Тісто для піци без яєць – 6 швидких і смачних рецептів

Причини робити тісто для піци без яєць у кожного гурмана можуть бути свої – дієта, алергія, відмова від тваринної їжі (вегетаріанство), смакові уподобання, відсутність даного інгредієнта під рукою і так далі. Професійні італійські піццайоло стверджують, що в класичному рецепті тіста для піци, пройшов крізь століття, спочатку не було ніяких яєць. Дане блюдо вважалося їжею бідняків, у яких на яйця не вистачало коштів. Представляємо добірку вдалих рецептів замісу тіста без яєць.

Швидке тісто для піци без молока і яєць

В першу чергу буде описаний рецепт тесту, який безумовно порадує своїми складовими вегетаріанців, так як в ньому не міститься ні молока, ні яєць.

Вам знадобиться:

  • 300 мілілітрів злегка підігрітої води;
  • 21 грам скоростиглих дріжджів;
  • 80 мілілітрів будь-якого рослинного масла;
  • 0,5 кг (500 гм) пшеничного борошна для основного замісу + ще 4 ст. ложки для приготування опари;
  • 1 маленька ложка (чайна, але не десертна) солі;
  • 2 ст. ложки цукрового піску.

Спосіб приготування:

  • Приготуйте опару – змішайте в глибокій посуді воду, цукор, дріжджі і 4 ложки борошна, підготовлені спеціально для цих цілей.
  • Залиште опару доходити до кондиції в теплому місці на 20 хвилин.
  • Після закінчення зазначеного часу, суміш повинна помітно піднятися.
  • Додайте в майбутнє тісто сіль і масло (краще оливкова, але можна і соняшникова).
  • Повільно всипаючи борошно, здійсните заміс.
  • Після ретельного промешивания тісто повинне вийти еластичним, м’яким, не прилипающим до рук.

Без дріжджів і яєць

Пропонований рецепт значно заощадить час і в певному сенсі допоможе зберегти фігуру. Слідуючи його вказівкам можна приготувати чудове тісто без дріжджів і яєць.

Знадобиться:

  • півсклянки теплої води (приблизно 150 мл);
  • 3-4 столові ложки олії – підійде соняшникова, але італійці воліють оливкова;
  • 2 склянки пшеничного борошна вищого сорту;
  • невелика щіпка солі.
Дивіться також:  Піца в мікрохвильовці – 9 рецептів приготування

Починати краще з просіювання борошна – даний процес збагатить її киснем і позбавить від злиплих грудочок, що істотно полегшить замішування тіста і підвищить його якість.

Спосіб приготування:

  • Поступово невеликими порціями влийте в борошно воду, паралельно перемішуючи (може знадобитися трохи менше половини склянки води, що слід оцінювати за станом тесту після кожного перемішування).
  • Додайте сіль.
  • Влийте масло, яке зробить тісто ніжним і однорідним.
  • Ретельно промесите отриману масу.

Кожному тесту перед безпосереднім використанням потрібно дати відпочити – залишити під плівкою в теплому місці на півгодини, щоб воно стало більш еластичним і податливим.

Готуємо на кефірі

Сучасні домогосподарки нічим не гірше за професійних пиццмейкеров. Саме ними був винайдений наступний рецепт тіста для піци на кефірі, серед інгредієнтів якого також відсутні яйця.

Вам знадобиться:

  • 20 грам дріжджів – скороспілок;
  • один стакан (200 мл) кефіру;
  • 70-80 мл соняшникової олії;
  • рівно половина кілограма пшеничного борошна;
  • сіль – невелика щіпка;
  • цукор – одна столова ложка.

Спосіб приготування:

  • Засипте в кефір цукор і сіль.
  • Влийте олію і перемішайте.
  • Додайте дріжджі.
  • Всипте повільно борошно, одночасно замішуючи тісто.
  • Залиште його на 60 хвилин, щоб настоялося – дріжджі зроблять свою справу і тісто збільшиться в обсязі мінімум удвічі.

Тісто для піци на сметані без яєць

Для приготування відмінного бездріжджового тіста для піци може знадобитися сметана, яка використовується замість молока, кефіру або води.

Вам знадобиться:

  • 2 склянки просіяного борошна для хліба;
  • 1 чайна ложечка цукрового піску;
  • 1 склянка (200 мл) нежирної сметани;
  • 3-4 грама харчової соди;
  • 5-6 грам солі;
  • 90-100 мл рафінованої олії.

Спосіб приготування:

  • Досягніть реакції, засипавши соду в сметану (бажано брати продукт 15% жирності) і залишивши все на 3 хвилини.
  • Змішайте отриману масу з сіллю, цукром і рослинним маслом.
  • Замішайте тісто, для чого поступово всипте борошно.
Дивіться також:  Тісто для піци на молоці – 6 рецептів

Покрокове приготування на воді

Якщо під рукою немає ні кефіру, ні сметани, то приготувати тісто для смачної піци можна і на воді.

Вам знадобиться:

  • 200 мілілітрів звичайної води кімнатної температури;
  • 2-3 столові ложки оливкової олії (можна замінити соняшниковою);
  • 2 повних склянки борошна і ще півсклянки (точна кількість з’ясується в процесі замішування);
  • по 1 чайній ложці солі і розпушувача.

Спосіб приготування:

  • Додайте в борошно, розпушувач і сіль.
  • Обов’язково просіяти отриману борошняну суміш 2, а краще 3 рази.
  • Візьміть глибоку посуд великого діаметру.
  • Засипте в посуд борошно, сформувавши гірку.
  • У центрі гірки зробіть досить велике заглиблення.
  • Залийте в поглиблення спочатку масло, а потім воду.
  • Великим ножем або плоскою лопаткою замішують тісто до тих пір, поки це можливо.
  • Приберіть столовий прилад і продовжите заміс руками (приблизно 6 хвилин).
  • Скачайте готове тісто в кулю, загорніть і заховайте в холодильник на 20-30 хвилин.

Рідке тісто для піци на сковороді без яєць

Коли потрібно швидко приготувати смачну піцу на сніданок або вечерю, то можна зробити це не в духовці, а на сковороді. Для цього доведеться замісити спеціальне рідке тісто, в яке також необов’язково класти яйця.

Вам знадобиться:

  • 1 ст. ложка звичайного крохмалю з картоплі;
  • від 1 до 1,5 склянки борошна (від 200 до 300 грам, що визначиться під час замісу);
  • 1 склянку (200-250 мл) кефіру з низьким відсотком жирності;
  • по половині чайної ложки соди, солі і цукру.

Спосіб приготування:

  • Змішайте соду з кефіром і почекайте пару хвилин, поки відбудеться гасіння.
  • Додайте туди ж сіль, цукор і крохмаль.
  • Перемішайте.
  • Не перестаючи помішувати, дозовано всипте попередньо просіяне борошно.
  • Дайте борошні набрякнути, а тісту настоятися протягом 15-20 хвилин.
Дивіться також:  Піца 4 сира – класичний рецепт і ще 5 варіантів приготування в домашніх умовах

Всі наведені вище рецепти є прекрасною альтернативою тесту з додаванням яєць, так як вони швидко готуються, а отримана основа для піци абсолютно нічим не поступається за смаком та якістю аналогам, приготованим на яйцях або яєчному порошку.