Тісто для біляшів дріжджове – 7 смачних рецептів

Пиріжки з дірочкою і соковитою начинкою з м’ясного фаршу, обсмажені в олії, підкорили безліч сердець і шлунків, але не у багатьох господинь, виходить, смачно приготувати цю випічку. Успіх цього заходу не в останню чергу залежить від використовуваного тесту. Дріжджове тісто для біляшів в цьому сенсі залишається поза конкуренцією.

Класичне дріжджове тісто для біляшів

Ця дріжджова основа для біляшів робиться з мінімуму компонентів і замішується на воді, але багато хто вважають його самим смачним і правильним.

Щоб його приготувати знадобляться тільки:

  • 250 мл води;
  • 20 г свіжих дріжджів;
  • 5 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 45 мл неароматного масла;
  • 480 г борошна.

Черговість процесів при замішуванні:

  • У воді розчинити дріжджі, сіль і цукор. Влити олію, насипати борошно.
  • Вимішувати до пластичного стану, а після прибрати на годину в тепло для підйому.
  • При замішуванні тіста по будь-якій з наведених рецептур не варто сприймати кількість борошна як незаперечну величину. Борошно різних виробників відрізняється своїми властивостями і її може знадобитися більше або менше.

    З сухими дріжджами

    Сухі дріжджі прискорюють і спрощують процес замішування тіста. Їх зовсім не обов’язково активувати, розпускаючи у теплій солодкої рідини. При цьому швидке тісто на біляші по якості випічки жодним чином не страждає.

    Для кефіру тесту на сухих дріжджах підбираються пропорції наступних продуктів:

    • 250 мл кефіру жирністю 3,2%;
    • 30 г цукрового піску;
    • 3 столові яйця;
    • 5 г кухонної солі;
    • 11 г сухих хлібопекарських дріжджів;
    • 450-500 г борошна в/с.

    Виконання дій:

  • Всі сухі сипучі компоненти тіста змішати в одній посудині великої місткості.
  • Яйця розбовтати віночком і з’єднати з кефіром в однорідну рідину. В сухої суміші зробити поглиблення, в яке влити кефір з яйцями.
  • Рухами від країв до центру почати замішувати тісто. Коли всі інгредієнти будуть зібрані в єдину масу, перекласти тісто на стіл і гарненько вимісити.
  • Велику миску або каструлю змастити неароматным маслом, помістити зібране в колобок тісто. Зверху прикрити всі рушником, або затягнути шаром харчової плівки.
  • Про тесті можна забути на дві години, а потім сміливо приступати до формування біляшів.
  • Дивіться також:  Що приготувати на обід швидко і смачно – 15 рецептів та ідей

    Здобне тісто

    У цього виду тесту є свої особливості, що відрізняють його від інших рецептур. Здоба (цукор, яйця і масло) робить тісто важче і не дають йому сильно підніматися, тому біляші виходять не дуже пишними. Але, незважаючи на цей недолік, така випічка, на думку багатьох любителів біляшів, більш смачна.

    Готують здобний варіант тесту:

    • 300 мл води;
    • 30 г свіжих дріжджів;
    • 30 г цукру;
    • яйце столове;
    • 50 г вершкового масла;
    • 30-45 мл неароматного масла;
    • 2,5 г солі;
    • 650 г борошна.

    Хід роботи:

  • Для опари воду, 2-3 ложки борошна, цукор і дріжджі змішати в однорідне рідке тісто і залишити його в спокої на півгодини. Воду спеціально гріти не потрібно, достатньо кімнатної температури.
  • У доспілу опару вмішати яйце, рідке вершкове масло, сіль і борошно. Коли тісто перестане липнути до рук, вмішати в нього рослинне масло.
  • Перед початком формування виробів, потрібно дати масі дозріти в теплі. На це піде 1-1,5 години.
  • На сметані

    Вдалі біляші завжди з соковитою начинкою, але не кожен вид тесту здатний утримати всі м’ясні соки всередині випічки. Ідеальним в цьому плані вважається сметано-дріжджове тісто. Готувати його нескладно, оскільки використовується безопарний спосіб замісу. Сметану можна взяти будь-якої жирності, підійдуть навіть жирні вершки.

    Склад сметанного тесту для біляшів:

    • 250 мл сметани;
    • 30 г пресованих дріжджів;
    • 50 г цукрового піску;
    • 2 жовтка;
    • 70 г розм’якшеного вершкового масла;
    • 4 г солі;
    • 500 г борошна.

    Алгоритм замішування:

  • Дріжджі розтерти з цукром і сметаною, додати два трохи збитих з сіллю жовтки і перемішати.
  • Потім ввести муку. Вплутувати її потрібно невеликими порціями. Коли тісто вже можна буде вимішувати руками, за два-три прийоми вмішати м’яке вершкове масло.
  • Готове еластичне тісто перекласти в присипаний борошном пакет і залишити для дозрівання на 2 години в теплі. Після цього можна ділити тісто на частини і приступати до формування біляшів.
  • Дивіться також:  Куряча гомілка в духовці – 9 смачних рецептів

    Як приготувати хрустке тісто для біляшів?

    На смак і колір, як кажуть, товариша немає, тому одні цінують в беляшах м’якість і пористість основи, а інші люблять хрустку випічку з рум’яною скоринкою. Дріжджове тісто, частина борошна в якому була заварена окропом, повністю відповідає вимогам любителів хрусткої скоринки.

    Для основи хрустких біляшів знадобляться:

    • 300 мл крутого окропу;
    • 100 г цукру;
    • 5 г солі;
    • 30 р масла чи маргарину;
    • 30 г майонезу;
    • 5 г сухих дріжджів;
    • 75 мл рослинного масла;
    • 600 г борошна.

    Порядок дій:

  • У велику посудину зсипати цукор, сіль, покласти розм’якшене вершкове масло, майонез і влити олію. Цю суміш залити крутим окропом, швидко перемішати, щоб все розмішати в однорідний розчин.
  • На гарячу рідину половину борошна просіяти, висипати на неї сухі дріжджі. Зверху знову залишилася борошно.
  • Швидко замісити тісто і залишити теплий колобок заварний дріжджової маси залишити відпочити на 40 хвилин, а потім можна смажити пиріжки.
  • Картопляно-дріжджовий рецепт

    Якщо для господині відварну картоплю в тесті здається чимось неможливим, то обов’язково потрібно спробувати приготувати на ньому біляші. Випічка вийде без аромату картоплі, довго нечерствеющей і дуже м’якою. Крім того, рецепт цього тесту виручить, якщо на кухні виявилася тільки мука першого сорту. Картопляний крохмаль здатний поліпшити якість випічки.



    На один кілограм картопляного дріжджового тіста або 10-12 біляшів потрібно взяти:

    • 200 мл теплого картопляного відвару;
    • 180 г відвареної картоплі;
    • 1 яйце;
    • 30 мл рослинного масла;
    • 25 г цукру;
    • 7 г солі;
    • 12 г дріжджів швидкодіючих;
    • 550 г борошна.

    Як підготувати тісто:

  • Підготувати суміш із сухих інгредієнтів: просіяного борошна, цукру, дріжджів і солі. Ці продукти потрібно зсипати в одну ємність і перемішати звичайним кулінарним віночком. Так всі компоненти рівномірно розподіляться.
  • Теплий відварну картоплю перетворити в пюре за допомогою заглибного блендера, потім ввести в нього яйце, рослинне масло і відвар, в якому варилися картопляні бульби.
  • Змішувати рідкі інгредієнти також легко заглибним блендером. Коли основа стане пишною і повітряної, саме час ввести сипку суміш.
  • Отриману масу потрібно старанно вимішувати не менше 10-15 хвилин, щоб вона стала м’якою, як мочка вуха і трішки липла до рук.
  • На підйом і підняття тесту потрібно в середньому 1 годину і 40 хвилин. Приблизно через годину потрібно буде трохи обім’яти подымающуюся масу. Коли вона займе в посудині обсяг в три рази більше початкового, смачне тісто для біляшів на картоплі буде готово.
  • Дивіться також:  Деруни з м’ясом – 5 рецептів

    На молоці

    На молоці можна замісити будь дріжджове тісто на біляші, у рецептурі якого є вода. Її просто потрібно замінити молоком. Яку рідину взяти за основу не так вже і важливо для біляшів, оскільки сама начинка робить випічку ситної, але любителі тесту на молоці можуть спекти пиріжки з дірочкою і м’ясною начинкою з таких інгредієнтів.

    • 250 мл молока;
    • 100 г вершкового масла;
    • 50 г цукру;
    • 25 г свіжих пресованих дріжджів;
    • 6 г солі;
    • 320-460 м борошна.

    Етапи приготування тіста:

  • Молоко закип’ятити. Кинути в нього відміряну кількість всіх інгредієнтів, крім борошна і дріжджів. Розмішати, щоб всі продукти розчинилися в молоці.
  • Коли його температура буде близькою до 35-37 градусів розпустити в ньому дріжджі, всипати борошно і замісити не липке, гладке тісто.
  • Зібрати масу в круглий колобок і поставити в тепло. Коли тісто збільшиться в два рази, його слід обім’яти. Після воно буде готове до трансформації під смачні біляші.