Заварне тісто вимагає деякого часу для підготовки, але в противагу можна сказати про його безсумнівну плюсі — ніжності і ароматності. Тісто заварне використовують в різних цілях, і нюанси його приготування для різного роду використання описані далі.
Заварне тісто для пельменів
Заварне тісто для пельменів готується за лічені хвилини. Можна також використовувати тісто для вареників з будь-якою начинкою.
Знадобиться наступний список:
- борошно хлібопекарська — 3 скл.;
- окріп — 1 ½ скл.;
- яйце столове;
- олія 3 стіл. л.;
- сіль (дрібна).
Як приготувати для еклерів?
Солодкі ніжні еклери знають і люблять практично всі. Їх не складно приготувати і вдома. Нижче розповімо, як приготувати заварне тісто для еклерів:
- олія слив. — 100 гр;
- борошно хлібопекарська — 1 скл.;
- вода — 1 скл.;
- сіль;
- яйця — 4.
Рецепт тіста для чебуреків
Заварне тісто для чебуреків, ніжне, смачне, легке, готується з наступних продуктів:
- 1,5 скл. окропу;
- ½ Ч. л. солі;
- 1 стіл. л. олії пост.;
- 4 скл. борошна;
- яйце.
Заварне тісто для млинців на молоці
Заварні млинці виходять більш ніжними і ароматними, ніж при простому змішуванні продуктів кімнатної температури. Готуються такі млинці з таких складових:
- 600 мл середньої жирності молока;
- 200 мл окропу;
- 3 яйця;
- 300 гр борошна;
- 30 мл. пост. масла;
- трохи солі і цукру;
- щіпка харчової соди.
Для пиріжків
Пиріжки на заварне тісто виходять повітряними, ніжними. Тісто підходить для несолодкої начинки. Для солодкої випічки на першому етапі приготування додають трохи цукру — приблизно столову ложку без гірки.
- борошно 3 скл.;
- гаряча вода — 1 скл.;
- масло пост. — 2 стіл. л.;
- сіль — пара пучок.
- Покроково тісто готується так:
- Закип’ятити воду.
- Розвести у воді сіль.
Варіація для мантів
Просте ніжне тісто для мантів, слухняне і еластичне, дуже легко приготувати самостійно. Воно легко розкочується в тонкий пласт і не рветься при формуванні мантів.
Для його приготування знадобляться такі продукти:
- борошно — 2-2,5 скл. (орієнтуватися по консистенції);
- вода — 1 скл.;
- сіль — пів чайн. л.;
- масло пост. — 3 стіл. л.
Для профітролей
Профітролі — смачне. ніжне кондитерський виріб з тіста, яке можна начинити будь-якою начинкою і подавати як десерт до чаю, або як закуску до застілля.
Заварне тісто для профітролей готується з наступних продуктів:
- борошно — ¾ скл.;
- слив. масло — 100 гр;
- яйця — 3 великі;
- вода — 1 скл.;
- сіль, цукор — по щіпці.
З додаванням дріжджів
Тісто на дріжджах добре підходить, роблячи випічку пористої, повітряної.
- борошно 4 скл.;
- вода — стакан для дріжджів і стакан для тіста;
- дріжджі свіжі — 50 гр;
- цукор — 1 стіл. л.;
- сіль — 1 ч. л.;
- масло пост. рафин. — 3 стіл. л.
На замітку. Свіжі дріжджі можна замінити сухими. Замість 50-ти грам знадобиться всього 10 грам.
Один стакан води повинен бути теплим, а другий — гарячим. В теплому розводимо дріжджі, сіль, цукор, до повного розчинення. Потім заливаємо масло, перемішуємо.
Окремо в миску просіваємо борошно і вливаємо в неї рідину. Як і в попередніх рецептах, перемішуємо ложкою, ретельно розминаючи грудки. Тісто готове для ліплення пиріжків або булочок.
Пісочно-заварне тісто
Заварне, злегка пісочне тісто — відмінний варіант для подальшої випікання пісочних пирогів і коржів для торта.
Складові пісочно-заварного тіста наступні:
- олія слив. — 100 гр;
- борошно пшеничне — 150 гр;
- цукровий пісок — 1 стіл. л.;
- окріп — 3 стіл. л.;
- сіль дрібна — ½ ч. л.;
- масло пісне неароматное — ½ стіл. л.
Сметанний варіант приготування
Ніжне і апетитно пахне тісто виходить з додаванням сметани.
- склянку просіяного борошна;
- третину склянки гарячої води;
- 1,5 стіл. л. сметани;
- стіл. л. злив. масла;
- щіпка солі.