Свинина в соєвому соусі – 7 рецептів приготування на сковороді в духовці і в мультиварці

Секрети приготування пікантного ароматного м’яса доступні кулінару будь-якого рівня, а компоненти запропонованих рецептів прості і доступні. Основою всіх рецептів ми зробили свиняче м’ясо і соєвий соус. Свинина в соєвому соусі виходить надзвичайно смачною, особливо, якщо промаринувати її 1-2 години перед запіканням.

Свинина в соєвому соусі, запечена в духовці

Рукав (пакет) для запікання — великий помічник на кухні: у ньому можна готувати без масла, зберігаючи кухню в чистоті. М’ясний жир змішається з соєвим соусом, і вийде дуже смачно і натурально.

Всього потрібно:

  • свиняча шия або лопатка — 400 г;
  • пряний соус або класичний соєвий — 50 мл;
  • гострий мелений перець — 5 р;
  • 2 цибулини.

Поки розігрівається духовка, готуємо продукти:

  • М’ясо ріжемо кубиками, цибулю — кільцями. Закладаємо їх у рукав. Закриваємо рукав з одного боку.
  • Заливаємо всередину соєвий соус, засипаємо перець, закриваємо рукав з другої сторони. Інтенсивно струшуємо пакет, щоб вміст рівномірно розподілилася.
  • Кладемо пакет на деко, ставимо в духовку, температура – 180°С. Через 15 хвилин виделкою або зубочисткою проколюємо пакет в декількох місцях, і готуємо ще 10 хвилин.

Як посмажити м’ясо на сковороді

Слідуйте наступним інструкціям для отримання соковитого, ароматного м’яса з красивою скоринкою.

Вам знадобляться:

  • свинина, поперекова частина — півкіло;
  • 1 літр води;
  • 50 мл класичного соєвого соусу;
  • половина чайн. л. меленого перцю;
  • половина чайн. л. сушеного часнику;
  • олія для смаження.

Діяти так:

  • У воді розчинити соєвий соус (або сіль, але тоді потрібно додати ще півсклянки цукру). М’ясо нарізати великими плоскими шматками, залити водою. Тримати в холодильнику 1 годину. Якщо м’яса багато, то можна тримати довше, але не більше 8 годин.
  • Розігріти сковороду, налити масло, насипати на сковорідку перець і часник.
  • М’ясо промокнути паперовими серветками, щоб позбутися від надлишків води і солі. Викласти на сковороду.
  • Швидко обсмажити на сильному відкритому вогні з обох сторін, потім накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати 5 хвилин.
Дивіться також:  Манти в мультиварці – 6 рецептів смачного приготування

На замітку. Важливо викладати м’ясо не холодну, а заздалегідь сильно розігріту сковороду: шматок повинен швидко «запечатані» скоринкою, щоб всередині м’ясо залишилося м’яким.

Готуємо в мультиварці

Ви можете варіювати цей рецепт, додавши спеції.

Базовий список інгредієнтів короткий:

  • свиняча вирізка — 400 г;
  • соєвий соус природного бродіння — 4 стіл. л.;
  • будь вершкове масло — 100 г;
  • вода (для створення пари) — 500 мл;
  • спеції — на свій розсуд.

Також знадобиться фольга і верхній контейнер мультиварки для приготування страв на пару.

Як приготувати в мультиварці:

  • У чашу заливаємо воду, встановлюємо контейнер.
  • М’ясо нарізаємо порційними шматками. На дно посуду наливаємо соєвий соус, викладаємо м’ясо, даємо йому просолитися протягом 15 хвилин.
  • Посипаємо м’ясо спеціями, загортаємо у фольгу. Ретельно закривайте фольгу, щоб жир не витікав. У кожній «конверт» додаємо квадратик вершкового масла: така хитрість не дасть м’ясу пересихати.
  • Переміщаємо заготовки під вкладиш. Готуємо на пару, орієнтуючись на рекомендації мультиварки, в середньому це півгодини.

Свинина в медово-соєвому соусі

Будемо поливати свинину маринадом в процесі гасіння, щоб м’ясо вийшло з пікантним солодким смаковими відтінком.

Для маринаду знадобляться:

  • 2 стіл. л. меду;
  • сік половини апельсина свіжовичавлений;
  • 50 мл пряного соєвого соусу (або соусу «Теріякі»);
  • 100 мл гарячої води;
  • по 1 ч. ложці спецій: мускатний горіх, копчена паприка;
  • трохи масла для змащування сковороди.

Готується просто і швидко:

  • Свинину нарізаємо кубиками.
  • Готуємо заправку: нагріваємо воду (потрібна гаряча, але не кипячена). Вичавлюємо сік цитрусового фрукта, додаємо до нього мед, спеції, соєвий соус.
  • Додаємо гарячу воду, перемішуємо. Завдяки їй мед розчиниться, підлива стане однорідною, а аромати інгредієнтів активізуються.
  • Розігріваємо сковороду, змащену маслом. М’ясо смажимо на сковороді 2-3 хвилини на сильному вогні.
  • Зменшуємо вогонь до мінімуму, виливаємо половину заправки, закриваємо кришкою, тушкуємо 10 хвилин. Після перших 10 хвилин м’ясо віддасть зайвий жир — його потрібно злити.
  • Потім додаємо другу половину заправки, тушкуємо ще 10 хвилин. Повторно доданий свіжий, не розбавлений жиром маринад робить смак яскравіше.
Дивіться також:  Свинячі реберця в духовці – 5 простих рецептів

Рецепт приготування з овочами

З невеликої кількості м’яса можна отримати гаряче на декілька осіб за рахунок того, що овочі збільшують підсумковий обсяг.

Подивимося на базовий список компонентів:

  • помідори солодкі (Черрі, наприклад) — 3 шт.;
  • дві цибулини;
  • морква — 1 шт.;
  • перець жовтий і червоний — по 1 шт. (можна однакові, але різнокольорові прикрашають страву);
  • зелень (кріп, базилік, петрушка) — сушена або свіжа, за смаком;
  • перець мелений — 5 г;
  • класичний соєвий соус — 1стол. л.;
  • соняшникова рафінована олія — 4 стіл. л.;
  • свинина (вибирайте частини, де менше жиру, але не повністю знежирені) — 300 р.

Інструкції по приготуванню:

  • Помідори очищаємо від шкірки (від найтоншій її частині, верхньої плівки). Цибулю ріжемо кубиками досить дрібно. Моркву можна нарізати в измельчителе, але для краси страви краще зробити це ножем вручну, тонкими смужками.
  • Перець очищаємо від насіння і перегородок, також ріжемо смужками. Вручну рвемо на дрібні частини листочки базиліка.
  • Розігріваємо на сковороді масло, викладаємо всі підготовлені овочі і базилік, накриваємо кришкою, тримаємо на повільному вогні
  • Поки овочі обсмажуються і віддають свій сік, свинину ріжемо смужками приблизно 2 на 5 див. Викладаємо м’ясо в овочі, перчимо, вливаємо соєвий соус, додаємо вогонь і обсмажуємо 5-7 хвилин. Кришку не закриваємо, страва постійно перемішуємо, щоб овочі не пригоріли, а м’ясо обсмажувалося рівномірно.

Зазвичай радять дати м’ясу «відпочити» кілька хвилин перед подачею, але дане блюдо краще вживати відразу, оскільки остиглі овочі втрачають смак.

В кисло-солодкому соусі з імбиром

Такий маринад для свинини можна купити в магазині, але цікавіше приготувати самостійно.

Продукти досить прості:

  • свинина з жирком — півкіло;
  • соняшникова олія для змащування сковороди;
  • яблучний оцет — 20 мл;
  • цукор — 50 г;
  • томатна паста — 50 мл;
  • пряний або класичний соєвий соус — 20 мл;
  • у вигляді мелених спецій: часник, перець, імбир — по 1 чайн. л.;
  • вода — 20 мл
Дивіться також:  Картопляна бабка – 8 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Процес приготування наступний:

  • Свинину нарізаємо у формі стейків, тобто великими плоскими шматками товщиною 3 див. Обсмажуємо на розігрітій сковороді — спочатку по 1 хвилині на сильному вогні без кришки, потім ще 5 хвилин на слабкому вогні під кришкою. Після чого вимикаємо вогонь, але не відкриваємо кришку: м’ясо повинно “дійти”.
  • Готуємо заправку: змішуємо воду, томатну пасту, соєвий соус, оцет, цукор, імбир, часник, перець. Нагріваємо на водяній бані.
  • Стейки розкладаємо по тарілках, зверху кожен поливаємо заправкою.

Свинина в соєвому соусі з медом і гірчицею

Цікава гостро-солодка підлива внесе різноманітність у вечерю.

Підготуйте такі продукти:

  • нерозбавлений соус Kikkoman — 4 стіл. л.;
  • квітковий мед (світло-жовтий) — 1 стіл. л.;
  • гірчиця (рідка, не порошок) — 1 чайн. л.;
  • цибулина;
  • свиняче філе — 500 р.;
  • масло, жир або кулінарний спрей для смаження.

Послідовність дій:

  • Філе ріжемо дрібними кубиками. Цибулю — тонкими (5 мм) півкільцями.
  • Розігріваємо сковороду, наливаємо олію, викладаємо м’ясо, цибулю, обсмажуємо на сильному вогні 5 хвилин. Періодично перемішуємо для рівномірної обробки.
  • В окрему ємність наливаємо соєвий соус, розчиняємо в ньому гірчицю. Отриманою сумішшю поливаємо м’ясо. Тушкуємо 15 хвилин.
  • Додаємо мед і готуємо ще три хвилини. Мед кладемо в останню чергу, оскільки він швидко пригорає.

Свинина в соєвому соусі з медом в духовці виходить соковитою, ароматною, з легким солодкуватим смаком.