Суп на яловичому бульйоні – 13 рецептів приготування

Суп на яловичому бульйоні, відомий здавна, ситний і живильний, допомагає втамувати голод і наситити організм комплексом корисних речовин. На яловичому бульйоні можна готувати найрізноманітніші перші страви, з додаванням гороху, круп, макаронних виробів, овочів і зелені. Знаючи кілька простих рецептів, можна щодня дивувати рідних смачним обідом або вечерею з використанням яловичого м’яса.

Гороховий суп на яловичому бульйоні

Дотримуючись правильну технологію приготування страви, можна уникнути неприємних явищ з боку кишечнику, які часто бувають після вживання бобових.

Готується суп гороховий на яловичому бульйоні з:

  • яловичини – 350 г;
  • гороху – 450 г;
  • моркви, цибулі;
  • спецій, зелені.

М’ясо обов’язково береться на кістки (для кращого навару). Його слід промити, залити водою і відварити на вогні до готовності. Для насичення смаку бульйону можна покласти неочищену цибулину жовтого кольору, листки лавра і кілька горошин перцю.

Окремо відварюється горох, попередньо замочений на 8 годин. У процесі готування піна з поверхні знімається. Коли зерна приготуються, їх слід подрібнити блендером і відправити до сварившемуся м’яса. У сковороді підсмажити овочі і опустити в бульйон. Сварившееся м’ясо подрібнити і повернути в суп. Посолити, додати спеції і зелень.

Загрузка...

Легке перше блюдо з вермішеллю

Таке блюдо нескладно приготувати вдома на обід для дітей і дорослих.

Необхідно запастися:

  • яловичиною – 450 г;
  • цибулею, морквою;
  • картопля – 5 бульб середнього розміру;
  • вермішеллю;
  • зеленню петрушки, кропу;
  • сіллю, перцем.

Для приготування бульйону м’ясо можна брати з кісточкою або без неї. У першому випадку рідина вийде більш наваристою, у другому – ніжною, при цьому м’ясо не потрібно нарізати порційно, так як це робиться спочатку. Коли м’ясо буде готовим, до нього додати картоплю і відварити до напівготовності. Слідом відправити пасеровані овочі на олії, спеції. Якщо суп готується для дітей, краще овочі кинути в бульйон без піджарки.

Після іншим продуктам додаються спеції і потрібну кількість вермішелі. Варити її стільки, скільки вказано в інструкції на упаковці. Суп прокип’ятити, вимкнути, настояти і подати до столу, попередньо додавши свіжу зелень.

З перловкою

Суп з перловкою особливо гарний у холодну зимову пору – він і зігріє, і наситить одночасно.

Щоб зварити таку страву, слід запастися:

  • яловичим м’ясом – 900 г;
  • ріпчастою цибулею, морквою – по 2 шт.;
  • коренем селери;
  • перловою крупою – 300 г;
  • томатною пастою – 70 г;
  • часником – 4 зубчики;
  • сіллю, базиліком, лаврушкой, гострим перцем і запашним, спеціями.
Спробуйте також:  Борщ - 10 рецептів приготування

Яловичину промити, залити водою і відварити на повільному вогні. Обов’язково після закипання води вогонь згасає, інакше бульйон вийде каламутним і некрасива. Варити м’ясо слід не менше 120 хвилин під кришкою. Після готовності м’ясо дістати, а рідину проціджують і повертають в відмиту ємність.

Крупа відварюється окремо до готовності. На маслі підсмажуються овочі, нарізані кубиками. Коли вони підрум’яняться, додається паста, спеції, все перемішується. У бульйон викласти крупу, піджарку, м’ясну нарізку. Варити на слабкому вогні під кришкою 35 хвилин, трохи настояти і подавати на стіл.

Яловичий борщ з буряком і капустою

Для приготування страви необхідно запастися:

  • яловичим м’ясом з кісточкою – 750 г;
  • свіжою капустою – 350 г;
  • картопля – 4 бульби;
  • кропом;
  • часником – пару зубків;
  • лаврушкой, спеціями.

Зажарка готується з цибулі, моркви, буряків, оцту (кілька столових ложок), цукрового піску, томатної пасти та рослинного жиру. Якщо не можна додавати оцет в їжу (наявність захворювань ШКТ), можна замінити лимонною кислотою або соком лимона.

Яловичина заливається чистою рідиною і ставиться на вогонь. Додатково у воду можна покласти моркву, лаврушку. Зварене повністю м’ясо помістити на окрему тарілку, лист і моркву викинути. Рідина повторно закип’ятити, опустити нашатковану капусту разом з картоплею. Поки овочі готуються, на сковороді пассируется порізаний лук, морква, буряк. Коли вони злегка потомляться, додається оцет, цукровий пісок і томатна паста. Слідом вливаються кілька ополоників бульйону, піджарка накривається кришкою і гаситься 15 хвилин.

Готову піджарку засипати в бульйон, перемішати, додати нарізане м’ясо. Посолити, приправити, знову закип’ятити. В кінці додати зелень і часник.

Незвичайний суп-гуляш

Гострий, густий, ароматний супчик, з великою кількістю спецій відноситься до страв угорської кухні.

Готується він із:

  • м’яса – 0,5 кг;
  • цибулі, моркви;
  • картоплі – 0,5 кг;
  • часникових зубів – 2-4 шт.;
  • томатної пасти – 30 г;
  • болгарського перцю;
  • меленої паприки – 25 г;
  • рослинного жиру;
  • кмину, чорного перцю.

Цибулю, а його для цієї страви необхідно багато, слід подрібнити і обсмажити на соняшниковій олії, після злегка остудити, посипати паприкою. Окремо обсмажують шматочки м’яса до рум’яності, перекладаються до цибулі разом з подрібненим часником і насінням кмину, заливаються водою і варяться після закипання 90 хвилин.

Картоплю очистити, порізати кубиками і додати в бульйон. Коли бульби будуть майже готові, додаються перчик з морквою, паста і все вариться до готовності продуктів.

Наприкінці В суп додаються галушки, зроблені з тіста, приправи. Готову страву настоюється і подається до столу.

Спробуйте також:  Шурпа - класичний рецепт з баранини

Традиційна Шурпа на яловичому бульйоні

Готується цей ситний східний суп з:

  • яловичого м’яса – 400 г;
  • картоплі – 4 бульби;
  • цибулини, морквини;
  • перцю солодкого;
  • свіжих помідор – 150 г;
  • томатної пасти – 1,5 ст. л.;
  • часнику, спецій, зелені;
  • гострого перцю (за смаком).

У великій каструлі або казанку на маслі обсмажується цибуля, після яловиче м’ясо. Окремо очищаються і нарізати овочі. Першою до м’ясної піджарки відправляється морква, після перчик і помідори. Слідом відправляються спеції, і все готується до м’якості м’яса. Після завантажується картопля, додається вода, і шурпа вариться приблизно 20 хвилин. Приправивши зеленню і наполігши, страву можна подавати до столу.

Покроковий рецепт грибного супу

Для приготування страви запасаються:

  • молодий телятиною – 500 г;
  • невеликими печерицями – 280 м;
  • картоплею – 6 середніх бульб;
  • цибулею і морквою;
  • сіллю, петрушкою, спеціями.

Гриби помити, перебрати, нарізати і обсмажити на олії до рум’яності. М’ясо промити, порубати і відварити на слабкому вогні протягом 120 хвилин. Готову телятину дістати, залити відваром гриби, закип’ятити. Овочі очистити, нарізати і опустити в бульйон. Додати спеції, варити до готовності.

Класичний суп-харчо

Грузинська кухня славиться своєю насиченою кухнею, в тому числі і супом-харчо.

Готується він із:

  • телятини з кісточкою – 600 г;
  • рисової крупи – 0,5 ст.;
  • лучка, моркви;
  • соусу ткемалі – 3 ст. л.;
  • хмелем-сунелей;
  • червоного гострого перцю в стручках або у вигляді приправи;
  • чорного запашного перчика;
  • лаврушки;
  • часникових зубчиків – 4 шт.;
  • зелені кінзи;
  • волоських горіхів – 0,5 ст.;
  • рослинної олії;
  • свіжих томатів, солі.

Традиційно відварюється телятина протягом 130 хвилин разом з лаврушкой і горошинами перцю. Цибулю нашаткувати, обсмажити. Помідори обшпарити, перетворити в пюре і додати до цибулі, протушкувати. Відварене м’ясо вийняти, покласти в бульйон, томатну заправку і рис. Відварити протягом 12 хвилин, додати м’ясну нарізку. Слідом відправити всі спеції, наприкінці засипати товчені горіхи, соус, сіль, зелень і подрібнений часник. Варити ще 7 хвилин, вимкнути, настояти. Добре суп подати з лавашем.

Дієтичний варіант з горошком і цвітною капустою

Приготувати овочевий суп можна на яловичому бульйоні, який можна зварити заздалегідь з молодої телятини.

З решти продуктів слід запастися:

  • капустою – 600 г;
  • картопля – 4 бульби;
  • цибулею, морквою – по 1 шт.;
  • зеленим горошком – 0,5 ст.;
  • олією оливковою – 2,5 ст. л.;
  • зеленню, спеціями.
Спробуйте також:  Борщ з щавлю з яйцем – 6 рецептів

Спочатку обсмажується цибуля з морквою до рум’яності, після додається потрібну кількість води і засипається картопля. Приблизно через 8 хвилин опускається капуста. Коли овочі будуть готові, засипаються горошинки, спеції. Наприкінці щедро додається зелень. Подати дієтичний суп можна з нежирної сметаною.

Гречаний суп

Легкий, не жирний супчик легко готується з:

  • яловичої м’якоті – 300 г;
  • картоплі – пару великих бульб;
  • крупи гречаної – 0,5 ст.;
  • ріпчастої цибулі, моркви;
  • часнику;
  • солодкого перчика;
  • лаврушки, спецій на вибір.

М’якоть відварити, додати картоплю і промиту гречку, відварити до готовності. Зробити окремо піджарку з лука, моркви, солодкого перцю, засипати в бульйон зі спеціями. Варити ще 10 хвилин, засипати часникові мелкорубленые часточки, зелень. Настояти, подати до столу.

Хашлама по-вірменськи з яловичини

Для приготування страви необхідно запастися:

  • яловичої м’якоттю – 1,5 кг;
  • болгарським перцем;
  • томатами – 3-6 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • цибулькою;
  • пивом – 0,5 ст.;
  • шафраном меленим, хмелями-сунелями, паприкою, сіллю.

У казан або товстостінну каструлю слід викласти пошарово нашатковану цибулька, м’ясо, прянощі. Перчик нарізати соломкою, томати – часточками. Зверху викладається крупно порізану картоплю, сушена зелень і виливають хмільний напій. Варити продукти слід на слабкому вогні не менше 180 хвилин, подати гарячим.

Щі

Це блюдо, багате вітамінами і мінералами, складається з:

  • телятини – 900 г;
  • картоплі – 6 бульб;
  • моркви, цибулі;
  • яєць – 2 шт.;
  • щавлю;
  • лука зеленого, гілочок кропу і петрушки;
  • солі, перцю, спецій.

Яловичина промивається і відварюється до готовності. М’ясо дістати, нарізати, посипати зеленою цибулькою. У бульйон засипати терту моркву і кубики цибулі, після закипання додати картоплю і листочок лавра. Щавель порізати, засипати після готовності картоплі.

Яйця відварити, порізати, засипати після кислої трави разом зі спеціями. Після закипання вимкнути вогонь, настояти, подати зі сметанним соусом.

З сочевицею

Сочевичний суп на бульйоні з яловичого мови виходить смачною, ситною і ароматним.

Знадобиться:

  • яловичий язик – 380 г;
  • картопляні бульби – 4 шт.;
  • морква;
  • черешкова селера – 1,5 шт.;
  • цибуля;
  • сочевиця зелена – 100 г;
  • кріп, сіль, спеції.

Язик відварити до готовності, порізати. У процідженому бульйоні відварити сочевицю, попередньо промиту і замочену у воді на 35 хвилин. Разом з чечевичными зернятками зварити картоплю до готовності.

Окремо на рослинному жирі обсмажити цибулю, моркву і кубики селери. Додати піджарку в вариво, засипати шматочки мови. Приправити, підсолити, всипати зелень. За бажанням можна додати улюблені спеції.

Загрузка...