Тісто на оладки – 12 рецептів, як зробити тісто для пишних і смачних домашніх оладок

Оладки — це прекрасне ситне блюдо, яке можна зробити з найбільш доступних інгредієнтів. В якості основи беруть молочні і кисломолочні продукти, майонез і навіть звичайну воду. Розглянемо 12 рецептів тесту на оладки з різних складових.

Дріжджове тісто на оладки на молоці

Надзвичайно пишним і повітряним виходить дріжджове тісто, якщо використовується пресований склад. Головне, щоб опара належним чином підійшла.

А ще в той час, коли вже замішана основа настоюється в теплі для більшої пишності, не варто створювати в приміщенні протяги, плескати дверима і вікнами. Таке тісто дуже капризно і осипатися може навіть від гучного звуку.

Для пишних оладок потрібні компоненти з цього списку:

  • літровий пакет молока;
  • 2 яйця;
  • 700 – 850 г борошна;
  • 30 г пресованих дріжджів;
  • кілька столових ложок цукрового піску;
  • щіпка солі.

Як завести тісто на оладки:

  • Наливаємо в склянку підігріте молоко, кладемо подрібнені ножем пресовані дріжджі, цукор, обережно розмішуємо і ставимо підходити.
  • Збиваємо яйця в міцну піну, кинувши щіпку солі.
  • Коли опара прикраситься «шапкою» піни, з’єднуємо її з яйцями. Не кваплячись підсипаємо заздалегідь просіяне борошно, поступово розбавляючи отриманий склад рештою молоком.
  • Оформляємо тісто необхідної консистенції. Можливо, борошна знадобиться дещо більше. Головне, щоб готова маса вийшла досить густою і в’язкою.
  • Накриваємо ємність з тістом і відправляємо в місце, де тепліше, на 45 – 50 хвилин. Можна навіть укутати посуд рушником.

Коли тісто збільшиться приблизно в півтора рази, його залишиться тільки обережно вимішати і приступити до обсмажуванню порцій.

Готуємо на основі кефіру

Можна приготувати оладки менш ніж за годину, якщо зробити тісто на кефірі, додавши в нього «швидкий» кулінарний розпушувач. Такий склад дозволить основі піднятися менш ніж за півгодини.

Потрібно підготувати наступні продукти:

  • літровий пакет кефіру;
  • побільше яйце;
  • пакетик розпушувача;
  • 800 – 850 г у/з борошна;
  • потроху звичайної солі і цукру.

Готувати тісто на оладки на кефірі будемо так:

  • Змішуємо борошно з розпушувачем в глибокій мисці, а після викладаємо гіркою.
  • В центрі маси робимо поглиблення, вбиваємо туди яйце, насипаємо цукор і сіль.
  • Починаємо перемішувати склад, потроху додаючи кисломолочний продукт.
  • Даємо вымешанному, без грудочок, тесту постояти до появи бульбашок на поверхні, а потім смажимо оладки.

Рада. Щоб відтінити смак такий випічки, варто використовувати ароматні добавки, наприклад, ваніль або корицю.

Пісний рецепт на воді без яєць

Пісні оладки на воді теж можуть бути дуже смачними, якщо з фантазією підійти до підбору інгредієнтів. У цьому рецепті ми розглянемо спосіб приготування страви на основі гречаних пластівців з додаванням кураги.

Потрібні такі складові:

  • 0,6 – 0,7 л води;
  • півтора склянки гречаних пластівців;
  • 100 – 120 г кураги;
  • 75 – 80 г борошна;
  • щіпка солі;
  • цукор за смаком.

Як замісити тісто на оладки:

  • Висипаємо пластівці в миску, заливаємо гарячою водою, додаємо цукор і сіль, розмішуємо і даємо розбухнути.
  • Промиваємо курагу, подрібнюємо ножем або пропускаємо через м’ясорубку.
  • Коли пластівці охолонуть, з’єднуємо їх сухофруктами і заздалегідь просіяним борошном. Вимішуємо вийшло неоднорідне тісто і смажимо оладки.
Дивіться також:  Арахісова паста: корисні властивості і 8 рецептів приготування пасти в домашніх умовах

На замітку. Подавати таку страву краще з натуральним медом, або ж присипавши оладки сумішшю солодкої пудри, перемеленої кориці і товчених волоських горішків.

Тісто для пишних оладок без дріжджів

Звичайно, смачні оладки і самі по собі, але щоб урізноманітнити раціон, краще робити їх з різними добавками. У цьому розділі наведено рецепт такої страви з гарбузової м’якоттю, причому тісто буде зроблено на майонезі.

Потрібно підготувати такі компоненти:

  • пакет майонезу об’ємом 200 г;
  • 3 яйця;
  • 280 – 320 г гарбузової м’якоті;
  • 380 – 400 г борошна;
  • 10 – 12 г соди;
  • щіпка солі;
  • цукор за смаком.

Як готувати оладки на майонезі з гарбузом:

  • Розрізаємо гарбузову м’якоть на маленькі шматочки, складаємо в посуд з товстим дном, наливаємо трохи води і тушкуємо до м’якості.
  • Коли продукт трохи охолоне, подрібнюємо його в м’ясорубці або блендері. Якщо на кухні є цей прилад, можна продовжити в ньому і подальшу роботу.
  • Додаємо до м’якоті майонез і яйця, соду, сіль і цукор, перемішуємо.
  • Підсипаючи борошно, надаємо тесту необхідну в’язкість, після чого залишаємо його на чверть години.
  • Коли на поверхні утворюється багато пухирців, починаємо смажити оладки.

Кращим доповненням до такої страви стане домашня сметана жирна.

На кисляку

З кислого виходять ніжні і м’які оладки. А щоб надати страві пишність, варто додати в основу манну крупу і сухі дріжджі.

Знадобляться такі складові:

  • 0,7 – 0,8 л кисляку;
  • стакан манки;
  • 2 яйця;
  • склянка борошна;
  • пакетик сухих дріжджів;
  • сіль і цукор.

Як готувати манні оладки на кисляку:

  • Висипаємо манку і цукор в миску кладемо щіпку солі і заливаємо кисляком.
  • Перемішуємо масу і даємо їй постояти приблизно півгодини.
  • Збиваємо яйця, після чого відправляємо їх у миску з іншими продуктами, додаємо сухі дріжджі і перемішуємо.
  • Маленькими порціями посипаємо борошно, надаємо тексту потрібну консистенцію, а потім залишаємо його на півгодини.
  • Обережно перемішуємо основу і починаємо смажити оладки.

Увага! Манке потрібно обов’язково дати розбухнути, інакше вона залишиться жорсткою і «скрипучої», ніж зіпсує блюдо.

На молоці і соді

Зробити оладки на молочній основі пишними допоможе звичайна харчова сода. Примітно, що якщо дати тісту настоятися в теплі, вона діє не гірше, ніж розпушувач.

Потрібно підготувати такі продукти:

  • 3 склянки молока;
  • 2 яйця;
  • 250 г борошна;
  • 12 г соди;
  • столову ложку оцту;
  • цукор і сіль.

Готуємо пишні молочні оладки:

  • Збиваємо яйця з цукром і сіллю, потім вливаємо підігріте молоко.
  • Засипаємо в склад борошно так, щоб він вийшов густим. Розбиваємо грудочки.
  • Вводимо в тісто соду, погашену оцтом, знову розмішуємо і даємо постояти приблизно чверть години, накривши миску рушником.

На замітку. Щоб оладки не опало в процесі обсмажування, викладати тісто можна тільки на сильно розігріту сковороду.

Дивіться також:  Сметанний торт – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Тісто для оладок на ряжанці

Оладки на ряжанці виходять приголомшливо смачними і без всяких добавок, але тут наведено рецепт цієї страви з бананом. Такий сніданок або десерт дуже сподобається домашнім, особливо малечі.

Потрібні такі складові:

  • підлога-літровий пакет ряжанки;
  • пара курячих яєць;
  • великий стиглий банан;
  • склянка борошна;
  • цукор за смаком;
  • 14 – 15 г соди;
  • щіпка ванілі.

Як зробити блюдо:

  • Збиваємо яйця з цукром, поки пісок не розчиниться.
  • Розминаємо бананову м’якоть, додаємо в майбутнє тісто.
  • Кладемо ваніль і соду, ретельно перемішуємо.
  • Насипаємо борошно, підливаємо ряжанку, розбиваємо в тесті всі грудочки, а потім даємо йому постояти недовго перед обсмажуванням.

Краще всього подати такі оладки, полив їх шоколадною глазур’ю. Але якщо займатися її приготуванням бажання немає, можна просто присипати шматочки смаженого тіста цукровою пудрою, а ще прикрасити ягодами.

Варіант на ряжанці

Ще один варіант приготування оладок на основі ряжанки — з яблуками на дріжджовому тісті.

Для створення такого десерту потрібно:

  • 0,7 – 0,8 л молока;
  • три яблука;
  • яйце;
  • 480 – 500 г борошна;
  • 35 – 40 г пресованих дріжджів;
  • цукор і сіль.

Як зробити яблучні оладки:

  • Ставимо опару зі склянки ряжанки, пресованих дріжджів, цукру і солі, чекаємо появи пінки.
  • За цей час очищаємо яблука від серцевини і плодоніжок, при бажанні знімаємо шкірку.
  • З’єднуємо опару зі збитим яйцем, перемішуємо, кладемо яблука і борошно.
  • Поступово доливаючи залишилася ряжанку і розбиваючи грудочки, доводимо тісто до потрібної консистенції.
  • Даємо основі піднятися протягом години, а потім приступаємо до обсмажуванню.

Кращим прикрасою для такого десерту стане цукрова пудра і товчені горіхи.

На кислому молоці

Якщо молоко злегка подкисло, але не зовсім зіпсувався, про що буде свідчити різкий гнильний запах, можна зробити з нього оладки. А доповнюють таке блюдо родзинками. Цей сухофрукт додасть йому особливу пікантність.

Потрібні такі складові:

  • 0,85 л кислого молока;
  • яйце;
  • склянка ізюму;
  • 650 г борошна;
  • 12 г соди;
  • сіль і цукор.

Як зробити тісто на молоці з родзинками для оладок:

  • Кладемо родзинки в миску і заливаємо водою, щоб він розпух. Потім видаляємо рідину і сушимо продукт на рушник.
  • Збиваємо яйце з сіллю і цукром, висипаємо борошно.
  • Розтираючи тісто виделкою або вінчиком, поступово вливаємо подкисшее молоко, поки маса не придбає потрібну густоту.
  • Додаємо соду і родзинки, перемішуємо і даємо постояти основі чверть години.

Після цього можна обсмажувати оладки на розпеченому жирі і подавати до столу гарячими.

Як завести тісто на сметані

Щільними, але при цьому досить ніжними виходять оладки на основі сметани. А щоб зробити їх ще ситніше, варто додати сир.

Знадобляться такі складові:

  • 0,2 кг сметани;
  • упаковка сиру;
  • 2 яйця;
  • склянка борошна;
  • кулінарний розпушувач;
  • сіль і цукор.

Як зробити десерт:

  • Перетираємо сир через сито або прокручуємо його в м’ясорубці.
  • Додаємо збиті яйця, перемішуємо, а потім додаємо сметану.
  • Кладемо цукор і розпушувач, починаємо підсипати муку.
  • Розвиваючи всі грудочки, доводимо тісто до полугустого стану, даємо постояти півгодини.
  • Смажимо оладки на рослинному жирі.
Дивіться також:  Імбирний чай: користь і шкода. 5 рецептів чаю з імбиром

Як доповнення до такої страви можна подати варення, джем, згущене молоко або рідкий мед.

Рецепт для панкейків

Панкейкі являють собою маленькі і не дуже товсті шматочки смаженого тіста. Це щось середнє між оладками і млинцями. Таке блюдо дуже популярно в Америці, але і в Росії у нього знайшлося чимало прихильників.

Для основи панкейків краще всього використовувати молоко, цей інгредієнт забезпечить потрібну консистенцію тесту, а готовим виробам — м’якість і легкість.

Знадобляться такі складові:

  • 0,65 л молока;
  • 3 яйця;
  • півтори склянки борошна;
  • чайна ложка соди;
  • цукор і сіль.

Як зробити панкейкі з молочного тіста:

  • Збиваємо яйця з цукром і сіллю, поки сипучі інгредієнти не розчиняться.
  • Вливаємо склянку молока, перемішуємо і всипаємо борошно.
  • Працюємо віночком, розбиваючи грудочки, або використовуємо для цих цілей занурювальний міксер.
  • З допомогою залишився молока надаємо основі потрібну консистенцію. Тісто має бути не таким густим, як на оладки, але все-таки і не розтікатися, як млинцеве. Потрібно щось середнє.
  • Додаємо соду, перемішуємо і даємо основі недовго постояти.
  • Коли поверхня покриється пухирцями, на сильному вогні розігріваємо в сковороді рослинний жир.
  • Зменшуємо нагрівання до середнього, столовою ложкою викладаємо рідке тісто на сковороду, смажимо з обох сторін.

Американці їдять панкейкі з кленовим сиропом. Але в Росії придбати цей продукт можна далеко не в кожному супермаркеті. Вітчизняні господині замінюють його рідким медом, а прикрашають панкейкі свіжими або замороженими ягодами.

Тісто з кабачків

У літні місяці, коли кабачки можна придбати на кожному ринку або в будь-якому супермаркеті, заплативши зовсім небагато грошей, варто спробувати зробити з них оладки. Таке блюдо нескладно приготувати, а смак його виходить чудовим.

Знадобиться заготовити такі складові:

  • кабачок середнього розміру;
  • яйце;
  • 1/2 склянки борошна;
  • сіль і спеції за бажанням.

Як готувати кабачкові оладки:

  • Спочатку займаємося овочем. Тут передбачені два варіанти: можна порізати його на шматки, протушкувати і перетворити в пюре за допомогою блендера, або ж подрібнити на тертці. Спосіб обробки не особливо вплине на смак готової страви.
  • Додаємо до кабачка яйце, сіль і спеції. Перемішуємо.
  • Насипаємо борошно. Можливо, її потрібно трохи більше. Не страшно, якщо тісто вийде дуже густим, кабачки терті будуть віддавати сік, що кілька розбавить масу.
  • Викладаємо ложкою оладки в сковорідку і обсмажуємо до золотавої скоринки.

Якщо є час, варто зробити до цієї страви соус. Для цього знадобиться сметана або майонез, а також роздавлений часник і рубана зелень. А подавати такі оладки можна як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса, птиці або риби.

Основною перевагою оладок є те, що це дешеве блюдо, яке можна приготувати з доступних продуктів. А оскільки варіантів їх створення існує чимало, є можливість кожен раз робити їх по-новому.