Тісто для курника – 7 рецептів приготування

Смак староруського пирога викликає захоплення і заздрість господинь, які не вирішуються його приготувати. Раніше вважалося, що тісто для курника — складна затія. Ця думка помилкова, спекти курник можна по перевіреним і простим рецептами.

Тісто для курника на кефірі

Пиріг на основі кефіру готується дуже швидко, виходить розсипчастим, приємним на смак.

Необхідні продукти:

  • 1 склянку кефіру;
  • борошно — 550 гр;
  • цукор — 1,5 ст. л;
  • 1 яйце;
  • масло вершкове -150 гр;
  • 0,5 ложки солі.

Технологія приготування:

  • За старовинним рецептом вершкове масло потрібно розтопити в сковороді або каструлі. Сьогодні найчастіше використовують мікрохвильову піч. Розтоплене масло вилити в миску.
  • Вбити яйце, всипати цукор, солі, влити порцію кефіру. Далі тісто для курника на кефірі потрібно гарненько перемішати до утворення пишної маси.
  • Поступово підсипаючи підготовлену борошно, замісити основу. Скатати тісто, помістити його в целофан — це дозволить йому підійти.
  • Готову основу для випічки використовують або зберігають у холодильнику три-чотири дні. При цьому обов’язково тримають в целофані, інакше заміс підсохне.

Кефір підійде будь-якої жирності, в старовину брали кисле молоко (кисляк).

Пісочна основа для пирога

Рецепт піщаної основи є універсальним, підійде для будь несолодкої випічки.

Необхідні продукти:

  • 400 гр. борошна;
  • маргарин (спред) — 200 гр;
  • сметана — 5 ст. л;
  • щіпка солі;
  • соди харчової — 1 ч. ложка;
  • борошна — 400-450 гр.

Технологія приготування:

  • Збити розм’якшений маргарин і порцію сметани в пишну масу, додати сіль.
  • Просіяти в миску норму борошна, всипати соду і зробити заміс. Якщо маса не замішується, можна додати сметану (молоко).
  • Замішане розсипчасте тісто загорнути в харчову плівку. Витримати всередині холодильника 30-40 хвилин. Після закінчення часу формувати і випікати пиріг.
Дивіться також:  Гарнір до риби – 7 рецептів приготування

Готуємо на сметані

Необхідні продукти:

  • сметана — 200 гр;
  • пшеничне борошно — 350 гр;
  • 1 яйце;
  • сода або розпушувач — 1 ч. л;
  • рослинна олія — 3 ст. л;
  • сіль, цукор — 1,5 ч. л.

Технологія приготування:

  • Сметану помістити в ємність для замісу, додати соду (розпушувач), солі, цукру. Всі продукти перемішати, почекати, щоб сода вступила в реакцію зі сметаною.
  • Вбити яйце, влити рослинне масло. При бажанні масло можна замінити розтопленим маргарином.
  • Наступним етапом всипаємо просіяне борошно, замішуємо пісочне тісто для курника звичайним чином. Для зручності можна змастити руки олією.

Якщо готуємо на домашній сметані, потрібно додати трохи молока інакше буде маленький вихід тіста.

Листкове тісто для курника

Сьогодні для випічки воліють купувати готове листкове тісто, однак набагато смачніше готувати домашнє.

Необхідні продукти:

  • масло вершкове — 100 гр;
  • борошно пшеничне — 2 ст;
  • майонез — 5 ст. л;
  • розпушувач — 3 гр;
  • сіль за смаком.

Технологія приготування:

  • Порубати масло на невеликі шматочки. Додати норму борошна, сіль, розпушувач. Всі інгредієнти перетерти в крихту.
  • Далі покласти майонезу, замісити отриману масу. Сформувати кулю, накрити целофаном, розкачати качалкою в пласт.
  • Отриманий пласт покласти всередину морозилки на 15 хвилин. Дістати пласт з холодильника, згорнути його в конверт, не тонко розкачати. Покласти знову в холодильник.
  • Щоб курник з листкового тіста вийшов пористим і розсипчастим, розкочують його в кілька етапів, кожен раз витримуючи в холоді.

Прихильники здорового харчування майонез можуть помітити на сметану, молоко або кефір. Смак пирога від зміни інгредієнта не зміниться.

Рецепт на маргарині

  • Принцип приготування полягає в основному інгредієнті — маргарині і добавках. Його заздалегідь дістають з холодильника, подрібнюють і з’єднують з борошном. Повинна вийти крихта, розминати її можна руками або блендером.
  • Кількість інгредієнтів залежить від бажаного розміру пирога.
  • Крім маргарину додають будь молочнокислі продукти або майонез, вони надають в’язкості і додаткового смаку.
  • Замішують м’яке тісто, щоб воно після випікання було розсипчастим витримують на холоді.
Дивіться також:  Італійська паста – 11 кращих рецептів приготування в домашніх умовах

Підійде тісто для курника з м’ясом і картоплею, однак це не виключає використання будь-якої іншої начинки. У випічці головне — основа, начиняти пиріг можна чим завгодно.

Розсипчаста основа на майонезі

За рахунок вмісту жирів, яєць і солі на майонезі виходить найпростіший бюджетний курник.

Необхідні продукти:

  • майонез — 300 гр;
  • пшеничне борошно — 450 гр;
  • розпушувач — 1 ч. л.

Технологія приготування:

  • Майонез помістити всередину глибокої миски, всипати туди борошно.
  • Борошно обов’язково просіяти і змішати з розпушувачем. Якщо немає розпушувача, можна використовувати харчову соду.
  • Замісити пружну масу, укутати харчовим целофаном. Покласти всередину холодильника на півгодини.
  • Для курника також підходить рецепт на маргарині. Варіант слід вибирати, виходячи з наявних інгредієнтів, а також смакових уподобань.

Дріжджове тісто для курника

Домашнього приготування рецепт на дріжджах не займе зайвого часу і порадує смачною випічкою.

Необхідні інгредієнти:

  • борошна — 0,5 кг;
  • молоко — 250 мл;
  • пресовані дріжджі — 30 гр;
  • цукор — 1 ч. л;
  • 2 яйця;
  • олії — 2 ст. л;
  • за смаком солимо.

Технологія приготування:

  • Розвести в теплому молоці дріжджі. Додати в миску цукор, трохи борошна. Помістити опару в тепленьке місце, накрити рушником. Краще всього користуватися попередньо розігрітій і відключеній духовкою.
  • Коли опара підійде, влити туди масло, вбити яйця, поцукрянити.
  • Все змішати і частинами додавати пшеничне борошно, замісити тісто. Муки може піти більше, все залежить від якості і розміру яєць.
  • Готове тісто накрити серветкою, дати підійти. Через 30 хвилин можна випікати пиріг.

Незалежно від виду тіста, з нього можна приготувати смачну випічку з різними начинками. Проте вдалий результат багато в чому залежить від основи.