Суп з опеньків – 7 рецептів, як приготувати грибний суп

Опеньки відносяться до тієї категорії грибів, які ідеально піддаються будь-якого виду обробки. Але багато досвідчені кулінари вважають, що найсмачнішим, надзвичайно поживною і дуже ароматним є саме суп з опеньків. До речі, для його приготування можна використовувати не тільки свіжі, але також сушені, заморожені і навіть мариновані дари лісу. Кожен з цих варіантів варто розглянути більш докладно.

Класичний рецепт грибного супу з опеньків

Найкраще робити грибний суп саме з свіжих опеньків. Зробити це можна вже в кінці серпня, коли починається основний сезон. Саме осінні гриби здатні передати готовому страві неповторний смак і аромат лісу.

Для класичного варіанту супу знадобиться мінімальний набір продуктів:

  • 0,5 кілограма свіжих опеньків;
  • 3 літри питної води;
  • 1 середня цибулина;
  • 6 – 7 картоплин;
  • 1 морква;
  • трохи солі і будь-яких спецій;
  • свіжа зелень.

Щоб зробити суп з опеньків, потрібно:

  • Картоплини очистити, порізати великими брусочками, а потім залити їх водою і проварити протягом 20 – 25 хвилин.
  • В цей же час гриби хвилини на 3 опустити в окріп. Потім їх треба гарненько промити під проточною водою. Маленькі грибочки можна залишити цілими, а великі довільно подрібнити.
  • Цибуля акуратно покришити кубиками. Моркву можна просто потерти на тертці.
  • У великій каструлі закип’ятити відміряну кількість води.
  • Перекласти в неї полусырую картоплю, терту моркву і гриби.
  • Як тільки овочі будуть готові, засипати подрібнену цибулю.
  • Через 7 – 9 хвилин блюдо можна буде посолити, додати до нього спеції і зелень.
  • Вимкнути вогонь. Такого супу треба дати трохи настоятися.

В результаті цих нескладних дій виходить смачне, ароматне і досить поживна перше блюдо. Господині тільки залишиться розлити його по тарілках і запросити домочадців до столу.

З плавленим сиром

Справжні гурмани вважають, що грибний суп буде набагато смачніше, якщо готувати його з додаванням плавленого сиру.

Для такого рецепта знадобиться:

  • 500 грам опеньків (бажано свіжих);
  • 1 морква;
  • сіль;
  • 11 стебел селери;
  • 1 велика цибулина;
  • 3 столові ложки плавленого вершкового сиру;
  • олія рослинна.

Як правильно робити такий незвичайний суп:

  • Першим ділом потрібно перебрати і ретельно промити гриби. Якщо попадуться занадто великі екземпляри, то їх краще порізати на шматочки.
  • Овочі (морква, стебла селери і цибулю) покришити дрібними кубиками.
  • В супову каструлю налити трохи олії (30 – 40 грам). Туди ж висипати подрібнені овочі і обсмажити їх.
  • Додати гриби. Обсмажити їх разом з овочами. Одночасно ввести будь-які спеції і посолити.
  • Залити продукти гарячою водою і повільно довести вміст каструлі до кипіння.
  • Варити приблизно 20 – 25 хвилин.
  • Ввести сир і гарненько розмішати. Як тільки маса знову закипить, вимкнути вогонь.
Дивіться також:  Суп Мінестроне — 6 рецептів італійської овочевого супу

Надзвичайно ніжний і апетитний сирний суп з грибами практично готовий. Дайте йому лише трохи настоятися.

Із заморожених грибів

Взимку, коли свіжі дари лісу знайти практично неможливо, легко приготувати суп із заморожених опеньків.

Робиться це дійсно дуже просто.

Перед початком роботи потрібно підготувати:

  • 400 грам заморожених опеньків;
  • 1,5 літра води;
  • 3 великі картоплини;
  • 1 невелику цибулину;
  • трішки солі;
  • 20 грам вершкового масла;
  • 1 морквину;
  • трохи перцю.

Опис процесу приготування супу:

  • Гриби спочатку треба розморозити, а потім обов’язково промити і подрібнити. Дрібні можна не чіпати.
  • Овочі насамперед треба очистити, а потім подрібнити. Цибулю краще нарізати півкільцями, картоплю – великими кубиками, а моркву просто потерти.
  • Гриби перекласти в каструлю. Потім їх слід залити водою і поставити ємність на вогонь.
  • Хвилин через 20, коли вони трохи подварятся, додати картоплю. Варити ще приблизно 10 хвилин
  • Окремо приготувати засмажку. Для цього треба на сковорідці розігріти олію. Засипати в нього цибулю і пасерувати, приблизно, пару хвилин. Після цього засипати моркву і обсмажити її разом з цибулею ще 5 – 6 хвилин.
  • Перекласти готову засмажку в каструлю.
  • Додати сіль і трохи поперчити. Варити після цього 10 хвилин.

Загалом, на приготування такого супчика йде не більше ¾ години.

Блюдо виходить надзвичайно ароматним і, що цікаво, низькокалорійним. Для тих, хто намагається правильно харчуватися, це особливо важливо.

Ніжний суп-пюре з опеньків

З опеньків можна також приготувати чудовий суп-пюре. Варіантів тут може бути багато.

Для самого простого з них знадобиться:

  • 200 грам опеньків (свіжих або заморожених);
  • 3 картоплини;
  • 2 великі цибулини;
  • 250 мілілітрів вершків.

Весь процес складається з чотирьох етапів:

  • Спочатку потрібно очищений картопля довільно покришити і відварити в трохи підсоленій воді.
  • Гриби розморозити (при необхідності) і промити. Після цього їх треба порізати шматочками. Цибулю покришити середніми кубиками. Опеньки обсмажити разом з цибулею в олії.
  • Перекласти їх в блендер. Туди ж додати відварну картоплю. Все це добре збити.
  • Отриману масу відправити в каструлю і залити вершками. Як тільки суміш закипить, вогонь можна вимикати.
Дивіться також:  Суп з капустою – 12 рецептів приготування

Ідеальним доповненням до такого супу будуть сухарики. Їх можна купити в магазині, але краще приготувати самостійно. Для цього достатньо пару шматочків білого хліба нарізати кубиками і підсушити в духовій шафі.

Рецепт для тих, хто постить

Напередодні релігійних свят, коли багато продукти знаходяться під забороною, завжди можна приготувати пісний грибний суп.

Є один дуже цікавий варіант, для якого потрібно:

  • 450 грам опеньків (заморожених або свіжих);
  • 2 цибулини;
  • 4 картоплини;
  • 2,5 літра питної води;
  • 100 грам гречаної крупи;
  • 1 велика морквина;
  • 2 ч. ложки каррі.

Щоб зробити таке перше блюдо, необхідно:

  • Овочі (морква з цибулею) очистити, нарізати кубиками, а потім злегка пасерувати в рослинному маслі.
  • Гриби ретельно промити і так само порізати (при необхідності).
  • Покришити очищену картоплю.
  • Залити в каструлю чисту воду і закип’ятити її.
  • Додати овочеву піджарку, гриби і все це варити приблизно чверть години.
  • Засипати гречку і варити ще 5 хвилин.
  • Додати підготовлену картоплю. Посолити і злегка поперчити. Варити після цього ще чверть години.

Готовий суп з опеньками виходить надзвичайно ароматним, а гречка надає йому оригінальний неповторний смак.

З сушених опеньків

Деякі господині впевнені, що жоден з описаних вище варіантів не зрівняється з супом із сушених опеньків. Після такої попередньої обробки гриби набувають особливий, ні з чим не порівнянний аромат.

В цьому випадку для супу знадобиться:

  • 50 грам сушених опеньків;
  • 4 середні картоплини;
  • 60 грам пшеничного борошна;
  • 1,3 літра води;
  • 80 грам вершкового масла.

Як слід готувати суп з сушених грибів:

  • Опеньки промити, скласти їх в чистий посуд, а потім залити гарячою водою і залишити приблизно на півгодини. Після цього рідина з грибів потрібно процідити і злегка віджати їх.
  • Воду, що залишилася, перелити в каструлю і довести окропом до потрібного кількості згідно з рецептурою.
  • Гриби довільно порізати. Засипати їх у каструлю з водою і варити 40 хвилин. Трохи підсолити за смаком.
  • Очистити і довільно покришити картоплю. Засипати її в каструлю і варити разом з грибами ще 20 хвилин.
  • Борошно злегка обсмажити в олії, а потім розвести її, додавши на сковороду трохи грибного відвару.
  • Додати приготовану зажарку в суп і варити ще приблизно пару хвилин.
  • Вимкнути вогонь. Дати супу настоятися під кришкою 10 хвилин.
Дивіться також:  Суп з кролика — 8 рецептів приготування

Таке блюдо буде набагато смачніше, якщо подавати його зі сметаною, посипавши свіжою рубаною зеленню.

Готуємо з локшиною

Щоб суп з опеньків зробити більш ситним, його можна готувати з вермішеллю або локшиною.

Для такого варіанту потрібно:

  • 250 г опеньки (свіжі);
  • 150 грамів локшини (або взяти готову зробити заздалегідь самостійно);
  • 1 морква;
  • сіль;
  • 25 грам сметани;
  • 1 лист лавра;
  • 1 цибулина;
  • 5 картоплин;
  • 1 зубок часнику;
  • перець-горошок;
  • рослинне масло.

Готувати таке блюдо будемо покроково:

  • Очищену картоплю порізати невеликими кубиками, а потім скласти в каструлю, залити водою і поставити на вогонь.
  • Туди ж додати моркву. Попередньо її потрібно потерти на тертці з великими отворами.
  • Цибулю покришити кубиками і обсмажити в маслі на сковороді.
  • Додати до нього промиті гриби і тертий часник.
  • Залити все це сметаною і покласти кілька горошин перцю. Тушкувати на малому вогні 10 хвилин.
  • Приготовану засмажку перекласти в каструлю. Поварити її разом з овочами 7 – 8 хвилин, а потім засипати локшину і перемішати.
  • Додати за смаком трохи солі. Дати вмісту каструлі покипіти ще 5 хвилин і вимкнути вогонь.

Тепер готового супу треба дати трохи настоятися. Через 10 – 15 хвилин його можна буде сміливо розливати по тарілках.