Суп з фрикадельками – 12 простих рецептів

Простий, швидкий і неймовірно смачний суп з фрикадельками є улюбленим «першим» для багатьох. Варять його як на простій воді, так і м’ясному, рибному або овочевому бульйоні. Для фаршу використовують м’ясо всіх сортів, печінку, рибу і навіть овочі. Все залежить від особистих переваг і наявних у розпорядженні продуктів.

Суп з фрикадельками — покроковий рецепт

Покроковий відео рецепт наочно покаже, як правильно готувати суп з м’ясними фрикадельками на овочевому бульйоні. Приготування не займе багато часу, а результат приведе в захват близьких. Головне – підготуйте всі необхідні продукти і точно дотримуйтесь відео–інструкції.

  • 1.5–1.7 л води;
  • 2 середні морквини;
  • 1 цибулина;
  • 1 корінець пастернака;
  • 2 великі картоплини;
  • сіль, перець горошком, лавровий листок;
  • 2 часникових зубки;
  • 1 ст. л. вершкового масла.

Для фрикадельок:

  • 200 г свинячого фаршу;
  • невелика головка цибулі;
  • сіль, перець.

Приготування:

Суп з фрикадельками з мультиварці — покроковий рецепт фото

Приготувати суп з фрикадельками в мультиварці ще простіше. Він вийде по–справжньому дієтичним, але в той же час наваристим.

  • 200 г курячого філе;
  • 1 цибулина;
  • 1 невелика морквина;
  • 4 картоплини;
  • 4 ст. л. сирого рису;
  • половинка сирого яйця;
  • сіль, лавровий лист.

Приготування:

  • Половину цибулини дрібно нарубаєте, моркву натріть крупно, картоплю без шкірки, наріжте довільними шматочками.
  • Залийте в каструлю 3.5 л води, встановіть режим «пароварка» і завантажте всі порізані овочі відразу. Після закипання почекайте ще 5 хвилин і засипте ретельно промитий рис.
  • Куряче філе разом з другою половинкою цибулини пропустіть через м’ясорубку з дрібною решіткою. Додайте у фарш яйце (можна обійтися без нього), сіль і перець на смак. Добре відбийте його і сформуйте крихітні тюфтельки.
  • Через 10 хвилин після закладки рису по одній штучці опустіть в суп фрикадельки, посоліть його за смаком, покладіть лаврушки і варіть ще 30 хвилин в режимі «гасіння» або «суп».

Як приготувати суп з фрикадельками з фаршу

Ніколи не варили суп з фрикадельками і не знаєте всіх тонкощів приготування цієї страви? Не біда! Покрокова інструкція розповість про всі нюанси.

  • 300 г чистого без кісток і прожилок м’яса;
  • 1 ст. л. манки;
  • 3 -4 картоплини;
  • 2 невеликі цибулини;
  • 1 морквина;
  • 2 зубчики часнику;
  • лавровий лист, сіль, чорний мелений перець.

Приготування:

  • Щоб вийшли особливо ніжні і смачні фрикадельки використовуйте фарш тільки власного приготування. Для цього м’ясо прокрутити на м’ясорубці строго з дрібною решіткою не менше 2–х разів.
  • Додайте одну дрібно порубану, натерту на тертці або пропущену через м’ясорубку цибулину.
  • Перемішайте, додайте манку, сіль і трохи чорного меленого перчика. До речі, додавати яйце зовсім не обов’язково. По–перше, фрикадельки занадто маленькі, щоб розвалитися, по–друге, яйце зробить їх більш твердими. У третіх, бульйон від яйця злегка помутніє.
  • Залиште фарш для набухання манки приблизно на 15-20 хвилин. Після чого добре відбийте його кілька разів зберіть в руки, підніміть і з силою кидати назад у миску).
  • Сформуйте вироби розміром від волоського горіха до невеликої вишеньки, укладіть їх на дощечку і відправте в холодильник.
  • У каструлю налийте воду або готовий бульйон. Закип’ятіть і опустіть нарізану брусочками картоплю.
  • Цибулю і моркву наріжте довільно. За бажанням зажарте до золотистого відтінку на маслі або відразу ж киньте в киплячий суп.
  • Як тільки картопля майже звариться, опустіть по одній фрикадельки. (Для більш насиченого смаку вироби можна злегка обсмажити в олії). Важливо: перед закладкою поставте вогонь на мінімум, це дозволить уникнути помутніння бульйону.
  • Після закладки м’ясних кульок варіть суп ще 7-10 хвилин. Всі фрикадельки повинні спливти на поверхню.
  • В кінці видавіть часник в каструлю і за бажанням додайте будь-яку наявну зелень.
Дивіться також:  Суп з сайри – 7 рецептів, як зварити рибний суп з консервів

Суп з курячими фрикадельками

Для фрикадельок підходить будь фарш, в тому числі і курячий. Щоб зробити супчик більш ситним можна додати в нього гречку, рис, локшину або вермішель.

  • 300 г курячого фаршу;
  • 2-3 картоплини;
  • головка цибулі;
  • морква;
  • зубчик часнику;
  • трохи зелені;
  • олія для смаження;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Влийте в каструлю 2 л води і поставте її на вогонь.
  • Поки вода закипає, почистіть овочі. Картоплю наріжте брусочками, моркву тонкою соломкою, цибулю подрібніть будь-яким способом.
  • Як тільки вода закипить, опустіть в неї картоплю.
  • Моркву обсмажте на вершковому або рослинному маслі до м’якості і відразу ж перекладіть в киплячий суп.
  • У курячий фарш (можна використовувати як готові, так і самостійно перекручений) додайте подрібнену цибулю, посоліть його і поперчіть. Вологими руками скатайте однакового розміру кульки.
  • За однією опустіть фрикадельки в каструлю з легко вируючим супом і варіть ще 15 хвилин.
  • Часник і зелень дрібненько нарубаєте, присипте крупною сіллю і перцем, акуратно розітріть всі інгредієнти плоскою стороною ножа. Отриманою масою заправте готовий суп.
  • Ще через 1-2 хвилини вимкніть вогонь і дайте страві трохи постояти.

Суп з фрикадельками і рисом

Рисовий суп з фрикадельками виходить ситним і наваристим. Фарш, так само як і рис можна використовувати будь-який. В якості основи можна взяти бульйон.

  • 1/2 склянки рису;
  • 2.5–3 л води;
  • 600 г фаршу;
  • 4-5 картоплин;
  • морквина;
  • пара головок цибулі;
  • щіпка каррі або куркуми;
  • сіль;
  • для смаження масло.

Приготування:

  • Фарш посоліть і поперчіть, додайте одну подрібнену цибулину, добре відбийте і мокрими руками сформуйте невеликі фрикадельки.
  • Воду або бульйон закип’ятіть.
  • Помийте рис у декількох водах, картопля очистіть від шкірки і наріжте брусочками.
  • Завантажте підготовлений рис і картоплю і варіть після закипання близько 10-15 хвилин.
  • Другу цибулину і моркву почистіть, наріжте довільно і швиденько обсмажте в олії до м’якості та легкого золотинки.
  • Перекладіть зажарку в слабо киплячий суп, туди ж відправте по одній штучці фрикадельки.
  • Через 10 хвилин досоліть за смаком, додайте щіпку приправи і вимкніть вогонь.

Рецепт супу з фрикадельками і вермішеллю

Для любителів макаронних виробів більше підійде суп з фрикадельками і вермішеллю. Готувати його просто і швидко.

  • 300 г м’ясного фаршу;
  • яйце сире;
  • 2 ст. л. панірувальних сухарів;
  • 100 г тонкої вермішелі;
  • 2-3 картоплини;
  • по одній морквині і цибулині;
  • на смак сіль, перець та інші приправи.

Приготування:

  • У фарш з будь-якого м’яса додайте яйце і сухарі. Ретельно вимісіть і відбийте.
  • Регулярно змочуючи руки у воді, зліпити невеликі фрикадельки.
  • Поставте грітися воду на вогонь. В цей час почистіть овочі. Наріжте картоплю кубиками (за розміром фрикадельок), цибуля – чверть кільцями, моркву – соломкою.
  • У киплячу воду відправте картопля, моркву і цибулю обсмажте на олії. (При бажанні, всі овочі можна завантажувати в сирому вигляді, суп при цьому вийде більш пісним і дієтичним).
  • Через 10 хвилин після закладання картоплі викладіть зажарку і підготовлені раніше фрикадельки.
  • Ще через 10 хвилин додайте тонку вермишельку, посоліть за смаком і після повторного закипання вимкніть вогонь.
  • Дайте супу настоятися протягом не менше 10-15 хвилин, щоб вермішель «дійшла», але не переварити.

Смачний сирний суп з фрикадельками — детальний рецепт

Сирний суп з фрикадельками виходить дуже незвичайним на вигляд, але дуже апетитним на смак. Для його приготування до основного переліку продуктів додадуться лише два плавлених сирка суворо хорошої якості.

  • 400 г м’яса (свинина, яловичина);
  • 5-6 картоплини;
  • цибулина середня;
  • невелика морквина;
  • 3 л води;
  • олія для обсмажування;
  • перець, сіль, лаврове листя;
  • 2 плавлених сирка.
Дивіться також:  Курячий суп з яйцем – 7 смачних рецептів домашнього супу

Приготування:

  • М’ясо прокрутити на м’ясорубці, додати у фарш сіль і відбийте його. Мокрими руками наліпити невеликі однакові за розміром кульки.
  • Поставте на вогонь каструлю з водою, а як тільки вона закипить, трохи посоліть і опустіть нарізаний довільними шматочками картоплю.
  • У сковороді прогрійте масло (вершкове або рослинне за бажанням). Викладіть нарізану чверть кільцями цибулю і крупно натерту моркву.
  • Обсмажте овочі до появи золотистого кольору. Потім викладіть в сковороду фрикадельки і, дуже акуратно і не надто часто помішуючи, злегка обсмажте їх протягом 5 хвилин.
  • Викладіть вміст сковороди в каструлю, де вариться картопля.
  • Сирки поріжте невеликими кубиками і надішліть туди ж. Добре перемішайте, щоб сир швидше розійшовся. Досоліть і приправте за смаком.
  • Варіть ще 10-15 хвилин, в кінці не забудьте дістати лавровий лист.

Як зварити картопляний суп з фрикадельками

Картопляний суп зовсім необов’язково варити на м’ясному бульйоні. Досить кинути в нього фрикадельки і ефект буде той же, а часу піде в кілька разів менше.

  • 500 г свинячого фаршу;
  • 3 ст. л. панірувальних сухарів;
  • 5-6 картоплин;
  • велика морквина;
  • середня цибулина;
  • пара лаврових листків;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • У готовий свинячий фарш додайте панірувальні сухарі, трохи солі і перець. Перемішайте і зліпіть фрикадельки середнього розміру.
  • Закип’ятіть воду (близько 3–х літрів). Опустіть в каструлю нарізану кубиками картоплю.
  • Моркву і цибулю очистіть, наріжте довільно. Обсмажте до легкої золотинки в рослинному маслі або сирими відправте в суп.
  • Після чергового закипання опустіть м’ясні кульки. Обережно перемішайте, щоб не пошкодити їх і продовжуйте варити ще 15-20 хвилин.
  • Приблизно за 5 хвилин до закінчення процесу обов’язково киньте в киплячий супчик лаврушку.

Суп з фрикадельками для дітей — дуже корисний покроковий рецепт

Якщо ви вирішили зварити суп з фрикадельками для маленького (до року) дитини, допоможе наступний рецепт, який пропонує робити кульки з відварного, а не сирого м’яса. Краще всього використовувати телятину або індичку.

  • 650 мл води;
  • 100 г м’яса;
  • морквина середня;
  • 2 картоплини;
  • пара перепелиних яєць;
  • невелика цибулина.

Приготування:

  • Налийте в каструлю довільну кількість води. Як тільки вона закипить, опустіть шматочок добре помытого м’яса. Доведіть до кипіння і варіть на малому вогні близько 40-50 хвилин.
  • Відварне м’ясо перекладіть на тарілку і дайте трохи охолонути. Бульйон можете використовувати для приготування «дорослих» страв.
  • В чисту каструльку влийте воду для супу. Після закипання опустіть соломку моркви і дрібно посічену ріпчасту цибулю.
  • Через 10 хвилин додайте картоплю, порізану невеликими брусочками. Продовжуйте варити ще 10-15 хвилин.
  • В цей час подрібніть відварне м’ясо блендером. Додайте перепелині яйця, трошки солі. Перемішайте, зліпити невеликі фрикадельки.
  • Як тільки картопля повністю звариться, закиньте фрикадельки і доведіть до кипіння на невеликому вогні.
  • Після того, як вироби спливуть, посоліть і поперчіть супчик і варіть ще максимум пару хвилин.
  • У вже готовий суп опустіть лаврушку, накрийте кришкою і витримайте в такому стані пару хвилин. Після чого лавровий лист обов’язково викиньте.

Рецепт — суп з рибними фрикадельками

Незвичайний рибний суп з фрикадельками знову таки з риби доведеться по душі всім домочадцям. А варити його не мало не складніше звичайного. Для варіння можна взяти як звичайну воду, так і вже готовий рибний або овочевий бульйон.

  • 2.5 л води;
  • 3-4 картоплини;
  • середня головка цибулі;
  • морква невелика;
  • пучок кропу;
  • лавровий лист;
  • сіль.
Дивіться також:  Суп з галушками – 9 смачних рецептів

Для рибного фаршу:

  • 400 г філе риби;
  • 3.5 ст. л. панірувальних сухарів;
  • 1 яйце;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Філе риби (краще взяти минтай, хек, кету або лосось) перекрутіть на м’ясорубці або подрібніть блендером. Додайте сіль, спеції, дрібні сухарі і яйце. Перемішайте в однорідну масу, злегка відбийте і вологими руками сформуйте невеликі кульки.
  • У каструлі закип’ятіть воду, присолите її і перезавантажте порізаний скибочками картоплю і лавровий лист.
  • Ще через 3-5 хвилин повільно киплячий бульйон опустите рибні кульки і варити все разом близько 15 хвилин.
  • Моркву з цибулею почистіть і наріжте тонкою соломкою. Обсмажте овочі на олії до легкої золотинки або ж відразу завантажте в сирому вигляді, кому як більше подобається.
  • Через 5 хвилин повільного бурління додайте сіль, перець і дрібно порубаний кріп. Ще через пару хвилин вимкніть газ і дайте супу настоятися не менше 15 хвилин.

Томатний суп з фрикадельками

Оригінальний томатний суп з фрикадельками влітку краще всього готувати зі свіжих помідорів. Взимку свіжі томати можна замінити 2-3 ст. л. томатної пасти.

  • 2 л води;
  • 5 середніх помідорів;
  • 300 г м’ясного фаршу;
  • 3-4 картоплини;
  • 2 середні головки цибулі;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 яйце;
  • 2-3 шматочка вчорашнього хліба;
  • молоко;
  • сіль, зелень, перець мелений.

Приготування:

  • Шматочки вчорашнього хліба (без скоринки) залийте холодним молоком і залиште на 5-10 хвилин.
  • Одну головку цибулі подрібніть ножем або блендером.
  • Додайте її разом з віджатим хлібом і яйцем в м’ясний фарш, Посоліть його і добре відбийте. Зліпити кульки завбільшки з волоський горіх.
  • Киплячу в каструлі воду посоліть і завантажте картоплю, порізану брусочками або кубиками. Ще через п’ять хвилин опустіть фрикадельки.
  • Другу цибулину довільно нарубаєте і обсмажте до м’якості на олії. (В зимовому варіанті супу додайте до цибулі томатну пасту, додайте трохи бульйону і протушкувати під кришкою 5-10 хвилин.) Перекладіть зажарку в суп.
  • З помідорів зніміть шкірку і натріть м’якоть на крупній тертці або подрібніть блендером. Так само поступите з часником і зеленню.
  • Викладіть подрібнені продукти в суп (картопля вже повинна бути повністю готовою, інакше вона залишиться твердою) і варити все разом ще 10-15 хвилин.

Овочевий суп з фрикадельками

Влітку завжди хочеться чого–небудь особливо легкого й корисного, але не менш смачного і ситного. Краще всього для літньої пори підійде суп з овочами і м’ясними фрикадельками. В зимовому варіанті страви можна використовувати заморожені овочі.

  • 300 г м’ясного фаршу;
  • 100 г цвітної капусти;
  • 100 г брокколі;
  • 3 ст. л. зеленого горошку;
  • пара картоплин;
  • головка цибулі;
  • середня морквина;
  • масло для засмажки;
  • спеції та сіль;
  • 3 л води.

Приготування:

  • Наріжте картоплю товстою соломкою, цибулю – чверть кільцями, моркву – тонкими часточками.
  • Закип’ятіть воду, злегка присолите її і опустіть підготовлені овочі.
  • М’ясний фарш посоліть, відбийте і сформуйте з нього кульки невеликого розміру.
  • Через 15 хвилин після завантаження овочів опустіть по одній штучці всі фрикадельки.
  • Підготуйте цвітну капусту і брокколі, розділивши їх на невеликі суцвіття.
  • Як тільки суп з фрикадельками прокипить 5-7 хвилин, завантажте обидва види капусти і зелений горошок.
  • Через 10-15 хвилин слабкого кипіння досоліть гаряче блюдо за смаком і приправте улюбленими спеціями.
  • Ще через 5-6 хвилин вимкніть вогонь.