Тісто для штруделя – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Господині часто експериментують з різноманітними десертами в бажанні урізноманітнити меню і побалувати себе і близьких вишуканою випічкою, серед якої гідно оцінений гурманами віденський штрудель. Щоб спекти такий апетитний і смачний пиріг, необхідно в першу чергу правильно приготувати тісто для штруделя.

Витяжний тісто для штруделя

Своєю назвою традиційне для штруделя витяжний тісто зобов’язана м’якості і еластичності, яка дозволяє буквально його розтягнути до прозорості.

Необхідний склад компонентів:

  • 200 р пшеничного борошна;
  • яйце;
  • 5 мл оцту;
  • невеликий шматочок вершкового масла;
  • стопка теплої води;
  • соняшникова олія.

Черговість дій:

  • Яйце розтирається виделкою.
  • Масло розтоплюється.
  • В миску, куди борошно висипається через сито, відправляється яєчно-масляна суміш.
  • Як тільки оцет і вода опиняться в посуді, замішується тісто.
  • Вимішування здійснюється на робочій поверхні, змащеній маслом, до м’якості борошняного кулі, який кілька разів після цього відбивається про стільницю.
  • Еластичне тісто поміщається в миску, яка залишається на столі на 30 хвилин.
  • Потім на столі розстеляється кухонне рушник, який притрушивается борошном.
  • Поверх викладається еластичний шар, який розкачується качалкою.
  • Кілька разів процедура повторюється, після чого проводиться розтягування змазаними маслом руками за напрямком від центру до країв.
  • Тестовий пласт повинен збільшитися в 3-4 рази.

На кефірі

Штрудель – відмінний вибір для завершення повсякденного або романтичної вечері. Щоб насолодитися рум’яним рулетом з ароматною начинкою, можна приготувати тісто на кефірі.

Склад:

  • 30 мл кефіру;
  • аналогічної кількості соняшникової олії;
  • ½ Пакетика розпушувача;
  • 100 г борошна;
  • 15 г цукру;
  • щіпки солі.

У процесі підготовки основи для майбутнього кулінарного шедевра:

  • Кефір і масло збиваються за допомогою віночка.
  • Далі в рідину втручаються сухі інгредієнти: борошно, розпушувач, цукор і сіль.
  • З суміші вимішується пружна, еластична маса.
  • Тісто обертається харчовою плівкою, після чого залишається відпочивати.
Дивіться також:  Кіш з куркою – 7 рецептів французького пирога

Пісочна основа для випічки

Для приготування штруделя відмінно підходить пісочне тісто, яйця в складі якого роблять основу під випічку м’якими, зручними для роботи. Для втілення рецепта в життя знадобляться:

  • 200 г вершкового масла;
  • стільки ж борошна;
  • 220 г цукру;
  • 2 яйця.

Послідовність виконання маніпуляцій:

  • Пачка вершкового масла береться з холодильної камери, потім продукт ріжеться на невеликі шматки.
  • У посуд, куди поміщені масляні шматочки, всипати цукор і борошно.
  • Тісто перетирається в крихту.
  • У миску з підготовленою борошняної сумішшю забиваються яйця.
  • Вимішується пластична маса до того моменту, поки пальці перестануть до неї прилипати.
  • Тісто загортається в пакет і відправляється в холодильну камеру.
  • Через 60 хвилин можна приступати до роботи з основою під пісочний штрудель.

Листкове тісто для штруделя

Ніжний штрудель виходить на основі листкового тіста, яке можна придбати в магазині, що заощадить час підготовки вишуканого десерту. Якщо ж у господині є бажання і час, то його легко можна вимішати з:

  • пачки вершкового маргарину вагою до 200 г;
  • яйця;
  • холодної води;
  • 580 г борошна;
  • 2 мл оцту;
  • щіпки солі.

Процес приготування полягає у виконанні наступних дій:

  • В одну миску натирається холодний маргарин.
  • В ту ж ємність всипається 180 грам борошна.
  • Суміш перетирається в крихту таким чином, щоб грудочки були як можна менше.
  • З отриманої маси ліпиться кулю, а потім ємність залишається.
  • В інший посуд висипається через сито залишилася борошно (краще взяти її трохи менше, додаючи по мірі необхідності).
  • Потім вливається оцет і всипається сіль.
  • У склянку вбивається яйце, яке розбавляється водою таким чином, щоб залишалася незаповненою ⅓ ємності.
  • Коли яйце буде змішане з водою, суміш виливається в борошняну масу.
  • Тісто вимішується ложкою, а потім руками.
  • Пружне, але м’яке тісто розкочується в формі досить товстого прямокутника.
  • По центру першого шару розкочується попередньо підготовлена борошняна маса з маргарином таким чином, щоб її можна було загорнути, отримавши конверт.
  • Сформований таким чином тісто поміщається в холодильник, а через 30 хвилин розкочується качалкою знов у вигляді прямокутника, щоб отриману фігуру знову можна було скласти конвертом.
  • Процедура повторюється ще двічі з аналогічним часом знаходження в холодильній камері, після чого листкове тісто готове до використання.
Дивіться також:  Тісто для пиріжків в хлібопічці – 7 рецептів

Пісний рецепт приготування

Дієта і піст – це не привід відмовлятися від смачних десертів. Можна приготувати пісний штрудель з улюбленою начинкою.

Досить мати під руками:

  • 150 г борошна;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • 150 мл теплої води;
  • щіпку солі;
  • інгредієнти для начинки за смаком.

Щоб замісити пісне тісто:

  • У миску вливається тепла вода, в якій розчиняються кристали солі.
  • Далі вливається соняшникову олію.
  • Наступною в ємність через сито борошно просіюється.
  • Спочатку борошняна маса вимішується ложкою, а потім руками робочої поверхні, присипаної жменею борошна.
  • Поки готується начинка, еластичний пласт «відпочиває» при кімнатній температурі під кухонним рушником.

Дріжджове тісто

Для тих, хто любить запах і смак дріжджовий випічки, можна приготувати тісто з:

  • 200 мл молока;
  • 20 г цукру;
  • 35 г сухих дріжджів;
  • 480 г борошна;
  • щіпки солі;
  • 2 яєць;
  • 120 мл рослинного масла.

Етапи приготування полягають у наступному:

  • Для підготовки опари в підігрітому молоці розчиняються дріжджі і цукровий пісок.
  • Коли кристали цукру повністю розчиняться, додається 50 грам борошна.
  • Через 20 хвилин в опару забиваються яйця, і всипається щіпка солі.
  • Після перемішування додаються соняшникову олію і залишилася борошно.
  • Борошняна маса вимішується змазаними маслом руками.
  • Коли вона придбає м’яку і гладку структуру, тісто скочується в кулю, оставляющийся в мисці на 60 хвилин, за які кулінар встигне підготувати обрану начинку.

Тісто філо для штруделя

Пиріжки та інша випічка з тіста філо – невагомі, дуже ніжні десерти, тануть у роті і дарують незабутнє задоволення.

Для виконання знадобляться:

  • 250 р пшеничного борошна;
  • 150 мл води;
  • 2 стопки рослинного масла;
  • за щіпки солі і соди.

Покрокова інструкція замішування надзвичайно ніжного тіста:

  • У ємність борошно просіюється.
  • Вода нагрівається до 50°C, після чого в ній розчиняється сіль.
  • Коли кристали солі зникнуть, рідина вливається в поглиблення, зроблене в борошняній гірці.
  • Далі додаються рослинне масло і сода.
  • Вимішується тісто некруто консистенції, після чого скатанное в кулю воно відбивається про стільницю не менше 50 разів.
  • Куляста борошняна маса ділиться на 3 рівних частини, які відправляються в холодильник на 70 хвилин.
Дивіться також:  Заливний пиріг з куркою – 6 рецептів приготування

Таким чином, в залежності від уподобань і навичок господині, щоб створити вишуканий кулінарний десерт у вигляді віденського штруделя, можна підготувати абсолютно різні типи тесту.