Тісто філо – рецепт тіста і 12 варіантів приготування з використанням тіста

Тісто філо – це найтонші шари несолодкої випічки бездріжджового напівфабрикату, розкачані до напівпрозорого стану. «Прийшло воно до нас із Греції, де використовується в якості основи для приготування середземноморських солодощів. У нас схоже тісто називають витяжним, бо, в кінцевому рахунку, воно розтягується руками. Але готувати його можна і по-іншому. Як? Дізнайтеся з матеріалу статті.

Як приготувати тісто філо своїми руками

Розкриємо секрет, як з найменшими зусиллями розкачати тісто філо найвитонченіші листи.

Що для цього необхідно:

  • просіяти в глибоку посуд півтори склянки борошна разом з вісьмома грамами розпушувача і половинкою чайної ложки солі;
  • у гірці зробити поглиблення;
  • розбити в ямку яйце і трохи розім’яти його руками;
  • підлити наповнену на дві третини кухоль молока і четверту частину склянки рафінованої олії.

Змішаємо рідкі продукти з борошном руками. Замісимо липке і дуже м’яке тісто.

Воно буде сильно клеїтися до рук, але додавати борошно в нього більше не потрібно, інакше розкачати тісто настільки тонко, як хочеться, не вийде.

Зручніше місити напівфабрикат на гладкій стільниці. Збирати прилиплі шматочки можна за допомогою скребка. Через 7 – 10 хвилин замісу тісто має бути як і раніше м’яким, але вже стане не таким клейким.

Подкатаем шматок в кулю. Приберемо подпыленную борошном миску і накриємо харчовою плівкою. Протягом 30 хвилин тісто буде відпочивати. За цей час клейковина набере потрібні властивості.

Витягнемо кулю в коротку «ковбаску» і поділимо шматок на 6 рівних частин і кожної додамо округлу форму. Приберемо шматочки під плівку, щоб вони не заветрелись.

Приступаємо до найголовнішого етапу – розкочування тіста.

Отже, як готувати тісто філо:

  • Приготуємо суміш з кукурудзяного крохмалю і борошна. Першого візьмемо 150 г, другого – в два рази менше. Цією сумішшю будемо пересипати пласти, щоб вони не склеїлися.
  • Розкотимо перший кулю в не дуже тонкий шар товщиною приблизно 3 мм і відкладемо в сторону, рясно припорошив крохмальної сумішшю.
  • Точно так само розкотимо наступний шар і укладемо другий шар поверх першого.
  • Розкотимо залишилися шматочки, складемо всі шари стопкою, але кожен пласт будемо рясно пересипати борошном з крохмалем.
  • Посунемо стопку ближче до себе і розкотимо її як можна тонше, повинен вийти прямокутник розмірами приблизно 40×45 див.

Тепер можна шари тесту відокремити один від одного. Зайву муку і крохмаль потрібно змахнути пензлем.

Тісто філо дуже швидко засихає. Поки ви працюєте з одним листом, накривайте інші вологим рушником або харчовою плівкою.