Терпуг – що за риба, і як її готувати? 6 смачних рецептів

Терпуг – що за риба? Таким питанням задаються багато, коли бачать її на прилавку магазину. У риби смачне і жирне м’ясо, завдяки якому терпуг широко використовують в кулінарії. Щоб оцінити по гідності, досить підсмажити рибу. Використовують Терпуг для приготування других страв, а також варять смачну юшку.

Терпуг — що це за риба?

Терпуг – хижа риба, відноситься до сімейства Терпуговых, водиться в морських водоймах. Риба може виростати до метра в довжину і набирати вагу до 18 кілограмів, але в продаж потрапляють особини, маса яких рідко перевищує двох кілограмів.

За смаком терпуг порівнюють з цінними видами лосося. Риба середньої жирності, завдяки цьому її включають у різні види дієт.

Розмножується в зимовий час, на малій глибині, поруч з берегом. Самки мають ікру на камушках, а самці охороняють її до моменту появи мальків.

Користь і шкода Терпуги для організму

Риба володіє масою корисних властивостей, а дієтологи радять використовувати терпуг під час дієт.

Корисні властивості:

  • містить цинк, який допомагає знижувати обсяг шкідливого холестерину в організмі;
  • входить до складу аргінін допомагає зміцнити імунну систему і вивести токсичні речовини з печінки, загоїти рани;
  • насичені жирні кислоти поліпшують роботу серцево системи;
  • йоду дозволяє нормалізувати роботу щитовидної залози;
  • містить сірку, яка допомагає організму боротися зі шкідливими бактеріями і підтримувати потрібний рівень згортання крові;
  • завдяки вмісту фосфору в організмі прискорюється метаболізм і попереджається розвиток карієсу;
  • багате джерело білка, який є будівельним матеріалом всього організму;
  • залізо насичує кров’яні клітини киснем і підвищує рівень гемоглобіну;
  • при регулярному вживанні, риба надає благотворну дію на нервову систему і розумову діяльність;
  • низьку калорійність, тому підходить для вживання при зайвій вазі;
  • допомагає поліпшити стан нігтів, зубів, волосся, шкіри.
Дивіться також:  Курка на солі в духовці – 6 рецептів

Не можна вживати:

  • при підвищеній функції щитовидної залози;
  • при захворюваннях ШКТ;
  • при підвищеній кислотності шлунка;
  • при схильності до алергії;
  • годуючим жінкам.

Для отримання максимальної користі і збереження корисних речовин, терпуг рекомендується готувати на пару або запікати.

Навариста юшка з риби

При покупці звертайте увагу на зовнішній вигляд особини. Тушка повинна бути цілісною без тріщин і пошкоджень. Поверхня – пружна, а зябра чисті і без запаху. Тільки з якісної риби можна приготувати смачну юшку.

Інгредієнти:

  • перець;
  • терпуг – 550 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • сіль;
  • морква – 1 шт.;
  • петрушка – 20 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • рис – 0,4 склянки.

Приготування:

  • Нарізати картоплю. Отримані кубики закинути у воду. Моркву нарізати кружечками і відправити до картоплі. Підсолити. Засипати рис і відварити продукти до напівготовності.
  • Очищену промиту рибу нарізати на шматки і відправити до овочів.
  • Нашаткувати цибулю. Покласти в бульйон і варити до готовності риби.
  • Закинути лаврушки і поперчити. Щоб вуха не набула різкий присмак, через п’ять хвилин листи лавра дістати.
  • Додати нашатковану зелень і накрити кришкою. Настояти без вогню сім хвилин.

Запікаємо в фользі в духовці

Ароматне, корисне блюдо підходить для всієї родини. Рибне м’ясо виходить ніжним і соковитим.

Інгредієнти:

  • перець;
  • терпуг – 1100 м;
  • сіль;
  • цибуля – 2 шт.;
  • кріп;
  • лимон – 2 шт.

Приготування:

  • Очистити і тушку випатрати. Натерти сіллю і перцем. Збризнути соком лимона.
  • Нарізати кільцями цибулину і разом з кропом помістити в черевце.
  • На деко викласти фольгу. Помістити тушку. На спинці зробити розрізи, в які необхідно вставити кружечки лимона. Укрити фольгою рибу.
  • Відправити в духову шафу. Запікати близько години. Режим 180 градусів.
Дивіться також:  Рис для суші – 3 рецепта, як правильно готувати рис

Як смачно згасити з овочами

Дуже швидко можна нагодувати сім’ю чудовим, смачним і корисним стравою, яке оцінять по достоїнству.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • терпуг – 2 тушки;
  • цибуля – 1 шт.;
  • рослинна олія;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • приправа для риби;
  • вода – 0,5 гуртки;
  • морква – 2 шт.;
  • сметана – 200 мл;
  • борошно – 0,5 гуртки.

Приготування:

  • Очистити і випатрати тушки. Зрізати голови і промити. Розрізати на чотири частини.
  • Посипати сіллю і приправою. Натерти. Кожен шматочок обваляти в борошні.
  • Помістити в гарячу сковорідку з олією. Смажити до золотистої скоринки. Перемістити на тарілку.
  • Нашаткувати цибулю. Моркву натерти. Нарізати перець. На сковороді обсмажити овочі. Додати рибні шматки і залити сметаною.
  • Влити воду і підсолити. Накрити кришкою і тушкувати півгодини на мінімальному вогні.

На пару в мультиварці

Легке блюдо, яке бездоганно підходить для тих, хто перший раз зібрався приготувати морську рибу на пару. Готують страву з простих і доступних продуктів.

Інгредієнти:

  • вода – 1,5 гуртки;
  • терпуг – 650 г філе;
  • кріп – 45 г гілочок;
  • спеції для риби;
  • сіль;
  • лимон – 0,5 шт.

Приготування:

  • У чашу влити воду. Встановити кошик. Поламати стебла кропу і помістити на дно кошика.
  • Філе нарізати. Підсолити і посипати спеціями. Скропити лимонним соком.
  • Викласти в кошик. Закрити кришкою. Включити режим «на пару». Таймер виставити на півгодини.

Фарширована терпуга в духовці

Терпуг – м’ясиста риба, що відрізняється малою кількістю кісток. Якщо ви не знаєте, як приготувати в духовці, то пропонуємо нафарширувати рибу рисом та грибами. Продукти ідеально поєднуються і доповнюють один одного.

Інгредієнти:

  • болгарський перець – 1 шт.;
  • терпуг – тушка;
  • рослинна олія;
  • рис – 55 г;
  • перець чорний;
  • гриби – 350 г;
  • сіль;
  • майонез;
  • цибуля.
Дивіться також:  Курячі котлети на пару – 8 рецептів приготування дієтичних котлет

Приготування:

  • Очистити тушку. Видалити нутрощі. Промити. Обрізати плавники.
  • Промазати тушку перцем і сіллю. Натерти майонезом. Відставити на півгодини.
  • Відварити рисові зерна. Остудити. Підсолити і перемішати.
  • Гриби подрібнити. Помістити в сковороду з маслом і смажити. Нарізати перець, нашаткувати цибулю. Додати в сковорідку. Підсолити і посипати перцем. Перемішати і обсмажити.
  • Змішати обсмажену суміш з рисом. Помістити в черевце.
  • Викласти тушку на деко. Запікати в духовій печі годину. Режим 190 градусів.

Шикарна копчена риба по-домашньому

У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як готувати терпуга гарячого копчення. Після цього ви не зможете купувати копчену рибу в магазині, адже продукт домашнього приготування виходить набагато смачніше.

Інгредієнти:

  • свіжий терпуг – 1100 м;
  • сіль;
  • лимон;
  • мелений перець.

Приготування:

  • Зрізати з тушки голову і видалити нутрощі. Промити і просушити.
  • Посипати сіллю і перцем. Розтерти. Скропити лимонним соком і настояти три години в холодильнику.
  • Потримати годину на повітрі. Тушка повинна підсохнути.
  • Щоб риба не стала гірчити і не втратила смакові якості, для копчення використовуйте тільки яблучні тирса, які необхідно викласти на дно коптильні.
  • На решітку помістити терпугу і поставити в коптильню. Якщо готуєте відразу кілька тушок, то викладайте так, щоб риба між собою не стикалася. Закрити кришкою.
  • Коптити рибу півгодини. Перед подачею тушку очистити від шкірки, яка в процесі приготування здобуває гіркуватий присмак.