Тефтелі в духовці – 7 рецептів

Це відмінне блюдо, яке не зажадає від кулінара особливих навичок приготування, тому впоратися з ним може навіть початківець. В результаті вийде смачне і ситне блюдо, яке чудово поєднується з будь-яким гарніром і соусом. Саме соус допоможе перетворити повсякденне блюдо в святковий. Досить приготувати вершково-грибну підливку, додати спецій, приправ і зелені, красиво сервірувати і блюдо для святкового столу буде готово.

Традиційно тефтелі готують з мішаного фаршу. У рівних пропорціях береться яловичий і свинячий. Так страва виходить найбільш соковитим і смачним. Але можна приготувати і більш бюджетний варіант, взявши за основу м’ясо курки. У поєднанні з соусом смак не буде поступатися традиційним рецептом. Розглянемо найпопулярніші рецепти приготування тефтелькою в духовці.

Тефтелі в духовці – класичний рецепт

  • пів кілограма фаршу з свинини;
  • пара штук моркви середнього розміру;
  • пара дрібних цибулин;
  • пара невеликих помідор;
  • 100 гр. томатної пасти;
  • пів склянки сметани;
  • стакан води;
  • пара столових ложок олії.

Приготування

  • Нарізаємо цибулю дрібними кубиками, моркву натираємо на середній тертці.
  • З помідорів знімаємо шкірку і нарізаємо невеликими шматками.
  • На сковороді обсмажуємо овочі протягом п’яти хвилин.
  • Остиглі овочі додаємо у фарш, додаємо сіль і улюблені спеції.
  • З отриманої маси робимо невеликі кульки. Рада! Щоб фарш не прилипав до рук, необхідно змочити руки. Тоді кульки зліпляться легше і вийдуть більш рівними.
  • Для приготування соусу візьмемо воду, пасту і сметану. Змішаємо все це і трохи підсолимо.
  • Ємність змащуємо олією, викладаємо туди тефтелі і ставимо в попередньо розігріту духовку на п’ять хвилин.
  • Все заливаємо соусом і готуємо 20 хвилин.
  • Їжачки з рисом в сметані – покроковий рецепт

    • пів кілограма фаршу;
    • 125 гр. рису;
    • 500 мл води;
    • пара сирих яєць;
    • пара ложок рослинного масла;
    • 200 гр. сметани.
    Дивіться також:  Сациві з курки по-грузинськи: класичний рецепт і 7 варіантів приготування страви грузинської кухні

    Приготування

  • Рис відварюємо в злегка підсоленій воді до стану напівготовності.
  • Змішуємо його з фаршем.
  • Додаємо до отриманої суміші яйця.
  • Формуємо кульки середнього розміру.
  • Обсмажуємо їх на сковороді з додаванням олії по кілька хвилин з кожного боку.
  • Перекладаємо в ємність і заливаємо соусом, який готується з сметани з додаванням 100 мл. води.
  • Готуємо в духовці протягом 15 хвилин.
  • Тефтелі в томатному соусі

    • півкілограма фаршу;
    • 1/3 склянки томатної пасти;
    • пара цибулин середнього розміру;
    • пара ст. ложок борошна;
    • два невеликих яйця;
    • 100 гр. рису;
    • морква середнього розміру.

    Приготування

  • Рис необхідно попередньо зварити і промити під струменем холодної води.
  • Цибулю нарізаємо дрібними кубиками і обсмажуємо разом з морквою, натертою на дрібній тертці.
  • Ввести муку і ретельно перемішати.
  • Томатну пасту змішуємо з водою і додаємо в сковороду до всіх інгредієнтів.
  • У фарш додаємо дрібно нарізаний або протертий цибулю, а також яйця. Все перемішуємо.
  • Змішуємо м’ясо з рисом і ліпимо невеликі кульки.
  • Викладаємо їх в ємність і заливаємо приготовленим соусом.
  • Запікаємо не менш ніж пів години.
  • Тефтелі, запечені з картоплею в духовці

    • півкілограма фаршу;
    • півкілограма картоплі;
    • пара цибулин середнього розміру;
    • 125 гр. рису;
    • пара яєць;
    • склянка сметани;
    • пара столових ложок томатної пасти;
    • пара зубчиків часнику;
    • 150 гр. твердого сиру.

    Приготування

  • Відварюємо рис, потім промиваємо його і даємо стекти.
  • Нарізаємо цибулю дрібними кубиками і відправляємо до фаршу.
  • Додаємо яйця. Все ретельно перемішуємо.
  • Відправляємо до отриманої масі рис, солимо й додаємо приправи на вибір.
  • Ліпимо невеликі кульки і відправляємо їх у ємність для приготування.
  • Картоплю нарізаємо великими шматками і викладаємо до тефтелі.
  • Змішуємо сметану, пасту і заливаємо
  • Тефтелі в духовці в сметанному соусі

    • півкілограма фаршу;
    • пара яєць;
    • 200 гр. моркви;
    • 200 гр. лука;
    • 2 ст. ложки борошна;
    • склянка сметани середньої жирності;
    • пара столових ложок олії;
    • 150 мл води.
    Дивіться також:  Курка по-китайськи – 7 рецептів приготування

    Приготування

  • Цибулю ріжемо кубиком.
  • Моркву натираємо на крупній тертці.
  • Беремо половину овочів і обсмажуємо до напівготовності.
  • У фарш вводимо яйця та овочі. Все ретельно перемішуємо.
  • Ліпимо невеликі кульки і викладаємо в посудину, змащену маслом.
  • У сметану додаємо воду і овочі, що залишилися.
  • Отриманим соусом заливаємо тефтелі. Не забуваємо додати сіль і улюблені спеції.
  • Готуємо в духовці протягом півгодини.
  • Тефтелі в духовці з підливою

    Підлива може бути абсолютно будь-який. Але краще всього тефтелі виходять в томатному, сметанному або вершковому соусі. Розглянемо рецепт приготування тефтелькою в сметанною підливці з додаванням грибів.

    • пів кілограма фаршу;
    • 100 гр. рису;
    • пара яєць;
    • 200 гр. лука;
    • склянка сметани;
    • 200 гр. свіжих або консервованих печериць;
    • пара столових ложок борошна;
    • пара столових ложок олії;
    • півтори склянки води.

    Приготування

  • Рис відварюємо до готовності. Промиваємо під струменем холодної води і зливаємо.
  • У фарш додаємо рис і яйця. Все ретельно перемішуємо.
  • Ліпимо середнього розміру кульки.
  • Викладаємо їх у спеціальну ємність.
  • Цибулю нарізаємо маленькими кубиками і обсмажуємо разом з печерицями.
  • У сметану додаємо цибулю, пів склянки води, гриби і борошно. Все ретельно перемішуємо.
  • Тефтелі заливаємо соусом.
  • Готуємо протягом півгодини.
  • Курячі тефтелі в вершково-цибульному соусі

    • півкілограма фаршу з курки;
    • 250 гр. лука;
    • пара яєць;
    • склянка вершків середньої жирності;
    • пара столових ложок борошна;
    • пів склянки рису;
    • стакан води.

    Приготування

  • Рис відварюємо, промиваємо і зливаємо.
  • У фарш розбиваємо яйця, додаємо рис, сіль і приправи.
  • Ліпимо кульки невеликого розміру і викладаємо в ємність для випікання, попередньо змащену маслом.
  • Цибулю нарізаємо на кубики середньої величини.
  • Додаємо в вершки цибулю, борошно і трохи солі.
  • Отриманим соусом заливаємо тефтелі.
  • Готуємо їх протягом тридцяти хвилин.
  • Перед подачею на стіл можна прикрасити зеленню. Добре підійде кріп або петрушка.
  • Дивіться також:  Баранина з овочами – 7 рецептів приготування