Загрузка...

Суп буйабес — побавте себе смачненьким!

З історії супу буйабес

Гортаючи модні глянцеві журнали, напевно багато хто звертав увагу на злегка незвичне для нашого вуха назву — суп буйабес, класичний рецепт якого витримати хоч і досить непросто, але зате шалено смачно в результаті! Втім, дізнавшись ціну на дане блюдо в ресторанах Франції, багато знавців історії будуть здивовані, адже спочатку це блюдо вважалося найбільш дешевою їжею, призначеної для малозабезпечених верств населення.

Ви будете здивовані, дізнавшись, як цей суп з’явився в якості першої страви! На середземноморському узбережжі Франції, де заробляли собі на життя тисячі рибалок тільки тим, що ловили і продавали рибу, не було дорогих ресторанів або дуже багатих людей. Тому продавці не могли собі дозволити викинути ввечері ті залишки риби, які не були продані протягом дня — от і придумали варити з них поживний суп.

З розвитком туризму в цих районах почав розвиватися і ресторанний бізнес, головні особи якого — відомі шеф-кухарі Марселя — теж не проти були заощадити, зробивши просте, але в той же час надзвичайно смачне, а тому користується популярністю блюдо. Так з’явився відомий багатьом французький суп буйабес — перша страва, що готується з омарів та інших недешевих морепродуктів. І оскільки користь вживання супів оскаржувати все ж не варто — перші страви дійсно корисні і навіть необхідні, — ми пропонуємо вам навчитися готувати таке блюдо самостійно, адже в деяких ресторанах Провансу у вас попросять до 200 євро за порцію такого ласощі.

Нюанси приготування супу буйабес

Існує два основних рецепта буйабеса: марсельський і нормандський. У них є одна істотна відмінність: марсельський готується виключно з морепродуктів, тоді як в нормандський в обов’язковому порядку додають картоплю. Справжні цінителі цієї страви радять не йти в ресторан за ним безпосередньо після відкриття: для того, щоб приготувати буйабес за всіма правилами, потрібно не менше п’яти годин!

Спробуйте також:  Рецепт харчо по-грузинськи

Важливо розуміти, що класичний рецепт передбачає використання строго певних інгредієнтів і не допускає ніякої заміни! Однак ті рецепти, які пропонуються нашим хазяєчкам, часто адаптовані, адже марсельський буйабес вимагає використання таких видів морепродуктів:

  • Морський півень
  • Морський скорпіон
  • Солнечник

Це основні компоненти, крім яких додають від 7 до 10 видів риби і морепродуктів, з уточненням, що чим більше розмаїття, тим смачніше вийде рибний суп буйабес. В домашніх умовах використовуйте доступні види морської живності, але не менше 4-5 сортів.

Послідовність приготування буйабеса

Спочатку вариться бульйон, який можна приготувати або з дрібної дешевої риби, або хвостів і голів основних компонентів супу. Потім бульйон проціджують, використана риба — більше не знадобиться.

Під час приготування бульйону займіться головним компонентом цього буйабеса — «букетом гарні»: наріжте великими шматками цедру апельсина, візьміть кілька листочків лавра, 7-8 горошин чорного запашного перцю, шафран, базилік і чебрець — за смаком. Якщо ви плануєте готувати буйабес часто, — зшийте для спецій спеціальний мішечок з тонкої тканини, а на один раз зійде і звичайна марля, в яку все це потрібно скласти і добре зав’язати.

Подрібніть дві великі головки цибулі і головку часнику, смажте їх у товстостінній каструлі на рослинному маслі. Додайте туди три великих подрібнених свіжих помідора, склянка білого вина, а через пару хвилин — влийте проціджений бульйон покладіть «букет гарни». Залиште постояти без вогню.

Тепер саме час скласти крупно порізану рибу і картоплю, якщо ви прямуєте нормандскому рецептом. Не робіть з буйабеса дорогий екзотичний рецепт — використовуйте доступні продукти. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь, а через 20 хвилин додайте морську дрібниця — мідії, кальмари, креветки. Через п’ять хвилин вимкніть вогонь, вийміть мішечок зі спеціями — і суп готовий. Подавати його слід з білими сухариками, яких повинно бути досить багато.

Спробуйте також:  Суп-пюре з печериць з вершками - 9 рецептів приготування

Загрузка...