Сушені банани – 5 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Банани, як і яблука, не є важкодоступним делікатесом. Придбати їх можна в будь-якому продуктовому магазині незалежно від сезонності. Але навіщо тоді «заморочуватися» і займатися їх сушінням? Так просто сушені банани – це смачний і корисний перекус, який можна заготовити про запас, щоб балувати їм дітей або ласувати самому.

Вибір і підготовка бананів до сушіння

Для сушіння підходять банани будь-якого розміру і сорту, головне, щоб вони були стиглими, а їх шкірка – жовтою і без яких би то не було дефектів у вигляді темних плям і іншого.

Весь процес попередньої підготовки плодів не складний і включає в себе наступні дії:

  • Миття плодів. Незважаючи на те, що шкірка буде видалена в процесі приготування, банани разом з нею потрібно вимити в теплій воді і висушити.
  • Нарізання на скибки. Банани можна сушити і цілком, але більшість рецептів передбачають їх попередню шинкування. Скибочки повинні бути однаковими для рівномірного просушування. Часто можна зустріти пораду, що для рівномірної нарізки плоди краще шаткувати разом з шкіркою, а вже потім знімати її.
  • Замочування в кислому розчині. Щоб привабливий вигляд фруктових скибочок не випарувався разом з вологою, їх на 30 секунд замочують у розчині з 100 мл лимонного соку і 200 мл води. Потім вологи з плодів дають стекти на друшляку, після чого їх сушать.

В процесі сушіння свіжі фрукти втрачають приблизно п’яту частину води, яка міститься в них, тому калорійність сушених бананів складає (аж!) 345 ккал/100 г проти 89 ккал у 100 г свіжих тропічних плодів.

Загрузка...

Сушені банани в духовці

 

Не у кожної господині є в розпорядженні спеціальна електросушарка для овочів і фруктів, але на кожній кухні знайдеться духова шафа, в якому можна легко приготувати корисні і хрусткі бананові чіпси.

Набір інгредієнтів, які знадобляться в процесі готування:

  • 2 – 3 великих банана;
  • 10 – 20 р цукрової пудри;
  • кориця за смаком
Спробуйте також:  Бальзамічний оцет: що це таке, застосування і рецепти

Покроковий алгоритм приготування:

  • Тропічні плоди очистити від шкірки і нашаткувати по діагоналі овальними платинами по 3 – 5 мм.
  • Ґрати для духовки застелити пергаментом. Для кращої циркуляції повітря папір для випічки можна часто проколоти товстою голкою.
  • Розкласти на підготовлену ґрати скибочки банана на невеликій відстані один від одного.
  • Трохи кориці змішати з цукровою пудрою через ситечко посипати цією сумішшю нашатковану банан. Цукор допоможе швидше витягнути з фрукта вологу.
  • Поставити решітку з банановими слайсами в розігріту до 50 – 70 градусів духовку і сушити 2 -3 години, залишивши двері відчиненими. Якщо пристрій має функцію конвекції, то бананова сушка буде готова раніше.

Готуємо електросушарці

Спеціальна вішалка допомагає переробляти за один прийом велика кількість свіжих фруктів, тому готувати в ній в’ялені або сушені банани можна набагато швидше і з меншими енерговитратами.

Щоб повністю завантажити пристрій, потрібно:

  • 2 – 7 кг свіжих бананів;
  • цукрова пудра за смаком.

Черговість дій:

  • Банани нашаткувати круглими скибочками і розкласти на піддонах електросушарки, щоб вони не стикалися між собою. Інакше скибочки можуть злипнутися в неаппетитную безформну масу. За бажанням припорошити банани зверху пудрою з меленого цукру.
  • Встановити піддони з фруктами на сушарку, закрити кришкою і встановити температуру в 65 градусів. Тривалість дегідратації буде становити 10 – 14 годин в залежності від бажаного результату.

В процесі сушіння піддони можна переставляти місцями для більш рівномірного випаровування вологи.

Рецепт сушіння бананів цілком

 

На смак сушених бананів впливає не тільки кількість испарившейся вологи, але і спосіб нарізки фруктів. Скибочки, нарізані вздовж волокон, висихають швидше, а впоперек – трохи довше, купуючи, в кінцевому рахунку, насичений кисло-солодкий смак. А плоди, висушені цілком, по консистенції нагадують маршмеллоу.

Саме з них готують дуже смачний десерт сушені банани в шоколаді, для якого потрібні:

  • 10 – 12 бананів;
  • 200 г шоколаду (білого або чорного);
  • 100 г арахісової пасти;
  • 100 г подрібнених горіхів (лісові, арахіс або фундук).
Спробуйте також:  Зелені помідори на зиму – 8 смачних рецептів заготовки

Хід роботи:

  • Великі очищені від шкірки банани розрізати впоперек на 2 – 3 шматочки, маленькі («дитячі») плоди готувати цілком.
  • Далі розкласти їх на сітці і сушити в духовці або електросушарці при 60 – 65 градусах 10 – 12 годин.
  • Шоколад розтопити до рідкого стану будь-яким доступним способом. Арахісову пасту трохи підігріти в мікрохвильовій печі, щоб вона стала більш текучої.
  • Сушені банани насадити, як кейкпопсы на бамбукові палички. Потім по одному занурити їх спочатку в горіхову пасту, далі – в розтоплений шоколад і наостанок виваляти в горіхової крихти. Швидко прибрати в морозильну камеру.

Після застигання шоколаду десерт можна подавати. Банани всередині виходять такими ж міцними, як і до горіхово-шоколадних ванн.

В мікрохвильовці

 

В мікрохвильовій печі бананові чіпси можна приготувати буквально за п’ять хвилин. Це набагато швидше, ніж в духовці або сушарці, але в процесі сушіння буде вимагатися буквально щохвилинне участь господині. Готову страву можна посипати сумішшю цукрової пудри і какао порошку.

На одну порцію хрусткого бананового десерту потрібно:

  • 2 банана;
  • 5 мл рафінованої рослинної олії без запаху.

Як зробити сушені банани в мікрохвильовці:

  • Готуємо фрукти аналогічно попереднім рецептами, а потім акуратні бананові кружечки однакової товщини розкладаємо на змащену маслом тарілку для мікрохвильової печі.
  • Ставимо тарілку в СВЧ-піч і вмикаємо пристрій на 1 хвилину при потужності 750 Вт. Після звукового сигналу тарілку дістаємо, скибочки перевертаємо і знову готуємо 1 хвилину. Так повторити в цілому п’ять разів.
  • Практично готові банани з тарілки перекласти на решітку і залишити їх на ніч, щоб вони ще трохи підсохли при кімнатній температурі. Далі пересипати їх пудрою з какао і можна їсти.

Як сушити банани на сонці

 

У цього способу сушіння фруктів є кілька переваг: не потрібно покупка дорогої сушарки, а витрати на електроенергію дорівнюють нулю. Однак, доступний він у наших широтах тільки у спекотне час року. Але якщо в сильну спеку під рукою опинилася в’язка бананів, чому б не приготувати з них смачну екзотичну сушку?

Спробуйте також:  Варення з хурми - 7 найсмачніших рецептів приготування вдома

Для неї знадобляться:

  • 1000 – 1500 г бананів;
  • 200 г меду;
  • 200 г цукру;
  • 600 мл води.

Готуємо сушені банани на сонці наступним чином:

  • Приготувати медовий розчин, який в процесі дегідратації запобігти потемнінню фруктів. Для нього в гарячій воді слід просто розчинити цукор і мед.
  • Нарізані тонкими слайсами банани на п’ять хвилин замочити в сиропі, потім даль зайвої рідини стекти на ситі або решітці.
  • Лоток для сушіння фруктів застелити пергаментом, розкласти по ньому підготовлені банани. Зверху затягнути лоток марлею, щоб на фрукти не сідали комахи, і встановити скло, для посилення дії сонячних променів, але залишивши зазор для циркуляції повітря.
  • Сушити банани на відкритому повітрі два – чотири дні, в залежності від сонячної активності. На ніч піддон краще прибирати в приміщення, щоб несподіваний нічний дощ не зіпсував всі труди. Про готовність сушіння буде свідчити біла цукрова скоринка на поверхні скибочок.

Зберігання готового продукту

Сушені банани – продукт, що вимагає особливих умов зберігання.

Зберігати їх потрібно в герметичних контейнерах зі скла або пластику в темному місці (наприклад, в шафі) при кімнатній температурі в добре вентильованих приміщеннях.

Таке зберігання не дасть продукту відволожитися і увібрати в себе сторонні запахи. Якщо банани не висушені до стану чіпсів, а залишилися трохи м’якими і злегка липкими, то, щоб в процесі зберігання вони не злиплися, їх слід пересипати цукровою пудрою або дрібним цукром.

Залежно від ступеня зневоднення зберігатися банани можуть від одного місяця до року. Якщо сушені скибочки м’які, але при їх згинанні не виділяється волога, то такі фрукти можуть зберігатися кілька місяців. Якщо при спробі зігнути сушений банановий шматочок, він ламається з характерним хрускотом, то навіть через рік він не втратить своїх смакових якостей.