Тісто для піци на кефірі -10 найкращих рецептів

Чи можна на кефірі приготувати смачне тісто для піци? Піца вже багато років тому перестала вважатися «іноземкою». Не випадково наші господині рідко користуються класичним італійським рецептом, вважаючи за краще експериментувати з тестом для цього економного і ситного страви.

Одним із улюблених компонентів для різних варіантів тесту є кефір. Тісто, замішане на кефірі, часто використовується і як основа для піци. Як правильно підготувати тісто на кефірі, щоб піца вийшла смачною? Зупинимося на найбільш важливих моментах:

  • Для піци підійде кефір будь-якої жирності. Але найкраще тісто виходить на кефірі невисокої жирності (краще всього брати одновідсотковий продукт).
  • Перед використанням кефір потрібно обов’язково підігріти, щоб він став теплим. Інакше тісто не вийде однорідним, у ньому залишаться грудочки.
  • Якщо в холодильнику немає кефіру, то його цілком може замінити кисле молоко або сметана.
  • Борошно для піци переважно брати вищого сорту. З борошна першого сорту тісто вийде темним і буде мати своєрідний присмак.
  • Якщо додати в тісто на основі кефіру соду, то воно стане пишним і м’яким. При цьому соду можна погасити оцтом або лимонною кислотою, а можна висипати в тісто непогашеної. Її погасить кефір.
  • Тісто на кефірі для приготування піци можна зробити як густим, так і рідким. На рідке тісто начинка кладеться відразу. Якщо тісто густе, то спочатку печеться основа, тільки після цього кладеться начинка.
  • Якщо начинку покласти на густе тісто відразу, то корж під нею може погано пропектися. Для випікання основи зазвичай потрібно від 10 до 20 хвилин (в залежності від товщини шару).
  • Основу будь-якого тесту (густого або рідкого) потрібно робити невеликої товщини (не більше півтора сантиметрів). Занадто товста коржик погано пропечеться всередині.
  • Якщо Ви віддаєте перевагу тонку піцу, то в основі після випікання слід зробити проколи вилкою в декількох місцях.
  • Якщо для піци береться рідкий варіант тесту, то дно форми, в якій вона буде випікатися, потрібно обов’язково накрити папером для випікання (або пергаментом). В іншому випадку піцу буде дуже складно зняти.
  • Температура випікання залежить від типу духовки. Якщо піца готується в електричній духовці, то температура повинна бути дорівнює 180 градусам. Якщо ж у газовій духовці – 200-220 градусів.
  • Піцу обов’язково потрібно ставити в гарячу духовку, інакше вона не пропечеться. Духовку слід починати розігрівати за 20 (не менше) хвилин до початку випікання.
  • Густе тісто для піци можна використовувати не відразу. Його можна помістити в поліетиленовий пакет і заморозити. Перед приготуванням пакет з тестом потрібно кілька годин потримати в основній камері холодильника. Потім тісто вийняти з пакета, викласти в чашку і прикрити. У такому вигляді воно повинно постояти в теплі близько години.