Тісто для самси – 9 рецептів приготування тіста

Самса – оригінальний східний «пиріжок», в начинку якого зазвичай входить тільки м’ясо або його поєднання з овочами і бобовими. Таке блюдо часто пропонують своїм гостям кафе швидкого харчування, але його легко можна приготувати і самостійно. Головне-вибрати вдалий рецепт тіста для самси.

Класичне дріжджове тісто для самси

Інгредієнти: 4,5 склянки високосортного борошна, 2 ч. ложки кухонної солі, 2 ст. ложки цукрового піску і аналогічна кількість сухого молока, 1 ст. ложка сирих дріжджів, куряче яйце, 1,5 склянки коров’ячого молока, 4 ст. ложки рафінованої олії, півпачки маргарину.

  • Спочатку всі сухі компоненти по черзі висипаються в холодне молоко. Відправляється туди і яйце.
  • Борошно додається в кінці. Необхідно попередньо пару раз її просіяти.
  • До складових виливається масло, всі вони добре вимішуються. Тісто залишають відпочити приблизно на 1,5 години.
  • Далі маса тонко розкочується і промащується маргарином. Тісто складається конвертом, залишається хвилин на 15, знову розкочується і покривається жиром.
  • Повторювати процедуру розкочування і змазування маргарином потрібно не менше 3 разів.

    Швидкий рецепт приготування

    Інгредієнти: 475 г високосортного борошна, повний стакан кип’яченої води, стандартна пачка вершкового масла, куряче яйце, 5 г кухонної солі.

  • У теплій воді розчиняється половина олії. Туди ж відправляється куряче яйце, сіль. Коли всі компоненти будуть добре перемішані міксером, можна починати засипати до них борошно.
  • Спочатку тісто обробляється спеціальною насадкою пристрою, а потім – руками.
  • Маса повинна полежати після замісу близько півгодини.
  • Далі вона ділиться на три частини, кожна з яких тонко розкочується і змащується залишилися розтопленим вершковим маслом. Заготовки укладаються один на одного і скручуються в тугий рулет, його фрагменти і стануть основою для майбутньої випічки.
  • Масло для змащування можна замінити вершковим маргарином.

    З сухими дріжджами

    Інгредієнти: 130 мл жирного молока, 330 г високосортного борошна, половина стандартної пачки вершкового масла, 2 яєчних жовтки, 1 ч. ложка цукру, стільки ж «моментальних» дріжджів, 2 ч. ложки кам’яної солі.

  • Разом з іншими сухими компонентами (крім дріжджів) в широку миску борошно просіюється.
  • У підігрітому молоці розтоплюється масло. Туди ж відправляються жовтки.
  • Інгредієнти з двох кроків з’єднуються. Швидко замішують тісто, збирається в кулю, загортається в плівку і залишають на півгодини на холоді.
  • Далі залишиться тонко розкачати охолоджену масу – до 4-5 мм в товщину.

    Здобне тісто

    Інгредієнти: кіло високосортного борошна, 2 склянки підігрітого жирного молока, 1 ч. ложка кам’яної солі, 4 курячих яйця, 70 г вершкового маргарину.

  • Борошно просіюється разом з сіллю.
  • В окремій чашці в молоко забиваються курячі яйця. Туди ж вливається розтоплений маргарин. Компоненти добре перемішуються.
  • Для тіста з’єднується рідка і борошняна частина.
  • Під серветкою маса перед розкочуванням повинна відпочити 20-25 хвилин.

    На сметані

    Інгредієнти: 570 г високосортного борошна, куряче яєчко, 170 мл фільтрованої води, повний стакан сметани середньої жирності, по 0,5 ч. ложки кухонної солі і соди, 1 ст. ложка столового оцту, 5 ст. ложок баранячого смальцю. Як приготувати тісто для самси на сметані, докладно розповідається далі.

  • Половина від заявленої кількості борошна з’єднується з теплим розтопленим смальцем, яйцем, сметаною.
  • Сода гаситься з використанням оцту чи окропу. Піниться суміш виливається в основу тесту.
  • Борошно в отриману масу підсипається невеликими порціями після просіювання.
  • Після перемішування повинно вийти однорідне тісто.
  • Маса буде відпочивати 20-25 хвилин, після чого можна формувати випічку.

    Як приготувати хрустке тісто для самси?

    Інгредієнти: півкіло високосортного борошна, куряче яйце, 120 г вершкового масла, повний стакан фільтрованої води, 1 ч. ложка солі, 2 ст. ложки рафінованої олії.

  • Починається приготування листкового тіста для самси за таким рецептом з розчинення у воді солі і половини олії. Можна для цього злегка нагріти суміш на плиті.
  • До теплих інгредієнтів додається яйце. Якщо основа буде перегрітої, яєчна маса відразу ж згорнеться!
  • У суміш борошно просіюється, і всі компоненти добре перемішуються.
  • Тісто має в результаті бути тугим і гладким.
  • Воно ділиться на 6 частин, кожна з яких тонко розкочується і змащується залишилися розтопленим маслом.
  • Заготовки викладаються один на інший і загортаються в тугий рулет.
  • Далі тісто забирається в морозилку для застигання масла хвилин на 15-20.

    Узбецький рецепт тіста

    Інгредієнти: 3,5 склянки високосортного борошна, куряче яєчко, половина стандартної пачки вершкового масла, 0,5 ч. ложки кам’яної солі, повний стакан кип’яченої води.

  • Вода підігрівається і відразу ж у неї виливається сире яйце. Масло злегка розм’якшується і нарізати невеликими шматочками. Вони разом з сіллю також розчиняються у воді.
  • У мисці за допомогою самого дрібного сита борошно просіюється при постійному помішуванні всіх інгредієнтів. Зручно робити це виделкою, відразу розтираючи всі утворювались грудочки.
  • Замішується дуже тягуче не круте тісто. Воно ділиться на 3 шматочки і залишається під рушником на півгодини.
  • Далі кожна заготовка тоненько розкочується, добре обмазується розтопленим маслом, накладається одна на іншу
  • Залишається загорнути пласти в рулет і нарізати його шматочками.
  • Цей узбецький рецепт тіста дуже просто повторити в домашніх умовах.

    На молоці

    Інгредієнти: 65 г цукру-піску, 45 г сирих дріжджів, трохи більше півкіло високосортного борошна, 12 г кухонної солі, 140 г вершкового маргарину, 1,5 гранованих склянки жирного молока, 80 г рафінованої олії.

  • Молоко підігрівається. Воно має бути трохи тепленьким, але не гарячим. В рідини розчиняються раскрошенные дріжджі та інші сухі інгредієнти, крім борошна.
  • У масу виливається рафінована олія.
  • Тільки після цього в майбутнє тісто висипається заздалегідь пару раз просеянная борошно. Особливо цінується борошно, де міститься багато клейковини.
  • Після перемішування вийде дуже м’яка і податлива маса. Вона не повинна прилипати до пальців.
  • В теплі тісто буде відпочивати 90 хвилин.
  • Далі маса тонко розкочується, промащується розтопленим маргарином і складається конвертом. Потім заготівля знову розкочується і покривається жиром. Процедура повторюється ще 2-3 рази.
  • Востаннє розгортати заготівлю потрібно особливо тонко.

    Безопарне тісто

    Інгредієнти: 55 г сирих дріжджів, 2 гранованих склянки фільтрованої кип’яченої води, кіло високосортного борошна, 2 ч. ложки кам’яної солі.

  • Вода злегка підігрівається. Вона повинна вийти приємно теплою, але не гарячою.
  • В рідини розчиняються раскрошенные дріжджі, кам’яна сіль.
  • Далі поступово масу додається заздалегідь просеянная високосортна борошно.
  • Після замішування тісто залишається відпочити на півгодинки під серветкою.
  • Розкочувати масу варто традиційним способом з використанням розтопленого вершкового масла або маргарину.