Тефтелі в томатному соусі — 6 рецептів

Тефтелі в томатному соусі — це дуже смачне, апетитне і гармонійне страву, адже підлива тут виділяє смак м’яса, і насичує фарш соковитістю. Щоб соус вийшов ще смачніше, замість купованої томатної пасти краще додавати домашню, а замість води — бульйон.

Класичний рецепт тюфтельок в томатному соусі

Смак цієї страви багатьом знайомий з дитинства. Тефтелі готуються просто, швидко, але виходять дуже смачними і поживними.

Знадобиться:

  • 150 г яловичого фаршу;
  • 250 г свинячого фаршу;
  • 50 г рису;
  • 1 стандартна цибулина;
  • 2 невеликих помідора;
  • 100 г томатної пасти;
  • 100 г 15% сметани;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 200 мл холодної води;
  • 10 г висушеної базиліка;
  • сіль, інші спеції за смаком.

Рецепт приготування.

  • Цибулину очищають і нарізають кубиками, обсмажують в олії.
  • Рис відварюють 10-12 хвилин.
  • Поєднують обидва види фаршу, остиглий рис, сіль, обжарку.
  • З отриманої маси формують невеликі тюфтельки. Їх прибирають в холод на чверть години.
  • Готують соус. Вимиті помідори обдають окропом, щоб прибрати з них шкірки. За допомогою блендера з очищених овочів роблять пюре, додають в нього сметану, покупну томат-пасту, воду, сіль.
  • Томатно-сметанную масу заливають в сотейник і доводять до кипіння. Коли на поверхні соусу з’являються бульбашки, у нього опускають напівфабрикати, а через 10 хвилин додають базилік та інші приправи за бажанням. Страву готують протягом півгодини.
  • Порада: щоб тефтелі вийшли більш ароматними, у фарш можна додати 150 г будь-яких грибів.

    Покроковий рецепт по-варшавськи

    Секрет вишуканого смаку цієї страви полягає в соусі з маслин і копчених ковбасок.



    Необхідні продукти:

    • 350 г курячого фаршу;
    • 50 г рису;
    • 1 середня морква;
    • 100 г сметани пожирніше;
    • 150 г томатної пасти;
    • 40 мл олії для смаження;
    • 250 мл яловичого або курячого бульйону;
    • 100 г копчених ковбасок (або сосисок);
    • 10 маслин без кісточок;
    • сіль і спеції за бажанням.
    Дивіться також:  Нототенія: що це за риба, як її приготувати? 6 рецептів

    Технологія приготування покроково.

  • Рис миють, засипають у окріп, відварюють 10 хвилин.
  • Моркву очистити, дрібно нашинковывают або натирають.
  • З’єднують курячий фарш, напівготовий рис, моркву, сіль. З цього складу вылепляют тефтелі.
  • Заготовки просмажують на сковороді з кожного боку близько 4 хвилин.
  • Для соусу максимально дрібно ріжуть ковбаски і маслини. Змішують їх з м’ясним бульйоном, томат-пастою, після трохи солять.
  • Соус доводять до кипіння в сотейнику, потім опускають в нього тефтелі і томити 30 хвилин.
  • Курячі тефтелі в томатному соусі

    Блюдо, приготоване за цією технологією, сподобається абсолютно всім своїм ароматом, соковитістю, пікантністю. Крім того, тефтелі в томатному соусі в духовці виходять більш корисними, ніж обсмажені на сковороді.

    Необхідні компоненти:

    • 1 кг фаршу з курки;
    • 180 г білого рису;
    • 1 яйце;
    • 2 невеликих морквини;
    • 1 цибуля;
    • 30 г борошна;
    • 250 мл води;
    • 50 г томат-пасти;
    • 40 мл соняшникової олії;
    • по 15 г кропу і петрушки;
    • сіль;
    • суміш приправ на вибір (базилік, чебрець, паприка, коріандр).

    Кроки приготування.

  • Промитий рис відварюють до напівготовності (10-12 хвилин), потім охолоджують в друшляку.
  • Збовтують яйце, змішують його з фаршем, вареним рисом, приправами, сіллю.
  • Очищають і подрібнюють цибулину і моркву.
  • У сковороді розігрівають масло і засипають у нього борошно, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудки. Коли борошно придбає золотавий відтінок, до неї додають цибулю і продовжують обсмажувати ще 3 хвилини. Далі викладають моркву і пасерувати до м’якості.
  • У обсмажування додають воду, томатну пасту і спеції. Все кип’ятять протягом 3 хвилин.
  • Сформовані курячі тюфтельки кладуть у змащену маслом форму і протягом 15 хвилин запікають при 200 градусах.
  • Напівготові тефтелі заливають приготовленим соусом, посипають рубаною зеленню і продовжують запікати при 180 градусах ще 15-20 хвилин.
  • Дивіться також:  Картопляні зрази з фаршем – 6 рецептів

    Порада: щоб соус вийшов гущі, в нього можна всипати 20 г кукурудзяного крохмалю.

    Рибні тефтелі в томатному соусі

    Для приготування цих тефтелек краще брати білу рибу: тріску, хек, окунь, минтай. Ці види є низькокалорійними, тому страва підходить для всіх, хто дотримується несуворих дієт.

    Інгредієнти:

    • 400 р рибного філе;
    • 1 цукіні;
    • 1 яйце;
    • 1 маленька цибулина;
    • 2 помідори;
    • 100 г томатної пасти;
    • 250 мл бульйону на яловичої кістки;
    • 100 г сметани;
    • 5 г цукру;
    • 25 мл олії для смаження;
    • сіль і спеції за бажанням.

    Рецепт приготування.

  • Рибне філе прокрутити на м’ясорубці разом з цибулею.
  • Очищений цукіні натирають на середній тертці.
  • Змішують рибний фарш, кабачкове пюре, яйце, сіль. Ліплять невеликі котлетки.
  • Напівфабрикати слід обсмажити на сковороді з маслом з обох сторін по 2 хвилини.
  • Обчищену моркву натирають, помідори без шкірки перетворюють в кашку (занурювальним блендером або з допомогою товкачика). Овочі з’єднують, додають сметану, томат-пасту, сахарят, розбавляють бульйоном, солять.
  • Склад, що вийшов, доводять до кипіння і опускають в нього рибні тефтелі. Страву готують протягом 25 хвилин.
  • Рецепт по-австрійськи

    Технологія приготування цих тефтелек припускає використання більш калорійного фаршу і нетрадиційних компонентів для соусу.

    Потрібно:

    • 150 г свинячого фаршу;
    • 150 г баранячого фаршу;
    • 1 яйце;
    • 50 г рису;
    • 8 чорносливин без кісточок;
    • 1 солодкий перець;
    • 2 помідори;
    • 1 морква;
    • 150 г жирної сметани;
    • 300 мл м’ясного бульйону;
    • 150 г томат-пасти;
    • 30 мл рослинного масла;
    • сіль, коріандр.

    Кроки приготування.

  • Рис відварюють майже до готовності й охолоджують.
  • Готують фарш з баранини, свинини, рису, яйця. Всі солять і ретельно перемішують.
  • Формують невеликі тюфтельки. Їх обсмажують в олії з кожного боку.
  • Чорнослив заливають окропом на 10 хвилин, а після промивають під краном і дуже дрібно нарізають.
  • Перець, помідори, моркву чистять і нарізають маленькими кубиками.
  • Овочі, чорнослив, томат-пасту, сметану змішують, заливають бульйоном, солять і приправляють коріандром.
  • Обсмажені тюфтельки томят готової підливі приблизно 30 хвилин.
  • Дивіться також:  Як приготувати пиріжки з капустою в духовці на сковороді – 10 дуже смачних рецептів

    Рецепт приготування в мультиварці

    Тефтелі з рисом в томатному соусі, зроблені цим способом, сподобаються тим, хто уникає смаженої їжі.

    Вимагається:

    • 500 г яловичого і свинячого фаршу в рівних пропорціях;
    • 70 г рису;
    • 1 стандартна цибулина;
    • 1 яйце;
    • мелений чорний перець, сіль;
    • 50 г томатної пасти;
    • 50 г сметани;
    • 20 г борошна;
    • 700 мл води.

    Технологія приготування.

  • Рис варять всього 8 хвилин. Як він охолоне, з’єднують з нашаткованої цибулиною, фаршем, яйцем, чорним перцем, сіллю.
  • З фаршу скачують тюфтельки і кладуть їх у чашу мультиварки.
  • Для соусу в воді розмішують борошно, додають томатну пасту, сметану.
  • Отриманою підливою заливають тефтелі (вони повинні бути повністю закриті).
  • Страву готують протягом 1 години на режимі «гасіння».
  • Тефтелі, залиті томатним соусом, чудово поєднуються з будь-яким гарніром. Їх можна подавати з макаронами, овочевим рагу, несолодкими кашами, картоплею.