Тісто для вареників на кефірі – 7 рецептів

Вареники ніколи не набридають. Їх можна сміливо готувати кожен день, змінюючи начинки, і подавати в якості основного блюда або десерту. Тісто для вареників на кефірі вважається кращим для поєднання з картоплею і ягодами, сиром і зеленню. Досить освоїти базовий рецепт, і, будьте впевнені, вареники стануть вашим фірмовим блюдом.

Як приготувати тісто для вареників на кефірі?

Справжніми майстрами приготування вареників вважаються українці, і саме українські майстрині зуміли з’ясувати, що кефірний тісто як не можна краще підходить для цієї страви. Вареники виходять повітряними, ніжними і апетитно- «пузатими». Тим більше, що інгредієнти завжди доступні і коштують недорого.

Вам знадобиться:

  • 4 склянки борошна.
  • 2 яйця.
  • 10 г. солі.
  • 230 мл кефіру.

Приступаємо до приготування.

В об’ємній миску просіваємо борошно (так вона «насичується» киснем, а тісто виходить більш легким), потім смешиваема її з сіллю. Швидко вливаємо кефір, вбиваємо яйця і починаємо ретельно вимішувати руками. По текстурі тісто має бути щільним, м’яким, еластичним.

Даємо готовому продукту настоятися протягом 30 хвилин, після чого можна приступати до ліплення. Поділяємо кульку тесту на кілька рівних частин. Беремо одну частину, скачуємо ковбаскою, відрізаємо від неї невеликі грудочки шириною близько 2 див. Тепер їх потрібно розгортати в невеликі коржі. У центр кожної викладаємо начинку, щільно защипуємо краю. Залишається зварити вареники в підсоленій воді і подавати, присмачуючи сметаною, вершковим олією, шкварками або солодким сиропом (якщо страва задумано як десертне).

Перетравлювати вареники ні в якому разі не можна, інакше вони розваляться. Ідеальна консистенція готових вареників – пружні, але разом з тим соковиті. Її просто досягти, якщо не тримати їх у воді довше 5 хвилин, після того як вони спливуть.

Дивіться також:  Вареники з капустою – 7 рецептів

Маленький секрет! Багато запитують – який кефір підходить для тіста більше, свіжий або «заграв». Ідеальна структура виходить все-таки з свіжого продукту, а скислий більше підходить для оладок і млинців. І ще один важливий нюанс – кефір не повинен бути холодним, його ідеальна температура – кімнатна.

Варіанти тіста для вареників на кефірі

Базовий рецепт – далеко не єдиний, який заслуговує на увагу гурманів. Тісто – та основа, яка змінює свої якості навіть при незначних змінах в компонентах і пропорціях. Скільки господинь, стільки й думок: хто-то ніколи не готує його з яйцями, а інший – не мислить без соди. Але кожне тісто має свої достоїнства, так що має сенс взяти на замітку найпопулярніші рецепти.

Тісто з содою

Для приготування тіста вам знадобиться:

  • 3 склянки борошна.
  • Дві третини склянки кефіру.
  • 1 яйце.
  • 1 ч. л. соди.
  • 100 мл кип’яченої теплої води.
  • Десертна ложка солі.

Порядок дій повинен бути таким же, як і в першому рецепті, однак, на стадії змішування борошна і солі, додайте трохи соди. Кефір змішується з водою і додається в миску, після чого можна приступати до замішування основи для вареників. Готове тісто має бути м’яким і еластичним, легко розгортати і склеюватися.

Пам’ятаєте! Гасити соду ні в якому разі не можна, інакше вареники втратять пишність. А ще перед початком ліплення важливо дати тісту «віддихатися», щоб придбати однорідну структуру.

На кефірі без яєць

Є господині, які принципово не додають в тісто яйця, вважаючи їх зайвими. Гастроентерологи поділяють точку зору, вважаючи страви без яєць більш легкими для засвоєння організмом, особливо дитячих. А ще вареники з такого тіста можна смажити – і тоді ви отримаєте ще один варіант цього смачного страви.

Дивіться також:  Вареники з сиром – 11 рецептів приготування

Замісити тісто дуже просто, орієнтуючись на базовий рецепт. Яйця додавати не треба, зате можна додати трохи сметани (2 чайні ложки), щоб основа для вареників придбала ніжну шовковисту текстуру.

Важлива деталь! Пам’ятайте, що вареники з тесту на кефірі без яєць після спливання не можна варити більше двох хвилин. Інакше вареники стануть твердими.

З додаванням кисляку без яєць

Незвичайно ніжними вареники виходять, якщо при замісі тесту замість кефіру узяти трохи кислого молока або розбавити кефір і кисле молоко в рівних частках. Таке тісто виходить дуже еластичним, і процес ліплення стає приємним. Особливо добре тісто поєднується з солодкими начинками, сиром, куди можна додати трохи ванільного цукру.

Але начинки ґрунтовні, на зразок картоплі та грибів, чудово поєднуються з таким тестом. На Україні вареники на кисляку люблять начиняти картоплею, а подавати з обсмаженою цибулею та шкварками.

Рецепт на кефірі в хлібопічці

Володарі хлібопічок можуть готувати вареники хоч кожен день – розумна машина полегшить працю замішування тіста.

Приготувати тісто дуже просто:

  • Додаємо в чашу хлібопічки борошно, сіль, стакан кефіру.
  • Включаємо режим замішування.
  • Дістаємо грудку тіста і залишаємо на півгодини растаиваться.

Спосіб зручний тим, що поки прилад місить тісто, легко приготувати начинку: наприклад, змішати сир з цукром або додати в пюре смажену цибулю. Залишається зліпити вареники і відварити, не забуваючи підсолити воду.

Рецепти приготування вареників з тесту на кефірі

Тісто на кефірі дуже добре склеюється і не «розкисає» навіть, якщо додавати дуже соковиту начинку, наприклад, з ягід. Її легко приготувати з будь-яких ягід, навіть з морожених, хоча найсмачніші вареники виходять з свіжозібраних. Як правильно готувати страву, щоб вареники не розклеїлися, не розвалилися, а начинка не витекла під час варіння? Розглянемо тонкощі і секрети приготування.

Дивіться також:  Вареники з вишнею – 6 рецептів приготування

З вишнею

З ягід видавлюються кісточки, потім пересипають цукровим піском. Тепер важливо дочекатися, щоб вишня дала сік. Відкиньте її на друшляк і дайте стекти соку. На розкачані коржики варто брати по 2-3 вишні і швидко ліпити вареники, рясно пересипаючи борошном. Варити важливо 5 хвилин і акуратно виймати готові вареники шумівкою.

Невелика хитрість! Будь-ягідні вареники будуть смачніше, якщо замість звичайного цукрового піску взяти цукрову пудру. Подавати їх можна зі сметаною, солодким соусом або вершковим сиром.

З полуницею

Вареники з полуницею – ласощі, що завжди асоціюється з літом. Готувати страву можна не тільки зі свіжою ягодою, але і консервованої – наприклад, використовувати ягоди з компоту і навіть варення. Ягоди злегка розімніть, засипте цукром (або ні, якщо вони вже солодкі), дайте надлишків соку стекти. Викладайте на розкачану корж з тіста, намагаючись міцніше склеювати краю. Кращий спосіб «запечатати» вареник – ажурна ліплення «кіскою».

Вареники вважаються готовими вже через три хвилини після того, як спливуть. Ніжна полунична начинка не вимагає тривалої термічної обробки.

З чорницею

Чорничні вареники гурмани називають вишуканим десертом і впевнені, що краща подача з кулькою ванільного морозива. Готувати ягоду для начинки можна точно також, як для полуничного і вишневого варіантів з однією поправкою: крім цукру або пудри ягоди обов’язково змішуються з крохмалем. Так начинка буде більш однорідною і не розтечеться в процесі ліплення.

Готуємо вареники по аналогії з попередніми рецептами, а потім варимо їх на пару або в підсоленій воді кілька хвилин.