Таджицький плов – 8 рецептів приготування

З давніх часів господині, відходячи від традицій, придумували різноманітні рецепти плову. Сьогодні таджицький плов можна приготувати з будь-якого м’яса і навіть в мультиварці, при цьому смак у нього буде відмінний!

Традиційний таджицький плов

Здавна готували плов виключно з баранячого м’яса, на курдючному жирі з додаванням цибулі, моркви, спецій. Для його приготування буде потрібно спеціальна піч, багаття, казан. Однак це не означає, що готувати його не можна на сучасній кухні.

Необхідні продукти:

  • баранина — 3 кг;
  • цибуля — 1,5 кг;
  • морква — 1,5 кг;
  • рис — 1,5 кг;
  • курдючний жир — 400 г;
  • спеції, сіль, часник.

Технологія приготування:

  • Для початку потрібно нарізати великими шматками м’ясо. Подрібнити курдючний жир. Розігріти казан докрасна. Додати жир, посмажити його до стану шкварок. Вийняти їх шумівкою. В розтоплений жир покласти м’ясо. Помішуючи, обсмажити.
  • Начистити цибулю, нарізати його півкільцями. Всипати до м’яса, нехай смажиться.
  • Моркву очистити, нарізати брусочками, половину додати в казан. Помішуючи овочі з м’ясом, гарненько обсмажити.
  • Всипати решту моркви, залити вміст водою. Нехай вариться казан. Його потрібно підсолити, додати спеції. Продовжувати варити.
  • Коли м’ясо буде майже готове, в казан додати промитий рис. Розрівняти його лопаткою, по центру покласти головку часнику. Накрити кришкою, варити до готовності.
  • Заважати його не можна, якщо зірвак слабо випаровується, рис потрібно тикати паличкою. Таким чином, буде випаровуватися рідина.
  • Вогонь вже повинен бути дуже слабким, хвилин через 20 блюдо буде готово. Дайте йому трохи дозріти під кришкою, після чого його можна подавати до столу.

З спецій для таджицького плову ідеально підходять — зіра, пекучий мелений і чорний перець, барбарис, коріандр, паприка, часник сушений, шафран.

Як готувати плов в казані

Традиційно — це повинен бути добре пропечений на вогні чавунний казан.

Дивіться також:  Лазанья «Болоньєзе» – 6 смачних рецептів

  • Для приготування плову розтоплюється на дровах вогонь, коли вугілля розжариться, зверху ставлять казан. Нагрівають його до появи димку.
  • Беруть курдючний жир (олію), вижарюють шкварки. Їх виймають шумівкою.
  • Овочі ріжуть і обсмажують до коричневого кольору. Попередньо можна обсмажити хвостики цибулі, які залишаються при чищенні, вони приберуть запах жиру. Після їх виймають.
  • Рис бажано брати довгозернистий, хоча —це не виняток. Обов’язково промити, кілька раз зливаючи воду.
  • Якщо плов готується з баранини або яловичини, щоб м’ясо вийшло м’яким, потрібно варити казан. Для рецептів зі свининою чи куркою це робити необов’язково.
  • Точні пропорції солі вгадати складно, тому слід в процесі варіння спробувати казан.
  • По центру поверх рису злегка утапливая в казан, занурюють головку часнику. Чистити його або різати не потрібно, він повинен бути в шкірці.
  • Якщо варити на вогні, потрібно стежити за жаром, коли закладається рис його, слід зменшити.

Для тих, хто не знає, як готувати плов в казані, слід знати ряд тонкощів. Казан тримають відкритим, як випарується казан, готують під кришкою, після чого рис згрібають лопаткою в гірку, тушкують до повної готовності.

З бараниною

Не варто шкодувати спецій, так як баранина має специфічний запах, їх не економлять. Під час варіння спеції надають блюду свій аромат, плов виходить дуже смачний.

  • Баранину добре промити і навіть вимочити у воді. Дрібно м’ясо різати не треба. Традиційно шматки повинні бути великими.
  • Готовий плов швидко застигає, тому подають його відразу з вогню. Що стосується вибору м’яса, ідеально підходять: м’якоть, зрізана з окіст, лопатка або спинна вирізка.
  • Замість рослинного масла краще брати курдючний жир, він дозволяє надати страві справжній присмак баранини.

Весільний плов по-таджикски

Готується таджицький весільний плов по особливому рецепту, в нього додають нут і родзинки (кишмиш).

Дивіться також:  Долма у виноградних листках – 5 рецептів

Необхідні продукти:

  • нут — 200 г;
  • рис — 1 кг;
  • м’ясо — 2 кг;
  • цибуля -1 кг;
  • морква -1,5 кг;
  • курдючний жир — 150 г;
  • рослинне масло — 300 мл;
  • головка часнику;
  • кишмиш — 150 г;
  • спеції, сіль.

Технологія приготування:

  • На ніч окремо замочують нут і родзинки у воді. За цей час нут набухне і швидше звариться, а родзинки стане соковитіше.
  • Ставлять казан на вогонь, готують казан. Солять його, пробують на достаток спецій.
  • Промивають гарненько рис. Зливають воду з нуту і родзинок. Зверху засипають нут, злегка його проварюють. Пізніше кладуть рис з родзинками. Вода повинна покрити рис на палець.
  • Варять до випаровування зірвака. Періодично проколюють плов паличкою. Коли він стане розсипчастий, його слід зібрати в гірку, накрити кришкою, продовжуючи томити на слабкому вогні.
  • Подають весільна страва у великих тарілках, знизу рис, зверху м’ясо. Плов виходить по-святковому красивий, смачний, ароматний. Готувати його можна не тільки на весілля, але і будь-яке торжество.

З виноградним листям

Бажаєте урізноманітнити меню чим-небудь незвичайним? Спробуйте приготувати таджицький плов з виноградним листям. Такого ви точно ще не пробували! А ті, кому це блюдо знайоме, з задоволенням його приготують за цим рецептом.

Необхідні продукти:

  • м’ясо — 1 кг;
  • рис — 900 г;
  • цибуля — 1 кг;
  • виноградні листя — 150 г;
  • рослинна олія — 150 мл;
  • спеції за смаком сіль.

Технологія приготування:

  • М’ясо необхідно порубати, краще всього підійде яловичина (баранина). Розжарити казан, влити олію, покласти спеції.
  • Подрібнений півкільцями цибулю відправляють в казан, підрум’янюють її. Туди ж кидають нарізані соломкою листя.
  • Далі кладемо в казан м’ясо. Все перемішуємо, доводимо до добре підсмаженого стану.
  • На завершення додаємо промитий рис, солимо, заливаємо водою. Варити як звичайний плов.
Дивіться також:  М’ясні страви – 28 смачних рецептів приготування

Замість рубленого м’яса для цього рецепта можна брати фарш, тільки не свинячий, тому що він выжарится.

Готуємо в мультиварці

Сучасні господині для полегшення приготування їжі оточують себе гаджетами. Мультиварка стала справжньою помічницею на кухні, тому що в ній можна зварити плов не гірше, ніж на вогні. Рецепт можна брати будь-який, пропорції розраховувати з обсягу мультиварки. Режим вибирати «Рис», а краще «Плов». Тривалість приготування в мультиварках різна, тому орієнтуватися потрібно на її особливості. Закладку продуктів виробляють також, як і в казані. Про готовність плову сигнал сповістить. В мультиварці плов виходить розсипчастий і довго не остигає.

Таджицький плов від Сталика Ханкишиева

Один з кращих кухарів азербайджанського походження готує плов по-таджикски. Він пропонує, відходячи від традицій, в блюдо додати рубану зелень.

  • Цибулю після смаження можна прибрати з казана, кухар вважає, що він вже віддав свій смак жиру, після чого можна класти м’ясо.
  • Для готування воліє брати яловичину або баранину. Курдючний жир можна замінити салом.
  • Коли вода википить необхідно увіткнути в рис 1-2 стручки гіркого перцю.
  • Час приготування 1 -1,5 години.

Подавати блюдо з салатом з помідорів і ріпчастої цибулі.

Як зробити з куркою

З куркою страва готується набагато швидше, інгредієнти беруться такі ж, як у традиційному рецепті. З різницею, що не кладеться в казан курдючний жир, його замінюють рослинним маслом. Час приготування залежить від того, яка курка, домашня або з магазину. Для додання особливого кольору додають куркуму. Приготувати його можна в казані, каструлі або мультиварці.

Незалежно від того, яке м’ясо, за рахунок вмісту великої кількості цибулі, моркви та спецій, плов вийде дуже смачний!