Тісто для вареників на кефірі – 7 рецептів

Вареники ніколи не набридають. Їх можна сміливо готувати кожен день, змінюючи начинки, і подавати в якості основного блюда або десерту. Тісто для вареників на кефірі вважається кращим для поєднання з картоплею і ягодами, сиром і зеленню. Досить освоїти базовий рецепт, і, будьте впевнені, вареники стануть вашим фірмовим блюдом.

Як приготувати тісто для вареників на кефірі?

Справжніми майстрами приготування вареників вважаються українці, і саме українські майстрині зуміли з’ясувати, що кефірний тісто як не можна краще підходить для цієї страви. Вареники виходять повітряними, ніжними і апетитно- «пузатими». Тим більше, що інгредієнти завжди доступні і коштують недорого.

Вам знадобиться:

  • 4 склянки борошна.
  • 2 яйця.
  • 10 г. солі.
  • 230 мл кефіру.

Приступаємо до приготування.

В об’ємній миску просіваємо борошно (так вона «насичується» киснем, а тісто виходить більш легким), потім смешиваема її з сіллю. Швидко вливаємо кефір, вбиваємо яйця і починаємо ретельно вимішувати руками. По текстурі тісто має бути щільним, м’яким, еластичним.

Даємо готовому продукту настоятися протягом 30 хвилин, після чого можна приступати до ліплення. Поділяємо кульку тесту на кілька рівних частин. Беремо одну частину, скачуємо ковбаскою, відрізаємо від неї невеликі грудочки шириною близько 2 див. Тепер їх потрібно розгортати в невеликі коржі. У центр кожної викладаємо начинку, щільно защипуємо краю. Залишається зварити вареники в підсоленій воді і подавати, присмачуючи сметаною, вершковим олією, шкварками або солодким сиропом (якщо страва задумано як десертне).

Перетравлювати вареники ні в якому разі не можна, інакше вони розваляться. Ідеальна консистенція готових вареників – пружні, але разом з тим соковиті. Її просто досягти, якщо не тримати їх у воді довше 5 хвилин, після того як вони спливуть.

Маленький секрет! Багато запитують – який кефір підходить для тіста більше, свіжий або «заграв». Ідеальна структура виходить все-таки з свіжого продукту, а скислий більше підходить для оладок і млинців. І ще один важливий нюанс – кефір не повинен бути холодним, його ідеальна температура – кімнатна.