Сушені банани – 5 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Банани, як і яблука, не є важкодоступним делікатесом. Придбати їх можна в будь-якому продуктовому магазині незалежно від сезонності. Але навіщо тоді «заморочуватися» і займатися їх сушінням? Так просто сушені банани – це смачний і корисний перекус, який можна заготовити про запас, щоб балувати їм дітей або ласувати самому.

Вибір і підготовка бананів до сушіння

Для сушіння підходять банани будь-якого розміру і сорту, головне, щоб вони були стиглими, а їх шкірка – жовтою і без яких би то не було дефектів у вигляді темних плям і іншого.

Весь процес попередньої підготовки плодів не складний і включає в себе наступні дії:

  • Миття плодів. Незважаючи на те, що шкірка буде видалена в процесі приготування, банани разом з нею потрібно вимити в теплій воді і висушити.
  • Нарізання на скибки. Банани можна сушити і цілком, але більшість рецептів передбачають їх попередню шинкування. Скибочки повинні бути однаковими для рівномірного просушування. Часто можна зустріти пораду, що для рівномірної нарізки плоди краще шаткувати разом з шкіркою, а вже потім знімати її.
  • Замочування в кислому розчині. Щоб привабливий вигляд фруктових скибочок не випарувався разом з вологою, їх на 30 секунд замочують у розчині з 100 мл лимонного соку і 200 мл води. Потім вологи з плодів дають стекти на друшляку, після чого їх сушать.

В процесі сушіння свіжі фрукти втрачають приблизно п’яту частину води, яка міститься в них, тому калорійність сушених бананів складає (аж!) 345 ккал/100 г проти 89 ккал у 100 г свіжих тропічних плодів.