Суп з брокколі – 11 рецептів приготування

Капуста брокколі – продукт, який багато господинь незаслужено виключають з меню своєї родини. Правильно приготовлений овоч має приголомшливий яскравий смак, а, крім того, він може похвалитися унікальним корисним складом. Особливо ніжним і апетитним виходить суп з брокколі.

Суп-пюре з брокколі — класичний рецепт

Склад продуктів: 370 г капуста брокколі, 6 г мускатного горіха в молотом вигляді, вершкове або топлене масло, 80 мл вершків середньої жирності, дрібна біла цибулина, сіль.

  • Цибулю дрібно кришиться і прямо у каструлі смажиться на вершковому (топленому) олії. Важливо не перепечеться його, інакше готову страву буде гірчити.
  • Капуста розбирається на суцвіття, промивається проточною водою.
  • Далі брокколі висипається до смаженій цибулі разом з сіллю і спеціями. Можна використовувати мелений перець.
  • У ємність додається склянку окропу.
  • Суп готується 15 хвилин на середньому вогні.
  • Залишається перебити інгредієнти блендером, залити вершками, перемішати і підігріти. Головне, не доводити до закипання.

Смачно подавати суп-пюре з брокколі з шматочками засмаженої до рум’яності грудинки.

З додаванням кольорової капусти

Склад продуктів: 170 г капусти двох видів, 3 картоплини, середня морква, дрібна сіль, 80 мл нежирних вершків, половинка великої білої цибулини, 800 мл курячого бульйону, 40 г вершкового масла, спеції.

  • Бульйон виливається в каструлю і нагрівається на плиті. Коли рідина закипить, в неї поміщаються суцвіття двох видів капусти. Якщо господиню бентежить гіркуватий присмак кольорового овоча, його попередньо можна відварити в окремому посуді протягом 3-4 хвилин.
  • З капустою варитися відправляються і картопляні кубики.
  • Овочі, що залишилися довільно подрібнюються і зажариваются до апетитної рум’яності на вершковому маслі.
  • Коли вміст каструлі розм’якшиться, у нього перекладається піджарка, сіль, спеції.
  • Маса пюрируется, доводиться до кипіння, після чого розвести вершками.

Подається суп-пюре з брокколі та цвітної капусти до столу з саморобними чи магазинними часниковими грінками.

Суп з брокколі з куркою

Склад продуктів: велика куряча грудка, півкіло капусти, цибуля-ріпка, сіль, половина пучка свіжого кропу, 2 шт. моркви, 60 г вершкового масла, 2 картоплини мелений запашний перець.

  • В 2 л води до готовності відварюється курятина. В процесі обов’язково потрібно знімати пінні пластівці з поверхні рідини.
  • Готове м’ясо виймають і дрібно ріжеться.
  • Далі курятина і довільно подрібнені овочі (цибуля/морква) разом обсмажуються на розтопленому вершковому маслі.
  • Готова піджарка разом з брусками картоплі відправляється в бульйон. Основа супу з брокколі і куркою солиться, перчится.
  • Коли бульйон закипить, в нього викладаються суцвіття капусти.
  • Страва вариться 10-15 хвилин після закипання.
Дивіться також:  Сирний суп з куркою – 8 рецептів приготування

Готову страву посипається подрібненим кропом.

Сирний суп з овочами

Склад продуктів: 2 курячих стегенця, 2-3 картоплини, 330 г броколі, цибулина, половина склянки замороженого зеленого горщика, велика морква, свіжа зелень, половина солодкого болгарського перцю, 230 г плавленого сиру, 2 ст. л. просіяного борошна, лавровий лист, сіль.

  • Подрібнені солодкий перець, морква і цибуля смажаться до м’якості. Потім до овочів висипається борошно, півсклянки гарячої води, вони накриваються кришкою і тушкують 15-17 хвилин.
  • З курятини вариться бульйон. Коли м’ясо буде готове, воно знімається з кісток і повертається назад в каструлю, до нього висипаються шматочки картоплі.
  • Коли останній розм’якшиться, можна додавати сир, піджарку, заморожений горошок, суцвіття брокколі. У каструлю відправляється лаврове листя, сіль.

Сирний суп з брокколі вариться ще 10-12 хвилин і відразу подається до столу. Порції прикрашаються великою кількістю подрібненої свіжої зелені.

Ніжний суп-пюре з вершками

Склад продуктів: 1,8 л овочевого або курячого бульйону, півкіло капусти, спеції за смаком, 2-3 картоплини, сіль, цибулина, свіжий часник, стакан жирний вершків.

  • Картопля і цибуля ріжеться шматочками середнього розміру, заливаються підсоленим бульйоном і відправляються варитися до м’якості.
  • Далі в каструлю викладаються суцвіття брокколі.
  • Ще через 10 хвилин можна додавати спеції, вершки.
  • Вариться 15-17 хвилин до повної готовності.
  • Готовий суп подрібнюється заглибним блендером. Далі в нього вливаються вершки.
  • Маса підігрівається, але не доводиться до кипіння.

Суп-пюре з брокколі з вершками подається до столу з розчавленим часником, який розкладається по тарілках.

Дієтичний варіант супу

Склад продуктів: 90 мл нежирного молока, 320 г капусти, сіль, картоплина, літр води, цибуля-ріпка, 80 г легкого плавленого сиру.

  • Всі використовувані овочі миють, ріжуться великими шматками, заливаються підсоленою водою і відправляються варитися до м’якості.
  • Гуща витягується з бульйону, перекладається в блендер і подрібнюється. В рідина виливається молоко, додається сир.
  • Коли сирний компонент розтопиться, можна повертати овочеве пюре.
Дивіться також:  Крем-суп з гарбуза – 10 рецептів приготування

Якщо страва вийде занадто рідким, можна всипати в нього 1-1,5 ст. л. просіяного борошна і поварити ще пару хвилин.

Смачний суп з брокколі і грибами

Склад продуктів: качан капусти, 320 г будь-яких грибів (простіше всього використовувати печериці), зубок часнику, олія оливи, 3 ст. л. соку лайма чи лимона, пучок свіжої петрушки, сіль.

  • У закипілу солону воду відправляються суцвіття брокколі. Вони варяться до розм’якшення всього кілька хвилин, щоб зберегти всі цінні речовини.
  • Подрібнені гриби з часником обсмажують на оливковій олії.
  • До готової капусті виливається сік цитрусового. Якщо вона недостатньо розварилася, можна скористатися заглибним блендером.
  • Подається суп гарячим.

У кожну порцію викладається трохи грибної піджарки і подрібнена петрушка.

Покроковий рецепт від Юлії Висоцької

Склад продуктів: 230 курячої грудки, півкіло суцвіть брокколі, за середньої морквині і цибулині, 170 г плавленого сиру і 2/3 ст. нежирних вершків, сіль, сушена петрушка і мелена солодка паприка.

  • З курятини в підсоленій воді вариться бульйон.
  • З рідини витягується м’ясо, після чого в неї відварюються до м’якості суцвіття капусти. На це піде кілька хвилин.
  • Довільні шматочки цибулі і моркви обсмажують на вершковому або соняшниковій олії.
  • Спочатку в блендері подрібнюється курка. Потім – витягнута з бульйону брокколі і піджарка.
  • М’ясна і овочева гуща перекладається в каструлю.
  • Залишилося додати сіль, всі приправи, вершки і сир. Маса нагрівається до розчинення останнього.

Готове частування розливається по суповым тарілочках і подається з гострими сухариками.

Крем-суп з плавленим сиром

Склад продуктів: сирок «Дружба» або інший аналогічний продукт, 380 г капусти, півлітра вершків середньої жирності, кухонна сіль, 60 г блакитного сиру, ароматні трави.

  • Брокколі, розібрана на суцвіття, вариться у солоному окропі 3-4 хвилини.
  • З ємності зливається вода, замість неї додаються вершки. Вміст каструлі солиться і пюрируется заглибним блендером.
  • У каструлю додається два види сиру, спеції.
  • Маса доводиться до кипіння і вариться ще 7-8 хвилин.

Готовий крем-суп з брокколі розливається по тарілках і подається з білими сухариками.

Дивіться також:  Суп з галушками – 9 смачних рецептів

Спосіб готування для самих маленьких

Склад продуктів: 2 курячі грудки, 3 картоплини, сіль, помідор, 180 г броколі, цибулина, половина моркви.

  • Курятина заливається водою. Після 2-3 хвилин кипіння з неї зливається первинний відвар. Для дитячого харчування рекомендується використовувати вторинний бульйон. Далі м’ясо заливають свіжою водою і варять до готовності.
  • У готовий бульйон закладаються невеликі шматочки картоплі і кружечки моркви. Коли ці інгредієнти в процесі варіння розм’якшаться, до них висипаються суцвіття капусти, шматочки помідорів без шкірки і цибулю. Щоб легко зняти з помідорів шкірку, потрібно попередньо обдати їх окропом.
  • Разом компоненти варяться ще 10-12 хвилин.
  • Далі м’ясо ріжеться, або розбирається на волокна і повертається в каструлю.
  • Маса подрібнюється блендером до пюреобразного стану.
  • При необхідності досаливается.
  • Подається супчик гарячим з шматочками підсушеного житнього хліба.

У дитячому страві не варто використовувати будь-які спеції. Смак готового частування і без того вийде досить яскравим і цікавим.

Незвичайний суп з брокколі і креветок

Склад продуктів: 730 г капусти, біла цибулина, сіль, свіжий часник за смаком шматочок вершкового масла, 8-9 тигрових креветок, літр курячого бульйону, повний стакан вершків середньої жирності, дрібку меленого мускатного горіха.

  • Суцвіття брокколі варяться в окропі всього пару хвилин, після чого перекладаються на друшляк і обдають крижаною водою. Це необхідно, щоб капуста зберегла свій яскравий насичений колір.
  • У сковороді розтоплюється вершкове масло, на якому обсмажуються подрібнену цибулю і часник. Через 3-4 хвилини сюди ж вливається половина бульйону, додається брокколі. Маса гаситься 6-7 хвилин на середньому вогні.
  • Креветки очищаються від усього зайвого. З них знімаються панцирі, зрізаються голови. Далі вони варяться 4 хвилини в киплячій солоній воді.
  • Вміст сковороди пюрируется.
  • Маса переливається в сковороду, до неї додається залишився бульйон, вершки, сіль, спеції.
  • Суп добре прогрівається, але не доводиться до кипіння.

Готову страву розливається по порційним піали. У кожну порцію додається по 2-3 заздалегідь відварені креветки. Подається блюдо гарячим з хрусткими крутонами. За смаком можна також посипати його тертим напівтверді сиром.