Тісто на сметані – 8 рецептів смачного тіста для випічки

Існує безліч дуже смачних рецептів випічки, основа яких – тісто на сметані. Зазвичай таке тісто є легким і швидким у приготуванні. Сметана надає йому дуже ніжний смак, а самі кондитерські вироби виходять красивими і рум’яними. Така основа підходить до різними начинками – від м’ясних до ягідних. Так що можна застосувати свою фантазію і доповнити представлені тут рецепти улюбленими продуктами.

Класичне тісто на сметані

Цей рецепт тіста на сметані універсальний. З такої основи можна зробити все, що тільки душа забажає. Від печива та тістечок до великого пирога з м’ясним фаршем.

Його можна урізноманітнити, додаючи за смаком різні інгредієнти, наприклад, червоний перець або тертий сир для солоного печива або горішки – для солодощів.

Використовуйте творчий підхід, однак, не забувайте про головне – все має бути в міру.

Потрібно взяти такі продукти:

  • сметана – стакан;
  • вершкове масло (можна замінити маргарином) – пачка;
  • борошно – 2,5 склянки;
  • сіль;
  • сода.

Процес приготування виглядає так:

  • Вершкове масло слід використовувати м’яким або розтопити на сковороді.
  • Влити його в ємність зі сметаною й перемішати.
  • Сіль і соду підсипати муку, розмішати, а потім поступово з’єднувати зі сметанною сумішшю. Добре перетирати грудочки.

Тісто виходить в результаті гладким, еластичним. Воно має добре розкачуватись і не липнути. Можна потримати його якийсь час під рушником або харчовою плівкою, щоб склад придбав потрібні властивості. А потім – немає межі вашої творчої енергії, створюйте з цієї основи все, що тільки заманеться. Результат обов’язково буде чудовим.

Загрузка...

Для пиріжків

Швидке тісто на сметані для пиріжків – це можливість заощадити час і сили, але все ж пригостити домашніх смачненьким. Начинка можна взяти будь – фарш, яйця зі стрілками цибулі, ягоди, яблука, сир, сухофрукти.

Потрібно взяти такі продукти:

  • по півсклянки кефіру і сметани;
  • склянку борошна і ще трохи на підсипку;
  • яйце;
  • пара ложок рослинного масла;
  • ложка цукру-піску;
  • сіль;
  • сода.

Алгоритм дій:

  • Молочні продукти з’єднати, перемішати з цукром і сіллю, всипати соду.
  • Тепер потрібно почекати пару хвилин, щоб почалася реакція і пішли бульбашки. Тоді тісто буде дуже добре підніматися в печі.
  • Далі потрібно потихеньку почати додавати борошно, формуючи ніжне і м’яке, липке тісто. Всього на його приготування знадобиться не більше п’ятнадцяти хвилин.

Під час оброблення це тісто треба трохи присипати борошном, щоб воно не прилипало до рук. Його слід розділити на окремі грудочки, і вже з них ліпити пиріжки, ватрушки. Такі пиріжки допустимо і піч, і смажити на сковороді в олії.

Перш ніж ставити вироби в духовку, добре змазати їх яйцем, щоб вони стали рум’яними і вельми привабливими на вид.

Основа для піци

Піца на швидку руку – що може бути краще, якщо гості на порозі? Це смачний, ситний перекус, який особливо люблять діти. Варіантів піци безліч, можна використовувати все, що є під рукою, і гриби, і соуси, і сири різних сортів, і, звичайно ж, помідори. Однак, одним з головних компонентів смачної піци є, звичайно, тісто. Ось чудовий рецепт дуже приємною та ніжною основи на сметані.

Спробуйте також:  Печиво з корицею – 8 рецептів запашного домашнього печива

Потрібно взяти такі продукти:

  • сметана – трохи менше склянки, близько 180 г;
  • борошно – 400 г;
  • рослинне масло – 3 ст. ложки;
  • цукор – чайна ложка;
  • трохи солі;
  • дріжджі сухі.

Готуємо тісто на сметані для піци:

  • Спершу слід зробити опару. Налити теплувату воду в склянку, додати трохи борошна, чайну ложку цукру і висипати туди ж дріжджі. На упаковці для дріжджів завжди є інструкція, скільки необхідно взяти цього порошку на кілограм борошна. Тому розрахунок слід робити, виходячи з половини дози.
  • Поставити підготовлену опару в тепло хвилин на десять. Якщо з’явиться пінка, і суміш почне збільшуватися в розмірі, це означає, що дріжджі почали свою роботу.
  • Тим часом в інший підходящої ємності змішуємо сметану, рослинне масло і сіль. Потрібно відзначити, що сметана повинна бути кімнатної температури або трохи більш теплою.
  • Коли все готово, і вже підійшли дріжджі, з’єднуємо їх з основною масою майбутнього тесту.
  • Невеликими порціями підсипаємо борошно. Тісто виходить ніжним, не липким. Тепер його слід закрити рушником (а краще, плівкою) і поставити в тепло відпочивати.

Хвилин через 40 – 50 його обсяг значно збільшиться і після цього з ним можна працювати: присипати борошном, дістати з миски і почати розгортати найпрекраснішу в світі піцу.

Тісто на сметані для пирога

Пироги завжди доречні в якості десерту або основної страви. Шматок смачного пирога можна прихопити з собою на роботу, взяти в дорогу, на дачу. Це ситна випічка завжди вітається гостями і неважливо, з якою начинкою – рибою або полуницею. Хороша господиня та, у якої завжди пишна, рум’яна і надзвичайно смачна випічка. Саме такий пиріг, який легко стане «цвяхом програми» для вашого столу, можна спекти на сметані.

Потрібно взяти такі продукти:

  • сметана – півсклянки;
  • борошно – 300 г;
  • рослинне масло – три ст. ложки;
  • сіль.

Замісити тісто на сметані для пирога можна дуже швидко, що важливо в умовах дефіциту часу.

  • Спочатку потрібно змішати масло зі сметаною, а в іншій ємності – борошно з сіллю. Потім потроху підсипати борошно в сметанную суміш, замішуючи тісто потроху. Відразу додавати занадто багато борошна не слід, навіть якщо тісто здасться вам жирноватым і липким.
  • Накрийте миску з тестом тканиною і дайте йому постояти 10 хвилин в холодильнику.
  • Потім, злегка обсипати борошном, його можна витягти з ємності і починати розгортати основу для пирога.

 

З цього тіста виходять відмінна випічка з будь-якою начинкою. Можна використовувати сухофрукти, яблука, ягоди, плавлений сир, яйце з цибулею і навіть дрібно порізані шматочки курки з цибулею і спеціями.

Для печива

Розсипчасте і тане в роті печиво люблять усі, особливо діти. Добре дати дитині з собою пакетик домашнього печива в школу, щоб він не купував сумнівного роду солодощі на кишенькові гроші. Краще домашнього «маминого» печива не може бути нічого. А спекти таку радість можна на хорошій фермерської сметані.

Спробуйте також:  Королевська ватрушка з сиром - 5 смачних рецептів приготування

Потрібно взяти такі продукти:

  • сметана – півсклянки;
  • борошно – півкіло;
  • вершкове масло – півпачки;
  • пара великих яєць;
  • стакан цукру-піску;
  • сода;
  • сіль.

Алгоритм дій:

  • Вершкове масло потрібно попередньо розтопити на сковороді.
  • А поки воно плавиться, можна підготувати основу для тіста: збити яйця з цукром, потім додати туди сметану, щіпку солі і соду на кінчику ножа, влити олію. Все перемішати і всипати потрошки борошно.
  • Тісто для печива має вийти м’яке, гладке, не липке.

Тепер можна розкачати тісто в пласт, покликати дітей і разом з ними вирізати формочками дуже красиві печеньки. Це буде весела гра, яка доставить масу задоволення всієї сім’ї. А з яким нетерпінням діти будуть чекати, коли ж, нарешті, спечеться їх чудове печиво, яке вони ліпили разом з мамою!

Пісочна основа для випічки

Пісочне тісто для пирогів і печива можна заздалегідь заготовити про запас і заморозити.

Протягом тижня, коли немає часу на довгу метушню біля плити, можна дістати порцію тіста, розморозити і швидко «пустити в діло». Це дуже зручно, економить масу сил і в той же час дає можливість порадувати домашніх смачною випічкою. Пісочну основу можна зробити на сметані.

Для цього потрібно взяти такі продукти:

  • сметана 70 г;
  • вершкове масло – 75 г;
  • яйце;
  • борошно – стакан;
  • цукор – пару столових ложок;
  • сіль;
  • розпушувач або соду на кінчику ножа (розпушувач – по інструкції на упаковці).

Алгоритм дій:

  • Масло беремо з холодильника і натираємо на тертці. Насипаємо в нього цукор, борошно і починаємо вирішувати всю суміш спочатку дерев’яною ложкою, а потім руками, щоб вийшла дрібна крихта.
  • Тепер викладаємо в миску сметану, розбиваємо яйце і починаємо вимішувати тісто. Якщо вийшло рідкувате – додаємо трохи борошна.

Тісто не повинно бути однорідним, у ньому будуть проглядатися шматочки масла, вкраплення сметани, а подекуди будуть жовті точки від жовтка.

Таке тісто після випічки буде ніжним, розсипчастим, але не буде кришитися при будь-якому дотику до нього. А зараз можна покласти тісто «на майбутнє» в морозилку або залишити в холодильнику на кілька годин, а потім вже піч з нього все, що душі завгодно.

Дріжджове тісто на сметані

На сметані можна зробити напрочуд ніжне, м’яке, «пухнаста» дріжджове тісто. Вона чудово підійде як для маленьких пиріжків і булочок, так і для великого солодкого пирога. Тісто відмінно підходить, сметана робить його смак насиченішим і яскравішим. Тому все, що ви спечете з нього, «полетить» зі столу за кілька хвилин.

Потрібно взяти такі продукти:

  • сметана – дві повні столові ложки;
  • молоко – стакан;
  • цукор – три столові ложки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • яйце;
  • дріжджів – як написано в інструкції на упаковці;
  • борошно – 600 г (близько трьох склянок);
  • сіль.
Спробуйте також:  Хмиз - класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Всі продукти повинні бути теплими, тому молоко потрібно трохи підігріти, а вершкове масло і сметану заздалегідь дістати з холодильника.

  • У тепле молоко потрібно додати дріжджі, чайну ложку цукру і поставити отриманий склад в тепле місце. Потім слід почекати хвилин десять, поки не з’явиться на його поверхні рідини густа піна.
  • Поки дріжджі підходять, попрацюємо з іншими продуктами. Яйце потрібно розбовтати з цукром, додати до нього м’яке вершкове масло і сметану, посолити. І все ретельно перемішати, щоб вийшла загальна маса.
  • Переливаємо в цю суміш молоко з дріжджами і добре разбалтываем. Поступово сиплемо борошно і замішуємо ніжне тісто. Якщо буде рідкувате, підсипаємо борошно до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук і стане пластичним.
  • Закриваємо ємність з тістом харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на півтори години. За цей час тісто має збільшитися щонайменш удвічі.

Ось і все готове, можна приступати до розбирання тесту – пиріжки, пироги, рулет, булочки вийдуть дуже смачними. Тільки не забудьте поставити їх на расстойку.

Ідеальний рецепт для курника

Такого пирога сотні років. Традиційне блюдо російської кухні має давню історію. У різних областях Росії його готували по-своєму. Власне, в кожній родині з покоління в покоління передавався секрет цього разюче смачного пирога і, насамперед, унікального рецепту тесту.

Наприклад, у деяких селах готували дивовижний весільний курник, начинка з якого являла собою шари шматочків курки, круп і овочів, перекладені млинцями. Курник пекли і по великих святах, і до приходу гостей.

Сьогодні цей пиріг як і раніше популярний. Це улюблене домашнє ласощі можна приготувати, використовуючи тісто на сметані.

Потрібно взяти такі продукти:

  • сметана – 3 повні столові ложки з гіркою;
  • вершкове масло або курячий жир топлений – 70 г;
  • молоко – півсклянки;
  • борошно – близько 3 склянок, враховуючи періодичну підсипку;
  • сода – чверть чайної ложки або розпушувач (по інструкції на упаковці);
  • цукор – чайна ложка;
  • яйце.

Алгоритм дій:

  • Масло або жир курячий слід розтопити на сковороді, потім змішати зі сметаною і молоком.
  • Соду (або розпушувач), цукор, сіль висипати в борошно і перемішати.
  • Потім всипати борошняну суміш в молочно-сметанную і замісити м’яке тісто. Борошно потрібно додавати потроху, а місити, ретельно розбиваючи всі грудочки. Тісто має бути однорідним, гладеньким, м’яким, не липким.
  • Після цього накрити ємність з тістом тканиною або плівкою і дати постояти з півгодини, щоб борошно прийняла вологу, почала розбухати, і тісто стало еластичним і зручним в роботі.

Тепер можна приступати до розбирання пирога і випічці. Начинка, звичайно, – куряче м’ясо з цибулею і спеціями. Зверху пиріг потрібно змастити яйцем, щоб він красиво зарум’яниться. Приємного апетиту!

Загрузка...