Тісто як пух – 8 рецептів м’якого і пишного тіста для випічки

Що може зіпсувати пиріжки з солодкою або несолодким, але дуже апетитною начинкою? Випічка не буде смачною, якщо тісто, охолонувши після термічної обробки, перетворилося в щільну і несмачну масу. Але такого ніколи не трапиться у тих господинь, які використовують перевірене тісто «як пух». Зробити його можна, взявши за основу кефір, молоко, воду, сметану, використовуючи яйця і масло, або без цих продуктів. Нижче наведені різні варіанти замісу на дріжджах і швидкий бездріжджовий варіант.

Класичне тісто «як пух» на кефірі

Класичний варіант цього тесту легко застосовний для духовий випічки і смажених пиріжків.

Його в міру солодкий смак робить можливим використання абсолютно всіх видів солодкої і несолодкої начинки.

Смачними вийдуть і булочки, якщо в процесі замішування в борошняну суміш ввести розпарені родзинки або інші сухофрукти.

Пропорції необхідних продуктів:

  • 250 мл кефіру;
  • 11 р швидкодіючих в порошку або 30 г свіжих пресованих дріжджів;
  • 95 мл соняшникової або оливкової олії;
  • 25 г цукру;
  • 4,5 г солі;
  • 540 г борошна.

Замішуємо по кроках:

  • Кефір відправити в мікрохвильову піч або на плиту, щоб його температура піднялася до 35 – 37 °С. Розвести в ньому сіль, цукор і дріжджі. В одержаний розчин додати дві – три столові ложки борошна, розбовтати віночком всі грудочки і відправити в тепло на 10 хвилин для сухих дріжджів і на 20 хвилин – для спиртових.
  • У піднялася пінної шапкою опару влити трішки підігріте масло і, не всипаючи всю відразу, вмішати муку. Результатом всіх маніпуляцій стане м’який, не «забитий» борошном, і трішки чіпляється до долонь грудку. Значимий етап в приготуванні дріжджового тіста – це його вимішування. Якщо робити це руками, то «мутузить» потрібно не менше 10 – 15 хвилин, а планетарний міксер або хлібопічка впораються з цим завданням набагато швидше.
  • Після цього залишається тільки помістити масу в тепло, дозволити їй підрости в об’ємі в два рази і можна формувати вироби. При використанні сухих швидкодіючих дріжджів на підйом піде близько півгодини. Тим, хто покладе свіжі дріжджі, потрібно почекати приблизно годину.

Варто окремо зупиниться на виборі кефіру для тіста. Відсоток жирності продукту жодним чином не вплине на пишність випічки або її смак, але кисломолочна основа повинна бути обов’язково свіжою. Не варто перейматися поради класти в тісто прострочений або кислий кефір, якщо дорого своє здоров’я.