Свиняча грудинка, запечена в духовці

Для тих, хто хоче смачно поїсти і любить свинину, можу запропонувати рецепт грудинки, запеченої в духовці з використанням фольги. Принадність цієї страви полягає в тому, що воно смачне як в гарячому вигляді, так і в холодному. В останньому випадку воно може бути використано в якості закуски або інгредієнта для бутерброда. Свиняча грудинка, запечена в духовці у фользі, виходить дуже соковитою. А при використанні «правильного» маринаду це блюдо розбудить апетит у будь-кого. У цьому рецепті я взяла шматок грудинки зі шкіркою. Отже, як запекти грудинку у фользі в духовці? Рецепт цієї страви дуже простий.

На приготування страви піде 3 години, і потрібні такі інгредієнти:

  • 1 кг свинячої грудинки,
  • сіль за смаком.

Для маринаду:

  • чебрець,
  • лавровий лист,
  • часник,
  • свіжий гострий перець,
  • паприка,
  • материнка,
  • гірчиця – все за смаком,
  • 1 ст. л. оливкової олії.

Для цибульного мармеладу:

  • 3 цибулини,
  • 200 гр. червоного сухого вина,
  • 70 гр. винного оцту,
  • 1 ч. л. цукру,
  • оливкова олія для смаження.

Для кисло-солодкого соусу:

  • 250 гр. журавлини,
  • 150 гр води,
  • 1 ст. л. цукру.

Кількість порцій – 10.

 

Рецепт свинячої грудинки, запеченої в духовці

 

Отже, перш за все, підготуємо м’ясо. Його потрібно очистити від плівки, ретельно обмити проточною водою і обсушити паперовими рушниками. Для того, щоб утворилася рум’яна кірочка, на шкірі потрібно зробити глибокі надрізи. Але при цьому самого м’яса вони не повинні торкатися. Робимо надрізи впоперек, до середини шматка, з інтервалом між надрізами в сантиметр. Викладаємо грудинку на деко, на якому в подальшому вона буде запікатися.
А тепер готуємо маринад. Товчемо в ступці чебрець, лавровий лист і часник. Додаємо сіль і продовжуємо товкти до отримання однорідної пасти. Якщо ви любите гостреньке, то додаємо шматочки свіжозірваних гострого перцю, паприку і материнку. Збризкуємо пасту оливковою олією і ретельно перемішуємо з гірчицею.
Готовим маринадом рясно натираємо м’ясо з усіх боків і закутуємо харчовою плівкою. На пару годин відправляємо його в холодильник.
Після того, як свинина замаринується, дістаємо її з холодильника і залишаємо при кімнатній температурі хвилин на 20-30. Знімаємо з м’яса плівку, закутуємо у фольгу і ставимо його в розігріту до 180° духовку на верхню полицю хвилин на 20. Потім зменшуємо температуру до 150° і продовжуємо запікати 2-2,5 години. Приблизно за 30 хвилин до кінця приготування знімаємо з м’яса фольгу, воно повинно лежати на деко шкірою догори. Таким чином, свиняча грудинка, запечена в духовці у фользі, виходить дуже соковитою і з рум’яною скоринкою.

Дивіться також:  М’ясо в апельсиновому соусі: Курка, Качина грудка, Свинина


Перед подачею акуратно зрізаємо з м’яса підрум’янену шкірку і дрібно нарізаємо її. Викладаємо її красивою гіркою і подаємо разом з м’ясом.
А тепер я розповім вам рецепти найбільш придатних до нашої страви соусів. Готуються вони з доступних інгредієнтів і не займуть багато часу. Повірте, тепер їсти м’ясо ви будете тільки з ними.

Цибулевий мармелад

В холодильнику в скляній банці цей соус може зберігатися до 2-х місяців. Для його приготування краще всього використовувати червоний лук. Але якщо у вас його немає, то можете готувати і зі звичайного.
Отже, нарізаємо його тонкими кільцями і трохи підсмажуємо на оливковій олії. Головне, щоб цибуля не пригорів, інакше соус придбає гіркуватий смак. Додаємо до основного інгредієнта червоне вино, винний оцет і цукор. Постійно помішуючи, выпариваем вино на маленькому вогні близько години. Цибулю за цей час повинен стати м’яким, а сам соус перетворитися в конфітюр.

Кисло-солодкий соус

Це мій улюблений соус до м’яса, він чудово підкреслить смак свинячої грудинки, запеченої в духовці.
Спершу робимо сироп – в сотейнику розмішуємо воду з цукром і кип’ятимо приблизно 5 хвилин. У блендері подрібнюємо журавлину і додаємо її до сиропу. Коли сироп закипить, робимо маленький вогонь і, постійно помішуючи, варимо його 5-7 хвилин.