 4 відбивних зі свинячої м’якоті, сіль, половина склянки кефіру, перець, борошно в тісто і для панірування, 4 ст. л. злив. масла, 2 ст. молока, 180 г печериць.

  • Відбиті шматочки м’яса натираються сіллю і перцем.
  • В одну миску наливається кефір, в іншу – висипається трохи борошна.
  • Відбивні спочатку занурюються в кисломолочний продукт, потім обвалюються в пшеничного борошні з усіх сторін.
  • Кожен скибочку смажиться на сковорідці 6 – 7 хвилин. Один раз він перевертається.
  • До залишився на сковороді жиру викладається вершкове масло. На ньому обсмажується борошно (приблизно 3 ст. л.). Сюди ж вливається молоко, додається сіль за смаком.
  • Після закипання соус вариться до загустіння. Після додавання в нього тонких пластинок грибів приготування триває 4 – 6 хвилин.

У соус викладаються відбивні і нудяться в ньому пару хвилин.

Плов з свинини в мультиварці

Інгредієнти: 1 мультистакан сухого рису, морквина, сіль, 330 г свинини, суміш спецій для плову, 2 ст. л. раст. масла, головка цибулі, 1 ч. л. пасти з помідорів.

  • Овочі довільно шинкують середніми шматочками. Найкраще нарізати їх соломкою. Для моркви дуже зручно використовувати спеціальну «корейську» тертку.
  • З овочів готується рум’яна обжарювання на олії. Вони повинні не тільки зм’якнути, але і злегка підрум’яниться. При цьому дуже важливо, щоб цибуля і морква не підгоріли. Інакше плов буде гірчити.
  • Потім до них переміщуються скибки м’яса і паста з томатів. Разом компоненти підсмажуються ще пару хвилин.
  • Зверху розподіляється промитий рис, спеції. Варто купувати спеціальну якісну крупу для приготування плову.
  • Виливається 2 склянки солоної води з чайника.
Дивіться також:  Як варити вівсянку на воді? 7 смачних рецептів вівсяної каші

Під кришкою в режимі «Плов» частування готується 50 хвилин.

Класичне азу з м’яса

Інгредієнти: 310 г свинячої вирізки, 2 цибулини, 6 картоплин, 2 бочкових огірочка, 1 ст. л. пасти з помідорів, 1 ч. л. цукру піску, спеції, свіжий часник, сіль.

  • М’ясо ріжеться дрібною соломкою і обсмажується на будь-якому жирі в сотейнику.
  • У сковороді до рум’яних бочков готуються тонкі брусочки картоплі.
  • Поки готується картопля, до свинини висипаються полуколечки цибулин, соломка кислих огірків. Спочатку всі вони смажаться разом пару хвилин, а потім накриваються кришкою і тушкують на маленькому вогнику 14 – 17 хвилин.
  • У сотейник викладається рубаний часник, спеції, цукор, сіль, паста з помідорів. До продуктів виливається підігріта вода. Досить буде склянки. Гасіння триває ще стільки ж часу.

До загусла підливці викладається смажену картоплю. Частування прогрівається ще 5 – 6 хвилин, прикрашається зеленню і подається до столу.

Рецепт по-французьки

Інгредієнти: кіло свинячої вирізки, цибулина, 70 мл класичного соєвого соусу, 80 г сиру, 40 г майонезу, перець, сіль.

  • Свинина ріжеться шматочками товщиною близько 1 див. Далі вони відбиваються, солятся, перчатся і заливаються соусом.
  • У такому вигляді м’ясо буде маринуватися хвилин 20. В процесі його потрібно час від часу перевертати.
  • Замариновані шматочки з двох сторін обсмажуються до легкої скоринки на сковорідці з киплячим маслом.
  • Потім вони викладаються в жароміцну форму, змазується майонезом.
  • Далі йде шар тонких цибулевих кілець.
  • Заготовки щедро сиплються тертим сиром.

Блюдо запікається в печі 45 хвилин. Досить буде температури 190 градусів.

Страви з м’яса яловичини: найкращі рецепти

Другі страви з м’яса дуже часто готуються не тільки зі свинини, але і з яловичини. При правильній обробці вони виходять не менш м’якими і соковитими.

Класичний бефстроганов

Інгредієнти: півкіло м’ясної м’якоті, цибулина, 2/3 скл. сметани, 1 ст. л. борошна найвищого гатунку, 1 ч. л. пасти з томатів, 170 мл очищеної води, сіль, перець.

  • Яловичина покривається плівкою і відбивається цілим шматком.
  • М’ясо тонко нарізане поперек волокон. Потім мельчится соломкою.
  • Спочатку на розпеченому олії до скоринки обсмажується яловичина. Потім вона готується з тонкими четвертинками кілець цибулі.
  • Обсмажений овоч посипається борошном. Маса смажиться одну хвилину.
  • Додається сметана паста з томатів. Суміш солиться, перчится.
  • Разом продукти заливаються водою, тушкуються 8 – 9 хвилин.

Готову підливку смачно подавати з будь-яким сухим гарніром.

Холодець з яловичини і курки

Інгредієнти: 3 кіло яловичини на кістці, ріпчаста цибулина, половина тушки курки, 2 морквини, сіль, жменю перцю горошком, часник.

  • Шматки яловичини на кістці спочатку вимочуються в холодній воді 5 – 6 годин, потім промиваються і відправляються варитися разом з половинкою курячої тушки.
  • У каструлю додається також перець, морква очищена і цибулина в лушпинні.
  • Продукти варяться 9 – 10 годин під кришкою. Періодично з поверхні рідини потрібно знімати пінну масу.
  • Вся гуща відкидається на тарілку, а бульйон проціджують.
  • У невеличкі мисочки викладається зняте з кісток і нарізане м’ясо, пластинки часнику і кружечки вареної моркви. Зверху вони заливаються підсоленим бульйоном.

Холодець забирається в холод до застигання.

Салат «Соняшник» з вареної яловичиною

Інгредієнти: 320 г вареного м’яса, 1 варена морквина, маринований огірок, 3 варені картоплини, майонез, 3 варених яйця, сіль, чіпси і маслини.

  • Коли всі варені інгредієнти охолонуть, можна чистити їх, подрібнювати і викладати шарами.
  • Першими йдуть терті картопляні бульби з майонезом.
  • Далі розсипаються кубики огірків.
  • Потім йде шар тертого вареного м’яса з підсоленим соусом, терта морква з майонезом, терті курячі білки і раскрошенные жовтки.

Закуска оформляється у вигляді соняшника за допомогою чіпсів і маслин.

Рада. Щоб варене м’ясо було соковитим, його поміщають в киплячу воду і варять при слабкому кипінні.

М’ясо, тушковане з картоплею в мультиварці

Інгредієнти: кіло картоплі, 430 г яловичини, 2 шт. томатів і морквини, цибулина, сіль, спеції, 1 л води, зелень.

  • Першими в промаслений чашу мультиварки викладаються середні кубики картоплі, попередньо вимочені в холодній воді близько години.
  • Зверху йдуть дрібні шматочки моркви і цибулі.
  • Потім розподіляються шматочки помідорів разом зі шкіркою і скибочки яловичини.
  • Маса посипається сіллю, перцем, заливається гарячою водою.
  • У програмі «Гасіння» частування нудиться 80 – 90 хвилин.

Подається картоплю з м’ясом і великою кількістю свіжої подрібненої зелені. Окремо сервіруються скибочки бородінського хліба з класичним соусом песто.

Класичний ростбіф з яловичини

Інгредієнти: кіло товстого краю яловичини, 30 г морської солі, мелений чорний перчик, 20 мл олії оливи.

  • М’ясо витримується при кімнатній температурі 80 – 90 хвилин. Далі воно очищається від плівок і всього зайвого, натирається сіллю, перцем, поливається маслом.
  • Шматок залишають на півгодини під вологим рушником.
  • На будь-якому розігрітому жирі яловичина обсмажується з усіх боків до рум’яності.
  • М’ясо перекладається на деко. Спочатку воно запікається 25 хвилин при 210 градусах. Потім печеться ще півгодини вже при 170 градусах.

Готовий ростбіф повинен постояти хвилин 20, після чого його можна порційно нарізати і подавати.

Яловичий стейк на сковороді

Інгредієнти: кіло яловичини, 4 – 5 ст. л. олії оливи і половина стандартної пачки вершкового, сіль, мелений чорний перець.

  • М’ясо прогрівається до кімнатної температури, після чого ріжеться пластами. Оптимальна товщина кожного з них близько 2,5 див.
  • Шматочки натираються маслом оливи, присипаються перцем і сіллю.
  • На сковороді гриль по черзі викладаються всі стейки і обсмажують до готовності з обох сторін.

Готові шматочки один на один укладаються на фольгу, між ними вставляються шматочки вершкового масла. Покриття загортається. У такому вигляді стейки повинні постояти хвилин 10.

Соковиті відбивні з яловичини

Інгредієнти: півкіло яловичої вирізки, 80 г манної крупи, 1 ст. л. сушеної петрушки, 2 великих курячих яйця, сіль, чорний перець.

  • М’ясо ріжеться на 4 порційних шматка. Кожен з них відбивається.
  • Манка змішується з зеленню, сіллю, перцем.
  • Яйця збиваються.
  • Відбивні спочатку обвалюються в паніровці з другого кроку. Потім вони занурюються в яєчну масу. В останню чергу – знову обвалюються в паніровці.

Відбивні смажаться до золотистої апетитною скоринки з обох сторін.

Яловичина, запечена шматком у фользі

Інгредієнти: 800 г м’яса, 90 мл соєвого соусу, по ½ ст. л. солодкої паприки і каррі, часник, 3 ст. л. олії оливи.

  • Часник розтирається з паприкою, каррі і заливається соусом.
  • Маринад разом з маслом переміщується до цілісного шматка м’яса. Рідина активно втирається в яловичину руками. М’ясо буде маринуватися 3 – 4 години.
  • Шматок яловичини загортається в фольгу. Покриття повинне бути дуже щільним.

Яловичина в духовці запікається 80 хвилин при високій температурі до прозорого соку.

Страви з м’яса індички: смачні рецепти

Якщо необхідно приготувати дієтичні низькокалорійні блюда з м’яса, то для них варто вибрати індичку. Цю птицю корисно їсти і дорослим, і найменшим членам сім’ї.

Філе індички у вершковому соусі

Інгредієнти: кіло філе птиці, повний стакан жирних вершків, сіль, 3 ст. л. раст. масла, спеції.

Дивіться також:  Як смажити пельмені на сковороді: заморожені і немає – правильні рецепти

  • Розморожене м’ясо ріжеться довгастими шматочками. Воно натирається сіллю і спеціями. З останніх до індички добре підійде коріандр, каррі, пажитник. Птах буде маринуватися в такому вигляді 15 – 17 хвилин.
  • Далі м’ясо обсмажується на олії до готовності.
  • У сковороду виливаються вершки.

Блюдо нудиться під кришкою ще близько півгодини. За смаком можна загущатися соус тертим сиром.

Запечена індичка цілком у духовці

Інгредієнти: тушка птиці (приблизно на 3 кг), сіль, 3 гілочки розмарину, по 3 ст. л. олії оливи і класичного соєвого соусу, головка часнику, цілий лимон, спеції.

  • Індичка повинні бути без нутрощів. Тушка птиці промивається, обсушивается всередині і зовні серветками.
  • Подрібнені зубчики часнику заливаються соусом. Додаються вибрані спеції, сіль.
  • Отриманою масою тушка птиці натирається з усіх боків.
  • Лимон обдается окропом і вставляється в черевце індичці. Зверху неї викладаються свіжі гілочки розмарину.
  • Птах загортається в пакет для запікання.
  • Спочатку вона на годину забирається в холодильник, а потім на 1,5 години відправляється в піч.

Запікається страву при 190 – 200 градусах.

Котлети з м’яса в мультиварці

Інгредієнти: 720 г філе птиці, морквина, цибулина, половина пучка свіжої петрушки, часник за смаком, сіль, спеції, скибочка білого хліба, півсклянки молока, яйце.

  • Хліб без скоринок заливається підігрітим молоком.
  • Філе з шматочками цибулі і моркви подрібнюється в блендері.
  • В отриманий фарш додається яйце, сіль, спеції, рубана петрушка. Останнім до нього викладається віджатий хліб.
  • З маси формуються невеликі котлети.

Вони готуються на спеціальній підставці з отворами в програмі «Варка на пару». Котлети будуть повністю готові приблизно через 50 хвилин.

Відбивні з філе індички в паніровці

Інгредієнти: 720 г філе птиці, склянку крихти з сухарів, стільки ж першосортної борошна, 2 великих яйця, сіль, спеції для курки, раст. масло.

  • Індичка ріжеться середніми шматочками, кожен з яких добре відбивається. Скибочки натираються спеціями і сіллю, поливаються невеликою кількістю масла.
  • Птах буде маринуватися в холоді 17 – 20 хвилин.
  • На трьох окремих тарілках розташовується борошно, сухарі і збиті яйця.
  • Шматочки індички по черзі умочують у всіх. Спочатку в борошні, потім – в яйці, і, нарешті, у сухарях.

Відбивні смажаться на розпеченому маслі з двох сторін до готовності.

Печеня з м’яса з картоплею

Інгредієнти: 620 г філе індички, морквина, 3 картопляні бульби, солодкий болгарський перчик, по 2 ст. л. жирної сметани і солодкої гірчиці, сіль, перець, лимон, свіжа зелень, щіпка тертого імбиру.

  • Для маринаду змішується лимонний фреш, сметана, подрібнений імбир і гірчиця. Додається перець і сіль.
  • Всі овочі ріжуться невеликими кусочками і розкладають по горщикам. Моркву можна просто потерти на тертці з великими отворами.
  • Індичка рубається середніми скибочками, обсмажується до рум’яності. Далі птах також розподіляється по горщикам.
  • Зверху виливаються залишки маринаду і невелика кількість підсоленої води.
  • Розсипається подрібнена зелень.

У дуже гарячій духовій шафі блюдо запікається трохи менше півгодини до м’якості картоплі.

Буженина з індички

Інгредієнти: 1 кг філе індички, 2 перешіптування морської солі, 1 мал. ложка солодкої паприки, суміш мелених перців, 3 зуб. часнику, по дрібці солі і чорного перцю, 3 ст. л. раст. масла.

  • В холодній воді розчиняється сіль. У розрахунку 1 великий ложки на 1 ст. води. В рідину на всю ніч занурюється філе птиці цілим шматком. Зверху м’ясо притискають вантажем.
  • Вранці шматок обтирається від зайвої рідини і обв’язується ниткою. Це потрібно для того, щоб він зберіг форму, зручну для нарізування на бутерброди.
  • По поверхні м’яса робляться надрізи. У них вставляються шматочки часнику.
  • Окремо з’єднуються спеції і масло. Солі потрібно додавати зовсім небагато. Адже птах всю ніч провела в соляному розчині. Отриманою сумішшю натирається філе.
  • Індичка викладається на деко, застелене сухим пергаментом, і забирається в заздалегідь прогріту до 240 градусів духовку. Печеться м’ясо півгодини. Не можна відкривати дверцята духової шафи.
  • Далі нагрівання вимикається. М’ясо в такому вигляді залишають в духовці до повного охолодження.

Зберігається буженина в холодильнику, загорнута пергаментом. Вона може пролежати 4 – 5 днів.

Запікаємо в гірчичному маринаді

Інгредієнти: гомілка і крило індички, 2 ч. л. гострої гірчиці, 2 ст. л. оливкової олії, сіль, мелений чорний перець.

  • Частини індички викладаються у форму, в якій планується їх запікати.
  • В окремій мисочці змішуються залишилися компоненти. Можна за смаком додати до них роздавлений часник.
  • Прямо у формі індичка натирається маринадом.
  • Зверху продукти покриваються фольгою. Форма переміщається в гарячу духовку на півгодини.

Далі покриття знімається. Без фольги страва готується до зарум’янювання ще 20 хвилин.

Дієтичне рагу з індичкою

Інгредієнти: півкіло філе птиці, по 2 шт. помідорів, цибулі, моркви, невеликий кабачок, сіль, часник, спеції.

  • У форму для запікання, змащену маслом, відразу викладаються шматочки філе птиці.
  • Морквина ріжеться соломкою, кабачок – кубиками, помідори часточками. Якщо кабачки молоденькі, з них немає необхідності зрізати шкірку.
  • За ним розподіляються всі подрібнені овочі. Часник ріжеться дрібними кубиками.
  • Продукти заливаються половиною склянки солоної води, присипаються спеціями.

Блюдо запікається трохи менше години. Оптимальна температура – 170 – 180 градусів.

Страви з курячого м’яса: популярні рецепти

Курятина – низькокалорійне м’ясо, з якого можна приготувати безліч смачних страв. Воно прекрасно поєднується з будь-якими овочевими, грибними, сирними та іншими доповненнями.

Запіканка з курячого філе з печерицями

Інгредієнти: півкіло філе курки, 330 г печериць, 210 г сметани, 160 г твердого сиру, 2 помідора, сіль, раст. масло, ароматні трави.

  • Курятина нарізати смужками або невеликими шматочками, викладається в промаслений форму, присипається сіллю і спеціями. За бажанням можна злегка відбити птицю.
  • Далі розподіляються тонкі кружечки помідорів, слайсы грибів. Продукти знову присипаються сіллю.
  • Сир крупно треться, змішується зі сметаною і приправами. Маса викладається на майбутню запіканку.

Блюдо запікається 40 – 45 хвилин. При цьому виставляється температура до 190 градусів.

Чахохбілі з курки — класичний рецепт

Інгредієнти: ціла куряча тушка, кіло стиглих томатів, 3 великі цибулинки, сіль, свіжа зелень, мелений чорний перчик.

  • Куряча тушка гострим ножем рубається на порційні шматочки. Вони не повинні вийти занадто маленькими.
  • Цибуля чиститься і рубається середніми шматочками.
  • З помідорів за допомогою крутого окропу і гострого ножа знімається шкірка. Потім вони нарізаються шматочками.
  • У утятнице з будь-яким жиром протягом 10 – 12 хвилин обсмажуються шматочки курки. Періодично вони помішуються.
  • Потім додайте помідори і цибулю. Після закипання маси вогонь під нею зменшується до мінімуму, і під закритою кришкою страву тушкується до м’якості курятини. Зазвичай на це йде хвилин 40.
  • Нарізається свіжа зелень, додається до курки разом з перцем і сіллю. Через хвилину чахохбілі можна вимикати.

Частування подається до столу зі свіжим хлібом або лавашем.

Салат «Цезар»

Інгредієнти: пучок салату Ромен, 2 курячі грудки, 2 ч. л. солодкої гірчиці, 1 ч. л. соєвого соусу, яйце, сіль, 1 ст. л. лимонного фрешу, 120 мл олії оливи, піала пшеничних сухарів, 60 г пармезану, часник, жменя черрі.

Дивіться також:  Пиріг з куркою – 15 рецептів приготування

  • Обидві грудки присаливаются і до рум’яності обсмажуються на олії оливи. Остиглі шматочки з скоринкою нарізати невеликими скибочками. Можна також запікати м’ясо в духовці або відварювати. Це дозволить скоротити калорійність страви.
  • Для соусу збивається цитрусовий фреш, гірчиця, соєвий соус, розтертий часник і яйце. Потім додається гірчиця. Вливається масло оливи (близько 90 мл). Соус підсолювати.
  • Підготовлені салатні листя рвуться великими шматками і вкладаються на дно глибокої миски.
  • Зверху висипаються шматочки курятини, половинки чері, треться пармезан.

Закуска прикрашається сухариками і одразу подається до вечері. За смаком на блюдо можна також викласти половинки варених перепелиних яєць.

Куряче філе в фользі в духовці

Інгредієнти: 630 г філе птиці, сіль, щіпка базиліка і гострого перцю, 40 г слив. масла.

  • У чисту курячу грудку зі всіх сторін втирається розтоплене масло. Робити це слід руками і дуже інтенсивно.
  • М’ясо також натирається сумішшю солі і приправ. Останні можна вибирати будь-які по своєму смаку. Простіше купити готову ароматну суміш, призначену спеціально для курячого м’яса.
  • Грудка щільно обертається 1 – 2 шарами фольги. На покритті не повинно залишатися отворів, щоб назовні не витікав цінний м’ясний сік.
  • М’ясо відправляється в заздалегідь розігріту духовку (180 градусів).
  • Запікається страва 65 – 75 хвилин.

Готове філе нарізають скибочками і подається до обіду з гострим соусом. Можна використовувати його замість ковбаси при приготуванні бутербродів. Відмінно підійде для салату «Цезар».

Крила в соєво-медовому маринаді

Інгредієнти: 630 г курячих крил, по 2,5 ст. л. класичного соєвого соусу і рідкого меду, велика сіль за смаком, набір сухих трав і спецій для курятини.

  • Краще всього вибирати охолоджені, а не заморожені частини курячої тушки. Вони завжди в підсумку виходять смачніше і ніжніше. Кожне крильце візуально ділиться на три частини. Крайня гостра зрізається. На ній немає м’яса, тому її можна відкласти в сторону. Ці частини господині зазвичай використовують для варіння бульйонів.
  • Підготовлене м’ясо натирається сумішшю солі і спеціальних приправ для птиці. Відмінно поєднується з неї коріандр, каррі, розмарин.
  • До курки додаються залишилися сухі трави, мед.
  • Виливається класичний соєвий соус. Маринад рівномірно розподіляється по крилець. В такому вигляді вони залишають на півгодини на холоді.
  • Крила разом з соусом перекладаються на сковороду. Спочатку вони обсмажуються до рум’яності.
  • Потім на сковороду виливається стакан води, і частування гаситься при мінімальному нагріві плити до випарювання рідини.

Якщо хочеться отримати на крильцях хрустку скоринку, то на завершальному етапі їх можна відправити хвилин на 12 в гарячий духовий шафа.

Курячі котлети січені

Інгредієнти:430 – 460 г курячого філе, 90 г сиру, половинка ріпчатої цибулинки, половина пучка зелені кропу і петрушки, 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю і майонезу, сіль, щіпка меленого чорного перчика.

  • Першим ділом потрібно зайнятися курячим філе. Вона нарізається максимально дрібно гострим ножем. Шматочки повинні бути дуже маленькими. Чим дрібніше – тим смачніше буде готове блюдо.
  • Також ріжеться і ріпчасту цибулю. Якщо ніхто з домашніх не любить цей овоч, його можна виключити з рецепту.
  • Інгредієнти змішуються, до них висипається крупно тертий сир. Зелень – необов’язковий компонент. Вона додається в майбутні котлети по смаку. Свіжа зелень попередньо дрібно ріжеться.
  • У масу викладається майонез, сіль, перець і крохмаль.
  • Після ретельного перемішування «фарш» вирушає в холод на кілька годин. Наприклад, на всю ніч. Якщо вільного часу немає, можна смажити такі котлети відразу.

З отриманої маси ліпляться невеликі коржі. Вони обсмажуються до рум’яності на розпеченому маслі з усіх боків. За цей час сир всередині котлет повинен розплавитися.

Запіканка з картоплею і куркою в мультиварці

Інгредієнти: 230 г відвареного курячого м’яса, півкіло картоплі, цибулина, зелений перець, 3 зуб. часнику, томатів, 3 великих яйця, 5 ст. л. сметани, сіль, спеції.

  • У пристрої активізується режим «Випічка» на 70 хвилин. Спочатку в цій програмі обсмажуються кубики цибулі до рум’яності. Потім вони кілька хвилин готуються разом з порваної на волокна вареною курятиною.
  • До м’яса і цибулі викладаються шматочки сирої картоплі і брусочки перцю. Всі інгредієнти солятся, присипаються обраними спеціями. До них додається роздавлений часник.
  • Під закритою кришкою маса готується до тих пір, поки картопля на половину не розм’якнути. Зазвичай на це йде 15 – 17 хвилин.
  • Окремо збиваються яйця. До них викладається сметана. Додається сіль за смаком.
  • З помідора знімається шкірка, після чого він нарізається тонкими кружечками.
  • Вміст мультиварки добре перемішується. Зверху виливається сметанний соус. Розкладаються кружечки помідорів.
  • Приготування страви триває до кінця режиму.

Готового частування вистачить приблизно на 3 великі порції.

Листковий пиріг з куркою

Інгредієнти: 470 г листкового тіста, 240 г відвареної курятини, 130 г сиру, цибулина, 2 ст. л. раст. масла, сіль.

  • Цибулю нарізати четвертинками кілець, після чого обсмажується на добре розігрітій олії. Він повинен придбати апетитну рум’яність, але не пригоріти.
  • Курка рветься на волокна і відправляється до овочу. Разом компоненти готуються 3 – 4 хвилини. Якщо немає часу на попередню варіння птиці, можна просто обсмажити скибочки сирого продукту разом з цибулею.
  • Додається сир, сіль. Можна всипати в начинку подрібнену зелень.
  • Готове тісто розкочується прямокутником і ріжеться на 2 частини. У середину кожної заготовки викладається начинка. Краї нарізаються косими смужками. Далі їх треба по черзі складати до середини. «Плетіння» здійснюється за принципом кіски.
  • Для краси можна присипати майбутню випічку світлим кунжутом і/або промазати збитим жовтком.

Печеться пиріг в духовці до рум’яності. Рекомендована температура – 170 – 180 градусів.

Котлети по-київськи в духовці

Інгредієнти: велика куряча грудка, 60 г слив. масла, велика сире яйце, жменю крихти з сухарів, сіль, 40 г сиру, сухий часник, перець.

  • Філе, зняте з кістки ріжеться на 4 плоскі пластинки. Вони не повинні вийти занадто тонкими. Кожна пластинка відбивається молоточком. Робити це потрібно через пакет або плівку тупою стороною кухонного інструменту. Інакше можна просто порвати ніжне м’ясо.
  • Курятина натирається сіллю, перцем і сухим часником. Разом останнього можна використовувати і свіжий. Але в цьому випадку він попередньо натирається на дрібну тертку. Присмак свіжого часнику буде більш явним.
  • Сир крупно треться, змішується з розм’якшеним маслом. Смачно додавати в начинку і дуже дрібно нарізаний свіжий кріп. Маса за смаком присаливается.
  • Начинка скочується ковбаскою, обертається пакетом і відправляється в морозилку. Далі заготівля ріжеться на 4 частини.
  • Кожна частина начинки загортається в підготовлене філе.
  • Майбутні котлети умочують у збите підсолене яйце, після чого обвалюються в сухарній крихті і обсмажуються в розігрітому жирі до готовності.

Готове блюдо смачно подавати з часниковим соусом на сметані. Воно кушается виключно гарячим, щоб усередині кожної котлетки відчувався розтоплений сир.