Тісто для вареників з картоплею — 7 рецептів

Сьогодні вареники вважаються національною українською стравою. Готується воно дуже просто, а результат напевно порадує всіх членів сім’ї. Головне, вибрати смачне тісто для вареників з картоплею з величезної кількості відомих на сьогодні рецептів.

Рецепт смачного тіста для вареників з картоплею

Класичний варіант рецепту передбачає використання молока. Готове тісто виходить дуже смачним, ніжним і податливим. Для його приготування знадобиться: 1,3 л жирного молока, 3 ст. пшеничного борошна вищого сорту, 1 велике яйце, по дрібці солі і цукру.

  • Молоко злегка підігрівається, після чого в нього поступово вводиться яйце.
  • У масу додається невелика кількість солі та цукру. Останній інгредієнт необхідний для прискорення бродіння тіста.
  • Борошно ретельно просіюється. Краще повторити процедуру два рази.
  • В молочно-яєчну суміш борошно додається мінімальними порціями.
  • Отримана маса викладається на стіл і триває вымешиваться. Тісто буде готовим, коли вийде скачати шматочок на тильній стороні долоні.
  • Перед ліпленням вареників маса повинна настоятися при кімнатній температурі не менше 15 хвилин.

    Загрузка...

    Заварне тісто

    Це більш складне, але не менш смачне і ніжне тісто. Воно відмінно поєднується не тільки з картоплею, але також і з іншими начинками. Для його приготування буде потрібно: 3 ст. просіяного борошна, в 2 рази менше чистої води, 2 великих яйця, 0,5 ч. л. солі, олія.

  • Обсяг просіяного пшеничного борошна ділиться навпіл. Перша частина змішується з сіллю, і висипається в глибоку миску гіркою. В середину піднесення вливається 3 ст. л. будь-якого масла без запаху. Можна використовувати соняшникову, оливкову і навіть кукурудзяна.
  • У вийшло поглиблення в муці виливається окріп.
  • Тісто замішується швидко. З часом грудки перестануть утворюватися, і маса вийде однорідної.
  • Заварна основа остуджується до кімнатної температури, після чого до неї відправляється трохи збите віночком яйце.
  • Тісто перемішується до однорідності лопаткою або віночком. Можна використовувати міксер на найменшій швидкості.
  • Залишилася борошно висипається на стіл, і в неї опускається тісто.
  • Маса акуратно замішується, поки не вбере в себе всю просіяну муку.
  • Спробуйте також:  Тріска під маринадом – класичний рецепт

    Одержаний продукт можна зберігати в холодильнику не довше 48 годин. Заварне тісто допускається заморожувати.

    З додаванням дріжджів

    Деякі господині вважають за краще готувати тісто для вареників з додаванням дріжджів. В результаті страва вийде пишним. Для його приготування потрібно взяти: 220 мл молока, 15 г пресованих дріжджів, 1 ст. л. цукру, 470 г просіяного пшеничного борошна вищого сорту, щіпку солі.

  • Молоко злегка підігрівається, потім в ньому розчиняється цукор, сіль, а також всипати раскрошенные свіжі дріжджі. Додається в масу і невелику кількість борошна.
  • Після розмішування інгредієнти залишити на 15-17 хвилин для «пробудження». Після закінчення зазначеного часу опара набуває в’язку консистенцію, і покривається дрібними бульбашками.
  • Борошно поступово всипається в миску з іншими продуктами, і з них замішують м’яке, не туге тісто.
  • Після замісу маса накривається плівкою і відпочиває, поки господиня займається підготовкою начинки.
  • Далі відразу можна приступати до приготування вареників.

    На мінеральній воді

    Щоб приготувати тісто, яке не буде розпадатися під час варіння, треба додати в нього мінеральну воду. Досить буде 1 ст. рідини. Крім того, вам буде потрібно: 4 ст. борошна вищого сорту, 1 яйце, 80 мл рослинного масла, по 0,5 ч. л. солі і цукру.



  • Мінералка вливається у місткій посуд, до неї додається цукор і сіль.
  • Яйце збивається до однорідної суміші жовтка і білка, після чого відправляється в основну масу. Можна злегка збити інгредієнти віночком.
  • В отриману масу невеликими порціями (буквально по парі столових ложок) всипається просеянная борошно.
  • Смачне тісто для вареників замішується на килимку до тих пір, поки воно не стане еластичним і блискучим і не перестане прилипати до пальців.
  • Масі не треба настоюватися. Можна відразу приступати до подальшої роботи з тестом.

    Спробуйте також:  Як приготувати горохову кашу?

    З картоплею на кефірі

    Дуже смачним виходить страва з картоплею, тісто для якого готується на кефірі. Потрібно брати молочний продукт середньої жирності (450 мл), а також: 550 г борошна, по 1 ст. л. солі і цукру і наполовину менше соди, 1 яйце.

  • Борошно просіюється гіркою в будь-яку зручну ємність.
  • Туди ж відправляється сіль і сода. Дуже важливо, що останній компонент повинен додаватися саме до борошна. Не можна засипати її до яєць або кефіру, інакше тісто не вийде.
  • Яйце перемішується з цукром. Маса не збивається!
  • В насипу борошна робиться поглиблення і у нього вливається солодка яєчна суміш.
  • У вийшло поглиблення додається і кефір.
  • Тісто вимішується до однорідності.
  • Щоб домогтися максимальної пластичності продукту, його слід після замісу покласти в пакет і близько 45 разів вдарити об тверду поверхню.

    Готуємо без додавання яєць

    Цілком реально приготувати вареники без яєць. Таке тісто вийде не менш м’яким і пластичним. Головне, строго слідувати рецептом. Для цього потрібно взяти: 3,5 склянки якісної пшеничного борошна, 1 ст. кип’яченої води, 1,5 ч. л. дрібної солі, 60 мл рафінованої олії.

  • Борошно просіюється в широку ємність, посередині утворилася гірки робиться поглиблення і туди всипається сіль.
  • Далі в «кратер» вливаються рідкі інгредієнти: і вода, і рослинне масло. Можна брати оливкова і соняшникова.
  • Тісто замішується особливим чином: спочатку потрібно рухатися від центру до країв круговими рухами. Тільки після цього маса інтенсивно міситься по всьому об’єму.
  • Працювати з тестом потрібно не менше 15-17 хвилин. За цей час воно стане гладким і м’яким.
  • Готовий продукт повинен відпочити 25 хвилин під рушником з натуральної тканини.
  • Таке тісто відмінно підходить не тільки для картоплі, але також і для солодких начинок.

    Спробуйте також:  Легка вечеря – 10 рецептів, швидких і смачних

    Простий рецепт тіста на воді

    Таке тісто виходить низькокалорійним. Тому готові вареники можна буде пробувати навіть тим гурманам, які ретельно стежать за своєю фігурою. Крім борошна (10 ст.) використовується: 3 ст. окропу, 3 яйця, 80 мл рослинного масла, 1,5 ч. л. солі.

  • 1/3 частина від всієї борошна висипається в широку салатницю, залити рослинним маслом і посипається сіллю.
  • Отримана маса ретельно перемішується, після чого в неї невеликими частинами вливається крутий окріп. Масу потрібно постійно помішувати лопаткою.
  • Поступово в ємність підсипається просеянная борошно.
  • З усіх інгредієнтів замішується тісто. Працювати з ним потрібно до тих пір, поки маса не стане гладкою і м’якою.
  • До моменту ліплення тісто має настоятися в теплому місці не менше 1 години. Бажано попередньо покласти його в поліетиленовий пакет.
  • Тісто на воді досить легко рветься, тому не потрібно накладати заготовки з нього занадто багато начинки. Нехай вареники будуть мініатюрними.

    Загрузка...