Свинячі реберця в духовці – 5 простих рецептів

Реберця свинячі в духовці готувати дуже просто. Простий рецепт не передбачає тривалої підготовки і вся хитрість – заздалегідь замаринувати м’ясо. Незважаючи на елементарну технологію приготування, страва виходить «в бенкет і в світ» і гідно зайняти місце на будь-якому святковому столі. А невеликі варіації основного рецепта допоможуть господиням експериментувати і змінювати блюдо нескінченно.

Свинячі реберця в духовці — простий і смачний рецепт

Перше, що важливо навчитися господаркам – правильно вибирати м’ясні складові. Краща частина, грудинка, вона в міру жирна, і завжди залишиться соковитою. Більш ніжним м’ясо у молодої свинки: доросла тварина готуватися довше, а готові ребра жуются з працею. Відрізнити такий розруб легко по жиру жовтуватого відтінку. В цілому ж особливих премудростей немає, а потрібні інгредієнти завжди легко знайти в холодильнику.

Вам знадобиться:

  • Ребра – 1 кг.
  • Сіль, перець за смаком.
  • Часник (за бажанням).
  • Соняшникова олія.

Ребра промиваємо проточною водою, видаляємо зайвий жир, невеликі частини кісток. Обсушуємо паперовим рушником. Можна нарізати на великі шматки, або залишити зруб цілком. Оптимальний розмір порції – 2 шматка м’яса на кістці. Часник видавлюємо в соняшникову олію, додаємо туди сіль. Натираємо сумішшю ребра і залишаємо вбиратися на 15-20 хвилин. В ідеалі маринувати слід всю ніч або, як мінімум, 3 години: таке блюдо складніше пересушити, воно залишається соковитим. В цей час розігріваємо духовку до 180 градусів.

Ставимо в духовку реберця і печемо 40 хвилин, час від часу поливаючи м’ясним соком, що виділяється. Ребра будуть дуже апетитно пахнуть, але готовими вони вважаються тільки тоді, коли м’ясний сік повністю прозорий, а зверху утворилася золотава скоринка. Подавати страву потрібно з відварною картоплею (можна готувати свинячі ребра в духовці з картоплею), а ще краще поєднується складний гарнір – картопля тушкована капуста. Але реберця годяться і як самостійна гаряча закуска, наприклад, як додаток до пінним напоїв. А ще запечені ребра ідеально поєднуються з соусами: починаючи від класичного томатного, закінчуючи соусом сацебелі з натурального йогурту, м’яти, часнику і свіжого огірка.

Дивіться також:  Рулет з лаваша з консервованою рибою – 7 простих і смачних рецептів

Хитрість! Можна брати заморожений продукт? Ідеальний продукт охолоджений. Але в екстрених випадках реально використовувати м’ясо з морозилки тільки дати йому розтанути природним шляхом, не вдаючись до допомоги мікрохвильовки. Тоді ребра будуть соковитими, особливо якщо їх попередньо замаринувати.

Як приготувати запечені у фользі в духовці

 

Готування в фользі приносить справжнє задоволення багатьом господиням. Це дуже просто, а більш того – дуже зручно тим, що не доводиться після трапези відмивати форму для запікання від жиру. Свинячі ребра в духовці у фользі – елементарне страву навіть для тих, хто мало знаком з кулінарією. До того ж подавати реберця, можна не виймаючи з фольги – така подача ефектна і підходить для урочистих застіль.

Інструкція приготування в цілому не відрізняється від базового рецепту: шматки м’яса точно також миють, змазують прянощами, а потім кожен «закутується» в шар фольги. Запікаються м’ясні шматочки 50 хвилин при температурі 200 градусів і подаються разом з гарніром або соусом.

Секрет! Щоб утворилася красива корочка можна за 10 хвилин до готовності зняти верхній шар фольги і дати ребрах засмажитися. Ще краще підходить для цих цілей функція «гриль», яка сьогодні є практично у всіх духовок.

Свинячі реберця в медово-гірчичному соусі

Мед і гірчиця – класичний і, мабуть, самий ароматний соус для запікання ребер. Національні кухні Чехії, окремих регіонів Німеччини, просто немислимі без цього маринаду для м’яса: в ньому печуть курячі крила, рульку, ребра.

Вам знадобиться:

  • 1 кг свинячих ребер.
  • 2 ст. ложки гірчиці.
  • 3 ст. ложки меду.
  • Сіль, перець за смаком.

Мед злегка розтопіть на водяній бані, змішайте з гірчицею. Натріть соусом м’ясні шматочки, дайте маринаду добре просочити м’ясо. Кращий час для маринування – кілька годин, так соус просочує м’ясні волокна повністю, робить м’ясо ніжніше і значно м’якше. Далі все робимо також як в основному рецепті – викладаємо ребра в форму і смажимо 40 хвилин.

Дивіться також:  Яловичина з картоплею в духовці – 7 рецептів приготування

Важливий нюанс! Лише невелика гра в пропорціях, збільшення частки меду або гірчиці, значно змінює смак печених реберець. Хочете більше солодощі? Беріть більше меду. Бажаєте остринки? Не шкодуйте гірчиці. І ще один секрет: у всьому світі для маринаду використовується діжонська гірчиця: російський національний продукт сильний, тоді як діжонська м’яка і ароматна.

З соєвим соусом в духовці

 

Сьогодні у великій моді паназійська кухня, а соєвий соус – той самий інгредієнт, який надає страві автентичності, і так нагадує про кухні Китаю і Японії. Соєвий соус чудово доповнює свинину, так що сміливо пробуйте рецепт, навіть якщо ви не є шанувальником Азії.

Запечені з соусом реберця готуються легко і просто: головне тут промаринувати м’ясо довше і тоді воно буде буквально сповзати з кісточок після запікання. Таке блюдо буде правильно подати з вареним розсипчастим рисом, а окремо запропонувати кілька видів соусу.

Чим ще урізноманітнити маринад:

  • Часником.
  • Тертим імбиром.
  • Соком лимона.
  • Медом.

Варіацій приготування свинини з соєвим соусом багато, і кожен компонент вносить свою родзинку, змінюючи смак готового страви.

Свинячі реберця — барбекю в духовці

Барбекю прийнято робити на природі. Але що робити зимовими вечорами, коли немає можливості смажити на відкритому вогні? Можна спекти ребра барбекю прямо в духовці і мало хто з гостей відрізнить їх від оригіналу з багаття. Базовий рецепт залишається колишнім, а от з маринадами можна поекспериментувати від душі.

Які маринади допоможуть додати присмак барбекю?

  • Готовий маринад з чорносливом – він підкреслить ребра, наповнить легким копченим ароматом.
  • Оцет.
  • «Рідкий дим».

Тут важливо домогтися скоринки, підсмажити шматочки м’яса на режимі «гриль». Подають реберця з відварною картоплею або картоплею фрі.

Дивіться також:  Як засолити ікру горбуші – 7 швидких і смачних рецептів в домашніх умовах

Спосіб приготування в рукаві

 

Рукав для запікання, подібно фользі, дуже економить час господинь для прибирання після готування. М’ясо в рукаві готується у власному соку, чого виходить ніжним, соковитим, а волокна буквально сповзають з кісточок.

Як готувати такі реберця? Маринуємо шматочки м’яса, обсушуємо, змащуємо будь маринадом і спеціями, покласти в пакет для запікання або рукав. У розігріту духовку ставимо ребра і тушкуємо 40-50 хвилин на 180 градусах. Деякі господині скаржаться, що м’ясо виходить, як би вареним. Виправити це дуже просто: достатньо розрізати пакет за 15 хвилин до готовності і дати страві засмажитися зверху.

Свинячі реберця в духовці можна готувати відразу з картоплею – вона вбирає м’ясний сік і стає дуже смачною, перетворюючись в ситний, грунтовний гарнір для чоловіків.

Секрети гурманів. Можна доповнити страву, зробити багатшими, якщо помістити в пакет великі шматки будь-яких овочів: баклажанів, перцю, кабачків, моркви. Вийде своєрідний овочеве рагу, яке відрізняє сильний аромат, яскравий насичений смак.

Маринади для свинячих реберець

Шанувальники м’ясних страв добре знають: як звичайний маринад здатний до невпізнання змінити смак страви, змістивши акценти з прянощі на солодкість, з гірчинки на гостроту.

Кращими маринадами для свинячих реберець (крім вищеназваних) визнано:

  • Апельсиновий сік.
  • Кефір.
  • Кисляк.
  • Натуральний йогурт і мацоні.
  • Гострий томатний соус і прованські трави.
  • Ткемалі (соус з аличі).

Є прихильники і несподіваних сумішей для маринування на кшталт соусу з абрикосів або на основі ананаса. У будь-якому випадку, запечені свинячі реберця – далеко не тривіальне блюдо і, при деяких зусиллях, фантазії, здатне доставляти справжнє задоволення гурманам кожен день.