Страви зі свинячої шиї – 7 смачних рецептів приготування

Свиняча шия по праву вважається найсмачнішою частиною м’ясної туші, з якої можна приготувати різноманітні страви. Нижче розглянуті найбільш смачні страви зі свинячої шиї з покроковими інструкціями приготування.

Свиняча шия, запечена в духовці

Шматочок ароматного і соковитого м’яса, приготованого в духовій шафі, – дуже популярна страва, що завоювало любов простотою виконання і насиченістю смаку.

Інгредієнти:

  • 1 кг шиї;
  • 5 цибулин;
  • гірчиця;
  • майонез;
  • оцет;
  • сіль і спеції.

Спосіб приготування:

  • В піалі змішуються спеції, якими натирається попередньо промита і обсушенная шия.
  • Поки м’ясо вбирає сіль, готується маринад: цибулини нарізати півкільцями і заливаються оцтовим розчином.
  • Через 15 хвилин шия поливається маринадом і відправляється в холод на 2 години.
  • По закінченні вказаного часу м’ясо викласти на деко, де змащується соусом з гірчиці і майонезу.
  • Випікається шия 2 години в розігрітій до 180°С духовій шафі.

Рада. Вибираючи шматочок шиї, слід звертати увагу на жирові прошарки, які повинні бути білими або рожевими, що свідчить про свіжість свинини.

Як смачно посмажити м’ясо на сковороді

Майонез – чудовий готовий маринад для свинячої шиї, кисле середовище якого робить м’ясо ніжнішим, розм’якшуючи його волокна.

Щоб свинина на сковороді вийшла соковитою, з апетитною скоринкою коричневого кольору, необхідний мінімум продуктів:

  • 700 г шиї;
  • пачка майонезу;
  • соняшникова олія;
  • пряні спеції.

Черговість дій:

  • М’ясний шматочок промивається і обсушивается, після чого нарізають невеликими скибочками.
  • В піалі майонез перемішується з пряними спеціями.
  • У глибокій мисці, куди були викладені скибочки шиї, додається майонезна заправка, а потім все ретельно перемішується.
  • Через 30 хвилин, протягом яких вміст миски дворазово перемішується, м’ясо відправляється на сковороду з невеликою кількістю олії.
  • Шия обсмажується при постійному помішуванні 10 хвилин на інтенсивному вогні, який потім зменшується, щоб м’ясо дійшло до готовності під кришкою.
Дивіться також:  Страви з яєць – 10 смачних рецептів приготування

Любителі цибулі можуть додати подрібнений овоч при підготовці маринаду.

Дуже смачний шашлик

Ароматні шматочки свинячої шиї, приготовані на вугіллі, не залишать байдужими нікого. Тим більше, якщо навколо багаття зібралися близькі друзі.

Для підготовки знадобиться:

  • 2 кг шиї;
  • 4 цибулини;
  • набір спецій для шашлику (перець, базилік, хмелі-сунелі й інші);
  • сіль.

Покрокова інструкція приготування передбачає виконання наступних дій:

  • Шия промивається і нарізати досить великими шматочками, помещающимися в глибоку миску.
  • Цибулини очищаються і нарізаються наступним чином: з однієї половини готуються кубики, а з другої – кільця.
  • М’ясо ретельно перемішується з подрібненим овочем, щоб останній віддав сік.
  • У миску з основним інгредієнтом всипати спеції, після чого вона відправляється у холод мінімум на 3 години.
  • Поки горить багаття, м’ясо береться з холодильника, солиться і нанизується на шампури.

Обсмажується шия на розжареному вугіллі при систематичному повертанні шампурів.

Стейк зі свинячої шиї в маринаді з кефіру

У традиціях американської кухні стейк готується з яловичини або телятини. Однак наші господині, поекспериментувавши з «заморським» стравою, розширили рецептуру.

Щоб створити м’ясне блюдо з 1 кг шиї, додатково необхідні:

  • ½ Л кефіру;
  • мелений перець;
  • сіль.

В процесі приготування:

  • Промите і обсушенное м’ясо нарізати шматочками товщиною 3 см, після чого вони злегка відбиваються.
  • У миску відправляються стейки, де посипаються спеціями і сіллю, заливаються кисломолочним продуктом.
  • Коли м’ясні шматочки замаринуются під харчовою плівкою в холодильнику (близько 2 годин), стейки обсмажують на сухій розпеченій сковороді по 4 хвилини з кожного боку.

Рада. Якщо шия почне підгоряти, то в сковороду слід влити трохи кисломолочного маринаду.

З соєвим соусом в мультиварці

Любителям м’яса, намагається дотримуватися дієтичного харчування, доведеться за смаком рецепт, при виконанні якого не використовується ні краплі олії.

Дивіться також:  Манна каша – 7 рецептів як варити на молоці

Для створення кулінарного творіння необхідні:

  • 750 г шиї;
  • 2 цибулини;
  • 2-4 ложки соєвого соусу;
  • головка часнику;
  • хмелі-сунелі, сіль.

Етапи підготовки м’яса у власному соку:

  • Промита і обсушенная шия нарізати середніми скибочками, які в окремій мисці засипаються спеціями і сіллю.
  • Додається товчений або пропущений через прес часник, а також нарізані тонкими кільцями цибулини.
  • Після ретельного перемішування вміст миски заливається соєвим соусом і настояти півгодини.
  • По закінченні зазначеного вище часу м’ясо перекладається в чашу мультиварки, яка включається в режим «Гасіння» з часом 1,5 години.

Щоб цибуля дав більше соку, слід його добре розім’яти руками перед викладанням до м’яса.

М’ясне блюдо по-французьки

Улюблене багатьма з нас м’ясо по-французьки ніяк не пов’язане з французькою кухнею, де оригінальне блюдо називається «Телятина по-Орловскі». До складу його входять: яловиче м’ясо, гриби, цибуля, картопля і соус бешамель з сиром.

У Росії рецептура зазнала серйозні зміни і передбачає наявність наступних продуктів:

  • 500 г шиї;
  • 4 цибулини;
  • 400 г майонезу;
  • 200 г сиру;
  • трохи соняшникової олії;
  • сіль і зелень.

Готується страва наступним чином:

  • Оброблене м’ясо нарізають поперек волокон пластами товщиною в 1 см, після чого шматочки злегка відбиваються.
  • Цибулини нарізати тонкими кільцями.
  • Сир натирається.
  • На змащене маслом деко викладається підсолене м’ясо, яке покривається цибулею.
  • Основа страви заливається майонезом, після чого присипається сирної стружкою.
  • Випікається м’ясо 25 хвилин при 180°C.

Перед подачею в якості прикраси рекомендується посипати страву рубаною зеленню.

Свиняча шия в кисло-солодкому соусі

Шанувальники азіатської кухні прийдуть в захват, спробувавши шматочок тане в роті м’яса в кисло-солодкому соусі.

Складники страви:

  • ½ Кг шиї;
  • 100 мл соєвого соусу;
  • по 15 г борошна і крохмалю;
  • невелика морквина;
  • половина болгарського перцю;
  • 100 г консервованих ананасів;
  • шматочок вершкового масла;
  • 50 г кетчупу;
  • 40 г цукру;
  • 30 мл оцту.
Дивіться також:  Плов з баранини – 8 рецептів приготування

Як приготувати на друге соковите м’ясо в традиціях азіатської кухні:

  • Промите м’ясо нарізати невеликими пластинками, які відбиваються і знову розрізаються, але вже на 2 половини.
  • З ½ соєвого соусу, борошна і крохмалю готується маринад, яким заливається шия.
  • Поки свинина маринується, морква натирається, а перець нарізати шматочками.
  • З овочів готується зажарка з додаванням у фіналі подрібнених ананасів.
  • В піалі готується соус з кетчупу, цукру та оцту.
  • Окремо на маслі обсмажують шматочки м’яса, до яких після утворення рум’яної скоринки викладаються зажарка і кисло-солодкий соус.

Щоб м’ясо придбало насичений кисло-солодкий смак, після додавання соусу блюдо нудиться ще 10 хвилин під кришкою.

Якщо в холодильнику знайшовся шматок свинячої шиї, то не варто поспішати готувати буденна страва. Завдяки оригінальним рецептам з нього можна створити вишукану страву, гідне стати прикрасою столу.